pontosnews.gr
Παρασκευή, 17/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Υπόθεση Novartis: Αναβλήθηκε για τις 2 Απριλίου η δίκη των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων

Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην αναβολή

7/03/2025 - 7:05μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάπης)

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Ρεμπάπης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για τις 2 Απριλίου 2025 αναβλήθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο η δίκη των πρώην προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, κατηγορούμενων για ψευδείς καταθέσεις και καταμηνύσεις σε βάρος των πολιτικών και άλλων προσώπων τους οποίους ενέπλεξαν στην υπόθεση των πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας.

Η διαδικασία στο ακροατήριο σήμερα, «πάγωσε» για πολλές ώρες καθώς όταν εκφωνήθηκε η υπόθεση, υπέβαλε δήλωση αποχής ο εισαγγελέας της έδρας για λόγους ευπρέπειας, με αιτιολογία ότι είχε καθηγητή έναν από τους παριστάμενους δικηγόρους. Η δήλωση κρίθηκε και έγινε δεκτή από το αρμόδιο όργανο επτά ώρες μετά, οπότε και την θέση του εισαγγελέα έλαβε στην Έδρα γυναίκα συνάδελφος του.

Η υπεράσπιση της κατηγορουμένης, πρώην προστατευόμενης μάρτυρα, Μαρίας Μαραγγέλη ζήτησε αναβολή για λόγους υγείας, αίτημα στο οποίο συναίνεσε η εισαγγελέας επισημαίνοντας πως και η ίδια έχει λόγους αποχής: «Κι εγώ έχω λόγους να δηλώσω αποχή, θα προτείνω να γίνει δεκτό το αίτημα αναβολής και να δοθεί μία σύντομη δικάσιμος. Η μοναδική διαθέσιμη ημερομηνία είναι για 2 Απριλίου» ανέφερε.

Η πρόταση της εισαγγελέα έγινε δεκτή και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πλευρών, η δίκη προσδιορίστηκε για την ημερομηνία που έδωσε η εισαγγελική λειτουργός.

Οι μηνύσεις κατά των υπό προστασία μαρτύρων

Οι κατηγορούμενοι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαρεγγέλη έφθασαν στο εδώλιο μετά την απόφαση, πριν λίγους μήνες, της Οικονομικής Εισαγγελίας η οποία μετά από επαναξιολόγηση των δεδομένων αποφάνθηκε ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση», όπως ήταν οι κώδικες ονομασίες των δύο υπό προστασία μαρτύρων, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις διατήρησης του καθεστώτος προστασίας από ποινικές συνέπειες.

Το τέλος της «ποινικής τους ασυλίας» επίσης οδήγησε στην ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων που είχαν υποβάλλει εναντίον τους πολιτικά πρόσωπα, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, οι οποίοι είχαν προσφύγει για όσα είχαν καταθέσει σε βάρος τους σχετικά με φερόμενη εμπλοκή τους σε χρηματισμούς από την φαρμακοβιομηχανία Novartis. Οι ισχυρισμοί των «Σαράφη» και «Κελέση» κρίθηκαν από την Δικαιοσύνη η οποία με αποφάσεις της αμετάκλητα έκλεισε το επίμαχο θέμα κρίνοντας πως δεν προέκυψαν στοιχεία που να επιβεβαίωσαν όσα κατέθεσαν οι υπό προστασία μάρτυρες. Το επόμενο στάδιο ήταν η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους και η παραπομπή τους σε δίκη με τις δικαστικές αρχές να τους καταλογίζουν ότι «εν γνώσει τους, καταμήνυσαν άλλον ψευδώς αναφέροντας στην Αρχή ότι τέλεσε αξιόποινη πράξη».

Σήμερα στο δικαστήριο, όπου ήταν παρών ο κατηγορούμενος «Μάξιμος Σαράφης» , εκφωνήθηκαν συνολικά οκτώ υποθέσεις που αφορούν μηνύσεις μεταξύ άλλων του Άδωνι Γεωργιάδη, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λοβέρδου, Μάριου Σαλμά, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο τρίτος πρώην προστατευμένος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης, του οποίου το καθεστώς προστασίας έχει αρθεί πριν από έξι χρόνια, έχει διπλή ιδιότητα καθώς σε μια υπόθεση είναι κατηγορούμενος και σε άλλη μηνυτής.

Παρόντες σήμερα στο δικαστήριο από την πλευρά των μηνυτών ήταν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Μάριος Σαλμάς και Γιάννης Στουρνάρας.

Η υπόθεση φθάνει στο ακροατήριο με σφιχτό χρονικό πλαίσιο για παραγραφές καθώς στα τέλη του 2025 συμπληρώνεται 8ετία για τις πρώτες εκ των μηνύσεων που είχαν υποβληθεί και αρχές του 2026 για τις τελευταίες.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μέση Ανατολή: Τηλεφωνικές επικοινωνίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Λιβάνου και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ

16/04/2026 - 11:00μμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την υγεία του Γιώργου Μυλωνάκη – Σταθερή αλλά κρίσιμη η κατάστασή του

16/04/2026 - 1:44μμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Στην Ολομέλεια η άρση ασυλίας 11+2 βουλευτών της ΝΔ για τις δικογραφίες του ΟΠΕΚΕΠΕ

16/04/2026 - 1:16μμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρώτο 24ωρο συμπληρώνει στη ΜΕΘ ο Γιώργος Μυλωνάκης, μετά τη ρήξη ανευρύσματος

16/04/2026 - 9:32πμ
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη 
(φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα  Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης, τα σενάρια για φθινοπωρινές κάλπες και το κλίμα στο γαλάζιο εσωτερικό

15/04/2026 - 10:25μμ
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Γιώργος Μυλωνάκης (φωτ. αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Μυλωνάκης: Σοβαρή αλλά ελεγχόμενη η κατάσταση της υγείας του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη

15/04/2026 - 3:29μμ
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Μυλωνάκης (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διασωληνωμένος στη ΜΕΘ ο Γιώργος Μυλωνάκης μετά από ρήξη ανευρύσματος

15/04/2026 - 11:52πμ
Ο  νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μακάριος Λαζαρίδης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Σάββατο 4 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Αλέξανδρος Μπελτές)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαζαρίδης για πτυχίο: «Δεν απολογούμαι» – Σφοδρή πολιτική σύγκρουση και αιτήματα αποπομπής

14/04/2026 - 3:39μμ
Η τουρκική σημαία δίπλα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή, στο υπουργείο Εξωτερικών (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: «Θρησκευτική η μειονότητα στη Θράκη» – Αντίδραση σε τουρκική ανάρτηση για την Ξάνθη

14/04/2026 - 3:14μμ
Η είσοδος του υπουργείου Εξωτερικών (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικό «τείχος» της Αθήνας στις απειλές Φιντάν: Δεν δεχόμαστε υποδείξεις – Κινδυνολογίες και απόπειρες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας δεν ωφελούν

13/04/2026 - 5:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νεκρή εντοπίστηκε γυναίκα σε ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας το πρωί της Παρασκευής 17 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Θρίλερ σε Airbnb στο κέντρο της Αθήνας: Νεκρή γυναίκα μετά από πτώση – Μαρτυρίες για κραυγές

5 λεπτά πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο παρεκκλήσι του αγιάσματος στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Ζωοδόχος Πηγή στο Μπαλουκλί, το ιστορικό αγίασμα στο οποίο είναι αφιερωμένη η σημερινή γιορτή

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Καιρός: Σε μικρή πτώση η θερμοκρασία – Επιμένει η αφρικανική σκόνη στα νοτιοανατολικά

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Conference League: Πάλεψε γενναία αλλά αποχαιρέτησε την Ευρώπη η ΑΕΚ

9 ώρες πριν

Πρωτοβουλία «Οι απ’ εδώ»: 3η Πανελλήνια Ημερίδα-Διαβούλευση για το μέλλον της Βορείου Ηπείρου

9 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Η δημοκρατία στη σκηνή: Μαθητές από την Καλιφόρνια ζωντανεύουν το έργο του Ανδρέα Φλουράκη στην ιστορική αίθουσα «Παρνασσός»

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign