pontosnews.gr
Σάββατο, 10/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαν σήμερα, το 1824, η Ελλάδα πήρε το πρώτο της δάνειο, που οδήγησε στον εμφύλιο

Δυσμενείς οι όροι, ενώ ένα πάνω από τα μισά παρακρατήθηκαν από τους Άγγλους δανειστές

9/02/2025 - 11:44πμ
Καταβολή δόσεων του δανείου (πηγή:  Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, στο Αρχείο Εκτελεστικό)

Καταβολή δόσεων του δανείου (πηγή: Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, στο Αρχείο Εκτελεστικό)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η ιστορία της εξάρτησης της Ελλάδας από τα ξένα δανεικά είναι τόσο παλιά όσο το ελληνικό κράτος· μάλιστα οι δύο δανειακές συμβάσεις για τις ανάγκες της Ελληνικής Επανάστασης εξελίχθηκαν σε… σκάνδαλο καραμπινάτο.

Σαν σήμερα, στις 9 Φεβρουαρίου 1824, υπογράφηκε στο Λονδίνο ανάμεσα σε Άγγλους κεφαλαιούχους και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης Ιωάννη Ορλάνδο και Ανδρέα Λουριώτη συμφωνητικό σύναψης δανείου 800.000 λιρών, με τον οίκο Loughnan, για τις ανάγκες του Αγώνα.

Το δάνειο είχε τόκο 5%, προμήθεια 3%, ασφάλιστρα 1,5% και περίοδο αποπληρωμής 36 χρόνια, ενώ ως εγγύηση για την αποπληρωμή του τέθηκαν από την πλευρά της Ελλάδας τα δημόσια κτήματα και όλα τα δημόσια έσοδα.

Παρά το ύψος του δανεισμού, το τελικό ποσό που έφθασε στην επαναστατική διοίκηση ήταν μόλις 298.000 λίρες και το υπόλοιπο παρακρατήθηκε από τους δανειστές, για προκαταβολή τόκων, χρεολύσια, προμήθειες και άλλες δαπάνες.

Η σύναψη του δανείου παρά τους δυσμενείς όρους χαρακτηρίστηκε αρχικά ως επιτυχία της Επανάστασης, καθώς με αυτόν τον τρόπο οι ξένες δυνάμεις αναγνώριζαν έμμεσα το ελληνικό κράτος, όμως στη συνέχεια η μοιρασιά του δανείου ανάμεσα σε γαιοκτήμονες και πλοιοκτήτες αποτέλεσε έναν από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στον εμφύλιο πόλεμο, έναν χρόνο αργότερα.

Λογαριασμός των χρημάτων του δανείου που εστάλησαν από την Επιτροπή του Λονδίνου στην Ελλάδα (Ζάκυνθο). Τα χρήματα μεταφέρθηκαν με το αγγλικό πλοίο «Φλώριδα» και παραλήπτες φέρονται να είναι οι Καίσαρας Λογοθέτης και Σαμουήλ Βαρφ (πηγή: Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, στο Αρχείο Εκτελεστικό)

Επίσης, σύντομα έγινε ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να αποπληρώσει το ποσό που είχε λάβει και έτσι λίγους μήνες αργότερα, στις 31 Ιουλίου του 1824, το Βουλευτικό αποφάσισε τη σύναψη και νέου δανείου, λίγες εβδομάδες μετά την καταστροφή της Κάσου και των Ψαρών, και ενώ η Επανάσταση βρισκόταν σε κρίσιμο στάδιο. Τους όρους διαπραγματεύτηκε η ίδια… επιτυχημένη ομάδα, των Ορλάνδου και Λουριώτη.

Σύντομα εγκρίθηκε δάνειο ονομαστικής αξίας 2.000.000 λιρών και –όπως και στο πρώτο το ποσό– μειώθηκε στις 816.000 λίρες, αφού είχε οριστεί στο 55% του ονομαστικού (1.100.000) και από αυτό παρακρατήθηκαν 284.000 λίρες για προκαταβολή τόκων δύο ετών, χρεολύσια, προμήθεια και άλλες δαπάνες.

Το δάνειο αυτή τη φορά το διαχειρίστηκαν Άγγλοι τραπεζίτες, οι οποίοι απευθείας αφαίρεσαν 212.000 λίρες για την αναχρηματοδότηση του πρώτου δανείου, 77.000 για την αγορά όπλων και πυροβόλων (από τα οποία ελάχιστα ήρθαν στην Ελλάδα), 160.000 για την παραγγελία 6 ατμοκίνητων πλοίων (από τα οποία μόνο τρία έφθασαν στην Ελλάδα – «Καρτερία», «Επιχείρηση», «Ερμής»), και 155.000 για τη ναυπήγηση δύο φρεγατών στην Νέα Υόρκη, από τις οποίες μόνο η φρεγάτα «Ελλάς» ήλθε στην Ελλάδα, ενώ η δεύτερη πουλήθηκε για να χρηματοδοτηθεί η πρώτη.

Τελικά, στην Ελλάδα έφθασε μόνο το ποσό των 232.558 στερλινών, δηλαδή λιγότερο από εκείνο που έλαβε κατά το πρώτο δάνειο, αν και το δεύτερο είχε συναφθεί σε υπερδιπλάσιο ύψος.

Εκτός από τις διαμάχες που πυροδότησαν, τα δύο δάνεια όχι μόνο δεν βοήθησαν ποτέ τον Αγώνα, αλλά ταυτόχρονα έθεσαν τη χώρα σε τροχιά εξάρτησης από τις Μεγάλες Δυνάμεις.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η πρώτη σελίδα του σημειώματος του Φρίντγιοφ Νάνσεν, της 10ης Οκτωβρίου 1922, για τους άνδρες πρόσφυγες που είχαν οδηγηθεί στα τάγματα εργασίας, και ο ίδιος ανάμεσα σε Έλληνες πρόσφυγες στη Ραιδεστό (πηγές: Ψηφιακό Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου / ICRC Archives – Wikimedia Commons· σύνθεση: pontosnews.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το άγνωστο υπόμνημα Νάνσεν: Πριν κλείσει ο δρόμος της επιστροφής για τους πρόσφυγες του 1922

10/10/2026 - 3:59μμ
Στιγμιότυπο από την έκθεση «Piaf» στη Βιβλιοθήκη Φρανσουά Μιτεράν (BnF), στο Παρίσι, στις 13 Απριλίου 2015. Η Εντίθ Πιάφ θα γινόταν 100 ετών στις 19 Δεκεμβρίου 2015. Το «Μικρό Σπουργίτι» έφυγε από τη ζωή στις 10 Οκτωβρίου 1963 (φωτ.: EPA / Yoan Valat)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Εντίθ Πιάφ, το «σπουργιτάκι» που συγκινεί ακόμα

10/10/2026 - 2:50μμ
(Φωτ.: Eurokinissi/Panorama Press)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άννα Βίσση – Νίκος Καρβέλας: «Τα πράγματα είναι σοβαρά, δεν είμαστε όπως παλιά»

10/10/2026 - 11:12πμ
Πρόσφυγες έξω από τα παλιά ανάκτορα της Αθήνας, το 1922. Στο κτήριο λειτουργούσαν υπηρεσίες αρωγής και αναζήτησης αγνοουμένων συγγενών (φωτ.: Library of Congress / American National Red Cross)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ένα αμερικανικό τηλεγράφημα για τους ξεριζωμένους της Μικράς Ασίας

9/10/2026 - 6:32μμ
Το Αραράτ και η μονή του Ετσμιατζίν, σε σύνθεση βασισμένη σε χαρακτικό του βιβλίου «Journey to Ararat» και σε λιθογραφικό πορτρέτο του Φρίντριχ Πάροτ, έργο του Alexander Julius Klünder (εικ.: Wikimedia Commons)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

9 Οκτωβρίου 1829: Έξι άνθρωποι στην κορυφή του Αραράτ

9/10/2026 - 3:55μμ
Ο Σταύρος Τσιώλης παραλαμβάνει το βραβείο του, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης προς τιμήν του στο 47ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 20 Νοεμβρίου 2006 (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σταύρος Τσιώλης: Ο ξεχωριστός δημιουργός και η ακόμα πιο ξεχωριστή πορεία του

6/10/2026 - 5:39μμ
Οι δύο εκδοχές της λιθογραφίας «Τα Βαλκάνια κατά του Τυράννου»: Aριστερά η αρχική του 1912 και δεξιά η ανατύπωση του 1913. Στη δεύτερη προστέθηκαν μούτζες στη βουλγαρική σημαία και στο πρόσωπο του Βούλγαρου στρατιώτη, καθώς και το σατιρικό κείμενο «Δέκα μούτζες», πάνω αριστερά (εικ.: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Βαλκανικοί Πόλεμοι: Από τη συμμαχία στις «δέκα μούτζες»

5/10/2026 - 5:23μμ
Το μνημείο για τη σφαγή των Φιλίππων, με τα ονόματα των θυμάτων (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

4 Οκτωβρίου 1941: Η σφαγή των Φιλίππων – Το προσφυγικό χωριό της Καβάλας που πνίγηκε στο αίμα

4/10/2026 - 9:16πμ
Ο Γιώργος Βακαλό στην εικαστική εκπομπή «Εικόνες», το 1979, με αφορμή έκθεσή του στο Πνευματικό Καλλιτεχνικό Κέντρο «Ώρα» για τα 40 χρόνια παρουσίας του καλλιτέχνη στην Ελλάδα (πηγή: ert.gr/ert-arxeio/giorgos-vakalo-2-oktovriou-1991/)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Βακαλό: Ο Κωνσταντινουπολίτης που μας έμαθε το design

2/10/2026 - 6:40μμ
Ο Νίκος Καζής είναι ο Πάρης και η Αντιγόνη Βαλάκου η Ιουλιέτα στο ανέβασμα του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» το 1961, από το Εθνικό Θέατρο (πηγή: Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Καζής: Ο ξεχασμένος ζεν πρεμιέ

1/10/2026 - 4:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Ron Sachs)

Τραμπ προς Ζελένσκι: Καιρός να αποκτήσουν νέο πρόεδρο οι Ουκρανοί

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League: Έβαλε τρία η ΑΕΚ πριν από την Αγγλία – Πρώτη νίκη για Αστέρα

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)

Greek Basketball League: Σαρωτικές νίκες για Άρη, Παναθηναϊκό – Δύσκολα επικράτησαν Περιστέρι, Μύκονος

59 λεπτά πριν
Η Κρίστα Πάικ σε παλαιότερη φωτογραφία

Κρίστα Πάικ: Μετά τη διπλή αποτυχημένη απόπειρα εκτέλεσης, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και επέστρεψε στο κελί της

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από το βίντεο του αγώνα (πηγή: youtube / FIBA)

Σκόπια: Διαμαρτυρία της πρεσβείας της Ελλάδας προς το υπουργείο Εξωτερικών για το πανό στον αγώνα μπάσκετ ΜΖΤ-Ηρακλής

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ink.com)

Παναγία Σουμελά Αλεθρικού: Εγκαινιάστηκε σε κλίμα κατάνυξης ο ναός – Η μητέρα των προσφύγων ένωσε τον πόνο Ποντίων και Κυπρίων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV