pontosnews.gr
Τρίτη, 15/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Όλγα Καρλάτου: Η συναρπαστική ζωή της Ελληνίδας που και τα πάντα έζησε και διεθνή καριέρα έκανε

Γεννήθηκε σαν σήμερα στην Κυψέλη. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

20/04/2025 - 10:08πμ
(Φωτ.: Facebook/ 80s νοσταλγία)

(Φωτ.: Facebook/ 80s νοσταλγία)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είναι ορισμένοι άνθρωποι που η ζωή δεν τους αφήνει να πλήξουν. Που από την Κυψέλη βρίσκονται στο Παρίσι και στη Ρώμη και δη σε περιόδους που αλλάζει η ιστορία. Και που και οι ίδιοι δεν έγιναν απλά θεατές, αλλά μπήκαν στη μάχη και αγωνίστηκαν.

Κάτι τέτοιο συνέβη στη ζωή της Όλγας Καρλάτου που έζησε μια international ζωή, διέγραψε μια αξιοζήλευτη πορεία στο σινεμά και όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με το «Ποια είμαι; Τι κάνω τώρα;», γύρω στα 50 της, πήρε μια γενναία απόφαση που θα μπορούσε να ήταν και μάθημα ζωής για πολλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν κρύβονται πίσω από την ηλικία τους και διεκδικούν να πάνε ακόμα ένα βήμα πάρα πέρα. Με όλα τα συν και τα πλην.

Τα πρώτα βήματα

Η Όλγα Βλασσοπούλου, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’40, στην Κυψέλη με καταγωγή από την Ιθάκη. Η ίδια όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή της μεγάλωσε σε μια φτωχή αλλά αξιοπρεπέστατη οικογένεια. που είχε αφήσει ελεύθερα τα παιδιά της –την Όλγα και τον αδελφό της– να ακολουθήσουν όποιο δρόμο θέλουν στη ζωή τους.

(Φωτ.: Facebook/ Παλιός κλασικός ελληνικός κινηματογράφος)

Και η Όλγα αποφασίζει να ακολουθήσει το θέατρο. Γνωρίζοντας όμως την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς της, βάζει τα δυνατά της και όχι μόνο περνάει στη δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου –που είναι δωρεάν– αλλά κερδίζει και υποτροφία.

Στη σχολή έχει δασκάλους μεταξύ ἀλλων τους: Παξινού, Μινωτή, Κωτσόπουλο, Συνοδινού,  Βόκοβιτς, Καλλέργης, Άγγελος Τερζάκης και Τάκης Μουζενίδης.

Μάλιστα πολλά χρόνια αργότερα θα δηλώσει πως ονειρό της, στα χρόνια της σχολής ήταν να γίνει «νέα Συνοδινού».

Ο μοιραίος άντρας

Ο Νίκος Παπατάκης ήταν γεννημένος στην Αιθιοπία Έλληνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου και σεναριογράφος, που σταδιοδρόμησε και έζησε κυρίως στη Γαλλία. Η πρώτη του σύζυγος ήταν η σταρ του σινεμά Ανούκ Εμέ με την οποία απέκτησαν μια κόρη την Εμμανουέλα. Κυκλοφορούσε με άνεση και στους κύκλους της αριστοκρατίας, της κουλτούρας αλλά και του περιθωρίου.

Όταν γνώρισε την νεαρή Όλγα ετοιμαζόταν να γυρίσει την ελληνική ταινία Οι βοσκοί της συμφοράς που ακόμα και σήμερα θεωρείται ταινία-ορόσημο του μοντέρνου σινεμά. Εκείνος την βαφτίζει Καρλάτου. Και όχι μόνο.

Προκύπτει έρωτας κεραυνοβόλος και Καρλάτου και Παπατάκης παντρεύονται στις 20 Απριλίου 1967.

Ημέρα των γενεθλίων της και όπως είχε δηλώσει η ίδια «ήταν η πρώτη βραδιά που κοιμήθηκε εκτός του πατρικού της»

Την επόμενη μέρα βρίσκονται αποκομμένοι στην Βαρυμπόμπη, ενώ κύριο μέλημά τους είναι να τελειώσουν τα γυρίσματα της ταινίας και να φύγουν στο εξωτερικό. Τελικά τα καταφέρνουν με πολύ κόπο και άγχος, φυσικά με ψεύτικα διαβατήρια ενώ οι Βοσκοί μαζί με το Κιέριον γίνονται οι ελληνικές ταινίες που την περίοδο της χούντας είχαν προβληθεί σε όλη την Ευρώπη, εκτός από την Ελλάδα. Στην χώρα μας παίχτηκε στη μεταπολίτευση.

Και ξεκινάει ένα οδοιπορικό για το ζευγάρι. Αρχικά στη Γαλλία που όπως είχε πει σε συνέντευξή της η Όλγα Καρλάτου «Σπάνια είχαμε λεφτά να νοικιάσουμε ένα δωμάτιο και μέναμε αριστερά και δεξιά σε φίλους, όταν έλειπαν ή ταξίδευαν και μας παραχωρούσαν για λίγο το σπίτι τους. Ποτέ δεν ξέραμε πού θα βρισκόμασταν μετά. Ήμασταν άστεγοι».

Και ναι μεν βίωναν ιστορικές στιγμές, σε ένα κόσμο που άλλαζε αλλά η καθημερινότητα αποδεικνύεται ισοπεδωτική. Ειδικά όταν γεννιέται ο γιος του Στέργιος.

Είχε δηλώσει: «Κάποια στιγμή, όταν ο Σέργιος ήταν 9 χρονών και ήρθε να ζήσει πάλι μαζί μας, επειδή φυσικά δεν μπορείς να πεις σε ένα παιδί “δεν έχει να φας σήμερα”, αναγκάστηκα να κλέψω από σουπερμάρκετ για να τον ταΐσω και με έπιασαν».

Και μπορεί τα εγχώρια έντυπα να έγραφαν για την Ελληνίδα που διαπρέπει στο εξωτερικό, όμως εκείνη δεν το αντιμετώπιζε έτσι: «Έκανα τα πάντα! Καλές, κακές, ταινίες. Έπρεπε να επιβιώσω, να πληρώσω το νοίκι μου και το φαγητό μου, να στέλνω στον Νίκο και στους γονείς μου στην Ελλάδα για το παιδί. Πήγαινα όπου με καλούσαν να δουλέψω, ό,τι μου πρότειναν το έκανα. Δεν έβγαινα τα βράδια, μόνο δούλευα».

Η δεύτερη και τελευταία φορά που δούλεψε με τον Νίκο Παπατάκη, ήταν στο πολύ σκληρό φιλμ Gloria Mundi, που οι εθνικιστές έβαλαν βόμβα στις γαλλικές αίθουσες όπου προβαλλόταν.

Ρώμη, Αθήνα, Χόλιγουντ

Η σχέση της με τον Νίκο Παπατάκη τελειώνει και εκείνη μένει πλέον στην Ρώμη. Για μια 3ετία επιστρέφει στην Ελλάδα όπου γυρίζει τρία φιλμ: Τους Τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας του Νίκου Παναγιωτόπουλου, τον Ελευθέριο Βενιζέλο του Παντέλη Βούλγαρη και την Έξοδο κινδύνου.

Η τελευταία προβλήθηκε τον Νοέμβριο του 1980, ίδια εβδομάδα με τον Άνθρωπο με το γαρύφαλλο και πέρασε στην εποχή της… σβηστή. Βέβαια με τα χρόνια αποκαταστάθηκε η φήμη της. Σε ερώτησή γιατί δεν έκανε ξανά ταινία στη χώρα μας, απαντησε αφοπλιστικά «Γιατί δεν με ξαναζήτησαν».

Το 1984 υποδύεται την μητέρα του Prince στο Purple rain. «Το σενάριο είχε πολλή βία και λεκτικές συγκρούσεις, βρίσιμο. Άρχισαν να με πιέζουν και όσο πιο πολύ αρνιόμουν, τόσο περισσότερο επέμεναν, ανεβάζοντας την αμοιβή. Στο τέλος είπα: “Καλά λοιπόν, με τέτοια αμοιβή θα πω όσες βρισιές θέλετε”», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της. Όταν προβλήθηκε το φιλμ, οι σκληρές σκηνές είχαν κοπεί.

Και τώρα τι

Πριν το Purple rain δέχεται μια πρόταση που θα μπορούσε να την απογειώσει. Να υποδυθεί στο Broadway την «Μαντάμ Ορτάνς» στη μιούζικαλ μεταφορά του Αλέξη Ζορμπά. Μόνο που ο Άντονι Κουίν δεν μπορούσε την δεδομένη περίοδο να παίξει στο θέατρο. Έτσι η παράσταση δεν ανεβαίνει. Για την ιστορία θα ανέβει 5 χρόνια μετά με την Λίλα Κέντροβα στο ρόλο που της έφερε το Όσκαρ. Και εδώ το Τόνι.

H ώρα της αποφοίτησης (φωτ.: Facebook/ Παλιός κλασικός ελληνικός κινηματογράφος)

Και κάπου εκεί, αρχίζει να βαριέται. Προτάσεις υπάρχουν μεν αλλά δεν την πετάνε στα ουράνια. Και τότε μπαίνει στη ζωή της ο παραγωγός Arthur Rankin, παντρεύονται και αποφασίζει να αλλάξει ζωή. Αρχικά μένουν στις Βερμούδες. Εκεί γίνεται μια κοσμική κυρία που στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την κηπουρική της. Όμως δεν ήταν αυτή η Ιθάκη που έψαχνε. Και παίρνει τη μεγάλη απόφαση: Σπουδάζει νομική και στα 65 της γίνεται η μεγαλύτερη σε ηλικία απόφοιτη στη χώρα.

Μετά την αποφοίτησή της εργάζεται σε μεγάλη νομική εταιρεία, αρχικά σαν ασκούμενη. Και σαν γνήσια Ελληνίδα έχει πλέον το όνομα του συζύγου της αν και εκείνος έφυγε από την ζωή το 2014.

Ως δικηγόρος (φωτ: Facebook/ Παλιός κλασικός ελληνικός κινηματογράφος)

Το πανέμορφο κορίτσι από την Κυψέλη με καταγωγή από την Ιθάκη, έζησε μια σκληρή αλλά και συναρπαστική ζωή. Σήμερα είναι πολίτης του κόσμου, έχει γενέθλια και απολαμβάνει τη ζωή της. Α, και δεν τα πάει και πολύ καλά με την τεχνολογία.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τμήματα του ελληνικού πεζικού περνούν κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου, ενώ παρελαύνουν στη Λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι. Ελαιογραφία του Δημήτρη Βασιλείου. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο I Συλλογή Ζωγραφικών (πηγή: Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ημέρα της Βαστίλης – 14 Ιουλίου 1919: Ελληνικό στρατιωτικό άγημα στην παρέλαση στο Παρίσι

14/07/2025 - 5:26μμ
Άποψη του Βατούμ (πηγή: flickr.com/photos/old_batumi/)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Αργοναύτης»: Η εφημερίδα των Ποντίων κυκλοφορεί σαν σήμερα, το 1912, στο Βατούμ

14/07/2025 - 10:32πμ
Αυτοπροσωπογραφία του Φώτη Κόντογλου με τίτλο «Όπως ήμουνα στο Άγιον Όρος» (πηγή: facebook / Fotis Kontoglou Original - Φώτη Κόντογλου Αρχείο)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Φώτης Κόντογλου: «Ο μύθος του χταποδιού ­– Χαμογελαστοί εχθροί»

13/07/2025 - 11:15μμ
(Φωτ.: Χ.Κ.)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα η «Ποντιακή Εστία» αποχαιρετούσε τον ιδρυτή της, Φίλωνα Κτενίδη

13/07/2025 - 9:31μμ
(Φωτ: Νικόλας Βουρβαχάκης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η ιερή «τρέλα» των Ποντίων και ο Πυρρίχιος χορός – Όταν οι Πόντιοι θελήσουν κάτι πολύ, «θεοί και δαίμονες» δεν μπορούν να τους σταματήσουν

12/07/2025 - 6:00μμ
12 Ιουλίου γιορτάζει ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο ασυρματιστής του Θεού
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

12 Ιουλίου γιορτάζει ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ο ασυρματιστής του Θεού

12/07/2025 - 3:06μμ
Μετά τη μάχη στο Εσκί Σεχίρ (πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού / Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

8 Ιουλίου 1921, η μεγάλη μάχη του Εσκί Σεχίρ – Οι Έλληνες συνέτριψαν τους Τούρκους

8/07/2025 - 10:10πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κωστίκας Τσακαλίδης: 7 Ιουλίου 1982, η μέρα που η ποντιακή μουσική έχασε έναν σπουδαίο λυράρη

7/07/2025 - 12:50μμ
Ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης (τοιχογραφία του Μανουήλ Πανσέληνου από τον Ιερό Ναό Πρωτάτου Καρυών [1290]. Πηγή: commons.wikimedia.org). Στο φόντο άποψη της Μονής Μεγίστης Λαύρας (φωτ.: Mätes II / commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Στις 5 Ιουλίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη, από την Τραπεζούντα

5/07/2025 - 12:35μμ
(Φωτ.: EPA / Bernd Weissbro)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

21 χρόνια από το έπος της Εθνικής Ελλάδας στην Πορτογαλία

4/07/2025 - 11:15πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι του Λαυρίου όπου μεταφέρθηκαν μετά τη διάσωσή τους ανοιχτά της Γαύδου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

«Ζητούνται Σύμμαχοι» αλλά χωρίς επιτυχία – Εκτός από την Ουκρανία υπάρχει και η Λιβύη, επιμένουν Ελλάδα-Ιταλία

2 ώρες πριν
H φωτιά στο Ποικίλο Όρος πάνω από το Καματερό (φωτ.: Facebook / Thanos Gatsis)

Φωτιά τώρα στο Ποικίλο Όρος, πάνω από το Καματερό

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελένη Καλαϊτζίδου)

MICROstudies Robotics: Η ομάδα RGB από το Κιλκίς κατέκτησε την 1η θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό FIRST LEGO League

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση 17χρονη που έπεσε από πατίνι

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)

Άτυπη πενταμερής στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό – Με «αρκετά εναλλακτικά σενάρια» πάει ο Χριστοδουλίδης

4 ώρες πριν
Καπνός από ισραηλινό βομβαρδισμό στα περίχωρα της πόλης Σουέιντα, στη νότια Συρία (φωτ.: Χ / 
SANAEnglishOfficial)

Συρία: Δεκάδες νεκροί από μάχες Δρούζων-Βεδουίνων – Εμπλοκή του Ισραήλ

5 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign