pontosnews.gr
Σάββατο, 20/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φασολάδα λευκή και απίθανα νόστιμη – Κατευθείαν από την Κύπρο

Την υπογραφή του Χριστόφορου Πέσκια φέρει η νηστίσιμη συνταγή που ακολουθεί, κι αυτό κάτι λέει!

7/03/2025 - 12:18μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Δημήτρης Βλάικος)

(Φωτ.: gastronomos.gr / Δημήτρης Βλάικος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εθνικό μας φαγητό η φασολάδα, την έχουμε συνδυάσει σε μεγάλο βαθμό με κρύο χειμωνιάτικο καιρό και… κόκκινο χρώμα (στην ποντιακή εκδοχή της, και με λάχανο), η αλήθεια όμως είναι ότι και οι λευκές φασολάδες έχουν την τιμητική τους σε πολλές περιοχές της χώρας (για παράδειγμα στη Ρούμελη, όπου –όπως λέει ο Χριστόφορος Πέσκιας– που κάθε άνοιξη την ετοιμάζουν «στολισμένη» με τις πρώτες βουνίσιες πρασινάδες και μυρωδικά).

Ο σεφ Πέσκιας γράφοντας γι’ αυτήν την εκδοχή της φασολάδας, η οποία του φέρνει μνήμες από το οικογενειακό τραπέζι των παιδικών του χρόνων, στην Κύπρο, μοιράζεται και κάποια χρήσιμα «μυστικά»:

Για παράδειγμα, ότι ξαφρίζουμε σχολαστικά κατά τις πρώτες βράσεις γιατί «Ο αφρός θολώνει το ζωμό και αφήνει βαριά μυρωδιά», ή ότι προτιμάμε φρέσκα φύλλα δάφνης γιατί «δεν συγκρίνεται το άρωμά της με της ξερής», ή ότι «καθώς βράζουν τα φασόλια, βγάζουν φουσκάλες οι οποίες όσο περνά η ώρα γίνονται πιο μεγάλες, πιο πυκνές και πιο θαμπές, σημάδι ότι τα φασόλια καλοβράζουν και μαλακώνουν»!

Το ότι τα όσπρια θέλουν αλάτισμα στο τέλος του μαγειρέματος δεν το συγκαταλέγουμε στα «μυστικά», καθώς είναι γνωστό ότι αν αλατίσουμε εξαρχής, τα φασόλια (ή τα ρεβίθια κ.ο.κ.) θα αργήσουν πολύ να βράσουν.

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. φασόλια μικρά (π.χ. βανίλιες Φενεού) μουλιασμένα αποβραδίς σε μπόλικο κρύο νερό
3 λίτρα νερό ή ζωμός λαχανικών
200 γρ. καρότα, καθαρισμένα, κομμένα στη μέση
400 γρ. ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση
2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
2-3 φρέσκα φύλλα δάφνης (ή, εν ανάγκη, ξερά)
4 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες, ολόκληρες, κοπανισμένες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
χυμό από 2-3 λεμόνια
μπόλικο καλό ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεπλένουμε καλά τα φασόλια από το πρώτο τους νερό, αυτό του μουλιάσματος.
  2. Τα βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό να τα καλύψει καλά και τα βράζουμε έντονα για 10’.
  3. Στραγγίζουμε τα φασόλια και πετάμε το νερό.
  4. Τα βάζουμε ξανά στη βαθιά κατσαρόλα και ρίχνουμε το μετρημένο νερό, που θα πρέπει να καλύπτει τα φασόλια κατά 3-4 δάχτυλα.
  5. Αφήνουμε το υγρό να κοχλάσει και ξαφρίζουμε όσο βγαίνει αφρός.
  6. Μετά, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σέλερι, το θυμάρι, το σκόρδο και τη δάφνη.
  7. Βράζουμε τη φασολάδα σε ανοιχτή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια, να φουσκώσουν και να σκάσει η φλούδα τους.
  8. Περίπου 10’ πριν από το τέλος ρίχνουμε αλάτι.
  9. Πετάμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά και η λευκή φασολάδα είναι έτοιμη.

• Πηγή: gastronomos.gr / Χριστόφορος Πέσκιας.
• Περισσότερες νηστίσιμες συνταγές θα βρείτε εδώ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: armenika.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ανουσαμπούρ – Το αρμένικο γλυκό των Χριστουγέννων

19/12/2025 - 4:08μμ
(Πηγή: bostanistas.gr / Δημήτρης Μπούτος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τα γιορτινά ισλί της κυρίας Τραπεζουντίδου – Ποντιακά, εύκολα και ευωδιαστά

12/12/2025 - 3:28μμ
Βαρβάρα, διά χειρός της Στέλλας Σπανού (πηγή: Δίγλωσσος οδηγός γαστρονομίας Γεύση από Κιλκίς – Taste of Kilkis)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Βαρβάρα: Το γλυκό της μνήμης και της ευλογίας

2/12/2025 - 8:28μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Διάμεσα – Η ποντιακή «πίτσα» με χόρτα

28/11/2025 - 4:22μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σαρακατσάνικη λαχανόπιτα – Η νοστιμιά της παράδοσης με ελάχιστα υλικά

21/11/2025 - 3:22μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καιρός για κουνουπίδι – Εύκολες και τραγανές κροκέτες στο air fryer

7/11/2025 - 1:51μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψητή κολοκύθα με φαγόπυρο και φέτα – Μια σαλάτα σκέτη υπερτροφή!

31/10/2025 - 5:35μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φορτηγά στην ουρά, στον Προμαχώνα (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

«Δεν είναι σύγκρουση με τους αγρότες»: Η κυβερνητική γραμμή ενώ αυξάνεται η πίεση και στα τελωνεία

13 λεπτά πριν
Tο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Σωτηρόπουλος)

Καμπανάκι από ΥΠΕΝ: «Τρέξτε τους πολεοδομικούς σχεδιασμούς» – Κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων

48 λεπτά πριν
Αθήνα, είσαι έτοιμη; (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Μωμόγεροι on fire πριν βγουν στην Ερμού!

1 ώρα πριν
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο «Ανταμώματος» της ΕΠΟΝΑ (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής - ΕΠΟΝΑ)

ΕΠΟΝΑ: Από το ΟΑΚΑ το 2004, στο «Αντάμωμαν 2025» – Μια εικονογραφημένη ιστορία

1 ώρα πριν
Η ιστορική γέφυρα του 1931 που ένωνε Αϊόβα και Ουισκόνσιν (πηγή: Glomex)

Ένα «μπαμ» και τέλος εποχής: Η Black Hawk Bridge έπεσε στον Μισισιπή

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την κεντρική πλατεία της Κοζάνης, Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: kozan.gr)

Οι Μωμόγεροι ζωντάνεψαν την Κοζάνη: Μια βραδιά παράδοσης και συγκίνησης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign