pontosnews.gr
Κυριακή, 19/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιατί «καταθέτουν» οι Κούρδοι όπλα;

Του Σάββα Καλεντερίδη

13/07/2025 - 3:40μμ
Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)

Όπλα του PKK για την πυρά, στη συμβολική εκδήλωση που έγινε στο Βόρειο Ιράκ (φωτ.: Χ / Heme Sûr - KANAL8)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2024,  όταν ο μεγαλύτερος διώκτης και εχθρός όλων των Κούρδων, όχι μόνο του ΡΚΚ, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε ότι πρέπει να ανοίξει ο δρόμος να έλθει στη Βουλή και να μιλήσει ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, αφού προηγουμένως αποκηρύξει την ένοπλη βία. Ακολούθησε η έκκληση του Οτζαλάν να θέσει το ΡΚΚ τέλος στην ένοπλη δράση του και να μετεξελιχθεί σε μια νόμιμη πολιτική οργάνωση.

Η Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025 είναι ούτως άλλως μια ιστορική ημέρα για το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα, γιατί 15 γυναίκες και 15 άνδρες, μαχητές όλοι τους του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στα ορεινά της Σουλεϊμανίγιας, κατέθεσαν συμβολικά τα όπλα τους σε έναν ατσαλένιο «βωμό», όπου κάηκαν, ως ένδειξη καλής θέλησης προς την τουρκική κυβέρνηση.

Μετά την κατάθεση και την καταστροφή των όπλων τους, διαδικασία που έγινε υπό τον απόλυτο έλεγχο του ΡΚΚ, όλοι μαχητές, γυναίκες και άνδρες, δεν παραδόθηκαν πουθενά αλλά επέστρεψαν στα στρατόπεδά τους, αφήνοντας πίσω τους πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

• Για παράδειγμα ποια βήματα θα ακολουθήσουν και από πλευράς του τουρκικού κράτους αλλά και από πλευράς του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος;

• Για παράδειγμα, τι θα γίνει με τους μαχητές που κατέθεσαν τα όπλα τους; Οι περισσότεροι καταζητούνται με κόκκινες ειδοποιήσεις για τρομοκρατία.

• Τι θα συμβεί με τα ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ που, υπό την ηγεσία του Οτζαλάν, μαχόμενοι εναντίον του τουρκικού κράτους επί 41 ολόκληρα χρόνια, έχουν προκαλέσει το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, τρισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές απώλειες, ανυπολόγιστη δημοκρατική παρακμή και απώλεια πολιτικής αξιοπιστίας στην Τουρκία; Προφανώς, εάν προχωρήσει η διαδικασία, δεν πρόκειται να παραδοθούν στη φυλακή, για να εκτίσουν ισόβιες ποινές. Τα ανώτερα στελέχη είναι μεταξύ 70 και 75 ετών. Αναζητούνται χώρες να τους δεχτούν ως πολιτικούς πρόσφυγες.

Κρίσιμο ερώτημα είναι, επίσης, εάν η οργάνωση θα σταματήσει απλώς τον ένοπλο αγώνα και θα μετεξελιχθεί σε ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα ή εάν η Τουρκία θα απαιτήσει τη διάλυσή της.

Οι ίδιοι οι Κούρδοι δεν θεωρούν ότι ηττήθηκαν και ότι η Τουρκία και συγκεκριμένα το δίδυμο της κυβέρνησης Ερντογάν-Μπαχτσελί ήταν αυτό που ζήτησε από τον Οτζαλάν την πολιτική λύση του Κουρδικού.

Έστω και αν δεχτούμε ότι θα βρεθεί μια λύση με το ΡΚΚ και τους Κούρδους της Τουρκίας. Τι θα απογίνουν οι συριακές παρατάξεις PYD/YPG, που, σύμφωνα με την Τουρκία, αποτελούν προεκτάσεις του ΡΚΚ; Η Τουρκία θέλει να αφοπλιστούν και αυτές οι οργανώσεις, που έχουν υπό τα όπλα 120 χιλιάδες γυναίκες και άνδρες, οι οποίες εξοπλίστηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τις ΗΠΑ;

Το θέμα των Κούρδων της Συρίας, που επιδιώκουν αυτονομία και οι αντιδράσεις των οικογενειών που έχασαν τα παιδιά τους στον αγώνα εναντίον του ΡΚΚ, είναι τα δυο πιο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την τουρκική κοινή γνώμη.

Όσον αφορά τους Κούρδους της Συρίας, η τουρκική κοινή γνώμη αλλά και σημαντικό μέρος του τουρκικού πολιτικού κατεστημένου και του κράτους, θεωρούν ότι όπως ακριβώς η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ δημιούργησε μια κουρδική αυτόνομη περιοχή, θα ιδρυθεί μια άλλη κουρδική αυτόνομη περιοχή στη Συρία, στα τουρκικά σύνορα, με την ισραηλινή υποστήριξη και τη βοήθεια των ΗΠΑ. Και αυτό θεωρούν ότι θα γίνει το διάστημα που η Τουρκία θα είναι απασχολημένη με τη διαδικασία κατάθεσης των όπλων από τους μαχητές του ΡΚΚ και θα γιορτάζει την είσοδο σε μια περίοδο που η «Τουρκία θα ζει χωρίς Τρομοκρατία»;

Μια ημέρα πριν την «κατάθεση» των όπλων, στις 10 Ιουλίου, ο Ερντογάν συναντήθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον ηγέτη του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί για να συζητήσουν το επόμενο βήμα. Στις 11 Ιουλίου, αφού έλαβε την αρχική αναφορά από τον διευθυντή του MIT, Ιμπραήμ Καλίν, σχετικά με τον αφοπλισμό, πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπαχτσελί.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Μπαχτσελί ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία στις 22 Οκτωβρίου 2024 με την έκκλησή του προς τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν να «διαλυθεί το ΡΚΚ και να καταθέσει τα όπλα». ‘

Οταν ολοκληρώθηκε η τελετή «κατάθεσης» των όπλων, τις 11 Ιουλίου, ήταν αυτός που δήλωσε ότι ο ιδρυτής ηγέτης του PKK, Οτζαλάν, «κράτησε τον λόγο του» και ότι άνοιξε ένας νέος ορίζοντας για την Τουρκία.

Η δήλωση του Μπαχτσελί στις 22 Οκτωβρίου ανέφερε επίσης το «δικαίωμα στην ελπίδα» του Οτζαλάν. Το «δικαίωμα στην ελπίδα» είναι μια έννοια στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Σημαίνει την ελπίδα απελευθέρωσης, ανάλογα με τις περιστάσεις, για όσους έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη μετά από 25 χρόνια φυλάκισης.

Την ώρα που διαβάζονται αυτές οι γραμμές, ο Ερντογάν θα έχει ανακοινώσει τα βήματα που θα κάνει από την πλευρά του το τουρκικό κράτος.

Οι προσδοκίες είναι υψηλές. Για παράδειγμα, μπορούν εμβληματικές προσωπικότητες όπως ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς και ο Οσμάν Καβαλά να αφεθούν ελεύθεροι χωρίς την ανάγκη αμνηστίας, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με τις ίδιες αρχές με την ΕΣΔΑ, και εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και του Συνταγματικού Δικαστηρίου;

Επίσης μπορεί να εκδοθεί «αμνηστία επιστροφής στην πατρίδα» για μη υψηλόβαθμα μέλη του ΡΚΚ που είτε ζουν στα στρατόπεδα του Βορείου Ιράκ ή ζουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, με απαγόρευση εισόδου στη χώρα.

Θα εφαρμοστεί το κοινό αίτημα του Κόμματος DEM και του CHP, όπως στην περίπτωση του Εκρέμ Ιμάμογλου, να παραμείνουν οι εκλεγμένοι δήμαρχοι στο αξίωμά τους μέχρι εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, δηλαδή να δικαστούν χωρίς κράτηση;

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι εάν η Τουρκία κατορθώσει να επιλύσει οριστικά την ένοπλη διάσταση του κουρδικού ζητήματος στο πλαίσιο που έχει αποφασιστεί στις συνομιλίες με τον Οτζαλάν, χωρίς την εμπλοκή ξένων παραγόντων, θα είναι μια επιτυχία για την Άγκυρα.

Το Κουρδικό ζήτημα είναι το πιο σοβαρό πολιτικό πρόβλημα της Τουρκίας, αλλά δεν είναι το μόνο.

Υπάρχουν παράλληλα ζητήματα, όπως η δικαστική ανεξαρτησία, τα εμπόδια στον ελεύθερο πολιτικό ανταγωνισμό και η ελευθερία του Τύπου, που εγείρουν ανησυχίες για τα αυταρχικά καθεστώτα.

Αν το ζήτημα είναι να απαλλαγεί η Τουρκία από τον ένοπλο αγώνα των Κούρδων, αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί από μεταρρυθμίσεις που θα μετατρέψουν την Τουρκία σε μια πλουραλιστική δημοκρατία που θα διέπεται από τις αρχές του κράτους δικαίου.

Όμως αυτό που παρατηρούμε να γίνεται στην Τουρκία, δείχνει κάτι άλλο. Ότι το δίδυμο Ερντογάν-Μπαχτσελί ξεκίνησε μια διαδικασία για να αποκτήσει πρόσβαση στις ψήφους των Κούρδων και την ίδια στιγμή εφαρμόζει πολιτικές βίας και κρατικής τρομοκρατίας στους πολιτικούς τους αντιπάλους, με φυλακίσεις δημάρχων και πολιτικών αντιπάλων.

Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι Κούρδοι, να μην αποτελέσουν «σωσίβιο» για την πολιτική επιβίωση του Ερντογάν, χωρίς να αποκτήσουν διασφαλισμένα τα δικαιώματα για τα οποία πολέμησαν επί 41 ολόκληρα χρόνια.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εκτοπισμένοι κάτοικοι της Βηρυτού επιστρέφουν στα σπίτια τους, μετά την έναρξη της εκεχειρίας (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ανάπαυλα ή αρχή μιας νέας διαπραγμάτευσης;

18/04/2026 - 9:46πμ
Η ψηλάφηση του άπιστου Θωμά διά χειρός Caravaggio (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Α’)

14/04/2026 - 9:21πμ
(Φωτ.: pixabay.com/AI Generated)
ΓΝΩΜΕΣ

Κερδισμένοι και χαμένοι

12/04/2026 - 3:47μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/mih83-464187/)
ΓΝΩΜΕΣ

Η επισφαλής ειρήνη και ο μετατραμπικός κόσμος

11/04/2026 - 10:04πμ
Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον Λίβανο, στις 8/4 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Λίβανος είναι το «κλειδί»

10/04/2026 - 3:34μμ
Η ανάσταση του Λαζάρου όπως έχει ιστορηθεί στο ναό του Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς, στο Μοναστηράκι (πηγή: George E. Koronaios / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Γ’)

7/04/2026 - 10:56πμ
Ισραηλινός αξιωματούχος περπατά δίπλα στο κατεστραμμένο Στάδιο Αζαντί στην Τεχεράνη, 3 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Πού οδηγείται ο πόλεμος στο Ιράν;

4/04/2026 - 10:09πμ
Ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ στην τελετή υποδοχής των σορών έξι Αμερικανών, στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ντόβερ του Ντέλαγουερ. Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με drone στο Κουβέιτ. 7 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Official White House Photo / Daniel Torok)
ΓΝΩΜΕΣ

Πώς θα βγει από το «βάλτο» του Ιράν ο Τραμπ

3/04/2026 - 3:32μμ
(Πηγή: commons.wikimedia.org
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Β’)

2/04/2026 - 9:32πμ
Ένα από τα περάσματα στα ιρανοιρανικά σύνορα, στην πόλη Μπανέχ του δυτικού Ιράν, όπου ζουν πολλοί  Κούρδοι (φωτ. αρχείου: 
EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πόλεμος στο Ιράν και το Κουρδικό

29/03/2026 - 4:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πάντα μπροστά η αρμενική νεολαία (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Θεσσαλονίκη: Ομιλίες, σιωπηλή πορεία και κατάθεση στεφάνων στην 111η επέτειο μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

23 λεπτά πριν

Νέα Τραπεζούντα Πιερίας: Συνεχίζονται τα Υψηλάντεια 2026 – Το πρόγραμμα μέχρι τη μεγάλη αυλαία

53 λεπτά πριν
Κυριακή του Θωμά στο κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου, για το ταφικό έθιμο. 19 Απριλίου 2026 (φωτ.: agrinionews.gr)

Το ταφικό έθιμο των Ποντίων, μια μέρα χαρμολύπης στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Instagram)

Τζορτζ Κοσμάτος: Ο Κεφαλονίτης που έκανε τον «Ράμπο» και πέρασε σαν κομήτης από το Χόλιγουντ

2 ώρες πριν
Καταστηματάρχης δείχνει σημαίες του Ιράν και των ΗΠΑ σε κατάστημα στο Καράτσι του Πακιστάν (φωτ.: EPA / Shahzaib Akber)

Η Μέση Ανατολή ανάμεσα σε εκεχειρίες και απειλές – «Τέλος ο κ. καλός», προειδοποιεί ο Τραμπ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: The greek herald)

Από το Σίδνεϊ στην Αδελαΐδα: Έλληνες της διασποράς στο Φεστιβάλ Hellenika

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign