pontosnews.gr
Παρασκευή, 18/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΑΑΔΕ: Επτά στους δέκα έχουν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση – Έρχονται στοχευμένοι ψηφιακοί έλεγχοι

Η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις λήγει στις 15 Ιουλίου

14/06/2025 - 3:17μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Περισσότεροι από επτά στους δέκα φορολογούμενους έχουν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση, έναν μήνα πριν από την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας, στις 15 Ιουλίου. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί πάνω από 4,8 εκατομμύρια δηλώσεις.

Από την επεξεργασία των εκκαθαριστικών προκύπτει ότι το 68% είναι είτε μηδενικά είτε πιστωτικά, γεγονός που απαλλάσσει τους αντίστοιχους φορολογουμένους από πρόσθετες επιβαρύνσεις ή ακόμη και τους αποδίδει επιστροφές.

Συγκεκριμένα, 1.127.431 φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφή φόρου, με το μέσο ποσό να φτάνει τα 341 ευρώ, ενώ περίπου 1,55 εκατομμύρια δηλώσεις οδηγούν σε πληρωμές, με μέσο ποσό επιπλέον φόρου τα 1.810 ευρώ. Από το σύνολο των δηλώσεων, κάτι λιγότερο από τις μισές –συγκεκριμένα 2,2 εκατ.– είναι μηδενικές.

Το ρυθμό υποβολής των δηλώσεων ακολουθούν εντατικοί έλεγχοι από τα ελεγκτικά τμήματα της ΑΑΔΕ, τα οποία αξιοποιούν τα δεδομένα της φετινής καμπάνιας για την αναζήτηση μη δηλωμένων εισοδημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά η συγκρότηση εξειδικευμένης μονάδας ψηφιακών διασταυρώσεων, με στόχο την πληρέστερη αξιοποίηση τεχνολογιών ανάλυσης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης.

Τεχνολογία αιχμής στον έλεγχο της φοροδιαφυγής

Η νέα μονάδα θα απαρτίζεται από στελέχη με ειδίκευση στην πληροφορική και στα big data, ενώ θα διαθέτει πρόσβαση σε ένα διευρυμένο δίκτυο δεδομένων, τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από διεθνείς πλατφόρμες – όπως χρηματιστήρια του εξωτερικού και αγορές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Στόχος είναι η ενίσχυση των διασταυρώσεων σε πραγματικό χρόνο και η αποκάλυψη περιπτώσεων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος.

Η χρήση εξελιγμένων αλγορίθμων, η ανάλυση ψηφιακών στοιχείων τιμολόγησης και η συλλογή πληροφοριών από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνθέτουν τον νέο ψηφιακό οπλισμό της φορολογικής διοίκησης. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η μελλοντική επέκταση των ελέγχων στον τομέα των τελωνείων, με ειδική στόχευση στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Οι τέσσερις βασικές εστίες ελέγχου

Η ΑΑΔΕ έχει θέσει σε λειτουργία τέσσερα σημαντικά ελεγκτικά προγράμματα, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων:

1. Έλεγχος για τα εισοδήματα από το εξωτερικό (DAC1): Μέχρι τον Οκτώβριο του 2025, η φορολογική διοίκηση θα έχει ολοκληρώσει τη διασταύρωση τουλάχιστον του 50% των πληροφοριών που λαμβάνει μέσω της Ευρωπαϊκής Οδηγίας DAC1 με τις φορολογικές δηλώσεις του 2020. Η δράση εστιάζει σε καταθέσεις και άλλα εισοδήματα Ελλήνων φορολογουμένων που προέρχονται από το εξωτερικό.

2. Έλεγχος μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ με ενεργή επιχειρηματική δραστηριότητα: Προτεραιότητα δίνεται στην αναγνώριση επιχειρήσεων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το 2024, παρότι είχαν κανονική λειτουργία έως το τέλος του 2023. Το 2023 εντοπίστηκαν 1.706 τέτοια περιστατικά, τα οποία μετά από παρεμβάσεις προέβησαν σε διορθώσεις, δηλώνοντας εκροές άνω των 60 εκατ. ευρώ.

3. Συγχρονισμένοι έλεγχοι για Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) και εισφορές στον ΕΦΚΑ: Η αντιπαραβολή των δηλώσεων ΦΜΥ με τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) στον ΕΦΚΑ αποσκοπεί στον εντοπισμό επιχειρήσεων με αποκλίσεις στις δηλώσεις τους. Η διαδικασία αυτοματοποιείται και υποστηρίζεται από την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών στοιχείων ανά εργαζόμενο.

4. Αναδρομικά μισθών και συντάξεων του 2021: Οι φορολογούμενοι που έλαβαν αναδρομικά ποσά εντός του 2021 καλούνται να τα δηλώσουν μέχρι τον Ιούλιο του 2025. Η μη δήλωσή τους επιφέρει πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ όσοι προχωρήσουν σε ορθή δήλωση απαλλάσσονται από κυρώσεις και μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους έως 48 δόσεις.

myDATA: Ψηφιακός έλεγχος σε πραγματικό χρόνο

Η πλήρης ενεργοποίηση του myDATA επιταχύνει τη στροφή της ΑΑΔΕ προς την ψηφιακή εποπτεία. Πλέον, οι δηλώσεις ΦΠΑ συντάσσονται αυτόματα βάσει των ηλεκτρονικών βιβλίων, μειώνοντας την ανάγκη επιτόπιων ελέγχων. Το επόμενο βήμα είναι η ενσωμάτωση των στοιχείων στο έντυπο Ε3, για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος απευθείας από το ψηφιακό περιβάλλον.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Θανάσης Παπαδής.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ταμειακή μηχανή (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με την οδηγία για τον ΦΠΑ

17/07/2025 - 7:25μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση έως τις 21 Ιουλίου έδωσε η ΑΑΔΕ

14/07/2025 - 1:26μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θερινές εκπτώσεις 2025: Ανοίγει σήμερα η αυλαία – Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

14/07/2025 - 8:37πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Ποια επιδόματα θα καταβληθούν έως τις 18 Ιουλίου

11/07/2025 - 10:35μμ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/OLIVIER MATTHYS)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Πρόεδρος και πάλι ο Πασκάλ Ντόναχιου

7/07/2025 - 10:50μμ
Το κτήριο του υπουργείου Οικονομικών (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πληρώσουν τα σπασμένα – Το πρόστιμο «ροκανίζει» και το καλάθι των παροχών

2/07/2025 - 12:45μμ
Εργάτες στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Εργασίας: Ποιες αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο «Δίκαιη εργασία για όλους» – 15+1 ερωτήσεις και απαντήσεις

2/07/2025 - 10:21πμ
(Φωτ. EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πρόταση εξαγοράς από τον όμιλο Euronext – Έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης βλέπει το ΥΠΟΙΚ

1/07/2025 - 9:10μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ποιοι χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ στο Δημόσιο – Δείτε όλα τα ονόματα και τα «φέσια»

30/06/2025 - 11:00μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΑ: Τα επιδόματα που θα καταβληθούν τη Δευτέρα 30 Ιουνίου – Τι ισχύει για όσους δεν έχουν προπληρωμένη κάρτα

27/06/2025 - 1:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: Χ / Recep Tayyip Erdoğan)

Μετά τους Δρούζους, τι;

27 λεπτά πριν
Καπνός από τη φωτιά στον Άγιο Στέφανο (φωτ.: Facebook / Liakos Karras)

Φωτιά τώρα στον Άγιο Στέφανο Αττικής

1 ώρα πριν
Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Χούντας

«Φάκελος Κύπρου»: Άγνωστες και γνωστές πτυχές του Κυπριακού στους τόμους ΙΔ΄ και ΙΕ΄

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Rungroj Yongrit)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο: Εύκολα στα προημιτελικά η Εθνική, 17-5 τη Βραζιλία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Κιλκισίου Βαρθολομαίος)

Ευκαρπία Κιλκίς: Κέφι και γεύση …ποντιακών διαστάσεων στον 17ο Διαγωνισμό Πιροσκί

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com)

Ηράκλειο: Συνελήφθη 62χρονη που είχε μέσα κι έξω από το σπίτι της 66 σκυλιά

4 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign