pontosnews.gr
Δευτέρα, 22/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η πολιτιστική κληρονομιά των ελληνικών κοινοτήτων στα Πριγκηπόννησα

Σήμερα η δημόσια παρουσίαση των αποτελεσμάτων ερευνητικού προγράμματος του ΠΑΜΑΚ

29/05/2025 - 1:10μμ
Οικία εμπόρου Κοσμά Πανά. Πρίγκηπος, Οκτώβριος 2024 (φωτ.: Αρχείο Ερευνητικού Προγράμματος ΠΑΜΑΚ «Πολιτισμικό και Οικιστικό Απόθεμα των Ελληνικών Κοινοτήτων της Προποντίδας (Μικρά Ασία)»

Οικία εμπόρου Κοσμά Πανά. Πρίγκηπος, Οκτώβριος 2024 (φωτ.: Αρχείο Ερευνητικού Προγράμματος ΠΑΜΑΚ «Πολιτισμικό και Οικιστικό Απόθεμα των Ελληνικών Κοινοτήτων της Προποντίδας (Μικρά Ασία)»

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ναοί, εκπαιδευτήρια, καταστήματα και κατοικίες που ανήκαν σε Ρωμιούς στην Πρίγκηπο, τη Χάλκη, την Πρώτη, την Αντιγόνη, αλλά και στα πέντε μικρότερα Πριγκηπόννησα στο στόμιο του κόλπου της Νικομήδειας, περίπου 15 χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη, ξυπνούν μνήμες από τη ζωή και την έντονη δραστηριότητα των ελληνικών κοινοτήτων στην περιοχή.

Το σημαντικό πολιτιστικό και οικιστικό απόθεμα ανέλαβε να καταγράψει ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και η παρουσίασή του αναμένεται να γίνει το απόγευμα στη βιβλιοθήκη του ιδρύματος.

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα «Πολιτισμικό και Οικιστικό Απόθεμα των Ελληνικών Κοινοτήτων της Προποντίδας (Μικρά Ασία)» που εντάσσεται στο πλαίσιο μαθημάτων του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και διεξήχθη μέσα στο 2024.

«Βρεθήκαμε στα Πριγκηπόννησα για ένα διάστημα 10-15 ημερών και καταγράψαμε ό,τι έχει σχέση με την κοινωνική και οικονομική ζωή. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχει γίνει ένα ψηφιακό εργαλείο για την προβολή αυτού του αποθέματος και την εικονική μεταφορά στο παλιό παραλιακό μέτωπο ενός εκ των νησιών, της Χάλκης, προκειμένου αυτό το υλικό να μπορεί να είναι σε χρήση από το ευρύτερο κοινό», δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η δρ Ελένη Γαβρά, καθηγήτρια Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ, και η επιστημονικά υπεύθυνη για την έρευνα.

Στη σημερινή εκδήλωση οι ομιλητές θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τη δημιουργική πρωτοβουλία και την καταλυτική συμβολή των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου παραμονής τους μέσω της αποτύπωσης του κληροδοτούμενου οικιστικού πολιτισμού.

Οικία Αφροδίτης Επαινετού. Πρίγκηπος, Οκτώβριος 2024 (φωτ.: Αρχείο Ερευνητικού Προγράμματος ΠΑΜΑΚ «Πολιτισμικό και Οικιστικό Απόθεμα των Ελληνικών Κοινοτήτων της Προποντίδας (Μικρά Ασία)»

Τα συγκεκριμένα νησιά αποτέλεσαν αντικείμενο αναφοράς ήδη από την Αρχαιότητα. Από τον Αριστοτέλη μνημονεύονται πρώτη φορά τον 4ο αιώνα π.Χ. με τις ονομασίες Δημόνησοι και Χαλκηδόνιοι Νήσοι, που σχετίζονται άμεσα με τη πλούσια σε μεταλλεύματα περιοχή. Κατά τη Bυζαντινή περίοδο ήταν γνωστά για ως τόποι εξορίας και φυλακής.

Ωστόσο, από τα μέσα του 19ου αιώνα και έπειτα μετατράπηκαν σε προορισμούς θερινής ανάπαυσης, αναψυχής και ηρεμίας. Με τον σημαντικό χριστιανικό πληθυσμό και τους επισκέπτες από την Ευρώπη, τα νησιά προσέφεραν έναν πιο ελεύθερο τρόπο ζωής σε σύγκριση με την ίδια την Κωνσταντινούπολη, καθιστώντας τα έναν ελκυστικό τόπο διαμονής.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ξεκίνησε την έρευνα για το πολιτιστικό και οικιστικό απόθεμα γενικά των ελληνικών κοινοτήτων της Μικράς Ασίας πριν από 15 χρόνια. «Το ερευνητικό πρόγραμμα είχε ξεκινήσει με την ευλογία και την υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχη και με οικονομική υποστήριξη από τον αείμνηστο Άρχοντα Ορφανοτρόφο Νικόλαο Μάνο. Αυτό βοήθησε πάρα πολύ γιατί είχαν γίνει καταγραφές σε πολλές περιοχές της Μικράς Ασίας και όχι μόνο στην Προποντίδα», εξηγεί η Ελένη Γαβρά.

Όπως επισημαίνει, στην πρώτη αποστολή συμμετείχε μια μεγαλύτερη ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από αρχιτέκτονες, πολεοδόμους και ιστορικούς, οι οποίοι κατέγραψαν περίπου 12 οικισμούς. Η σημερινή ερευνητική ομάδα αποτελείται από τρία άτομα, τον ιστορικό ερευνητή Βασίλη Δημητριάδη ο οποίος συμμετείχε και στην αρχική ομάδα και τις υπ. διδακτόρισσες Άννα Χατσιοπούλου και Μαρία Πανακάκη.

Το ορφανοτροφείο. Πρίγκηπος, Οκτώβριος 2024 (φωτ.: Αρχείο Ερευνητικού Προγράμματος ΠΑΜΑΚ «Πολιτισμικό και Οικιστικό Απόθεμα των Ελληνικών Κοινοτήτων της Προποντίδας (Μικρά Ασία)»

Μονή Χριστού. Πρίγκηπος, Οκτώβριος 2024 (φωτ.: Αρχείο Ερευνητικού Προγράμματος ΠΑΜΑΚ «Πολιτισμικό και Οικιστικό Απόθεμα των Ελληνικών Κοινοτήτων της Προποντίδας (Μικρά Ασία)»

Σύμφωνα με την επιστημονικά υπεύθυνη για την έρευνα, το αντικείμενο έχει συγκινήσει και άλλους ακαδημαϊκούς συναδέλφους από το Τμήμα, μεταξύ των οποίων τον Παναγιώτη Μιχαηλίδη, ο οποίος την βοήθησε στη δημιουργία του ψηφιακού εργαλείου και πλαισίωσε την ερευνητική ομάδα συμβουλευτικά, αλλά και τον αφυπηρετήσαντα καθηγητή τουρκικής γλώσσας και λογοτεχνίας Νίκο Λιάζο, ο οποίος έκανε την έρευνα μέσα από τα λογοτεχνικά κείμενα τόσο των Ρωμιών όσο και των Τούρκων λογοτεχνών για το πώς είδαν τα Πριγκηπόννησα.

Αποσπάσματα αυτών θα αφηγηθούν φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου, συνοδεία ζωντανής μουσικής, για να μεταφέρουν το κοινό σε μια άλλη εποχή.

Η δημόσια παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος θα γίνει στις 6 το απόγευμα στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. «Οι βασικοί μας προσκεκλημένοι είναι οι φοιτητές των μαθημάτων μας, προκειμένου να κατανοήσουν το είδος και την κατάσταση αυτού του αποθέματος και πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε», κατέληξε η Ελένη Γαβρά.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Ερευνητικών Επιχορηγήσεων ανά θεματική κατηγορία 2023.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βαρβάρα Καζαντζίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μετά το τέλος της παράστασης «Στ’ Αϊ-Γιαννιού του Κλήδονα, ριζικά και στροβιλίσματα στου θέρους τα γυρίσματα», Σάββατο 14 Ιουνίου 2026 
(φωτ.: Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από τη Μικρά Ασία έως την Ικαρία: Τα «ριζικά» του Κλήδονα ξεκλείδωσαν στα Μελίσσια

21/06/2026 - 4:37μμ
Μία από τις όψεις του Πολιτιστικού Κέντρου Μικρασιατικής Μνήμης (φωτ.: Facebook / Νίκος Σταυρέλης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης στην Κόρινθο: Δεκατρία χρόνια μετά, το έργο ψάχνει ακόμη το δρόμο του

18/06/2026 - 11:17πμ
(Φωτ.: Wikimedia Commons – Büyükada Greek Orphanage Collection)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Συμφωνία-ορόσημο για το Ελληνικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου – Νέα εποχή για το ιστορικό ξύλινο μνημείο

15/06/2026 - 11:49μμ
Του Αϊ-Γιάννη οι φωτιές στην προσφυγική γειτονιά της Δυτικής Παραλίας στην Καλαμάτα, Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: messinialive.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κλήδονας στην Καλαμάτα: Οι Μικρασιάτες αναβίωσαν το αγαπημένο έθιμο, με φωτιές και γλέντι

14/06/2026 - 8:14μμ
Στιγμιότυπο από το 6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων, στο γήπεδο του Παναθλητικού Ομίλου Ατσαλένιου (φωτ.: Δήμος Ηρακλείου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων: Η Νέα Ιωνία υποδέχεται τη μεγάλη γιορτή μνήμης και παράδοσης

12/06/2026 - 11:16πμ
Η Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου διά χειρός Έλλης Σολομωνίδου-Μπαλάνου (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου (1931-2026): Η Αθήνα αποχαιρέτησε μια σπουδαία προσωπικότητα

12/06/2026 - 8:55πμ
Η Αγγέλα Χρήστου Μαγγανά είναι το μικρό κοριτσάκι στη φωτογραφία του εργοστασίου πλινθοκεραμοποιίας του Μικρασιάτη Αντώνιου Κατσιάνου (φωτ.: facebook.com/karampou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πέθανε η Μικρασιάτισσα Αγγέλα Χρήστου-Μαγγανά από τις Οινούσσες

10/06/2026 - 3:29μμ
Στιγμιότυπο από την τελετή αποφοίτησης, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Giannis Demirtzoglou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Συγκίνηση στο Ζωγράφειο της Κωνσταντινούπολης: Η «σκυτάλη» πέρασε στους επόμενους απόφοιτους

6/06/2026 - 3:15μμ
Φωτογραφία των Εθνομαρτύρων Προσκόπων του Αϊδινίου, τραβηγμένη στα ερείπια των βυζαντινών Τράλλεων την άνοιξη του 1919 (πηγή: facebook.com/karampou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μνημόσυνο και έκθεση σπανίων κειμηλίων για τους ήρωες προσκόπους της Μικράς Ασίας στο Χαλάνδρι

4/06/2026 - 2:07μμ
(Φωτ.: facebook/ Κωνσταντινούπολη: Η Πόλη των πόλεων / Δώρα Ανδραλή)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου τίμησε και φέτος τη μαύρη επέτειο της αποφράδας ημέρας

30/05/2026 - 7:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Τελευταία ημέρα για τον καθαρισμό οικοπέδων – Ξεκινούν άμεσα έλεγχοι και πρόστιμα

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου/EPA/ROLEX DELA PENA)

Αιματηρή επίθεση σε σχολείο στις Φιλιππίνες – Τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες από πυροβολισμούς

36 λεπτά πριν
Η Λαρίσα Τζαρτή μπροστά στον πίνακα του Πατρίτσα που φιλοτέχνησε η ίδια (πηγή: Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)

Λαρίσα Τζαρτή: Η διακεκριμένη Ελληνίδα εικαστικός της Ουκρανίας – 56 χρόνια προσφοράς στις τέχνες

1 ώρα πριν
(Φωτ.: pixabay/Marjonhorn)

Στο μικροσκόπιο των Αρχών η υπόθεση βρέφους με σοβαρούς τραυματισμούς στην Πάτρα – Συνελήφθη η μητέρα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για οικογένειες με παιδιά – Πότε θα γίνουν οι πληρωμές και ποιοι είναι οι δικαιούχοι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ανοιχτά των Στροφάδων σήμερα το πρωί

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign