pontosnews.gr
Τρίτη, 9/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ελονοσία, η κατάρα των προσφύγων κατά την οικιστική αποκατάσταση

Η μαρτυρία και η φωτογραφία προέρχονται από την έκθεση «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα» – Το pontosnews.gr συνεργάζεται με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

5/03/2025 - 10:08πμ
Οι πρόσφυγες με αυτοσχέδια εργαλεία ανοίγουν σούδες προς τη θάλασσα και καταφέρνουν να αποστραγγίσουν 5.000 στρέμματα, γλιτώνοντας έτσι την περιοχή από την κατάρα της ελονοσίας (πηγή: Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεοπυργιωτών Ευβοίας)

Οι πρόσφυγες με αυτοσχέδια εργαλεία ανοίγουν σούδες προς τη θάλασσα και καταφέρνουν να αποστραγγίσουν 5.000 στρέμματα, γλιτώνοντας έτσι την περιοχή από την κατάρα της ελονοσίας (πηγή: Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεοπυργιωτών Ευβοίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε το ελληνικό κράτος στις αρχές του 20ού αιώνα: το 1,5 εκατ. των προσφύγων από την καθ’ ημάς Ανατολή που έφτασε στην Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επακόλουθη Ανταλλαγή ανέτρεψε πλήρως την πληθυσμιακή ισορροπία.

Το 1922 η Ελλάδα ήταν ένα κράτος 5 εκατ. με περιορισμένους φυσικούς πόρους, διχασμένο πολιτικά και οικονομικά κατεστραμμένο. Και ξαφνικά έπρεπε να επιλύσει άμεσα ένα οξύ πρόβλημα, αυτό της στέγασης κυρίως γυναικών και παιδιών κάτω των 10 ετών.

Η έκθεση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

«Το στέριωμα» είναι μία από τις τέσσερις ενότητες της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα», στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Το pontosnews.gr συνεργάζεται με το Μουσείο και κάθε φορά παρουσιάζει μαρτυρίες και εκθέματα που ρίχνουν φως στην περίοδο μετασχηματισμού του ελληνικού κράτους.

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες ήταν «η κατάρα της ελονοσίας».

Η εφημερίδα Η Βιοπάλη τον Οκτώβριο του 1908 έγραφε¹ για τη Νέα Αγχίαλο:

Εις τον επισκεπτόμενον την Ν. Αγχίαλον η πρώτη εντύπωσις είνε η… ωχρότης των κατοίκων της. Όλοι άνευ ουδεμιάς σχεδόν εξαιρέσεως υποφέρουν από πυρετούς […]. Τα δε αίτια της καταστάσεως ταύτης ανάγονται εις τα εξής τρία:

1ον) Λόγω της γειτνιάσεως του έλους.
2ον) Λόγω της ελλείψεως ύδατος και δη ποτίμου τοιούτου.
3ον) Διότι αι οικίαι ωκοδομήθησαν σχεδόν εναντίον παντός στοιχειώδους όρου υγιεινής.

Τα τρία αυτά αίτια επέφερον την αληθή αυτήν θεομηνίαν, ήτις σήμερον μαστίζει την πόλιν της Ν. Αγχιάλου, εις ην εύρον άσυλον τόσαι ανθρώπιναι υπάρξεις, αίτινες εζήτησαν καταφύγιον και κυριολεκτικά δικαίωμα υπάρξεως εις την πραγματικήν των μητέρα Ελλάδα. […]

Εις τον εκ 1526 στρεμμάτων αποτελούμενον συνοικισμόν ευρίσκονται ωκοδομημέναι περί τας 835 περίπου οικίας, αίτινες από μακράν έχουν μελαγχολικήν την όψιν καθώς είναι μονώροφοι και αχρωμάτιστοι μικροκατοικίαι. […] Φρονώ δε –λυπούμαι να το είπω– ότι αι οικίαι αυταί, ως είνε ωκοδομημέναι, δεν θα μακροημερεύσουν, αλλά θ’ αρχίσουν να καταρρέουν δίκην χαρτίνων πύργων προ των συνήθως εκείσε επισυμβαινόντων αφθόνων του φθινοπώρου βροχών.

1.  Στο A. Καπανιάρης, Aπό την Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας – Μνήμες προσφυγιάς και ιστορίες συνεργατικότητας – Πτυχές της συνεταιριστικής ιστορίας στη Θεσσαλία. Βόλος: Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» , 2021.


Η έκθεση «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα» πραγματοποιείται με την αποκλειστική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς. Μετά από την παράταση που δόθηκε θα είναι επισκέψιμη έως τις 30 Ιουνίου 2025. Οι μαρτυρίες και οι φωτογραφίες του άρθρου είναι μεταξύ των εκθεμάτων.

Γεωργία Βορύλλα

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Τέλλος Άγρας (δεύτερος από αριστερά) στη λίμνη των Γιαννιτσών (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Ι Φωτογραφικό Αρχείο – © Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ιούνιος 1907: Οι Μακεδονομάχοι στον «Βάλτο», ο θάνατος του Τέλλου Άγρα και η Πηνελόπη Δέλτα

7/06/2026 - 9:50μμ
Στρατιώτες Ελληνικού Στρατού σε στιγμή ανάπαυλας στο Μικρασιατικό Μέτωπο και η επιστολή του εφέδρου (Πηγή: Αρχεία ΕΛΙΑ/ εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μικρασιατικό Μέτωπο: Επιστολή-κόλαφος στρατιώτη για τη μη συμμετοχή των γόνων των βουλευτών και των εφοπλιστών στον πόλεμο

28/05/2026 - 8:40μμ
Ο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός γεννήθηκε στην Άρτα αλλά έμελλε να γίνει ο πρώτος λόγιος της Ρωσίας (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Άγιος Μάξιμος ο Γραικός: Ο πρώτος λόγιος της Ρωσίας με το κοσμικό όνομα Μιχαήλ Τριβώλης

8/05/2026 - 9:54μμ
Τμήμα του πρωτότυπου πρακτικού δημοσίευσης της διαθήκης της Αγγελίνας (Αγγελικής) Σταματελοπούλου (πηγή: Γενικά Αρχεία Του Κράτους- Τμήμα ΓΑΚ Αργολίδας)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σπάνιο έγγραφο φωτίζει τη ζωή της οικογένειας του θρυλικού «Νικηταρά» μετά την Ελληνική Επανάσταση

4/05/2026 - 10:30πμ
Το Δημοτικό Θέατρο προσωρινό «σπίτι» για τους ξεριζωμένους της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η φωτογραφία είναι του Ζόζεφ Χεπ (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Από χώρος επιβίωσης μετά το 1922 στη γέννηση της εθνικής σκηνής: Πρόσφυγες στο Δημοτικό Θέατρο και η ίδρυση του Εθνικού

3/05/2026 - 10:10πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / RAF)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Απεβίωσε ο πιλότος της RAF Τζορτζ Νταν, που είχε φέρει το Spitfire MJ755 στην Ελλάδα

3/05/2026 - 9:13πμ
Η μάνα του Τάσου Τούση θρηνεί πάνω από το άψυχο σώμα του γιου της. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στο Ριζοσπάστη στις 10 Μαΐου 1936 (πηγή: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πρωτομαγιά: Η εξέγερση που βάφτηκε με αίμα στη Θεσσαλονίκη – Και όσα μας ακολουθούν μέχρι σήμερα

1/05/2026 - 9:15πμ
Η έδρα της Οθωμανικής Τράπεζας στο Καρακιόι της Κωνσταντινούπολης, έργο του αρχιτέκτονα Alexandre Vallaury – εικόνα από το «L’Illustration», αρ. 2793, 5 Σεπτεμβρίου 1896 (πηγή: Wikipedia)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Casa de Papel των Αρμενίων το 1896: Η έφοδος στην Οθωμανική Τράπεζα που συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη

25/04/2026 - 11:53πμ
Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Μακεδονία στις 25 Φεβρουαρίου 1975, με αναφορά στο λεγόμενο «Πραξικόπημα της πιτζάμας» (φωτ.: Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος / Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Το «πραξικόπημα της πιτζάμας» – Η νύχτα που η Μεταπολίτευση βρέθηκε ξανά σε κίνδυνο

21/04/2026 - 9:04πμ
Φωτογραφία εορτασμού του Πάσχα στο μικρασιατικό μέτωπο, Γ΄ Μοίρα Αεροπλάνων. Από το αρχείο του Κωνσταντίνου Ποιμενίδη (πηγή: ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ / Θεσσαλονίκη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Μια φωτογραφία, μια ιστορία: Προύσα, Πάσχα του 1921 και η Γ’ Μοίρα Αεροπλάνων

12/04/2026 - 3:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα MAT έξω από το κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, 7/12/23 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Δίκη Λυγγερίδη: Κατέθεσαν φίλαθλοι που βρέθηκαν στον μοιραίο αγώνα – Ξέσπασαν οι γονείς του νεαρού αστυνομικού

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Φίλιππος Φόρτωμας)

Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού: Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς επισκέφθηκε την πηγή της μνήμης

42 λεπτά πριν
Το σπίτι όπου συνέβη το διπλό φονικό (φωτ.: EUROKINISSI / Ανδρέας Αλεξόπουλος)

Διπλή δολοφονία στο Αίγιο: «Πήγα να τους ξυπνήσω, δεν άνοιγε η πόρτα» – Ειδοποίησε την αστυνομία δυο ώρες μετά

1 ώρα πριν
Αριστερά η Δέσποινα Τσουλφίδου σε πρόσφατη φωτογραφία, και δεξιά από την αφίσα του ντοκιμαντέρ «Πατρίδας νοσταλγία» (εικ.: ΧΚ)

Δέσποινα Τσουλφίδου: Η γλυκιά γιαγιάκα που μίλησε για τον πόνο της Γενοκτονίας και της Ανταλλαγής σε διεθνές κοινό, οδηγήθηκε στην τελευταία της κατοικία

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΕΛΑΣ: Τρεις νεαροί συνελήφθησαν στο Ζάππειο για ομοφοβική επίθεση

2 ώρες πριν
Στη φωτογραφία διακρίνονται (από αριστερά) ο Άντριου Πασχαλίδης  με αθλητική ενδυμασία, ο φυσιοθεραπευτής Τσάρλι Τζούρισιτς, ο Τζον Οικονόμος της «Australian Soccer Weekly» (ASW), ο επιθετικός Ντέιβιντ Μίτσελ και ο αμυντικός Γκράχαμ Τζένινγκς (φωτ.: The Greek Herald)

Άντριου Πασχαλίδης: Από τις σελίδες της εφημερίδας «Ελληνικός Κήρυκας», στην κορυφή των αυστραλιανών

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign