Τα γιαννούτσια ή γιαρούντζια είναι μια τρομερή έκπληξη της ποντιακής κουζίνας. Τραγανά απ’ έξω και με πολύ ζουμερή γέμιση, αυτά τα κιμαδοπιτάκια σίγουρα μένουν αξέχαστα.
Η συνταγή μάλιστα φέρει …σφραγίδα ποντιακής γνησιότητας, καθώς την παραχώρησε στο περιοδικό γαστρονόμος η Σοφία Παπαδοπούλου από το Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί».
Το μυστικό έγκειται στην αναλογία κιμά-κρεμμυδιού στη γέμιση: τα κρεμμύδια πρέπει να είναι διπλάσια σε βάρος από τον κιμά(!), για ζουμερό, νόστιμο μίγμα. Αυτό, σε συνδυασμό με τα φρέσκα φύλλα δυόσμου, είναι που κάνει τα πιτάκια τόσο ιδιαίτερα.
ΥΛΙΚΑ
| για 16 γιαννούτσια θα χρειαστούμε 16 φύλλα γιοχά,* μικρού μεγέθους |
για τη γέμιση
| 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά |
| 60 γρ. βούτυρο αγελάδας |
| 600 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα |
| τα φύλλα από ½ μάτσο δυόσμο |
| αλάτι |
| φρεσκοτριμμένο πιπέρι |
για το τηγάνισμα
| αρκετό βούτυρο αγελάδας |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
για τη γέμιση
- Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το βούτυρο, σε πολύ δυνατή φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε τον κιμά μαζί με τα κρεμμύδια για 8-10’, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Ρίχνουμε 100 ml νερό, αλάτι και πιπέρι.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20’, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε το δυόσμο και ανακατεύουμε.
για τα γιαννούτσια
- Παίρνουμε ένα φύλλο και το ραντίζουμε με νερό με τα χέρια μας, μέχρι να νοτίσει και να μαλακώσει ελαφρώς (αλλά όχι να μουλιάσει).
- Το απλώνουμε στον πάγκο και απλώνουμε στη μισή επιφάνειά του 1-2 κ.σ. κιμά.
- Σκεπάζουμε με το άλλο μισό φύλλο, φτιάχνοντας ένα μισοφέγγαρο.
- Πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν.
- Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση.
- Στο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. βούτυρο μέχρι να λιώσει, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Βάζουμε στο τηγάνι ένα γιαννούτσι και το τηγανίζουμε για 1-2’ από κάθε πλευρά, μέχρι το φύλλο να φουσκαλιάσει και να ροδίσει απαλά.
- Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα γιαννούτσια, ανανεώνοντας το βούτυρο για το καθένα.
- Σερβίρουμε τα πιτάκια ζεστά ή χλιαρά.
















