pontosnews.gr
Σάββατο, 1/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κιουτάχεια 1921: Η τελευταία μεγάλη ελληνική νίκη πριν από τον Σαγγάριο

Η πόλη των περίφημων κεραμικών, των τουρκόφωνων Ρωμιών και των Αρμενίων τεχνιτών έγινε το σημείο όπου η ελληνική ηγεσία αποφάσισε την προέλαση προς την Άγκυρα

4/07/2026 - 10:05πμ
«Η κυανόλευκος υψώνεται έναντι της ιστορικής Μονής των Κομνηνών» σύμφωνα με την περιγραφή σ το φιλμ που ψηφιοποιήθηκε από το Εργαστήριο της ΕΡΤ (πηγή: ΕΡΤ)

«Η κυανόλευκος υψώνεται έναντι της ιστορικής Μονής των Κομνηνών» σύμφωνα με την περιγραφή σ το φιλμ που ψηφιοποιήθηκε από το Εργαστήριο της ΕΡΤ (πηγή: ΕΡΤ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις 4 Ιουλίου 1921 οι ελληνικές δυνάμεις εισήλθαν στην Κιουτάχεια, μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Φρυγίας και της βορειοδυτικής Μικράς Ασίας, περίπου 250 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Η κατάληψή της αποτέλεσε μία από τις τελευταίες μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού στρατού κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία, πριν από τη μάχη του Σαγγάριου και τη σταδιακή ανατροπή της στρατιωτικής κατάστασης στο μέτωπο.

Η εικόνα ωστόσο που αντίκρισαν οι Έλληνες στρατιώτες απείχε πολύ από εκείνη μιας ακμάζουσας μικρασιατικής πόλης.

Η χριστιανική κοινότητα είχε ήδη υποστεί βαρύ πλήγμα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου και των διωγμών που εξαπέλυσαν οι οθωμανικές Αρχές εναντίον των μειονοτικών πληθυσμών της αυτοκρατορίας. Οι περισσότεροι άνδρες είχαν εκτοπιστεί ή είχαν σταλεί στα περιβόητα τάγματα εργασίας, ενώ μεγάλο μέρος του ελληνορθόδοξου και αρμενικού πληθυσμού είχε οδηγηθεί στη Συρία.

Στην πόλη είχαν απομείνει κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Ορισμένοι άνδρες είχαν καταφέρει να διαφύγουν στα γύρω βουνά για να αποφύγουν τον εκτοπισμό, ενώ άλλοι βρίσκονταν κρατούμενοι στις φυλακές.

Ακόμη και η οικονομική ζωή της Κιουτάχειας είχε σχεδόν παραλύσει. Το εμπόριο και η παραγωγή υπολειτουργούσαν, ενώ πολλοί νεαροί μουσουλμάνοι κάτοικοι είχαν ήδη εγκαταλείψει την πόλη για να ενταχθούν στις δυνάμεις του Μουσταφά Κεμάλ.

Το ιστορικό πλαίσιο

Από τις αρχές Ιουνίου 1920 ο ελληνικός στρατός προέλαυνε έξω από τη ζώνη ελέγχου της Σμύρνης. Τον Οκτώβριο του 1920 ο Ελευθέριος Βενιζέλος έχασε τις εκλογές και η νέα κυβέρνηση του Δημητρίου Γούναρη επανάφερε τον βασιλιά Κωνσταντίνο.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 1920 οι ελληνικές δυνάμεις είχαν καταλάβει την Πάνορμο και τα Μουδανιά και έως το τέλος του ίδιου μήνα τη γραμμή Νικομήδεια-Προύσα-Ουσάκ.

Οι επιχειρήσεις συνεχίστηκαν και με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας και μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου οι τουρκικές δυνάμεις είχαν απωθηθεί προς το Εσκίσεχιρ. Το Αφιόν Καραχισάρ καταλήφθηκε στις 30 Ιουνίου 1921, η Κιουτάχεια στις 4 Ιουλίου και το Εσκίσεχιρ στις 8 Ιουλίου, έπειτα από σθεναρή αντίσταση των κεμαλικών δυνάμεων.

Η ελληνική ηγεσία αποφάσισε την προέλαση του ελληνικού στρατού με αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη της Άγκυρας. Την 1 Αυγούστου 120.000 άνδρες διέσχιζαν την Αλμυρή Έρημο και στις 8 Αυγούστου πέρασαν τον Σαγγάριο.

Οι τουρκόφωνοι Ρωμιοί

Η Κιουτάχεια ήταν μία από τις πολλές πόλεις της Μικράς Ασίας όπου η γλώσσα δεν αποτελούσε πάντοτε καθοριστικό στοιχείο της ταυτότητας. Η πλειονότητα των Ελληνορθόδοξων κατοίκων ήταν τουρκόφωνοι και ελάχιστοι μιλούσαν ελληνικά.

Παρά τη γλωσσική αυτή ιδιαιτερότητα, οι κάτοικοι διατηρούσαν ισχυρή εκκλησιαστική και κοινοτική συνείδηση, αποτελώντας τμήμα του πολύμορφου μικρασιατικού Ελληνισμού. Η περίπτωση της Κιουτάχειας υπενθυμίζει ότι στη Μικρά Ασία η ορθόδοξη πίστη και η συμμετοχή στην κοινότητα λειτουργούσαν συχνά ως βασικά στοιχεία αυτοπροσδιορισμού.

Η πόλη που μάγεψε τους Έλληνες στρατιώτες

Παρά τις πληγές του πολέμου, η Κιουτάχεια εξακολουθούσε να προκαλεί δέος.

Οι Έλληνες στρατιώτες έμειναν έκθαμβοι από την αρχιτεκτονική της και κυρίως από τον πολύχρωμο διάκοσμο που συναντούσαν παντού: στις προσόψεις των κτηρίων, στις δημόσιες βρύσες, στα σπίτια και στα εργαστήρια.

Η πόλη ήταν το σπουδαιότερο κέντρο κεραμικής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μετά το Ιζνίκ και είχε αποκτήσει διεθνή φήμη για τις περίφημες «πορσελάνες της Κιουτάχειας» – αν και στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο για πορσελάνη, αλλά για αντικείμενα από λευκό σκληρό πηλό με λαμπερή εφυάλωση.

Η παράδοση της κεραμικής είχε αναπτυχθεί χάρη στα πλούσια κοιτάσματα καολίνη και άλλων ορυκτών της περιοχής. Από τον 15ο αιώνα η Κιουτάχεια είχε αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα, ενώ ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν ότι ορισμένα από τα πρώιμα οθωμανικά κεραμικά που παλαιότερα αποδίδονταν στο Ιζνίκ ενδέχεται να έχουν παραχθεί εκεί.

Μια τέχνη που ένωσε τρεις λαούς

Πίσω από αυτή τη σπουδαία παράδοση βρίσκονταν κυρίως Αρμένιοι τεχνίτες, αλλά και Ρωμιοί και μουσουλμάνοι δημιουργοί, οι οποίοι συνδιαμόρφωσαν μία από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές σχολές της Ανατολής.

Ιδιαίτερα από τον 18ο αιώνα και έπειτα, οι Αρμένιοι κεραμίστες κυριάρχησαν στην παραγωγή και έδωσαν νέα πνοή στην τέχνη της Κιουτάχειας.

Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αρκετοί τεχνίτες εγκαταστάθηκαν στην Ιερουσαλήμ, όπου δημιούργησαν τη φημισμένη αρμενική σχολή κεραμικής της Αγίας Πόλης, διατηρώντας ζωντανή την παράδοση της γενέτειράς τους.

Εσωτερικό του εργαστηρίου Şark Çini. Κιουτάχεια, μέσα δεκαετίας 1920 (πηγή: Μουσείο Μπενάκη, έκθεση «Τα κεραμκά της Κιουτάχειας)

Τα κεραμικά της Κιουτάχειας κοσμούσαν παλάτια σουλτάνων, μεγάλα τεμένη, εκκλησίες, μοναστήρια της Μέσης Ανατολής και του Αγίου Όρους, ενώ πολλά από αυτά βρίσκονται σήμερα σε σημαντικές συλλογές μουσείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην Κιουτάχεια αποφασίστηκε η πορεία προς την Άγκυρα

Η σημασία της πόλης δεν ήταν μόνο πολιτιστική αλλά και στρατηγική. Η ελληνική στρατιά εγκατέστησε εκεί το στρατηγείο της, ενώ στην πόλη έφτασε και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος. Στις 15 και 16 Ιουλίου 1921 πραγματοποιήθηκαν τα δύο περίφημα πολεμικά συμβούλια, στα οποία συμμετείχαν η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας.

Εκεί ελήφθη η ιστορική απόφαση να συνεχιστεί η προέλαση προς την Άγκυρα, με στόχο τη συντριβή των κεμαλικών δυνάμεων και τον τερματισμό του πολέμου.

Η απόφαση αυτή εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο έντονης ιστορικής συζήτησης, καθώς πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι στην Κιουτάχεια χαράχθηκε η πορεία προς την πιο φιλόδοξη αλλά και πιο επικίνδυνη φάση της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

Το σπάνιο φιλμ

Το 2022, για πρώτη φορά, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσίασε αποσπάσματα από ένα σπάνιο και ιστορικό φιλμ της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού – χρειάστηκαν μήνες για να γίνει η αποκατάστασή του.

Δείχνει την προετοιμασία και τις επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία το 1920 και το 1921. Βλέπουμε περιοχές του Σαγγάριου, της Κιουτάχειας και του Εσκίσεχιρ από τις αρχές Ιουνίου του 1920 μέχρι και τις αρχές Αυγούστου του 1921.

«Το φιλμ περιλαμβάνει τη στιγμή που οι επιτυχίες βρίσκονται στην κορύφωσή τους. Μετά την εκστρατεία στον Σαγγάριο θα αρχίσει να κάμπτεται και το επιχειρησιακό και το ηθικό δυναμικό της στρατιάς», είχε τονίσει ο υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη Τάσος Σακελλαρόπουλος.


~Διαβάστε ακόμα~
Πώς η Μικρασιατική Καταστροφή «ξανάγραψε» την ιστορία των κεραμικών της Κιουτάχειας – Η φαληρική «Κιουτάχεια»

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Vintage καρτ ποστάλ Μαριούπολης, περίπου 1900-1910 (φωτ.: Мариуполь — Пристань / Quai du Calmions/Public Domain)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1778, η Κριμαία έχασε τον ελληνισμό της – Ο ξεριζωμός που γέννησε τη Μαριούπολη

31/07/2026 - 9:57πμ
Ο ηθοποιός Γιώργος Τζώρτζης (φωτ.: 80s Nostalgia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Τζώρτζης: Η διακριτική πορεία και η ζωή ενός ήσυχου ηθοποιού

30/07/2026 - 7:59μμ
Το Καριάνδειο ελληνικό Παρθεναγωγείο της Αγχιάλου πριν από την πυρπόληση της πόλης. Στις 30 Ιουλίου 1906 το κτήριο τυλίχθηκε στις φλόγες και από αυτό απέμειναν μόνο οι τοίχοι (φωτ.: Ιστορικό Μουσείο Πομόριε)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το πογκρόμ της Αγχιάλου: Η πόλη που κάηκε στον Εύξεινο Πόντο και ξαναγεννήθηκε στη Μαγνησία

30/07/2026 - 1:39μμ
Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής στα χέρια του κόσμου (πηγή: Μουσείο «Αλ. Μπαλτατζής)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλέξανδρος Μπαλτατζής: Ο Πόντιος πρόσφυγας που έδωσε δύναμη στην ελληνική αγροτιά

29/07/2026 - 1:48μμ
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Συνθήκη των Σεβρών: Η Ελλάδα στο απόγειό της και η Δημοκρατία του Πόντου που έμεινε εκτός

28/07/2026 - 5:32μμ
Κολάζ (φωτ.: tzenikarezi2014/elenasdiary_blog)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

34 χρόνια χωρίς την Τζένη Καρέζη – Η γυναίκα πίσω από το μύθο, η σύγχυση με την ημέρα θανάτου της και ένα θρυλικό νυφικό

26/07/2026 - 11:21πμ
Ο Μιχάλης Κακογιάννης στο Ηρώδειο μετά το τέλος του «Κοριολανού», που σκηνοθέτησε για το Ελληνικό Φεστιβάλ 2006 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το μεγαλείο της ζωής και του έργου του Μιχάλη Κακογιάννη

25/07/2026 - 4:53μμ
Από εξώφυλλο άλμπουμ
ΕΛΛΑΔΑ

Ζωή Φυτούση: Η διανοούμενη ηθοποιός με την ξεχωριστή φωνή και τις μικρασιατικές ρίζες – Ποτέ δεν ξέχασε την προσφυγική παράγκα, παρά την επιτυχία

24/07/2026 - 4:35μμ
(Πηγή: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Συνθήκη της Λοζάνης: Η νομική επικύρωση της έξωσης Ποντίων και Μικρασιατών – Το καθεστώς της Κωνσταντινούπολης

24/07/2026 - 2:00μμ
Κολάζ (φωτ.: eurokinissi)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Γκάλης: Ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα το ελληνικό μπάσκετ, σήμερα γιορτάζει τα 69α γενέθλιά του

23/07/2026 - 8:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Δημογραφικό: Αναστέλλεται η λειτουργία 33 σχολείων στην Ήπειρο λόγω έλλειψης μαθητών

9 λεπτά πριν
(Φωτ.:  Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία / Julia Kowacic)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιο για τις Κοντού-Αναστασιάδου

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος «Εύξεινος Λέσχη Νέας Χαραυγής Κοζάνης»/Facebook)

«Ακρίτεια 2026»: Ετοιμάζεται ποντιακό και λαϊκό γλέντι στη Νέα Χαραυγή Κοζάνης

1 ώρα πριν
Ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την παραμονή του εναρκτήριου αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, στην Πόλη του Μεξικού, στις 10 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Isaac Esquivel)

Νίκη για το ποδόσφαιρο: Η FIFA απέσυρε το σχέδιο για ιδιώτες στο Μουντιάλ

2 ώρες πριν
Ανήμερα της Αγίας Παρασκευής στην Τένεδο. Κυριακή 26 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Φως Φαναρίου)

Τένεδος: Ευλογήθηκε ο πρώτος τρύγος στην Αγία Παρασκευή – Το αντάμωμα των Τενεδίων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: The Greek Herald)

Ελληνοκύπρια πρώην δικαστής του Εφετείου του Κουίνσλαντ τιμήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για την προσφορά της στη Δικαιοσύνη και την ομογένεια

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign