pontosnews.gr
Τετάρτη, 18/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο «Καππαδόκης» Άγιος Γεώργιος: Οι Τούρκοι αναστηλώνουν εκκλησία, θέλουν να ξαναζωντανέψουν ελληνικό χωριό

Η εκκλησία δεν θα λειτουργήσει ως τόπος προσκυνήματος, αλλά «ως τόπος σεβασμού και περισυλλογής»

31/10/2025 - 3:47μμ
Η μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Γκιουζελόζ της περιοχής Γεσιλχισάρ, κοντά στην Καισάρεια (πηγή: Anadolu)

Η μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Γκιουζελόζ της περιοχής Γεσιλχισάρ, κοντά στην Καισάρεια (πηγή: Anadolu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην καρδιά της Καππαδοκίας, εκεί όπου οι πέτρες έχουν σμιλευτεί από τον άνεμο και το χρόνο, σε αυτά τα τουρκικά χώματα πλέον, ένα νέο κεφάλαιο πολιτιστικής αναγέννησης γράφεται. Η μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Γκιουζελόζ της περιοχής Γεσιλχισάρ, κοντά στην Καισάρεια, ετοιμάζεται να ξαναζωντανέψει μέσα από ένα φιλόδοξο έργο αποκατάστασης.

Σκαλισμένη μέσα στο βράχο όπως πολλές άλλες της Καππαδοκίας, χρονολογείται πιθανότατα στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες.

Οι τοιχογραφίες της εκκλησίας, που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή και τα θαύματα του Αγίου Γεωργίου, φέρουν ακόμη τα σημάδια της φθοράς, αλλά και της βαθιάς ευλάβειας που τη συνόδευσε μέσα στους αιώνες. Σήμερα, ομάδες συντηρητών και αρχαιολόγων εργάζονται για να διασώσουν κάθε πινελιά χρώματος και κάθε ίχνος ιστορίας.

Το χωριό του αγίου

Οι ακριβείς λεπτομέρειες γύρω από τη γέννησή του δεν βρίσκουν σύμφωνους όλους τους ιστορικούς. Κατά την αγιογραφία, ο πατέρας του Γεωργίου ανήκε σε πλούσια και σημαντική γενιά της Καππαδοκίας.

Σύμφωνα πάντως με την τοπική παράδοση, γεννήθηκε στο Γκιουζελόζ – σε παλαιό χειρόγραφο αναφέρεται η Γεωργία, της οποίας είναι προστάτης.

Η περιοχή γύρω από το συγκεκριμένο χωριό είναι γεμάτη ίχνη από παλαιούς οικισμούς και εκκλησίες, σπηλαιώδεις κατοικίες και μοναστήρια που θυμίζουν τη χρυσή εποχή του πρώιμου χριστιανισμού στην Καππαδοκία. Οι… σε μετάφραση από τα τουρκικά «νεραϊδοκαμινάδες» –peri bacaları, ονομάζονται οι εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί–, πλαισιώνουν το ναό.

Η αναγέννηση ενός μνημείου

Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας έχει αναλάβει την αποκατάσταση, με στόχο όχι μόνο τη διάσωση ενός ιστορικού θησαυρού, αλλά και τη δημιουργία ενός νέου προορισμού πολιτιστικού τουρισμού. Όπως αναφέρει ο Ομέρ Τοσούν, πρόεδρος της Ένωσης Επενδυτών Τουρισμού της Καππαδοκίας και επίτιμος πρόξενος της Βραζιλίας, η εκκλησία δεν θα λειτουργήσει ως τόπος προσκυνήματος, αλλά «ως τόπος σεβασμού και περισυλλογής».

Ο Άγιος Γεώργιος τιμάται τόσο από την Ορθόδοξη όσο και από την Καθολική Εκκλησία, ενώ είναι ο προστάτης και της Αγγλίας, και της Μόσχας, και της Βραζιλίας.

Ο Ομέρ Τοσούν διηγείται με συγκίνηση πώς ένας γνωστός Βραζιλιάνος σκηνοθέτης ζήτησε να γνωρίσει το «χωριό του Καππαδόκη αγίου». Όταν αντίκρισε την αγιογραφία του, δάκρυσε. «Είναι απίστευτο να στέκεσαι εκεί που γεννήθηκε ένας άγιος που ενώνει την Ανατολή και τη Δύση», είπε.

Ο Άγιος Γεώργιος στην εκκλησία που είναι αφιερωμένη σε εκείνον, στο χωριό Γκιουζελόζ (πηγή: Anadolu)

Η ευρύτερη περιοχή

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Ποταμιά των Ελλήνων (σήμερα το χωριό ονομάζεται Μπασκιόι). Τα εγκαταλελειμμένα ελληνικά πέτρινα σπίτια και το παλιό δημοτικό σχολείο του 1913 αναμένεται να ενταχθούν στο ίδιο αναστηλωτικό πρόγραμμα. Οι τοπικές Αρχές σχεδιάζουν να μετατρέψουν τα ιστορικά αυτά κτήρια σε πολιτιστικούς χώρους και ξενώνες, δίνοντας νέα πνοή στον τόπο.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε το χωριό του αγίου, όχι μόνο για τους πιστούς, αλλά και για όλους όσοι αναζητούν την αυθεντικότητα και την πνευματική γαλήνη. Αυτό το έργο θα εμπλουτίσει την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής και θα προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο» σημειώνει ο Ομέρ Τοσούν, ο οποίος ελπίζει να δοθεί περαιτέρω ώθηση στον τουρισμό της Καππαδοκίας.

Μάλιστα, όπως είπε, έστειλε μια φωτογραφία των εργασιών αποκατάστασης στον Βραζιλιάνο σκηνοθέτη: «Ήταν πανευτυχής και έκλαιγε, λέγοντας: “Πρέπει να έρθω εκεί, αμέσως”».

• Με πληροφορίες από Daily Sabah και Anadolu.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τη θεία λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: YouTube)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Με μαθητές από την Ελλάδα η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Φανάρι

15/03/2026 - 9:25μμ
Πάσχα στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Ιωνίας, 1927
(φωτ. ΥΠΠΟΑ / Συλλογή Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Ιωνία Βόλου: Η προσφυγική ενορία γιορτάζει τον πρώτο ναό των Μικρασιατών – 100 χρόνια

13/03/2026 - 6:37μμ
Έργα από την έκθεση «Μια Ιστορία Ανταλλαγής Πληθυσμών», που φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μια Ιστορία Ανταλλαγής Πληθυσμών»: Έκθεση ζωγραφικής στη Μυτιλήνη, από μια Τουρκάλα

12/03/2026 - 6:52μμ
Η Ελένη Κυραμαργιού ήταν καλεσμένη στον κύκλο ανοιχτών μαθημάτων «Η Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα» του Δήμου Ζωγράφου και των ΑΣΚΙ. Δευτέρα 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Δήμος Ζωγράφου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πώς άλλαξαν την Αθήνα οι πρόσφυγες της Μικρασίας – Διάλεξη στο Δήμο Ζωγράφου για τη μεγάλη εγκατάσταση μετά το 1922

12/03/2026 - 5:11μμ
Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κοζάνης. Σάββατο 7 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μικρασιατικός Σύλλογος Π.Ε Κοζάνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κοζάνη: Αφιέρωμα στη Μικρασιάτισσα γυναίκα – Μνήμη, ιστορία και γεύσεις

8/03/2026 - 1:03μμ
Μέρος της μεγαλύτερης φιλοσοφικής επιγραφής της Αρχαιότητας (πηγή: lycianmonuments.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στη UNESCO τα αρχαία Οινόανδα της Λυκίας – Η ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας με τη μεγαλύτερη φιλοσοφική επιγραφή

7/03/2026 - 10:34μμ
Στιγμιότυπο από το συμπόσιο για την Καππαδοκία στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Giannis Demirtzoglou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Καππαδοκία στο Σισμανόγλειο της Κωνσταντινούπολης – Συμπόσιο για τα «ζώντα μνημεία» της ιστορικής γης

6/03/2026 - 6:42μμ
Γενική άποψη του Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, τον Μάιο του 2018 (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ο «ξύλινος γίγαντας» της Πριγκήπου: Το σχέδιο για τη διάσωση του ιστορικού ορφανοτροφείου

6/03/2026 - 2:12μμ
Πρόσφυγες από τη Μικρασία στην Αθήνα (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Γυναίκες από ατσάλι» από τον Πόντο και τη Μικρασία

4/03/2026 - 11:00μμ
Μικρασιάτες πρόσφυγες λίγες ημέρες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρτυρία Ελισάβετ Ξυροστηλίδου: Κλαίγοντας κοινωνήσαμε στην εκκλησία. Ο παπάς έλεγε: «Δεύτε τελευταίον ασπασμόν…». Σαν ετοιμοθάνατοι ήμασταν

4/03/2026 - 9:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: georgians.gr)

Πένθος στη Γεωργία: Έφυγε από τη ζωή ο Πατριάρχης Ηλίας Β’, μετά από σχεδόν 50 χρόνια ηγεσίας

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Προτεραιότητα για το Ισραήλ η εξουδετέρωση του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ μετά την επίσημη ανακοίνωση του Ιράν για τον θάνατο Λαριτζανί

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Σάρωσε τη Φενέρμπαχτσε ο Ολυμπιακός

5 ώρες πριν
Απεργιακή συγκέντρωση αυτοκινητιστών ταξί της Αττικής, στα γραφεία του ΣΑΤΑ και πορεία στην πλατεία Συντάγματος, Τρίτη 17 Μαρτίου 2026  (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)

Ταξί: Συνεχίζεται η πανελλαδική απεργία και αύριο – Στους δρόμους οι οδηγοί για το νομοσχέδιο

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ζωγράφου)

«Παρακάθ’» σου Ζωγράφου: Μια βραδιά παράδοσης, μουσικής και παρέας

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΟΞ)

Florina Euro Cup 2026: Στην κορυφή η Αγγελική Εμμανουέλα Σαλαβούρα

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign