pontosnews.gr
Σάββατο, 10/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ρωσία: Ο ελληνικός πολιτισμός ζει και γιορτάζει στο Ντονέτσκ – Πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις «Καλημέρα»

Γράφει ο Σπάρτακος Τανασίδης

10/10/2025 - 10:45πμ
To παραδοσιακό συγκρότημα ελληνικού τραγουδιού και χορού «Παναΰρ» στην εκδήλωση της 4ης Οκτωβρίου 2025 (πηγή: Σελίδα των Ελλήνων του Αζόφ στο Telegram)

To παραδοσιακό συγκρότημα ελληνικού τραγουδιού και χορού «Παναΰρ» στην εκδήλωση της 4ης Οκτωβρίου 2025 (πηγή: Σελίδα των Ελλήνων του Αζόφ στο Telegram)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην κωμόπολη Σταρομπέσεβο, στην καρδιά του Ντονμπάς, πραγματοποιήθηκε στις 4 Οκτωβρίου η γιορτή με την ελληνική ονομασία «Καλημέρα», που συμβολίζει τη φιλία, το σεβασμό και την ενότητα των λαών που κατοικούν στην περιοχή του Ντονέτσκ από την Αρχαιότητα. Πρόκειται περί θεσμοθετημένων εκδηλώσεων ελληνικού πολιτισμού, οι οποίες πραγματοποιούνται εδώ και δέκα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ντονέτσκ οι Έλληνες αποτελούν περίπου το 14% του πληθυσμού μεταξύ άλλων άνω των 40 μειονοτήτων, και γι’ αυτό το ελληνικό πολιτισμικό στοιχείο κατέχει σημαντική θέση.

Οι φετινές εκδηλώσεις ήταν ιδιαίτερες, καθώς αφιερώθηκαν σε δύο σημαντικές ημερομηνίες: Στα 80 χρόνια από τη νίκη στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο κατά του Ναζισμού (1941-1945), και στα 30 χρόνια λειτουργίας ελληνικών σωματείων στην περιοχή του Σταρομπέσεβο.

(Πηγή: Google Maps)

Τα δρώμενα των ομογενών έλαβαν χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας της Περιοχής Σταρομπέσεβο, το οποίο φέρει το όνομα της θρυλικής Ελληνίδας «Πάσα Ν. Αγγέλινα». Οι φετινοί διοργανωτές ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση του Σταρομπέσεβο και η Τοπική Κοινοτική Οργάνωση της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Περιοχής Σταρομπέσεβο «Πατρίδα», υπό την αιγίδα του τομέα Πολιτισμού, Διεθνοτικών Σχέσεων και Θρησκευμάτων, καθώς και του ρωσικού κράτους.

Μπροστά από το Κέντρο Πολιτισμού και Ψυχαγωγίας της Περιοχής Σταρομπέσεβο «Πάσα Ν. Αγγέλινα» βρίσκεται η προτομή της ηρωίδας της Σοβιετικής Ένωσης (πηγή: Yandex)

Στους χαιρετισμούς που απηύθυναν οι παρευρισκόμενοι επίσημοι, υπογράμμισαν το υψηλό επίπεδο των εκδηλώσεων, καθώς και τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ελληνικές συλλογικότητες στην καλλιέργεια της ιδέας του ιδιαίτερου κατά τόπους πολιτισμού, μέσα σε μια Ρωσία που αποτελεί ψηφιδωτό πολιτιστικού και πολιτισμικού πλούτου.

(Πηγή: Σελίδα των Ελλήνων του Αζόφ στο Telegram)

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ιστορία, ιδιαιτερότητα και κληρονομιά της ελληνικής κοινότητας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», στην οποία έλαβε μέρος ο υπουργός πολιτισμού της Δημοκρατίας Μιχαήλ Ζελτιακόφ και η σύμβουλος του επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Ελένα Νικίτινα.

«Είναι υπέροχο το γεγονός ότι οι Έλληνες της Ρωσίας, οι οποίοι ζουν στο Ντονμπάς, έχουν τόσο αξιόλογες παραδόσεις. Δεν λησμονούν τις ρίζες τους, είναι πολύ ανοιχτοί και φιλόξενοι […]», σημείωσε σε συνέντευξη η Νικίτινα.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων ήταν όπως πάντα η μεγάλη συναυλία, στην οποία έλαβαν μέρος κορυφαία συγκροτήματα της περιοχής.

(Πηγή: Σελίδα των Ελλήνων του Αζόφ στο Telegram)

Μεταξύ αυτών το παραδοσιακό συγκρότημα ελληνικού τραγουδιού και χορού «Παναΰρ», το ελληνικό λαογραφικό συγκρότημα «Πετράδια του Σαρτανά», το ελληνικό χορευτικό συγκρότημα «Ταϊφά», και πολλοί άλλοι σύλλογοι του Σταρομπέσεβο και των γύρω περιοχών, καθώς και ρωσικές οργανώσεις νεολαίας. Το κοινό έμεινε κατενθουσιασμένο, καθώς πολλοί θεατές χόρευαν και τραγουδούσαν από τις θέσεις τους.

Το ελληνικό λαογραφικό συγκρότημα «Πετράδια του Σαρτανά» στην εκδήλωση (πηγή: Σελίδα των Ελλήνων του Αζόφ στο Telegram)

Παράλληλα, στο χώρο του πολιτιστικού κέντρου πραγματοποιήθηκαν εκθέσεις εικαστικών ντόπιων καλλιτεχνών, με έργα εμπνευσμένα από το ελληνικό στοιχείο.

Από τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα ήταν η αναπαράσταση ελληνικού σπιτιού, με τα οικιακά είδη και τα εθνικά φαγητά. Έτσι, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να αισθανθούν αμυδρά την ατμόσφαιρα της ζωής των παλαιών Ελλήνων κατοίκων του Ντονμπάς.

Στιγμιότυπo από τη συναυλία (πηγή: donetskmedia.ru)

Γαστρονομική πινελιά στο πανηγύρι ήταν οι διάφοροι πάγκοι, στους οποίους οι τοπικές επιχειρήσεις εστίασης πρόσφεραν πολλά και διάφορα κεράσματα. Ιδιαίτερη κατανάλωση είχαν τα ελληνικής εκδοχής τσεμπουρέκι, τα οποία μαγειρεύονταν επιτόπου.

Κατά τη λήξη των εκδηλώσεων, η Σβετλάνα Φιόντοροβα, πρόεδρος της Τοπικής Κοινοτικής Οργάνωσης της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Περιοχής Σταρομπέσεβο «Πατρίδα», ευχαρίστησε όσους έλαβαν μέρος και γενικά συνδράμουν και μοχθούν για τη διατήρηση και την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.

Η Σβετλάνα Φιόντοροβα, πρόεδρος της Τοπικής Κοινοτικής Οργάνωσης της Εθνικο-Πολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Περιοχής Σταρομπέσεβο «Πατρίδα» (πηγή: Σελίδα των Ελλήνων του Αζόφ στο Telegram)

Η σελίδα των Ελλήνων του Αζόφ στο Telegram αναφέρει: «Η γιορτή ελληνικού πολιτισμού “Καλημέρα” αποτελεί θρίαμβο της φιλίας και ομόνοιας των λαών του Ντομπάς.

»Το δρώμενο αυτό μας αποδεικνύει ότι παρά όλες τις δυσκολίες, οι άνθρωποι συνεχίζουν να διαφυλάσσουν ευλαβικά τις παραδόσεις τους και τον πολιτισμό τους, μεταδίδοντάς τα από γενιά σε γενιά.

»Η “Καλημέρα” δεν είναι μια απλή γιορτή, αλλά σύμβολο ελπίδας και πίστης σε ένα φωτεινό μέλλον, όπου η ειρήνη και η συνεννόηση θα βασιλεύσουν στη γη του Ντονέτσκ. Μας επιβεβαιώνει, επίσης, ότι η πολυμορφία των πολιτισμών είναι αυτή που κρύβει την δύναμη και την ομορφιά του Ντονμπάς».

Σπάρτακος Τανασίδης

______
Πηγές
: Σελίδα των Ελλήνων του Αζόφ στο Telegram • news.rambler.ua • dzen.ru • culture-dnr.ru.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ελληνίδες πολιτικές πρόσφυγες σε χώρο εστίασης στην Τασκένδη, τη δεκαετία του 1950. Στο φόντο διακρίνονται σοβιετικά πολιτικά συνθήματα (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αρχείο Κώστα Πολίτη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τασκένδη, εκεί όπου ο ελληνισμός έστησε δεύτερη πατρίδα

9/01/2026 - 4:04μμ
(Φωτ.: 7News)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Στάχτη» η ιστορική επιχείρηση του Έλληνα ομογενή Κον Πετράκου στην Αδελαΐδα

8/01/2026 - 10:59πμ
Οι «Ακρίτες του Πόντου» ακοίμητοι φρουροί και μιας... Πόρσε (φωτ.: facebook/Yitonia/709.este)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Οι Ακρίτες του Πόντου και των… Πόρσε – Το εντυπωσιακό project της ομάδας «yitonia»

7/01/2026 - 10:22πμ
(Φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ποντοξενιτέας: 25” για το 2025

6/01/2026 - 8:40μμ
Εκατοντάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Ρόουζμπαντ, κατά μήκος της ακτογραμμής της χερσονήσου Μόρνινγκτον (φωτ.: facebook/Glik Andriotis)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Ηλιόλουστα Θεοφάνια στη Βικτόρια

6/01/2026 - 7:40μμ
Ο 18χρονος Κώστας Κοψάφτης έπιασε τον σταυρό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (φωτ.:  facebook/Imagine Frankston)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Με λαμπρότητα γιορτάστηκε ο Αγιασμός των Υδάτων στο Φράγκστον της Μελβούρνης

6/01/2026 - 4:44μμ
(Φωτ.: Facebook/Παναγία Σουμελά Σίδνεϊ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Κρητικοί και Πόντιοι μαζί στη μακρινή Αυστραλία – Γιορτή ενότητας και παράδοσης στο Σίδνεϊ

6/01/2026 - 11:08πμ
O Γιώργος Μίγλης με τη σύζυγό του, Χρυστάλλα και τα εγγόνια τους στο «Νέο Μπακάλικο» (φωτ.: facebook/New Bakaliko)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Νέα Υόρκη: Πωλητήριο στο «Νέο Μπακάλικο» του Λονγκ Άιλαντ που έθρεψε γενιές ομογενών – «Η γιαγιά μου τα μαγείρευε όλα αυτά»

5/01/2026 - 6:46μμ
(Φωτ.: Συνεργάτης Eurokinissi)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σουηδία: Η ελληνική ομογένεια έκοψε βασιλόπιτα παρουσία του μητροπολίτη Κλεόπα

5/01/2026 - 2:41μμ
(Φωτ.: realestate.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ζαχ Χριστοδουλόπουλος: Ο Ελληνοαυστραλός ομογενής που απέκτησε ακίνητα αξίας 5 εκατ. δολαρίων, πριν καν κλείσει τα 30

4/01/2026 - 12:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άτακτος «Διάβολος» στην Ανατολή Ιωαννίνων, 6 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Facebook / Κωνσταντίνος Ντασούτης)

Ο «Διάβολος» των Μωμόγερων έκανε πάρτι στην Ανατολή Ιωαννίνων – Με κρύο, βροχή και φυσικά μουσική

19 λεπτά πριν
Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Πάνω από 63 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 16 Ιανουαρίου

56 λεπτά πριν
Η χαράδρα στην οποία έχασε τη ζωή του ο νεαρός κυνηγός (φωτ.: neakriti.gr)

Κρήτη: Νεαρός κυνηγός σκοτώθηκε πέφτοντας σε χαράδρα 30 μέτρων στη Βιάννο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Μουσικοχορευτική & Πνευματική Εστία «Ο Καύκασος»)

Οι Μωμόγεροι θα «κλείσουν» τις Γιορτινές Ημέρες στο Αιγάλεω

2 ώρες πριν
Δύο φωτογραφίες που σύμφωνα με αναφορές στα social media είναι αυθεντικές και από το Ιράν (πηγή: Χ)

Ιράν: Κλιμακώνεται η καταστολή – Νοσοκομεία στα όρια, δρόμοι γεμάτοι διαδηλωτές

3 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την εκπομπή «Όπου υπάρχει Ελλάδα» (πηγή: Glomex)

Από τον Πόντο στις Μουριές Κιλκίς: Φούρνος 102 ετών συνεχίζει το… οδοιπορικό

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign