pontosnews.gr
Πέμπτη, 5/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο

Του Σάββα Καλεντερίδη

6/06/2025 - 5:20μμ
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκίας Τομ Μπάρακ (φωτ.:  https://tr.usembassy.gov/wp-content/uploads/ sites/169/2022/06/ADA_8063-Headshot4.jpg)

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκίας Τομ Μπάρακ (φωτ.: https://tr.usembassy.gov/wp-content/uploads/ sites/169/2022/06/ADA_8063-Headshot4.jpg)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ενώ η Ελλάδα ακόμα περιμένει να υποδεχθεί τη νέα πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Τομ Μπάρακ, που ταυτοχρόνως είναι και ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τραμπ για τη Συρία, έχει πιάσει για τα καλά «δουλειά». Ήδη έχει συναντηθεί δύο φορές με τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας Αχμέντ αλ Σάραα, ενώ έχει μιλήσει τηλεφωνικά και με τον ηγέτη των Κούρδων της Συρίας Μαζλούμ Άμπντι.

Επειδή, όμως, η ενασχόλησή του με το θέμα της Συρίας, αντιμετωπίζεται με καχυποψία και προβληματίζει τον Ερντογάν, την κυβέρνησή του αλλά και διάφορους κύκλους στην Τουρκία, ο Τομ Μπάρακ φρόντισε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με μια μακροσκελή συνέντευξη που παρεχώρησε στη δημοσιογράφο Deniz Kilislioğlu, στον φιλοερντογανικό τηλεοπτικό σταθμό NTV.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης ξεκίνησε με επαίνους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου για την οικογένειά του, που καταγόταν από τον Λίβανο, όταν η περιοχή αυτή ήταν υπό την κατοχή του σουλτάνου. Είπε συγκεκριμένα: «Όπως γνωρίζετε, η ιστορία μου είναι στην πραγματικότητα η ιστορία Αμερικανών μεταναστών… Προέρχομαι από μια οικογένεια της μεσαίας τάξης, η οποία έφυγε επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από την περιοχή στα αμπάρια ενός φορτηγού πλοίου και εγώ επέστρεψα σε μια διπλωματική θέση στην Τουρκία, η μεγαλύτερη ευκαιρία της ζωής μου.

Όταν δέχτηκα αυτή τη δουλειά, ο κόσμος νόμιζε ότι η Τουρκία είναι μόνο για μεταμοσχεύσεις μαλλιών. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει μια πολύ διαφορετική άποψη από τους προηγούμενους προέδρους. Φυσικά, όλοι μιλούν για την Τουρκία ως έναν σπουδαίο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Αλλά πέρα από αυτό, όπως είδαμε στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει σημαντική περιφερειακή σημασία και ρόλο. Ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πρόεδρος Τραμπ έχουν μια πολύ καλή σχέση».

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος ρώτησε τον πρέσβη για τις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας που ήταν σε εξέλιξη στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος απάντησε ως εξής: «Ναι, νομίζω ότι η Τουρκία παίζει βασικό ρόλο. Όλοι αυτοί οι παράλογοι πόλεμοι είναι μια καταστροφή για όλους μας. Η Τουρκία έχει μια
παραδοσιακή συνεργασία τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. Αυτό σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα σημαντικό διάλογο στον διάλογο.»

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος μπήκε στο θέμα της Συρίας και το Κουρδικό, το οποίο η Άγκυρα θεωρεί ένα σοβαρό ζήτημα που θα επηρεάσει την επιβίωση της Τουρκίας ως εθνικό κράτος. Στην ερώτηση «Τι είδους πολιτική για τη Συρία θέλουν οι ΗΠΑ; Θα αποσυρθείτε από τη Συρία; Επειδή ο Τραμπ έχει κάνει και αυτός τέτοιες δηλώσεις», ο Τομ Μπάρακ απάντησε ως εξής: «Φυσικά, αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η τρέχουσα πολιτική μας για τη Συρία δεν θα είναι ίδια με τις πολιτικές που ακολουθήσαμε για τη Συρία τα τελευταία 100 χρόνια, επειδή καμία από αυτές δεν λειτούργησε.»

Προσπαθώντας η δημοσιογράφος να πάρει πιο συγκεκριμένες απαντήσεις για την πολιτική των ΗΠΑ έναντι των Κούρδων της Συρίας, απηύθυνε την εξής ερώτηση: «Όποτε οι ΗΠΑ ανακοινώνουν την υποστήριξή τους προς τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), λέγεται ότι το κάνουν επειδή
πολεμούν ενάντια στο ISIS. Πότε νομίζετε ότι οι ΗΠΑ θα πουν, “Εντάξει, δεν χρειαζόμαστε το YPG”; Θα έρθει μια τέτοια μέρα;»

«Δεν νομίζω ότι το θέμα είναι ακριβώς έτσι όπως το θέτετε. Επειδή οι SDF είναι σύμμαχος. Η υποστήριξη που δίνεται στις SDF είναι μια υποστήριξη που δίνεται σε έναν σύμμαχο. Είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για το Κογκρέσο μας. Το να τους κατευθύνουμε να ενταχθούν σε μια νέα συριακή κυβέρνηση είναι πολύ, πολύ σημαντικό. Όλοι πρέπει να είναι λογικοί στις προσδοκίες τους για το θέμα αυτό. Ο πρόεδρος Τραμπ, μαζί με τον πρόεδρο Ερντογάν, έκανε κάτι απίστευτο. Είπε ότι θα έδινε μια ευκαιρία σε αυτό το νέο καθεστώς της Δαμασκού. Κανείς δεν το είχε προβλέψει αυτό. Φυσικά, η μείωση των στρατιωτικών μας βάσεων στην ΒΑ Συρία είναι επίσης σημαντική. Από 8 βάσεις που έχουμε τώρα, στο τέλος της διαδικασίας θα μειωθούν σε μία.»

Στη συνέχεια, απαντώντας ο Τομ Μπάρακ σε ερώτηση για την ένταση που επικρατεί μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, με επίκεντρο τη Συρία, είπε: «Έχουμε έναν καμβά για όλους, έναν καμβά μπροστά μας ως μια νέα εμπορική περιοχή. Εδώ θα δραστηριοποιηθούν τουρκικές εταιρείες, με χρήματα από τον Κόλπο, έχουμε δημιουργική παρουσία από το Ισραήλ. Πρόκειται για μια νέα πολυεθνική συνεργασία. Νομίζω ότι όλα αυτά τα υφιστάμενα σύνορα των κρατών ανάγονται στις συμφωνίες των Sykes-Picot και του Σαν Ρέμο, είναι όλα αποτυχημένα σύνορα. Είναι απλώς καιρός να αναδιαμορφωθούν και να επιτευχθεί μια συμφωνία. Το ίδιο ισχύει και για τον Λίβανο…»

Ενώ με την απάντησή του ο Αμερικανός διπλωμάτης και φίλος του Τραμπ, χτύπησε στο… καρφί, στη συνέχεια μάλλον ένιωσε την ανάγκη να χτυπήσει στο… πέταλο, για να εξισορροπήσει την κατάσταση. Γι’ αυτό άρχισε τους επαίνους προς την Τουρκία, αναγνωρίζοντάς της ρόλο περιφερειακής
δύναμης: «Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη περιοχή, αλλά η Τουρκία τα βγάζει πέρα απίστευτα καλά. Έχουμε την Ελλάδα, έχουμε την Κύπρο, έχουμε το Ιράν, έχουμε τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, έχουμε την Αίγυπτο, έχουμε τον Κόλπο, έχουμε τη Ρωσία και την Κίνα. Παραδόξως, η
Τουρκία κινείται μέσα από όλα αυτά. Αλλά το μέλλον είναι το περιφερειακό κύρος, όχι μόνο ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι ένα από τα πράγματα που εξοργίζουν την Τουρκία είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι απολύτως γελοίο το γεγονός ότι ο πολύτιμος αμυντικός σύμμαχός της δεν γίνεται δεκτός στην ΕΕ…

»…Η Τουρκία λέει, εντάξει, θα έχω τη δική μου βιομηχανία αεράμυνας. Τα drones TB2 είναι τα καλύτερα drones στον κόσμο και παράγονται εδώ. Τα F-35 5ης γενιάς και η Τουρκία παρήγαγε το jet Kaan, κοστίζουν 100 εκατομμύρια δολάρια το καθένα. Η σχέση που θέλει να δημιουργήσει αυτός ο
πρόεδρος με την Τουρκία, με τον πρόεδρό σας, είναι μια διαφορετική σχέση, δεν είναι στρατηγική, δεν είναι προσανατολισμένη σε γεγονότα, δεν είναι συναλλακτική, την ανεβάζει σε ένα διαφορετικό επίπεδο όπου η Αμερική δεν δίνει εντολές στην Ευρώπη για αμυντικούς σκοπούς, ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο… Για την Τουρκία, λέει ότι έχετε την πιο ισχυρή θέση σε μια περιοχή που έχει γίνει η πιο ισχυρή περιοχή του κόσμου. Έχετε ήπια ισχύ στον Κόλπο, έχετε σκληρή ισχύ εδώ, έχετε τους πιο σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους. Έχετε έναν πρότυπο πληθυσμό ήπιου Ισλάμ και κοσμικότητας.»

Συμπερασματικά, ο Τομ Μπάρακ, ο οποίος σημειωτέον δεν είναι επαγγελματίας διπλωμάτης, είναι επιχειρηματίας δισεκατομμυριούχος και φίλος του Τραμπ, έδωσε αμφίσημα μηνύματα στην Άγκυρα. Αφού χτύπησε στο… καρφί, δηλώνοντας ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας, μετά χτύπησε στο… πέταλο, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη στην περιοχή, συγκαταλέγοντας σ’ αυτήν την Κύπρο και την Ελλάδα και αφού επαίνεσε την τουρκική αμυντική βιομηχανία, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ήπια αλλά και στη σκληρή ισχύ της Τουρκίας,
με την οποία ασκεί επιρροή στην περιοχή. Ελπίζω η Αθήνα και η Λευκωσία να έλαβε το μήνυμα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Λεπτομέρεια από πίνακα του Κρητικού ζωγράφου Φιλόθεου Σκούφου (πηγή: Icon painters - Greece. /commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Γ’)

3/11/2026 - 9:54πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από χάρτη που δείχνει τη «Γαλάζια πατρίδα», το δόγμα της τουρκικής πολιτικής για κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο (φωτ.: Twitter / RTErdogan)
ΓΝΩΜΕΣ

Πιέζεται ο Ερντογάν για τη «Γαλάζια Παράνοια»

1/11/2026 - 3:50μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνει ομιλία από το μπαλκόνι του Blue Room στον Λευκό Οίκο, 27 Μαρτίου 2026 (φωτ.: White House / Daniel Torok)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι ενδιάμεσες εκλογές και τα όρια του τραμπισμού

31/10/2026 - 10:13πμ
Η τουρκική φρεγάτα TCG Göksu στη Μεσόγειο, στις 2 Ιανουαρίου 2022 (φωτ.: US Navy / Theoplis Stewart II)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί προληπτικής διπλωματίας και «Γαλάζιας Παράνοιας»

30/10/2026 - 4:33μμ
Το Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη, σημερινή έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (πηγή: el.wikipedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Τουρκολυβικό, η λύση στη Χάγη

25/10/2026 - 5:44μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Γεραπετρίτης στα κυβερνητικά έδρανα (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν η αποφυγή του πολέμου γίνεται άλλοθι υποχώρησης

24/10/2026 - 9:49πμ
Νεαροί διαδηλωτές στην πλατεία της Βαστίλλης, 8 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)
ΓΝΩΜΕΣ

Ένα μεγάλο συγγνώμη από τη Γαλλία

23/10/2026 - 3:49μμ
Οι Σαράντα Μάρτυρες της Σεβάστειας σε εικόνα της σχολής του Νόβγκοροντ, του 15ου αιώνα (πηγή: Wikimedia Commons)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Β’)

20/10/2026 - 9:23πμ
Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο Τούρκος υποναύαρχος εν αποστρατεία, που το 2006 παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (πηγή: YouTube/Cem Gürdeniz)
ΓΝΩΜΕΣ

Οδυνηρές παρεξηγήσεις

18/10/2026 - 4:30μμ
Tο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Αν. Μεσόγειος: Η Αθήνα χαμένη στις ισορροπίες

17/10/2026 - 10:09πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Χένρι Μοργκεντάου με παιδιά από το προσφυγικό ορφανοτροφείο στο Ζάππειο, στην Αθήνα, περίπου το 1923 (φωτ.: Bain News Service / Library of Congress)

Οι άνθρωποι των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής – Τα πρόσωπα και το έργο τους

2 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Alexander Becher)

Ανησυχία σε Γερμανία, Αυστρία και Ουγγαρία: Βελόνες, καρφιά και βίδες βρέθηκαν μέσα σε γλυκά του Halloween

26 λεπτά πριν
Μέλη του κυκλώματος που είχε στηθεί στην Πολεοδομία Κατερίνης οδηγούνται στις δικαστικές Αρχές (πηγή: ΕΡΤ)

Πολεοδομία Κατερίνης: Αρχίζουν οι απολογίες για το κύκλωμα με τα «γρηγορόσημα»

48 λεπτά πριν
Προσωρινός καταυλισμός προσφύγων από την Καισάρεια, στη Νέα Καισάρεια. Φωτογραφία της Έλλης Παπαδημητρίου, δεκαετία 1920 (πηγή: ΑΣΚΙ)

Έλλη Παπαδημητρίου: Η Σμυρνιά που φωτογράφισε την Ελλάδα όπου οι πρόσφυγες έπρεπε να ριζώσουν

1 ώρα πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά στους δημοσιογράφους στο εργοτάξιο της νέας αίθουσας χορού του Λευκού Οίκου, στην Ουάσινγκτον, όπου υπέγραψε την τελευταία χαλύβδινη δοκό του έργου, παρουσία εργατών, στις 4 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Annabelle Gordon / POOL)

ΗΠΑ: Ήττα για τον Τραμπ, «βέλη» από τον Βανς – «Θα το ξανάκανα», λέει για το Ιράν

2 ώρες πριν
Στα δικαστήρια στη Θεσσαλονίκη οδηγούνται οι συλληφθέντες για την υπόθεση της ΜΚΟ «Παιδική χαρά», Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

ΜΚΟ «Παιδική Χαρά»: Στον ανακριτή ο ιδρυτής για την υπόθεση των δωρεών

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV