pontosnews.gr
Πέμπτη, 5/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ομογένεια: Παρών ο Πόντος στη λιτανεία του Αγίου Νικολάου στο Σίδνεϊ

Θεία λειτουργία στον φερώνυμο ιερό ναό του «ελληνοκρατούμενου» προαστίου Marrickville

7/12/2025 - 6:26μμ
Μέλη του Λυκείου Ελληνίδων κρατούν την εικόνα του Αγίου Νικολάου (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)

Μέλη του Λυκείου Ελληνίδων κρατούν την εικόνα του Αγίου Νικολάου (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Νικολάου, υποβασταζομένης υπό μέλη του Λυκείου Ελληνίδων του Σίδνεϊ ντυμένα με ενδυμασίες από τον Πόντο και την Ελλάδα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου στην ομώνυμη ενορία του «ελληνοκρατούμενου» προαστίου Marrickville.

(Φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)

Τη θεία λειτουργία τέλεσε σήμερα, Κυριακή, ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος μαζί με τους επισκόπους Πέρθης Ελπίδιο και Κερασούντος Χριστοφόρο, ο οποίος είναι επίσης πρωτοσύγκελλος της αρχιεπισκοπής.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο επίσκοπος Ελπίδιος, στην αγγλική γλώσσα, παρουσιάζοντας πτυχές του βίου και της προσωπικότητας του αγίου Νικολάου, αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, του θαυματουργού.

Στη συνέχεια, ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος, με αφορμή την ενεργό συμμετοχή του αγίου στις εργασίες της Α´ Οικουμενικής Συνόδου της Νικαίας (325 μ.Χ.), αλλά και την 1.700η επέτειο της σύγκλησης της Συνόδου, μοιράστηκε με το εκκλησίασμα την εμπειρία του από το πρόσφατο κοινό προσκύνημα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του Πάπα Ρώμης Λέοντος ΙΔ´ στη Νίκαια της Βιθυνίας.

Ο επίσκοπος Κερασούντος Χριστόφορος κοινωνεί τους πιστούς (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)

«Ήταν πολύ συγκινητικό που βρέθηκα εκεί», περιέγραψε, «διότι είδαμε τα θεμέλια της εκκλησίας στην οποία συνεκλήθη η Α´ Οικουμενική Σύνοδος, κλείσαμε τα μάτια μας και ανατρέξαμε νοερώς 1700 χρόνια πριν, και σκεφτήκαμε πού θα μπορούσαν να κάθονται ο Μέγας Κωνσταντίνος και οι Άγιοι Πατέρες που ήταν παρόντες σε εκείνη τη μεγάλη στιγμή της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

(Φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)

Έπειτα ανέλυσε τους δύο βασικούς λόγους, για τους οποίους η Α´ Οικουμενική Σύνοδος κατατάσσεται στα κορυφαία και σπουδαιότερα γεγονότα της ιστορίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο ένας λόγος, όπως εξήγησε, είναι ότι καθιέρωσε τη θεμελιώδη αρχή της Συνοδικότητος: «Ο λόγος ενός Δεσπότη, ενός μοναχού ή ενός κληρικού δεν είναι η φωνή της Εκκλησίας. Η φωνή της Εκκλησίας είναι αυτή, η οποία εκφράζεται μέσα από συνοδικές διαδικασίες. Η Α´ Οικουμενική Σύνοδος άνοιξε τον δρόμο και ακολούθησαν οι υπόλοιπες Οικουμενικές Σύνοδοι. Κυρίως αυτή άνοιξε τον δρόμο για την καθιέρωση της Συνοδικότητος της Εκκλησίας. Και εμείς σήμερα χαιρόμαστε διότι ο Θεός μάς αξίωσε να έχουμε τη δική μας, τοπική Σύνοδο, εδώ στην Αυστραλία, και να αποφασίζουμε για τα θέματα τα οποία απασχολούν τον λαό του Θεού και την τοπική μας Εκκλησία».

(Φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)

Ο δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι από αυτήν συνετάχθη το Σύμβολο της Πίστεως (τα 7 πρώτα άρθρα του). «Οι Πατέρες μελέτησαν, προσευχήθηκαν, επικαλέστηκαν τη χάρη του Θεού και αυτό το οποίο εμείς σήμερα λέμε σε κάθε Θεία Λειτουργία, είναι ένα κείμενο το οποίο προέκυψε, τουλάχιστον το πρώτο μέρος του, από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο», υπενθύμισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Τέλος, ο αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην ανανεωτική πνοή που έχει φέρει ο π. Ειρηναίος Τριαλωνάκης, κατά το σύντομο χρονικό διάστημα της διακονίας του στην ενορία του Marrickville και παρακάλεσε τους πιστούς  να υποστηρίξουν ενεργά το έργο του. «Διότι είναι πια αποδεδειγμένο και το γνωρίζουμε από την πλούσια ιστορία μας, ότι αν δεν είμαστε ενωμένοι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», υπογράμμισε κλείνοντας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: tsahouridismatthaios/Instagram)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πιατιγκόρσκ: Η ελληνική ψυχή «ξεχείλισε» στη Ρωσία – Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης αποθεώθηκε από την ομογένεια

3/11/2026 - 10:46πμ
(Φωτ.: Nostos Argentina/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αργεντινή: Η ελληνική Ομογένεια συναντά τον πολιτισμό και την ιστορία στο 16ο Συνέδριο «Νόστος»

2/11/2026 - 8:04μμ
(Φωτ.: Pan-Macedonian Association of Western Australia/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Περθ: Τα Δημήτρια ένωσαν την ελληνική Ομογένεια της Δυτικής Αυστραλίας

2/11/2026 - 5:41μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κωνσταντινούπολη: Έξι ελληνικές οικογένειες κρατούν ζωντανή την Ευαγγελίστρια των Ταταούλων

2/11/2026 - 2:13μμ
(Φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σίδνεϊ: Ελληνικό γλέντι και παράδοση στο πανηγύρι του Αγίου Δημητρίου στο St Marys – Η λιτάνευση της ιερής εικόνας και το μήνυμα ενότητας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

2/11/2026 - 10:18πμ
Αριστερά: Η Αιμιλία Κεραμίδα με τη μητέρα της. Δεξιά: Η μεγάλη γιορτή για τα 100ά γενέθλιά της (φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αιμιλία Κεραμίδα: Η Ελληνίδα που από ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1956, γιόρτασε έναν αιώνα ζωής

1/11/2026 - 10:35μμ
«Από την Ημέρα του ΟΧΙ στην Ημέρα της Νίκης» στο Κρασνοντάρ 
(πηγή: Telegram «Έλληνες της Ρωσίας»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ομογένεια της Ρωσίας κρατά ψηλά τη γαλανόλευκη: Λαμπροί εορτασμοί για την επέτειο του «ΟΧΙ»

31/10/2026 - 5:07μμ
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ με μέλη της ελληνικής παροικίας και πιστούς στη Λουάντα, όπου τιμήθηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου (φωτ.: Πατριαρχείο Αλεξανδρείας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αγκόλα: Η μικρή ελληνική παροικία της Λουάντα τίμησε το «ΟΧΙ»

31/10/2026 - 4:41μμ
Ο Αχιλλέας Αλφιεράκη, το1882, σε ηλικία 36 ετών (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Akhilles-Alferaki.jpg)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αχιλλέας Αλφιεράκη (1846-1919): Ο Έλληνας αριστοκράτης που έγινε δήμαρχος Ταϊγανίου και σπουδαίος μουσικοσυνθέτης

31/10/2026 - 10:38πμ
(Φωτ.: Greek Street Fair Burwood - Saturday 14 November 2026/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Ποντοξενιτέας συμμετέχει δυναμικά στο φεστιβάλ ελληνικού πολιτισμού στο Σίδνεϊ με ποντιακά τραγούδια και χορούς

30/10/2026 - 9:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Άλωσε τη Μαδρίτη ο Παναθηναϊκός

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)

EuroCup: Η Χάποελ έβαλε… φρένο στον Άρη

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΥΜΑΘ)

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Πώς κάλυψε ο Τύπος το Έπος του ’40»

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Pixabay)

Ουγγαρία: «Καταδότες σε κάθε γειτονιά» – Στο φως τα σκοτεινά μυστικά της κομμουνιστικής περιόδου της χώρας

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ανδρέας Αλεξόπουλος)

FIBA Europe Cup: Ξέσπασε στο φινάλε ο Προμηθέας

5 ώρες πριν

Ένωση Ποντίων Βριλησσίων «Οι Τραντέλληνες»: Ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στην ποντιακή χορωδία

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV