pontosnews.gr
Τετάρτη, 5/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Από την απελευθέρωση στην εγκατάλειψη

Του Παντελή Σαββίδη

25/10/2025 - 9:59πμ
Είσοδος του βασιλιά Γεωργίου Α' στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το 1912 (πηγή: Ρωμαΐδης-Zeitz/ benaki.org/ΦΑ_9_949)

Είσοδος του βασιλιά Γεωργίου Α' στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το 1912 (πηγή: Ρωμαΐδης-Zeitz/ benaki.org/ΦΑ_9_949)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την απελευθέρωσή της. Στις 26 Οκτωβρίου 1912, ο ελληνικός στρατός, χάρη στη διορατικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου, μπήκε θριαμβευτικά στην πόλη και έβαλε τέλος σε πέντε αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας.

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης σήμανε το πέρασμα από το μικρό βασίλειο της Παλιάς Ελλάδας σε ένα βιώσιμο κράτος για τα δεδομένα της εποχής.

Λίγα χρόνια αργότερα, που έμοιασαν με αιώνες λόγω της πυκνότητας των γεγονότων, την 28η Οκτωβρίου 1940, ο νέος ελληνισμός έδειξε την ψυχή του στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας, κάτι σαν κάθαρση από την τραγωδία του ’22.

Η 28η Οκτωβρίου υπήρξε κορυφαία στιγμή, όχι το τελευταίο κεφάλαιο, μιας μακράς πορείας που ξεκίνησε με την Επανάσταση του 1821. Από εκεί και πέρα άρχισε η παρακμή. Αλλά η Επανάσταση δεν ολοκληρώθηκε.

Ο ελληνισμός, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, έχασε το όραμα της εθνικής ολοκλήρωσης και βυθίστηκε στη λογική της «μικράς αλλά εντίμου Ελλάδος».

Η 28η Οκτωβρίου υπήρξε η τομή μιας παρακμιακής συνέχειας μετά τη μεγάλη ήττα. Η οικουμενική ψυχή ενός λαού που άλλοτε εξήγαγε πολιτισμό και ιδέες, μετατράπηκε σε επαρχιακή διαχείριση επιδοτήσεων και εξαρτήσεων.

Τη Θεσσαλονίκη –την πόλη που ενσάρκωσε το όραμα του Βενιζέλου για μια μεγάλη, ανοιχτή Ελλάδα– τη  μετέτρεψαν σε περιφέρεια ενός κράτους που διοικείται… «επιτελικά» από μια μικρή ομάδα στο κέντρο, που λυμαίνεται τη χώρα.

Κι όμως, τη γεωγραφία δεν μπορούν να την αλλάξουν.

Η Θεσσαλονίκη παραμένει στρατηγικός κόμβος ανάμεσα στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο. Αποτελεί φυσικό σημείο διασταύρωσης εμπορικών, ενεργειακών και πολιτισμικών δρόμων.

Σήμερα, στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο, η πόλη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βόρειο άκρο του ελληνικού τόξου ισχύος που συνδέει την Κρήτη, την Κύπρο και τη Θεσσαλονίκη.

Είναι ο χώρος όπου η εξωτερική πολιτική συναντά τη γεωγραφία.

Η σημερινή Ελλάδα εμφανίζεται ανήμπορη να υπερασπιστεί με αξιοπρέπεια την ύπαρξή της.

Η Τουρκία αμφισβητεί την ακεραιότητά της, η οικονομική εξάρτηση βαθαίνει, και η ελίτ της χώρας πανηγυρίζει για υποχωρήσεις που παρουσιάζει ως επιτυχίες.

Αυτό που λείπει σήμερα είναι το όραμα· Όχι η Ιστορία, αλλά η συνείδηση ότι ανήκουμε σε αυτήν.

Αν υπάρχει ένα σημείο από όπου μπορεί να αρχίσει η ανασύνθεση της ελληνικής αυτοπεποίθησης, αυτό δεν είναι η Αθήνα αλλά ο ελληνισμός εκτός αυτής και η αξιοποίηση του γεωπολιτικού τριγώνου Κύπρος, Κρήτη, Θεσσαλονίκη.

Μια στρατηγική που θα συνδυάζει την ασφάλεια με τον πολιτισμό, την οικονομία με την ταυτότητα, τη γεωπολιτική με την παιδεία.

Η Ελλάδα χρειάζεται να ξαναθυμηθεί ποια είναι.

Να πάψει να φοβάται τη δύναμή της.

Να ξαναγίνει, όπως το 1912 και το 1940, ένα έθνος με αποστολή και όχι ένα κράτος με διαχειριστές.

Κι αν η Αθήνα εξακολουθεί να φέρεται σαν ιδιοκτήτης της χώρας, η Θεσσαλονίκη μπορεί να θυμίσει ότι κάποτε υπήρξε –και μπορεί να ξαναγίνει– η ψυχή της Ελλάδας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ιωσήφ και τα αδέλφια του, διά χειρός Gerbrand van den Eeckhout (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος ΣΤ’)

4/08/2026 - 10:32πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Νέοι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί

2/08/2026 - 3:46μμ
Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση φωτιάς που  καίει στην περιοχή Φίχτια Αργολίδας, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Ευρώπη στις φλόγες: Από την κλιματική κρίση στη γεωπολιτική αστάθεια

1/08/2026 - 9:45πμ
Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ε’)

28/07/2026 - 9:33πμ
Από τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, χθες, για την 52η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Δημοκρατία δεν χρειάζεται δεξιώσεις, αλλά μνήμη

25/07/2026 - 9:46πμ
Ο Ιωσήφ με τα αδέλφια του, σε πίνακα του Girodet (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Δ’)

21/07/2026 - 10:40πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)
ΓΝΩΜΕΣ

Κύπρος 1974-2026: Από την εισβολή στην παγίωση των τετελεσμένων – Και τώρα;

18/07/2026 - 10:36πμ
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, αντιστράτηγο Ασράφ Σάλεμ Ζάχερ, στο υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα. 13 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Χ / Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει η προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου;

17/07/2026 - 3:57μμ
Ο Ιωσήφ αντιστέκεται στη γυναίκα του Πετεφρή, έργο του Balthasar Griessmann, β' μισό του 17ου αι. (πηγή: metmuseum.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Γ’)

14/07/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: Alex Celada / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άγκυρα και το γεωπολιτικό «Playmobil» του Τραμπ

11/07/2026 - 9:31πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Anthony Anex)

Αποκλεισμός για τον Τσιτσιπά στον δεύτερο γύρο του Μόντρεαλ

14 λεπτά πριν
Εικόνα από το επίσημο site Sepahnews του Ιράν από τα Στενά του Ορμούζ. Το πλοίο που εικονίζεται δεν είναι το «Athe Nova» (φωτ.: EPA/ SEPAHNEWS HANDOUT)

Στενά του Ορμούζ: Ιράν και Ομάν συμφώνησαν στον καθορισμό νέας διαδρομής διέλευσης των πλοίων

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΣΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σκοποβολής Κ23: Τρία μετάλλια για την Ελλάδα

1 ώρα πριν
Οι δύο όψεις της σημαίας του Ελληνικού Τάγματος Πεζικού της Μπαλακλάβας το 1779, με την επιγραφή σε Ελληνικά και Ρωσικά «Υπέρ Πίστεως και Ελευθερίας» (πηγή: А.В. Висковатов, «Историческое описание...»)

Κριμαία: Το Ελληνικό Τάγμα Πεζικού της Μπαλακλάβας – Ο διττός ρόλος και η δράση του στα 80 χρόνια της ιστορίας του

2 ώρες πριν
Καταστροφικό το πέρασμα της πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική, καθώς το τοπίο στο Πόρτο Γερμενό έχει αλλοιωθεί (φωτ.: Θεόδωρος Νικολάου/ EUROKINISSI)

Σχέδιο κρατικής αρωγής για τους πληγέντες από τις φωτιές: Άμεσες αποζημιώσεις και φοροελαφρύνσεις

2 ώρες πριν
(Φωτ.:  NSF/NSO/AURA/MPS)

Ήλιος: Εικόνες ασύλληπτης ανάλυσης από το τηλεσκόπιο «Daniel K. Inouye» – Άγνωστα στροβιλιστικά φαινόμενα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign