pontosnews.gr
Σάββατο, 13/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας: Οι δίδυμοι του ελληνικού τραγουδιού και οι «προσωπικές οπτασίες»

Η πορεία τους, οι μεγάλες στιγμές και ο χωρισμός(;) – Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

19/10/2025 - 12:32μμ
Ίσως η πιο χαρακτηριστική φωτογραφία τον Κατσιμιχαίων

Ίσως η πιο χαρακτηριστική φωτογραφία τον Κατσιμιχαίων

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ήταν 1985 όταν ένα άλμπουμ όχι μόνο έφερε αναστάτωση στα εγχώρια μουσικά πράγματα, αλλά είχε τρελές πωλήσεις που θα ζήλευαν τα μεγάλα, εμπορικά ονόματα της εποχής.

Ήταν τα Ζεστά ποτά των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα.

Τα δίδυμα που τότε δεν μπορούσαν να τα ταξινομήσουν κάτω από μια ταμπέλα (χρόνιο πρόβλημα στη χώρα μας). Μάλιστα κάποια αντίτυπα του άλμπουμ είχαν και στικάκι στο εξώφυλλο που έγραφε «περιέχει την επιτυχία “Ρίτα Ριτάκι”», όπως στο εξωτερικό.

Πάνος Κατσιμίχας (φωτ.: Facebook/ Panos Katsimihas / Πάνος Κατσιμίχας)

Σαράντα χρόνια μετά, αυτό το άλμπουμ όχι μόνο είναι σημείο αναφοράς, αλλά εξακολουθεί να αγαπιέται. Το ντεμπούτο των Κατσιμιχαίων, όπως τους λένε χαριτολογώντας ακόμα και σήμερα, πέρασε από πολλές εταιρείες.

Θα μπορούσε να ήταν και σενάριο μιας ταινίας, αυτά που τράβηξαν μέχρι να κυκλοφορήσει.

Ευτυχώς και για τους ίδιους και τους ακροατές, δεν εγκλωβίστηκαν σε αυτήν την επιτυχία. Προχώρησαν, πήγαν πιο πέρα, ανανεώθηκαν και δημιούργησαν το δικό τους δρόμο. Και συνεχίζουν έως σήμερα.

Μπραχάμι-Βερολίνο-Χατζιδάκις

Ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας γεννήθηκαν σαν σήμερα στον Άγιο Δημήτριο Αττικής. Εκεί μεγάλωσαν και τέλειωσαν το σχολείο (γέννημα-θρέμμα Μπραχαμιώτες), με ένα διάλειμμα λίγων χρόνων στη Λευκωσία, λόγω μετάθεσης του (στρατιωτικού) πατέρα τους. Το 1970 δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ και περνάνε και οι δυο στην Πάντειο. Και μάλιστα ο μύθος θέλει να έχουν φέρει την ίδια βαθμολογία!

Η Πάντειος-Πάντειος, αλλά και η μουσική-μουσική. Άλλωστε εκείνα τα χρόνια «έβραζαν» τα γκρουπάκια. Έτσι κάνουν συγκρότημα μαζί με τον Νίκο Ζιώγαλα.

Το 1975 φεύγουν για το Βερολίνο, όπου ο Χάρης σπουδάζει Γερμανική Φιλολογία, ενώ ο Πάνος αφήνει τη Γερμανία και πάει στη Γαλλία για μεταπτυχιακά.

Σε όλο αυτό το διάστημα, ξεκινάει το έπος της κασέτας.

Δηλαδή πήγαιναν κασέτες σε δισκογραφικές εταιρείες με δικό τους υλικό, αλλά έτρωγαν πόρτα ως… αντιεμπορικοί. Το 1982, με το τραγούδι τους «Μια βραδιά στο λούκι» κερδίζουν το 3ο βραβείο στους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας, τους οποίους διοργάνωνε ο Μάνος Χατζιδάκις. Εκείνη τη βραδιά το τραγούδι το ερμήνευσε ο Πάνος.

Επιτέλους κυκλοφόρησε

Είμαι χαρούμενος και περήφανος που επιτέλους βγαίνουν τα τραγούδια του Χάρη και του Πάνου, μετά από τόσα χρόνια αντιξοοτήτων και αρνήσεων. Ακόμα, γιατί με το κατά δύναμιν συνέβαλα κι εγώ –I like–
και αν μου επιτρέπουν τα παιδιά, τ’ αφιερώνω σ’ όλους τους καρμίρηδες από κάρμα, που αρνήθηκαν να τα βγάλουν, τους παράγοντες που αλαζόνιουσλι καθυστέρησαν αυτή τη δουλειά, χωρίς να ξέρουν τι δουλειά ψηνόταν και γινόταν νοστιμώτερη όσο αργούσε και πιο επικίνδυνη για τον αρριβισμό στο χώρο της δισκογραφίας. Σ’ αυτούς αφιερώνεται, γιατί αυτοί χρειάζονται μια συμπαράσταση τώρα στο συνεχές down τους.

Αυτά έγραφε το σημείωμα του Μανώλη Ρασούλη στο οπισθόφυλλο του δίσκου. Οι κριτικοί αν και αισθάνονται αμήχανοι, γιατί δεν ξέρουν σε ποια κατηγορία να τους κατατάξουν, γράφουν καλά πράγματα, το ραδιόφωνο ακολουθεί, και μέσα σε όλα σκάει και μια ανέλπιστη επιτυχία, το «Ρίτα-Ριτάκι». Στο πρώτο μισό του 1985 κυριαρχούν τρεις γυναίκες: Η Ρίτα των Κατσιμιχαίων, η Ευλαμπία του Γιοκαρίνη και η Σερενάτα της Αρλέτας. Αν και τελικά η Σερενάτα ήταν γάτα, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Όσον αφορά τη Ρίτα, κυκλοφορούν δύο μύθοι γι’ αυτό το τραγούδι. Ο πρώτος ότι οι Κατσιμιχαίοι δεν το πολυήθελαν. Και ο δεύτερος ότι πηγή έμπνευσης τους ήταν η Λίλα Καφαντάρη, ή μάλλον ο ρόλος που υποδυόταν η ηθοποιός –και μετέπειτα βουλευτής του ΚΚΕ– στη σειρά του 1983 «Απέναντι όχθη». Εκεί ήταν η πέτρα του σκανδάλου για έναν παντρεμένο μεσήλικα.

Χαράσσοντας δρόμους

Προς τιμήν τους, τα άλμπουμ που ηχογράφησαν μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα ήταν αρκετά διαφορετικά από το ντεμπούτο τους. Όχι με τη λογική της αποκήρυξης, αλλά με αυτή των δημιουργών που περνώντας τα χρόνια εξελίσσονται.

Άνθρωποι του χώρου, μιλάνε για δυο δημιουργούς με ανοιχτά μυαλά και αυτιά, που ψάχνονται και δεν μένουν κολλημένοι. 

(Φωτ.: Facebook/ Panos Katsimihas / Πάνος Κατσιμίχας)

Γυρνάμε πίσω στη δεκαετία του ’80 και σε μια από τις πρώτες τους συνεργασίες, που ήταν με τον Γιώργο Νταλάρα. Πολλά χρόνια μετά, ο Πάνος δήλωσε πως «Επειδή ο άνθρωπος αυτός προτίμησε να τραγουδά στα γήπεδα με αρκετά φτηνό εισιτήριο, για να πηγαίνει ο κόσμος να τον βλέπει και να τον ακούει. Αυτός είναι ο λόγος που συνεργαστήκαμε με τον Νταλάρα και κανένας άλλος».

Ακολουθούν μια σειρά από γλυκά άλμπουμ δύο ανθρώπων που έχουν γνώση του κόσμου που ζούνε, αλλά κρατάνε μέσα τους το ρομαντισμό τους. Και ξαφνικά μια αναγγελία που ταράζει την εγχώρια μουσική κοινότητα: Τα δύο αδέλφια χωρίζουν μουσικά.

«Να μη σταματήσουμε ποτέ να είμαστε ονειροπόλοι»

Το 2004 ο Πάνος Κατσιμίχας κυκλοφορεί το πρώτο του σόλο άλμπουμ, τις Μπαλάντες των πολυκατοικιών. Αριθμητικά ο Πάνος έχει περισσότερα άλμπουμ από τον αδελφό του. Όμως δεν ήταν λίγες οι φορές που συνεργάστηκαν. Και δισκογραφικά και συναυλιακά.

«Δεν πιστεύω ότι είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε λογαριασμό σε όλους αν είμαστε ή όχι μαζί. Οικογένεια είμαστε, αδέρφια είμαστε, εμείς το αποφασίζουμε», είχε πει ο Πάνος σε συνέντευξή του.

«Όταν βγήκε ο Χάρης το 2000 και ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το συγκρότημα, θυμάμαι ότι εκείνη ήταν η βασικότερη αντίρρησή μου. “Υπάρχει κανένας λόγος, ρε Χάρη, να βγαίνεις και να ενημερώνεις γενικά τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε; Αφού δίνεις το δικαίωμα στον καθένα, αύριο θα βγει και θα σου ζητάει τα ρέστα. Σε ποιον χρωστάμε;”. Τίποτε αυτός! “Εγώ θέλω να ’μαι ειλικρινής” απαντούσε. “Είναι, όμως, ειλικρίνεια”, του έλεγα εγώ, “που κανονικά δεν αφορά κανένα”», είχε προσθέσει.

Εντάξει; Λύθηκαν οι απορίες σχετικά με τη «διάλυσή» τους; Ας μείνουμε στην ουσία, που είναι τα ξεχωριστά τραγούδια τους, που αντικατοπρίζουν και την αλήθεια γύρω μας, αλλά και τη δική τους ωρίμανση, που όμως όπως είχαν δηλώσει σε συνέντευξή τους, το ζητούμενό τους είναι: «Να μη σταματήσουμε ποτέ να είμαστε ονειροπόλοι».

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γκράφιτι με θέμα τη σφαγή στο Δίστομο, σε τοίχο στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

10 Ιουνίου 1944: Η Σφαγή του Διστόμου – Η ναζιστική θηριωδία ξυπνά μνήμες από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής

10/06/2026 - 12:37μμ
Ο Μάικλ Τζ. Φοξ και η σύζυγός του Τρέισι Πόλαν στην εκδήλωση Time 100 Gala στο Frederick P. Rose Hall του Lincoln Center στη Νέα Υόρκη, 25 Απριλίου 2024 (φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάικλ Τζ. Φοξ: Από το ταξίδι στο χρόνο στη μάχη με το χρόνο

9/06/2026 - 1:16μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χασιαλής)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ανδρέας Βουτσινάς: Η ζωή του εμβληματικού θεατρανθρώπου που από την ελληνική παροικία του Χαρτούμ κατέκτησε το Χόλιγουντ και την Επίδαυρο

8/06/2026 - 12:53μμ
(Φωτ.:Facebook/ Paschalis Papatsarouchas)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πασχάλης Τσαρούχας: Τα χρυσά «εξάρια» της ζωής ενός ξεχωριστού ηθοποιού

6/06/2026 - 4:09μμ
Η διάσημη φωτογραφία του Τζεφ Ουάιντενερ με τον «Tank Man» (πηγή: Wikipedia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Ο άγνωστος άνδρας που στάθηκε απέναντι στα τανκς της Τιενανμέν

5/06/2026 - 4:01μμ
Η προτομή του Ηλία Καζάκου έξω από το παλιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης (φωτ.: Στρατής Μπαλάσκας)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Είμαστε στο κελί χέρι-χέρι με τον Ηλία»: Η εκτέλεση δύο αξιωματικών του Λιμενικού από τους ναζί

5/06/2026 - 3:35μμ
Ο Νίκος Σεργιανόπουλος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Η δολοφονία του Νίκου Σεργιανόπουλου που συγκλόνισε την Ελλάδα και σημάδεψε για πάντα τον καλλιτεχνικό κόσμο

4/06/2026 - 9:06μμ
Η Κύπρος περνά στη βρετανική διοίκηση: Γελοιογραφία του Punch (1878) και η έπαρση της βρετανικής σημαίας στη Λευκωσία στις 28 Ιουνίου του ίδιου έτους (πηγή: Wikipedia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

4 Ιουνίου 1878: Η μέρα που η Κύπρος πέρασε στη Βρετανία – Το μυστικό παρασκήνιο της συμφωνίας του Αμπντούλ Χαμίτ

4/06/2026 - 8:10μμ
(Φωτ.: creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Οσία Σοφία της Θράκης: Η Θρακιώτισσα «μητέρα των ορφανών» που αγιάστηκε μέσα από την προσφορά

4/06/2026 - 1:36μμ
Ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Άντονι Κουίν στα γυρίσματα της ταινίας «Αλέξης Ζορμπάς» στην Ελλάδα, το 1964. (φωτ.: Michael Cacoyannis Foundation / EPA)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άντονι Κουίν: Πώς ένας Μεξικανός έγινε ο πιο διάσημος «Έλληνας» του κινηματογράφου

3/06/2026 - 9:21πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Eduardo Lima)

Μουντιάλ 2026: O Καναδάς έσωσε τον βαθμό κόντρα στη Βοσνία

22 λεπτά πριν
Δύτες ντυμένοι με στολή «χορού του λιονταριού» παρατηρούν μια θαλάσσια χελώνα μέσα στο ενυδρείο Aquaria KLCC στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, στις 21 Ιανουαρίου 2022 (φωτ.: EPA / Fazry Ismail)

«Χελώνες κατάσκοποι» στα κινεζικά νερά; Η Κίνα προειδοποιεί για νέο τρόπο συλλογής μυστικών δεδομένων

1 ώρα πριν
(Φωτ:. Klodian Lato/ EUROKINISSI)

LEN Champions League γυναικών: Βασίλισσες της Ευρώπης ξανά οι «ερυθρόλευκες» – Ο Ολυμπιακός ανέβηκε για τέταρτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Σχολεία, πλατείες και ανήλικοι «βαποράκια»: Οι σοκαριστικοί διάλογοι πίσω από το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Π. Ε. Ρεθύμνης «Αροθυμία»/Facebook)

Ρέθυμνο: Η ιστορία του Πόντου ζωντάνεψε μέσα από ένα τριήμερο μνήμης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Περιπέτεια για τον πάπα Λέοντα στο ταξίδι του στην Ισπανία: Επέστρεψε στη Ρώμη με το αεροσκάφος του βασιλιά Φελίπε

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign