pontosnews.gr
Σάββατο, 20/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αντνάν Καχβετζή: Ο αναμορφωτής της σύγχρονης Τουρκίας ήταν ελληνόφωνος από την Τραπεζούντα

Γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1949 στο καθαρά ελληνόφωνο χωριό Καλλίστη, της ευρύτερης περιοχής των Σουρμένων

20/02/2025 - 9:42πμ
Ο Αντνάν Καχβετζή (πηγή: ensonhaber.com)

Ο Αντνάν Καχβετζή (πηγή: ensonhaber.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μεγάλη πολιτική φυσιογνωμία της σύγχρονης Τουρκίας θεωρείται ο Αντνάν Καχβετζή, ο βασικός σύμβουλος του Τουργκούτ Οζάλ, του πρωθυπουργού και 8ου πρόεδρου της Τουρκίας – μαζί οραματίστηκαν και έβαλαν σε εφαρμογή του περίφημο σχέδιο για μια «Τουρκία που θα επηρεάζει τον τουρκικό και μουσουλμανικό κόσμο από την Αδριατική μέχρι το Σινικό Τείχος».

Ο Αντνάν Καχβετζή γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1949 στο καθαρά ελληνόφωνο χωριό Καλλίστη, της ευρύτερης περιοχής των Σουρμένων. Μέχρι να πάει στο σχολείο γνώριζε μόνο τα ρωμέικα, την ποντιακή διάλεκτο των ελληνόφωνων της Τραπεζούντας. Η σχολική του πορεία είχε μόνο πρωτιές· λόγω της δουλειάς του πατέρα του συνέχισε στη Σαμψούντα, ενώ ακολούθως φοίτησε στο φημισμένο Λύκειο Αρρένων Kabatas.

Στις εισαγωγικές εξετάσεις ήταν ο πρώτος των πρώτων και εισήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Με κρατική υποτροφία σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Περντιού στην Ιντιάνα των ΗΠΑ και συνέχισε με διδακτορικό στη μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι.

Επιστρέφοντας στην Τουρκία εργάστηκε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπογάζιτσι της Κωνσταντινούπολη. Στην πολιτική μπήκε αρχικά ως τεχνικός σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών και μετά το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 έγινε σύμβουλος στο πρωθυπουργικό γραφείο – τότε ήταν που γνωρίστηκε με τον Τουργκούτ Οζάλ.

Δίπλα στον Τουργκούτ Οζάλ (πηγή: sozcu.com.tr)

Ο Αντνάν Καχβετζή ήταν στη στενή ομάδα που ίδρυσε το 1983 το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας (ANAP). Έβαλε υποψηφιότητα για να εκλεγεί στην Εθνοσυνέλευση, πλην όμως ήρθε αντιμέτωπος με την απαγόρευση του τουρκικού στρατού να συμμετέχει στις εκλογές.

Το 1987 όμως εξελέγη βουλευτής Κωνσταντινούπολης και ήταν το πρώτο μέλος του εθνικού κοινοβουλίου της Τουρκίας που είχε το θάρρος να δηλώσει γραπτώς ότι η μητρική του γλώσσα ήταν η ελληνική.

Στη θέση του υπουργού Οικονομικών από το 1990, και πάντα υπηρετώντας το σχέδιο του Τουργκούτ Οζάλ, ο Αντνάν Καχβετζή έθεσε τις βάσεις για τον πραγματικό εκσυγχρονισμό της τουρκικής οικονομίας, ενώ διατύπωσε και προχωρημένες απόψεις για τον κοινωνικό, πολιτικό και δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

Εκτός των άλλων, ήταν περήφανος για τη γλώσσα και την ελληνική του καταγωγή, και είχε σχέδια για το θέμα των ελληνόφωνων του Πόντου.

Γνωστός και ως «παιδί-θαύμα», η ειλικρίνεια, η εργατικότητα, οι καινοτόμες ιδέες και οι λύσεις που πρότεινε έκαναν τον Αντνάν Καχβετζή όχι μόνο εκλεκτό συνεργάτη του Τουργκούτ Οζάλ, αλλά έναν από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στην Τουρκία.

Από το ενδιαφέρον του για την τεχνολογία και την επιστήμη προέκυψαν έργα πολύ μπροστά από την εποχή τους, ενώ εστίασε και στη βιομηχανία, την απασχόληση και την πάταξη της διαφθοράς.

Επίσης, ο Αντνάν Καχβετζή ήταν ο συντάκτης έκθεσης με αποδέκτη τον Τουργκούτ Οζάλ που περιλάμβανε προτάσεις για τη λύση του Κουρδικού, με έμφαση στον εκδημοκρατισμό.

Το αυτοκίνητο του Αντνάν Καχβετζή μετά τη σύγκρουση (πηγή: milligazete.com.tr)

Το νήμα της ζωής του εκσυγχρονιστή πολιτικού κόπηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1993, στην εθνική οδό Μπόλου-Γκέρεντε. Κατευθυνόταν στην Κωνσταντινούπολη με την οικογένειά του και λόγω αλλαγής στη σήμανση αλλά και της πυκνής ομίχλης μπήκε σε λάθος ρεύμα σε διασταύρωση σε έναν νέο αυτοκινητόδρομο. Συγκρούστηκε με αυτοκίνητο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο ίδιος και η σύζυγός του πέθαναν επιτόπου, ενώ η 17χρονη κόρη τους εξέπνευσε στο νοσοκομείο. Από τη σύγκρουση επέζησε μόνο ο γιος που βρισκόταν στο αυτοκίνητο. Το ζευγάρι είχε ακόμα έναν γιο, μεγαλύτερο, που δεν βρισκόταν μαζί τους.

Το δυστύχημα θεωρήθηκε από πολλούς κύκλους τουλάχιστον περίεργο και προκάλεσε πολλά σχόλια στον Τύπο, καθώς όχι μόνο ο 44χρονος υπουργός ήταν προσεκτικός οδηγός αλλά και επειδή το 1993 υπήρξε στην Τουρκία σειρά δολοφονιών, επιθέσεων, ύποπτων τροχαίων και αεροπορικών δυστυχημάτων.

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον Αντνάν Καχβετζή σκοτώθηκε σε τροχαίο και ο επίσης ελληνικής καταγωγής και επίσης γνωστός για τις μεταρρυθμιστικές του απόψεις Ρετζέπ Γιαζιτζίογλου. Ήταν νομάρχης και καταγόταν από το διπλανό ελληνόφωνο χωριό Έξοχο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στα γυρίσματα της ταινίας «Τελευταία κλήση» (φωτ.: Δομινίκη Μητροπούλου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μαρία Ναυπλιώτου: Τα (γοητευτικά) πρόσωπα μιας μοναδικής ηθοποιού

19/06/2026 - 7:10μμ
«Τράλλεις: Η ομάς των Ελλήνων Προσκόπων Αϊδινίου» έγραφε η λεζάντα της φωτογραφίας. Ένθετο το εξώφυλλο του ΤΙΜΕ με τον Μεντερές, το 1958 (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αντνάν Μεντερές: Από τη σφαγή των Προσκόπων του Αϊδινίου στην πρωθυπουργία της Τουρκίας και την αγχόνη

17/06/2026 - 2:56μμ
H Nτόρα Τσάτσου-Συμεωνίδη και στιγμιότυπα από δουλειές της, με φωτογραφίες από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Nτόρα Τσάτσου-Συμεωνίδη, η «αιρετική» του ελληνικού χορού

15/06/2026 - 5:35μμ
(Φωτ.: Manos Hadjidakis/Facebook)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: «Το βαλς των χαμένων ονείρων» – Από την Αδριανούπολη στην αθανασία του Μάνου Χατζιδάκι

15/06/2026 - 12:18μμ
Άποψη του ιστορικού συριακού ορθόδοξου μοναστηριού Mor Abhay, γνωστού και ως Beth Mancam, ενός σημαντικού πνευματικού και θρησκευτικού κέντρου της χριστιανικής παράδοσης της Μεσοποταμίας (φωτ.: syriacpress.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τα χωριά που σίγησαν μετά τη Γενοκτονία των Ασσυρίων: Μαρτυρίες από τον ξεριζωμό στο Τουρ Αμπντίν

15/06/2026 - 10:01πμ
(Φωτ. αρχείου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το 1987 η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ κατακτούσε την κορυφή της Ευρώπης

14/06/2026 - 7:02μμ
Εξόριστοι Πόντιοι μπροστά σε στοά μεταλλείου στα Άργανα, 1921 (από το βιβλίο «Ο Πόντος των Ελλήνων», εκδ. Έφεσος, 2003)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Μας έδωσαν λίγες ώρες να ετοιμαστούμε»: 77 χρόνια από τις σταλινικές εκτοπίσεις των Ελλήνων

14/06/2026 - 3:27μμ
Ο Ν. Τσακίρογλου στην παρουσίαση της έκδοσης «Ταπεινές σημειώσεις εις τας επιστολάς του Αποστόλου Παύλου» του Φώτη Κόντογλου, 8/10/2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νικήτας Τσακίρογλου: Το κλασικό που γίνεται διαχρονικό

13/06/2026 - 3:12μμ
Γκράφιτι με θέμα τη σφαγή στο Δίστομο, σε τοίχο στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

10 Ιουνίου 1944: Η Σφαγή του Διστόμου – Η ναζιστική θηριωδία ξυπνά μνήμες από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής

10/06/2026 - 12:37μμ
Ο Μάικλ Τζ. Φοξ και η σύζυγός του Τρέισι Πόλαν στην εκδήλωση Time 100 Gala στο Frederick P. Rose Hall του Lincoln Center στη Νέα Υόρκη, 25 Απριλίου 2024 (φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάικλ Τζ. Φοξ: Από το ταξίδι στο χρόνο στη μάχη με το χρόνο

9/06/2026 - 1:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Stephan Brashear)

Μουντιάλ 2026: Στους «32» οι ΗΠΑ

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Andy Rain)

Βρετανία: Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες από τη σύγκρουση τρένων

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Αναστασία Κοτανίδου: Η νέα πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, από το προσφυγοχώρι Χωρύγι του Κιλκίς

6 ώρες πριν
Μέσα σε βαγόνι του μετρό Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ /Βασίλης Βερβερίδης)

Μετρό Θεσσαλονίκης: Επιστρέφει σε πλήρη λειτουργία από αύριο, Σάββατο – Πώς θα αποζημιωθούν οι κάτοχοι καρτών διαρκείας

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: flickr / Mana Transport Photography)

Βρετανία: Σύγκρουση τρένων στα βόρεια του Λονδίνου, κοντά στο Μπέντφορντ

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Σωματείο «Παναγία Σουμελά»)

Η καρδιά της ποντιακής νεολαίας χτυπά ξανά στο Βέρμιο – Έρχεται το 28ο Συναπάντημα στην Παναγία Σουμελά

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign