pontosnews.gr
Παρασκευή, 6/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χολέρα κι ευλογιά αποδεκάτισαν τη Σμύρνη, το 1913

Τον Φεβρουάριο χτύπησε η ευλογιά, τον Ιούλιο η χολέρα

22/07/2025 - 9:47πμ
Άποψη από το λιμάνι της Σμύρνης, το διάστημα 1910-1915 (πηγή: levantineheritage.com)

Άποψη από το λιμάνι της Σμύρνης, το διάστημα 1910-1915 (πηγή: levantineheritage.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μοιραία χρονιά ήταν και το 1913 για τη Σμύρνη αφού η πόλη επλήγη απο δύο επιδημικές ασθένειες, ευλογιά και χολέρα, από τον Φεβρουάριο έως και τον Οκτώβριο.

Η ευλογιά χτύπησε κυρίως τις λαϊκές συνοικίες της Τσικουδιάς, των Μορτάκων, του Αγίου Κωνσταντίνου, του Αγίου Βουκόλου, του Χατζηστέλιου και του Εργάτ παζάρ ενώ η χολέρα εμφανίστηκε γύρω στα μέσα Ιουλίου, αρχικά στο Μπας Οτουράκ.

Όπως αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σεγιέντ Μοχαμάντ Ταγκί Σχαριάτ Παναχί σε δημοσίευσή του με τίτλο «Επιδημία Χολέρας στη Σμύρνη, 1913» στην Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία, ως υπεύθυνοι της διασποράς της χολέρας θεωρήθηκαν μουσουλμάνοι πρόσφυγες από τη Μακεδονία. Παρά τα μέτρα η επιδημία εξαπλώθηκε με γρήγορους ρυθμούς…

≈

Στα μέσα Ιουλίου 1913 εμφανίστηκε επιδημία χολέρας στη Σμύρνη. Δεν επρόκειτο για τη μόνη επιδημική ασθένεια που έπληξε την πόλη την περίοδο αυτή, καθώς οι κάτοικοι ήδη υπέφεραν από την επιδημία ευλογιάς που είχε ξεσπάσει στις αρχές Φεβρουαρίου του 1913.

Εξάπλωση της επιδημίας

Η χολέρα μεταφέρθηκε στη Σμύρνη από μουσουλμάνους πρόσφυγες από τη Μακεδονία. Τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν στο Μπας Οτουράκ. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της υγειονομικής επιτροπής άρχισαν την απολύμανση της περιοχής της Μπας Οτουράκ και οι κάτοικοί της μεταφέρθηκαν σε 40 σκηνές στο Κιζίλ-Τσουλού στον Πάγο.

Ως λοιμοκομείο αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί το νοσοκομείο των μεταδοτικών νοσημάτων που βρισκόταν στη συνοικία Τεπεντζηκίου. Η Δημαρχία της Σμύρνης ζήτησε από τις αρχές του βιλαετίου για την καταπολέμηση της χολέρας έγκριση πίστωσης 5.000 λιρών.

Στις 20 Ιουλίου απαγορεύτηκε η είσοδος στο λιμάνι της Σμύρνης στο ατμόπλοιο «Μάγδα» που ερχόταν από τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα και μετέφερε περίπου 700 μουσουλμάνους πρόσφυγες από διάφορες περιφέρειες της Μακεδονίας.

Προφυλάξεις

Η υγειονομική υπηρεσία επέβαλε μέτρα για τα τρόφιμα και το νερό. Τα καφενεία και τα οινοπωλεία υποχρεώθηκαν να χρησιμοποιούν βραστό νερό. Η ύδρευση της Άνω Συνοικίας είχε διακοπεί από τη Δημαρχία και οι κάτοικοι υπέφεραν από λειψυδρία.

Το Ανώτατο Συμβούλιο (μετζλίς) του βιλαετίου αποφάσισε να εξεταστούν τα νερά των πηγών Οσμάν Αγά ή Βεζίρ Σουγιού. Οι δρόμοι στους οποίους είχαν παρουσιαστεί κρούσματα ασβεστώθηκαν. Περίπου 500 Εβραίοι μεταφέρθηκαν και εγκαταστάθηκαν σε σκηνές στα υψώματα του Κιατίπογλου κοντά στην πόλη, όπου θα έμεναν σε απομόνωση.

Η δημοτική επιθεώρηση υγείας διέταξε να κλείσουν όλα τα μολυσμένα χάνια και τα ξενοδοχεία· η λειτουργία τους θα επιτρεπόταν μετά την απολύμανση και την ιατρική εξέταση. Πολλά κρεοπωλεία και παντοπωλεία έκλεισαν επειδή δεν εφάρμοζαν τα υγειονομικά μέτρα.

Στις 24 Ιουλίου, για την καλύτερη περίθαλψη των ασθενών, η Σμύρνη χωρίστηκε σε οκτώ τμήματα, την υγειονομική επίβλεψη των οποίων ανέλαβαν 101 γιατροί.

Στις 25 Ιουλίου η Μητρόπολη εξέδωσε εγκύκλιο που ανέθετε στις ενορίες να συλλέξουν χρήματα για την αγορά ασβέστη και απολυμαντικών ειδών, ενώ σε περίπτωση ανάγκης καλούνταν να συνεισφέρουν και τα εκκλησιαστικά ταμεία. Η εγκύκλιος όριζε επίσης να επιβλέπονται οι απολυμάνσεις των δρόμων και άλλων σημείων και να γίνονται υποδείξεις στις οικογένειες σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων καθαριότητας.

Στις 29 Ιουλίου ξεκίνησε η λειτουργία του λοιμοκομείου του αγγλικού νοσοκομείου, αλλά δεχόταν μόνο ξένους υπηκόους.

Στις 31 Ιουλίου, ύστερα από επίσκεψη και ιατρικό έλεγχο έκλεισαν πολλά καταστήματα και χάνια της εβραϊκής συνοικίας. Στα χάνια του Ζεκιέ αποτεφρώθηκαν τα παραπήγματα των μουσουλμάνων αχθοφόρων, που είχαν μετατραπεί σε μολυσμένες εστίες. Για να εμποδίσουν την εξάπλωση της επιδημίας, οι αρχές τοποθέτησαν σε κάθε σπίτι που είχε πλήξει η νόσος φρουρούς στρατιώτες, οι οποίοι απαγόρευαν την επαφή με τους ενοίκους.

Τα θύματα

Στις 17 Αυγούστου πέθανε ο αρχιραβίνος της Σμύρνης από την ασθένεια. Τα περισσότερα θύματα κατά τον Αύγουστο σημειώθηκαν μεταξύ 15 και 21 του μήνα, οπότε πέθαναν 23 άτομα.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, με εγκύκλιο της Μητρόπολης αναβλήθηκε η έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία λόγω των διαστάσεων που είχε λάβει η επιδημία. Από τις 13 Σεπτεμβρίου άρχισε η χορήγηση αντιχολερικών εμβολίων.

Υπεύθυνοι του εμβολιασμού των κατοίκων είχαν οριστεί οι γιατροί Κουτούβαλης, Λογοθέτης και Χουσνή μπέης.

Στις 17 Σεπτεμβρίου με εγκύκλιο της Μητρόπολης ορίστηκε η έναρξη των μαθημάτων για την επομένη.

Στις 22 Σεπτεμβρίου η Δημαρχία αποφάσισε την εγκατάσταση απολυμαντηρίου το οποίο θα απολύμαινε τα έπιπλα των μετοικούντων από τη μια συνοικία σε άλλη, τα παλιά ενδύματα κ.λ.π. πριν πουληθούν στην Αγορά Μπιτ-παζάρ.

Καθώς οι μαθητές από το φόβο της επιδημίας δεν είχαν προσέλθει στα σχολεία, στις 22 Σεπτεμβρίου ο μητροπολίτης με νέα εγκύκλιό του ζήτησε να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία, προσθέτοντας ότι η χολέρα βρισκόταν σε ύφεση και ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας.

Από το τέλος Σεπτεμβρίου δεν εμφανίστηκαν νέα κρούσματα στην πόλη και τελικά η επιδημία έσβησε στις αρχές Οκτωβρίου.

Συνολικά στη διάρκεια της επιδημίας στη Σμύρνη παρουσιάστηκαν 284 κρούσματα, εκ των οποίων τα 166 ήταν θανατηφόρα. [1]

Shariat-Panahi S. Mohammad T.

• Πηγή: Shariat-Panahi S. Mohammad T., «Επιδημία Χολέρας στη Σμύρνη, 1913», 2002, Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία.
• Σημ.: Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία του πρωτότυπου.


1. Βλ. Αμάλθεια 3 Οκτωβρίου 1913. Ο Σολομωνίδης αναφέρει 300 κρούσματα από τα οποία τα 181 ήταν θανατηφόρα· βλ. Σολομωνίδης, Χ., Η ιατρική στη Σμύρνη: Ασκληπιεία, σχολές, το Γραικικό Νοσοκομείο, επιδημίες, γητειές, γιατροσόφια, γιατροί, φαρμακεία (Αθήνα 1955), σελ. 74.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Χένρι Μοργκεντάου με παιδιά από το προσφυγικό ορφανοτροφείο στο Ζάππειο, στην Αθήνα, περίπου το 1923 (φωτ.: Bain News Service / Library of Congress)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι άνθρωποι των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής – Τα πρόσωπα και το έργο τους

5/11/2026 - 10:44πμ
Προσωρινός καταυλισμός προσφύγων από την Καισάρεια, στη Νέα Καισάρεια. Φωτογραφία της Έλλης Παπαδημητρίου, δεκαετία 1920 (πηγή: ΑΣΚΙ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έλλη Παπαδημητρίου: Η Σμυρνιά που φωτογράφισε την Ελλάδα όπου οι πρόσφυγες έπρεπε να ριζώσουν

5/11/2026 - 9:36πμ
(Φωτ.:  Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ιωνικό Κέντρο: Άνοιξε επισήμως τις πύλες του, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

4/11/2026 - 5:05μμ
(Πηγή: facebook.com/profile.php/Τρισευγενη Δημοπουλου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τα παιδιά «κάλεσαν» τη βροχή στη Νίκαια: Η Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας αναβίωσε το αρχαίο έθιμο της Περπερούνας

4/11/2026 - 12:34μμ
Η Άννα-Μαρία Κατσιφού και ο Μιχάλης Φατσής, από το Σύλλογο Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Βόλου στο προσυνέδριο της Νεολαίας της ΟΠΣΕ (φωτ.: Facebook / Dimitris Pantelas)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι νέοι Μικρασιάτες παίρνουν το λόγο – Στην Καλαμάτα το πρώτο τους πανελλήνιο συνέδριο

3/11/2026 - 4:25μμ
Η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Πέλλας «Η Μπίγα», την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Stratos Kafetzis)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έδεσσα: Τραγούδια, χοροί και μνήμες της Μικρασίας στο Παρθεναγωγείο

2/11/2026 - 7:42μμ
Γενική άποψη του μνημείου Reşitharmanyeri και της διαμορφωμένης πρόσβασης προς τον ταφικό θάλαμο (πηγή: H. M. Özgen / Cedrus XIV)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αδραμύττιο: Ο τάφος 2.400 ετών με τις τρεις πέτρινες κλίνες

2/11/2026 - 1:50μμ
(Φωτ.: facebook / Δήμος Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«RESTORY: Από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη» – Μεγάλη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό συνέδριο για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

1/11/2026 - 2:54μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Δύο χρόνια από την αναστήλωση της Ευαγγελίστριας των Ταταούλων – Επόμενος στόχος τους η ανακαίνιση του παλιού ελληνικού σχολείου

1/11/2026 - 12:19μμ
Το λιμάνι της Αλάγιας (φωτ.: CANONIER / Wikimedia Commons)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

1922: Από την Αλάγια στην Κύπρο – Οι Μικρασιάτες που βρήκαν μια δεύτερη πατρίδα

1/11/2026 - 11:50πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

Λουτράκι: Συνελήφθη στα Πατήσια μετά από έξι χρόνια ο καταζητούμενος για τη διπλή δολοφονία με το τσεκούρι

13 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείου)

Ελλάδα – Κύπρος: Εκδόθηκε η NAVTEX για την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου

39 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Πάτρα: Στις 12 Νοεμβρίου συνεχίζεται η δίκη της Ειρήνης Μουρτζούκου – Η συνάντηση με τη μητέρα της και η ρήξη με τον πατέρα της

1 ώρα πριν
(Φωτ.: gastronomos. gr / Γιώργος Δρακόπουλος. Food styling: Tina Webb)

Μουχλαμάς: Η λαχταριστή ποντιακή «στραπατσάδα» με κιμά, και πλούσιο άρωμα βουτύρου

1 ώρα πριν
Επισκέπτες περνούν μπροστά από το λογότυπο του Bitcoin στην έκθεση και το φόρουμ Crypto Summit 2026, στη Μόσχα, στις 28 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Sergei Ilnitsky)

Βόρεια Κορέα: Πώς ο «στρατός» του Κιμ φτάνει στα χρήματά μας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Στις «4» του τουρνουά του Χονγκ Κονγκ η Σάκκαρη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV