Τα γιαννούτσια ή γιαρούντζια είναι μια τρομερή έκπληξη της ποντιακής κουζίνας. Τραγανά απ’ έξω και με πολύ ζουμερή γέμιση, αυτά τα κιμαδοπιτάκια σίγουρα μένουν αξέχαστα.
Η συνταγή μάλιστα φέρει …σφραγίδα ποντιακής γνησιότητας, καθώς την παραχώρησε στο περιοδικό γαστρονόμος η Σοφία Παπαδοπούλου από το Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί».
Το μυστικό έγκειται στην αναλογία κιμά-κρεμμυδιού στη γέμιση: τα κρεμμύδια πρέπει να είναι διπλάσια σε βάρος από τον κιμά(!), για ζουμερό, νόστιμο μίγμα. Αυτό, σε συνδυασμό με τα φρέσκα φύλλα δυόσμου, είναι που κάνει τα πιτάκια τόσο ιδιαίτερα.
ΥΛΙΚΑ
για 16 γιαννούτσια θα χρειαστούμε 16 φύλλα γιοχά,* μικρού μεγέθους |
για τη γέμιση
300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά |
60 γρ. βούτυρο αγελάδας |
600 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα |
τα φύλλα από ½ μάτσο δυόσμο |
αλάτι |
φρεσκοτριμμένο πιπέρι |
για το τηγάνισμα
αρκετό βούτυρο αγελάδας |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
για τη γέμιση
- Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το βούτυρο, σε πολύ δυνατή φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε τον κιμά μαζί με τα κρεμμύδια για 8-10’, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Ρίχνουμε 100 ml νερό, αλάτι και πιπέρι.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20’, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε το δυόσμο και ανακατεύουμε.
για τα γιαννούτσια
- Παίρνουμε ένα φύλλο και το ραντίζουμε με νερό με τα χέρια μας, μέχρι να νοτίσει και να μαλακώσει ελαφρώς (αλλά όχι να μουλιάσει).
- Το απλώνουμε στον πάγκο και απλώνουμε στη μισή επιφάνειά του 1-2 κ.σ. κιμά.
- Σκεπάζουμε με το άλλο μισό φύλλο, φτιάχνοντας ένα μισοφέγγαρο.
- Πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσουν.
- Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση.
- Στο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. βούτυρο μέχρι να λιώσει, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Βάζουμε στο τηγάνι ένα γιαννούτσι και το τηγανίζουμε για 1-2’ από κάθε πλευρά, μέχρι το φύλλο να φουσκαλιάσει και να ροδίσει απαλά.
- Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα γιαννούτσια, ανανεώνοντας το βούτυρο για το καθένα.
- Σερβίρουμε τα πιτάκια ζεστά ή χλιαρά.