pontosnews.gr
Κυριακή, 30/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: Κατατέθηκε στο Κογκρέσο διακομματικό νομοσχέδιο κατά του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσαν οι Κρις Πάππας, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη

16/07/2025 - 11:12πμ
(Φωτ.: EPA / Michael Reynolds)

(Φωτ.: EPA / Michael Reynolds)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με μια νομοθετική πρωτοβουλία, ελληνικής καταγωγής Αμερικανοί βουλευτές επιχειρούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο την κατάργηση της ετήσιας ανανέωσης της άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο «Νόμος για τον τερματισμό του εμπάργκο στην Κύπρο» που επανακατατέθηκε από τα ηγετικά στελέχη της ομάδας ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο (Κρις Πάππας, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη) αποτελεί μια διακομματική πρωτοβουλία που θα παρατείνει την περίοδο ανανέωσης του εμπάργκο από το ένα έτος στα πέντε έτη.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αναθέσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να πιστοποιεί κάθε χρόνο ότι η Κύπρος συνεχίζει να εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «East Med Act» προκειμένου να δίνεται η άδεια για την ετήσια αναστολή (annual waiver) του εμπάργκο.

Εάν το νέο νομοσχέδιο τελικά περάσει, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι οι περιορισμοί στην άρση του εμπάργκο καταργούνται, καθώς η άρση θα ανανεώνεται αυτόματα κάθε πέντε χρόνια.

Ειδικότερα, η νέα νομοθεσία θα:

• Παρατείνει την περίοδο ανανέωσης της άρσης του εμπάργκο όπλων από το ένα έτος στα πέντε έτη.
• Επιτρέπει στον πρόεδρο να επανεξετάζει την άρση του εμπάργκο όπλων μόνο κάθε πέντε έτη.
• Απαγορεύει στον πρόεδρο να τερματίσει την άρση, εκτός εάν το Κογκρέσο λάβει πιστοποίηση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στις μεταρρυθμίσεις οικονομικής εποπτείας, και στην άρνηση πρόσβασης σε ρωσικά στρατιωτικά πλοία για ανεφοδιασμό και συντήρηση.

Όπως επισημαίνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες, «αυτή η αλλαγή θα ενισχύσει την ιστορική άνοδο των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναπτύσσοντας τη διμερή συνεργασία και προωθώντας τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου έχουν ενισχυθεί σημαντικά, με την Κύπρο να αναδεικνύεται σε καίριο σύμμαχο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και την περιφερειακή σταθερότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Νόμος περί Εταιρικής Σχέσης για την Ασφάλεια και την Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019» εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να άρει το εμπάργκο όπλων σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί νομοθέτες θεωρούν ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία επιτρέπει να γίνει το επόμενο λογικό βήμα μετά τη πλήρη άρση του εμπάργκο αλλά και την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων από την πλευρά της Κύπρου. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμούν ότι θα είναι εφικτός ένας πιο μακροχρόνιος εξοπλιστικός σχεδιασμός που θα επιτρέψει την καλύτερη συνεργασία μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Λευκωσίας στον τομέα της ασφάλειας.

Όπως εξηγούν, η ανάγκη της ετήσιας ανανέωσης περιορίζει την ικανότητα της Κύπρου να σχεδιάζει μακροπρόθεσμα και να προμηθεύεται αμερικανικά αμυντικά συστήματα, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη στρατιωτική διαλειτουργικότητα των δύο χωρών.

Υπό αυτό το πρίσμα, τονίζουν ότι η ετήσια ανανέωση δημιουργεί παρενέργειες που επηρεάζουν την κοινή έρευνα για την κυβερνοασφάλεια και τη θαλάσσια ασφάλεια και μειώνουν την αποτελεσματικότητα του State Partnership Program του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών στο οποίο έχει ενταχθεί η Κύπρος.

Η νομοθετική πρωτοβουλία υποστηρίζεται από το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI), τη Συντονιστική Προσπάθεια των Ελλήνων, το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC) και την ΠΣΕΚΑ (Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα).

Κρις Πάππας

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας σταθερός δημοκρατικός σύμμαχος στην Ανατολική Μεσόγειο και ένας ουσιαστικός εταίρος στη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας. Αυτή η αλλαγή πολιτικής θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου, θα υποστηρίξει την αμοιβαία δέσμευση μας για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας και θα βελτιώσει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τον συντονισμό των προμηθειών».

Γκας Μπιλιράκης

«Η Κύπρος έχει αποδειχθεί ένας πολύτιμος και αξιόπιστος εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η παροχή βεβαιότητας σχεδιασμού στην Κύπρο θα επιτρέψει στη συνεργασία να συνεχίσει να ακμάζει και θα αποδειχθεί αμοιβαία επωφελής και για τα δύο έθνη και για τους συμμάχους μας».

Ντίνα Τάιτους

«Η Κύπρος είναι ένας βασικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες για τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Η μείωση του απαραίτητου χρόνου για την αναθεώρηση του εμπάργκο προς την Κύπρο θα επιτρέψει σε αυτόν τον σημαντικό σύμμαχο να σχεδιάσει στρατηγικά για το μέλλον, υποστηρίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στο εξωτερικό».

Νικόλ Μαλλιωτάκη

«Για πολύ καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούσαν ένα ξεπερασμένο και αντιπαραγωγικό εμπάργκο στην πώληση αμυντικού υλικού και υπηρεσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η νομοθεσία μας επιδιώκει να διορθώσει αυτό αναγνωρίζοντας την Κύπρο ως βασικό στρατηγικό εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο και επιτρέποντας την υπεύθυνη εξαγωγή αμυντικών ειδών των ΗΠΑ για την υποστήριξη των κοινών μας συμφερόντων ασφαλείας. Ενισχύοντας την ικανότητα της Κύπρου να αμύνεται, μπορούμε να προωθήσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή».

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Κασφίκης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στελέχη του υπουργείου Υγείας της Γάζας ετοιμάζονται να θάψουν τις σορούς Παλαιστίνιων μαχητών που τους παρέδωσε ο Ερυθρός Σταυρός από το Ισραήλ (φωτ.: EPA/Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου

30/11/2025 - 12:20πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Καθοριστικές συνομιλίες στη Φλόριντα για το ουκρανικό

29/11/2025 - 9:56μμ
Φωτιά σε ένα από τα δύο ρωσικά δεξαμενόπλοια μετά την ουκρανική επίθεση (φωτ.: Χ/EMPR.media)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Επίθεση σε ρωσικό «σκιώδη στόλο» – Καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ αντιπροσωπεία για την ειρηνευτική συμφωνία

29/11/2025 - 4:49μμ
Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το
Vatican Media δείχνει τον Τούρκο πρόεδρο να μιλάει παρουσία του Πάπα Λέοντα ΙΔ, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Άγκυρας (φωτ.: EPA/ VATICAN MEDIA)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Με τον Πάπα Λέοντα συμφωνούμε σε μια προσέγγιση που υπερασπίζεται την ειρήνη και βασίζεται στην ευσπλαχνία

27/11/2025 - 11:58μμ
Εθελοντές προσφέρουν υπηρεσίες και αγαθά στους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά (φωτ.: EPA / Leung Man Hei)
ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Έσβησαν οι φλόγες στους ουρανοξύστες – Συνελήφθησαν κορυφαία στελέχη κατασκευαστικής εταιρείας

27/11/2025 - 11:05μμ
(Φωτ.: EPA / Alessandro di Meo)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο πάπας Λέων ΙΔ’ συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα

27/11/2025 - 7:25μμ
(Φωτ.: EPA / Leung Man Hei)
ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε συγκρότημα ουρανοξυστών

27/11/2025 - 5:05μμ
(Φωτ.: EPA / Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες εναντίον του Τραμπ για την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος

27/11/2025 - 1:52μμ
Οι διαδηλωτές κραδαίνουν… μαλλί της γριάς, σε ένα διαφορετικό είδος διαμαρτυρίας, εναντίον των αστυνομικών στη διάρκεια πορείας στην πλατεία Ταξίμ, μπροστά από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης τον περασμένο Μάρτιο (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δικαστήριο αθώωσε τέσσερις δημοσιογράφους που είχαν κατηγορηθεί για παράνομη διαδήλωση

27/11/2025 - 12:28μμ
Εθνοφρουροί και αστυνομικοί ερευνούν την περιοχή όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί (φωτ.: EPA/Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Αφγανός που πυροβόλησε τους εθνοφρουρούς είχε εργαστεί στον αμερικανικό στρατό και τη CIA στο Αφγανιστάν

27/11/2025 - 11:58πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στελέχη του υπουργείου Υγείας της Γάζας ετοιμάζονται να θάψουν τις σορούς Παλαιστίνιων μαχητών που τους παρέδωσε ο Ερυθρός Σταυρός από το Ισραήλ (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Λωρίδα της Γάζας: Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου

2 ώρες πριν
Ολοκληρώθηκε το 2ο δυνέδριο νέων της ελληνικής διασποράς με συμμετοχή από 31 χώρες και 5 ηπείρους.

Όσα έγιναν στο 2ο συνέδριο νέων της ελληνικής διασποράς στην Αθήνα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών Θεσσαλονίκης)

Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου και ποντιακών χορών στον Σύλλογο Καλλιθέας Συκεών

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Super League: Επιτέλους νίκη ο Άρης – Τεσσάρα η Κηφισιά, «διπλό» ο Βόλος

4 ώρες πριν
Άποψη της Άγκυρας τον προηγούμενο αιώνα (φωτ.: eskiturkiye.net)

Μαρτυρία Σταύρου Λιγερίδη: Τρία ολόκληρα χρόνια ξυπνούσαμε και κοιμόμαστε με την αγωνία

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Καθοριστικές συνομιλίες στη Φλόριντα για το ουκρανικό

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign