pontosnews.gr
Σάββατο, 2/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: Κατατέθηκε στο Κογκρέσο διακομματικό νομοσχέδιο κατά του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσαν οι Κρις Πάππας, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη

16/07/2025 - 11:12πμ
(Φωτ.: EPA / Michael Reynolds)

(Φωτ.: EPA / Michael Reynolds)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με μια νομοθετική πρωτοβουλία, ελληνικής καταγωγής Αμερικανοί βουλευτές επιχειρούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο την κατάργηση της ετήσιας ανανέωσης της άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο «Νόμος για τον τερματισμό του εμπάργκο στην Κύπρο» που επανακατατέθηκε από τα ηγετικά στελέχη της ομάδας ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο (Κρις Πάππας, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη) αποτελεί μια διακομματική πρωτοβουλία που θα παρατείνει την περίοδο ανανέωσης του εμπάργκο από το ένα έτος στα πέντε έτη.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αναθέσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να πιστοποιεί κάθε χρόνο ότι η Κύπρος συνεχίζει να εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «East Med Act» προκειμένου να δίνεται η άδεια για την ετήσια αναστολή (annual waiver) του εμπάργκο.

Εάν το νέο νομοσχέδιο τελικά περάσει, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι οι περιορισμοί στην άρση του εμπάργκο καταργούνται, καθώς η άρση θα ανανεώνεται αυτόματα κάθε πέντε χρόνια.

Ειδικότερα, η νέα νομοθεσία θα:

• Παρατείνει την περίοδο ανανέωσης της άρσης του εμπάργκο όπλων από το ένα έτος στα πέντε έτη.
• Επιτρέπει στον πρόεδρο να επανεξετάζει την άρση του εμπάργκο όπλων μόνο κάθε πέντε έτη.
• Απαγορεύει στον πρόεδρο να τερματίσει την άρση, εκτός εάν το Κογκρέσο λάβει πιστοποίηση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στις μεταρρυθμίσεις οικονομικής εποπτείας, και στην άρνηση πρόσβασης σε ρωσικά στρατιωτικά πλοία για ανεφοδιασμό και συντήρηση.

Όπως επισημαίνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες, «αυτή η αλλαγή θα ενισχύσει την ιστορική άνοδο των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναπτύσσοντας τη διμερή συνεργασία και προωθώντας τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου έχουν ενισχυθεί σημαντικά, με την Κύπρο να αναδεικνύεται σε καίριο σύμμαχο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και την περιφερειακή σταθερότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Νόμος περί Εταιρικής Σχέσης για την Ασφάλεια και την Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019» εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να άρει το εμπάργκο όπλων σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί νομοθέτες θεωρούν ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία επιτρέπει να γίνει το επόμενο λογικό βήμα μετά τη πλήρη άρση του εμπάργκο αλλά και την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων από την πλευρά της Κύπρου. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμούν ότι θα είναι εφικτός ένας πιο μακροχρόνιος εξοπλιστικός σχεδιασμός που θα επιτρέψει την καλύτερη συνεργασία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Λευκωσίας στον τομέα της ασφάλειας.

Όπως εξηγούν, η ανάγκη της ετήσιας ανανέωσης περιορίζει την ικανότητα της Κύπρου να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα και να προμηθεύεται αμερικανικά αμυντικά συστήματα, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη στρατιωτική διαλειτουργικότητα των δύο χωρών.

Υπό αυτό το πρίσμα, τονίζουν ότι η ετήσια ανανέωση δημιουργεί παρενέργειες που επηρεάζουν την κοινή έρευνα για την κυβερνοασφάλεια και τη θαλάσσια ασφάλεια και μειώνουν την αποτελεσματικότητα του State Partnership Program του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών στο οποίο έχει ενταχθεί η Κύπρος.

Η νομοθετική πρωτοβουλία υποστηρίζεται από το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI), τη Συντονιστική Προσπάθεια των Ελλήνων, το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC) και την ΠΣΕΚΑ (Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα).

Κρις Πάππας

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας σταθερός δημοκρατικός σύμμαχος στην Ανατολική Μεσόγειο και ένας ουσιαστικός εταίρος στη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας. Αυτή η αλλαγή πολιτικής θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου, θα υποστηρίξει την αμοιβαία δέσμευση μας για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας και θα βελτιώσει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τον συντονισμό των προμηθειών».

Γκας Μπιλιράκης

«Η Κύπρος έχει αποδειχθεί ένας πολύτιμος και αξιόπιστος εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η παροχή βεβαιότητας σχεδιασμού στην Κύπρο θα επιτρέψει στη συνεργασία να συνεχίσει να ακμάζει και θα αποδειχθεί αμοιβαία επωφελής και για τα δύο έθνη και για τους συμμάχους μας».

Ντίνα Τάιτους

«Η Κύπρος είναι ένας βασικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες για τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Η μείωση του απαραίτητου χρόνου για την αναθεώρηση του εμπάργκο προς την Κύπρο θα επιτρέψει σε αυτόν τον σημαντικό σύμμαχο να σχεδιάσει στρατηγικά για το μέλλον, υποστηρίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στο εξωτερικό».

Νικόλ Μαλλιωτάκη

«Για πολύ καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούσαν ένα ξεπερασμένο και αντιπαραγωγικό εμπάργκο στην πώληση αμυντικού υλικού και υπηρεσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η νομοθεσία μας επιδιώκει να διορθώσει αυτό αναγνωρίζοντας την Κύπρο ως βασικό στρατηγικό εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο και επιτρέποντας την υπεύθυνη εξαγωγή αμυντικών ειδών των ΗΠΑ για την υποστήριξη των κοινών μας συμφερόντων ασφαλείας. Ενισχύοντας την ικανότητα της Κύπρου να αμύνεται, μπορούμε να προωθήσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή».

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Κασφίκης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτοκίνητα προς εξαγωγή στο λιμάνι του Έμντεν στη Γερμανία, 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Δασμοί Τραμπ στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα: Προειδοποίηση για «τεράστιο κόστος» – Αντίδραση Βρυξελλών και Γερμανών

1/05/2026 - 11:23μμ
Ο Πάβελ Ταλάνκιν στο κέντρο, με το Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «Mr. Nobody Against Putin», 15 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΚΟΣΜΟΣ

Lufthansa: Βρέθηκε το «χαμένο» Όσκαρ Ρώσου σκηνοθέτη – Το είχαν μπλοκάρει ως… επικίνδυνο αντικείμενο

1/05/2026 - 10:11μμ
Ιρανή περνά μπροστά από τοιχογραφία με αντιαμερικανικά και αντιισραηλινά συνθήματα σε δρόμο της Τεχεράνης, 20 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν-ΗΠΑ: «Δεν είμαι ικανοποιημένος» λέει ο Τραμπ – Συμφωνία ή «συντριβή» της Τεχεράνης

1/05/2026 - 9:47μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια υπογραφής εκτελεστικού διατάγματος στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, 30 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Aaron Schwartz / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ κατά Ευρώπης: Δασμοί 25% στα αυτοκίνητα και απειλές για αποχώρηση στρατευμάτων

1/05/2026 - 8:09μμ
Ιταλοί αγρότες συμμετέχουν σε διαμαρτυρία στη Ρώμη κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur, 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Angelo Carconi)
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ-Mercosur: Σε ισχύ η αμφιλεγόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου – Αντιδράσεις και προσφυγή στο Δικαστήριο

1/05/2026 - 6:57μμ
(Πηγή: youtube.com/@DRMNewsInternational)
ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτομαγιά στην Τουρκία: «Πεδίο μάχης» η Κωνσταντινούπολη, ειρηνικές πορείες στην υπόλοιπη χώρα

1/05/2026 - 5:44μμ
Ιρανοί περνούν μπροστά από γιγαντοαφίσα με το μήνυμα «Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν κλειστά», στην πλατεία Ενγκελάμπ στην Τεχεράνη, 28 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν-ΗΠΑ: Διπλωματία ή πλήγμα; Η πρόταση της Τεχεράνης και το δίλημμα Τραμπ

1/05/2026 - 5:20μμ
Ιρανοί περνούν μπροστά από μια τοιχογραφία με αντι-αμερικανικά και αντι-ισραηλινά μηνύματα σε δρόμο της Τεχεράνης (φωτ.: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Παγιδευμένα εκατοντάδες εμπορικά πλοία – 31% των σκαφών πλέουν με απενεργοποιημένο το σήμα GPS

1/05/2026 - 1:29μμ
(Πηγή: Diaplous)
ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στον Κόλπο του Άντεν: Drone με εκρηκτικά «καρφώθηκε» σε πλοίο χωρίς να εκραγεί

1/05/2026 - 11:28πμ
Ο Ντόναλτ Τραμπ στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εκπνέει η προθεσμία του Κογκρέσου για τον Ντόναλντ Τραμπ

1/05/2026 - 10:31πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από παλιότερη διαμαρτυρία για τα ελληνικά σχολεία του Μονάχου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων)

Στουτγάρδη: Καμπανάκι για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Ευρώπη – «Κίνδυνος εγκατάλειψης»

3 ώρες πριν
Αυτοκίνητα προς εξαγωγή στο λιμάνι του Έμντεν στη Γερμανία, 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)

Δασμοί Τραμπ στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα: Προειδοποίηση για «τεράστιο κόστος» – Αντίδραση Βρυξελλών και Γερμανών

4 ώρες πριν
Έκθεση ιστορικού και αρχειακού υλικού «Ο δικός μας κόκκινος Μάης, 1936. Τα δικά μας χνάρια στο διάβα της ιστορίας, στην περπατησιά του μέλλοντος», στα παλιά Σφαγεία στη Θεσσαλονίκη. Παρασκευή 1 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Έκθεση για τον Μάη του ’36 – Η μνήμη των καπνεργατών ζωντανεύει στα παλιά Σφαγεία

4 ώρες πριν
Κώστας Μπλιάτκας, Θεοδόσης Κυριακίδης, Μιχάλης Μπουτάρης και Αμαλία Γιαννακά, στην εκδήλωση στη ΒΙΒΟΝ, Δευτέρα 27 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)

Νάουσα: Αρχεία, βιβλιοθήκες και ποντιακή μνήμη – Εκδήλωση με ουσιαστικό διάλογο στη ΒΙΒΟΝ

5 ώρες πριν
Ο Πάβελ Ταλάνκιν στο κέντρο, με το Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «Mr. Nobody Against Putin», 15 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)

Lufthansa: Βρέθηκε το «χαμένο» Όσκαρ Ρώσου σκηνοθέτη – Το είχαν μπλοκάρει ως… επικίνδυνο αντικείμενο

5 ώρες πριν
Ιρανή περνά μπροστά από τοιχογραφία με αντιαμερικανικά και αντιισραηλινά συνθήματα σε δρόμο της Τεχεράνης, 20 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Ιράν-ΗΠΑ: «Δεν είμαι ικανοποιημένος» λέει ο Τραμπ – Συμφωνία ή «συντριβή» της Τεχεράνης

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign