pontosnews.gr
Δευτέρα, 2/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα, το 1824, η Ελλάδα πήρε το πρώτο της δάνειο, που οδήγησε στον εμφύλιο

Δυσμενείς οι όροι, ενώ ένα πάνω από τα μισά παρακρατήθηκαν από τους Άγγλους δανειστές

9/02/2025 - 11:44πμ
Καταβολή δόσεων του δανείου (πηγή:  Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, στο Αρχείο Εκτελεστικό)

Καταβολή δόσεων του δανείου (πηγή: Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, στο Αρχείο Εκτελεστικό)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η ιστορία της εξάρτησης της Ελλάδας από τα ξένα δανεικά είναι τόσο παλιά όσο το ελληνικό κράτος· μάλιστα οι δύο δανειακές συμβάσεις για τις ανάγκες της Ελληνικής Επανάστασης εξελίχθηκαν σε… σκάνδαλο καραμπινάτο.

Σαν σήμερα, στις 9 Φεβρουαρίου 1824, υπογράφηκε στο Λονδίνο ανάμεσα σε Άγγλους κεφαλαιούχους και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης Ιωάννη Ορλάνδο και Ανδρέα Λουριώτη συμφωνητικό σύναψης δανείου 800.000 λιρών, με τον οίκο Loughnan, για τις ανάγκες του Αγώνα.

Το δάνειο είχε τόκο 5%, προμήθεια 3%, ασφάλιστρα 1,5% και περίοδο αποπληρωμής 36 χρόνια, ενώ ως εγγύηση για την αποπληρωμή του τέθηκαν από την πλευρά της Ελλάδας τα δημόσια κτήματα και όλα τα δημόσια έσοδα.

Παρά το ύψος του δανεισμού, το τελικό ποσό που έφθασε στην επαναστατική διοίκηση ήταν μόλις 298.000 λίρες και το υπόλοιπο παρακρατήθηκε από τους δανειστές, για προκαταβολή τόκων, χρεολύσια, προμήθειες και άλλες δαπάνες.

Η σύναψη του δανείου παρά τους δυσμενείς όρους χαρακτηρίστηκε αρχικά ως επιτυχία της Επανάστασης, καθώς με αυτόν τον τρόπο οι ξένες δυνάμεις αναγνώριζαν έμμεσα το ελληνικό κράτος, όμως στη συνέχεια η μοιρασιά του δανείου ανάμεσα σε γαιοκτήμονες και πλοιοκτήτες αποτέλεσε έναν από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στον εμφύλιο πόλεμο, έναν χρόνο αργότερα.

Λογαριασμός των χρημάτων του δανείου που εστάλησαν από την Επιτροπή του Λονδίνου στην Ελλάδα (Ζάκυνθο). Τα χρήματα μεταφέρθηκαν με το αγγλικό πλοίο «Φλώριδα» και παραλήπτες φέρονται να είναι οι Καίσαρας Λογοθέτης και Σαμουήλ Βαρφ (πηγή: Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, στο Αρχείο Εκτελεστικό)

Επίσης, σύντομα έγινε ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να αποπληρώσει το ποσό που είχε λάβει και έτσι λίγους μήνες αργότερα, στις 31 Ιουλίου του 1824, το Βουλευτικό αποφάσισε τη σύναψη και νέου δανείου, λίγες εβδομάδες μετά την καταστροφή της Κάσου και των Ψαρών, και ενώ η Επανάσταση βρισκόταν σε κρίσιμο στάδιο. Τους όρους διαπραγματεύτηκε η ίδια… επιτυχημένη ομάδα, των Ορλάνδου και Λουριώτη.

Σύντομα εγκρίθηκε δάνειο ονομαστικής αξίας 2.000.000 λιρών και –όπως και στο πρώτο το ποσό– μειώθηκε στις 816.000 λίρες, αφού είχε οριστεί στο 55% του ονομαστικού (1.100.000) και από αυτό παρακρατήθηκαν 284.000 λίρες για προκαταβολή τόκων δύο ετών, χρεολύσια, προμήθεια και άλλες δαπάνες.

Το δάνειο αυτή τη φορά το διαχειρίστηκαν Άγγλοι τραπεζίτες, οι οποίοι απευθείας αφαίρεσαν 212.000 λίρες για την αναχρηματοδότηση του πρώτου δανείου, 77.000 για την αγορά όπλων και πυροβόλων (από τα οποία ελάχιστα ήρθαν στην Ελλάδα), 160.000 για την παραγγελία 6 ατμοκίνητων πλοίων (από τα οποία μόνο τρία έφθασαν στην Ελλάδα – «Καρτερία», «Επιχείρηση», «Ερμής»), και 155.000 για τη ναυπήγηση δύο φρεγατών στην Νέα Υόρκη, από τις οποίες μόνο η φρεγάτα «Ελλάς» ήλθε στην Ελλάδα, ενώ η δεύτερη πουλήθηκε για να χρηματοδοτηθεί η πρώτη.

Τελικά, στην Ελλάδα έφθασε μόνο το ποσό των 232.558 στερλινών, δηλαδή λιγότερο από εκείνο που έλαβε κατά το πρώτο δάνειο, αν και το δεύτερο είχε συναφθεί σε υπερδιπλάσιο ύψος.

Εκτός από τις διαμάχες που πυροδότησαν, τα δύο δάνεια όχι μόνο δεν βοήθησαν ποτέ τον Αγώνα, αλλά ταυτόχρονα έθεσαν τη χώρα σε τροχιά εξάρτησης από τις Μεγάλες Δυνάμεις.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πορτρέτο της Αλίκης Διπλαράκου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλίκη Διπλαράκου: Η «Μις Ευρώπη 1930» που παραβίασε το άβατο του Αγίου Όρους

30/10/2026 - 1:11μμ
Βενιζέλος και Ινονού υπογράφουν το Σύμφωνο Φιλιάς υπό το βλέμμα του Μουσταφά Κεμάλ (πηγή: venizelos-foundation.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

30 Οκτωβρίου 1930: Υπογράφεται το Σύμφωνο Φιλίας και Σταθερότητας, Διαλλαγής και Διαιτησίας – Η ταφόπλακα της Μεγάλης Ιδέας

30/10/2026 - 10:35πμ
(Πηγή: greek-genocide.net)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Οκτώβριος 1922: Η μαρτυρική θυσία του Χρυσοστόμου Σμύρνης αγγίζει το αμερικανικό κοινό – Το δημοσίευμα που κατέγραψε τη φρίκη της Μικρασιατικής Καταστροφής

29/10/2026 - 9:45μμ
Σε μια από τις τελευταίες της τηλεοπτικές εμφανίσεις (Φωτ.: ΕΡΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μαίρη Μαράντη: Τρία χρόνια χωρίς τη «βασίλισσα της πίστας»

28/10/2026 - 9:30μμ
(Φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ/Βασίλης Τσιτσάνης–
18 Ιανουαρίου 1984)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Συννεφιασμένη Κυριακή»: Το τραγούδι που γεννήθηκε μέσα στη δίνη της Κατοχής

28/10/2026 - 6:02μμ
Το έργο «Η είσοδος του ένδοξου Ελληνικού Στρατού στο Αργυρόκαστρο»  αποτυπώνει τη Μάχη  του Αργυροκάστρου στις 4 Δεκεμβρίου 1940. Είναι χρωμολιθογραφία του Μιχαήλ Σαλιβέρου, που φυλάσσεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (πηγή: searchculture.gr/ creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Έπος του ’40: Πόντιοι, Μικρασιάτες και Αρμένιοι στην πρώτη γραμμή της ελευθερίας

28/10/2026 - 8:48πμ
Σύνθεση από το πορτρέτο του Λέστερ Τζέιμς Ράιτ και φωτογραφία πορείας ορφανών προς τη Συρία, δημοσιευμένα στο «Mid-Week Pictorial» στις 16 Νοεμβρίου 1922 (φωτ.: Near East Relief / Rockefeller Archive Center)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λέστερ Ράιτ: Ο Αμερικανός που έσωζε τα Ελληνόπουλα της Μικρασίας και σκοτώθηκε σε ενέδρα

27/10/2026 - 4:17μμ
Πλήθος περιμένει την έναρξη της πώλησης νάιλον καλτσών, στις 15 Μαΐου 1940 (φωτ.: Hagley Museum and Library / DuPont Company External Affairs Department)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νάιλον: Το υλικό που προκάλεσε ουρές, για ένα ζευγάρι κάλτσες

27/10/2026 - 12:40μμ
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άγιος Δημήτριος ο Λουμπαρδιάρης και το θαύμα στην Τουρκοκρατία

26/10/2026 - 9:17πμ
(Φωτ.: facebook / ΣΚΗΝΗΣ & ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟΝΤΕΣ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νάκυ Αγάθου: Η παρουσιάστρια-φετίχ της ελληνικής τηλεόρασης και το διακριτικό φευγιό της

25/10/2026 - 5:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: kulturportali.gov.tr)

Ίμερα: Κινδυνεύει ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννη στον Πόντο; Αγωνία για το μνημείο του ποντιακού ελληνισμού

5 λεπτά πριν
Ο Θωμάς Αλεξιάδης υπογράφει αντίτυπο του βιβλίου του, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Σερβίων)

Η ιστορία του Πόντου μέσα από την έρευνα του Θωμά Αλεξιάδη

26 λεπτά πριν
Αυτοκίνητα το ένα πάνω στο άλλο  σε δρόμο του Αρχάγελλου, μετά το κακοκαιρία που έπληξε τη Ρόδο, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λευτέρης Δαμιανίδης)

Ρόδος: Μεγάλες καταστροφές στον Αρχάγγελο – «Αυτοκίνητα το ένα πάνω στο άλλο»

35 λεπτά πριν
Ο Νίκος Δένδιας  στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026   (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Πολεμική Αεροπορία: Συμφωνία για μεταγωγικά KC-390 και εναέριο ανεφοδιασμό μαχητικών

51 λεπτά πριν
Ουράνιο τόξο, όπως το είδαν σε γειτονιά της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Κακοκαιρία Agneta: Αναβαθμίστηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Κωνσταντινούπολη: Έξι ελληνικές οικογένειες κρατούν ζωντανή την Ευαγγελίστρια των Ταταούλων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV