pontosnews.gr
Κυριακή, 15/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Και επισήμως η 6η Απριλίου ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού

«Από φέτος λοιπόν θα υπάρχει η επίσημη ημέρα μνήμης και φέτος για πρώτη χρονιά θα τιμηθεί ανά την Ελλάδα» λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων

24/01/2025 - 7:14μμ
Το Μνημείο Θρακικού Ελληνισμού στην Αλεξανδρούπολη, στον περίβολο της πλατείας του μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου (φωτ.: evros-news.gr)

Το Μνημείο Θρακικού Ελληνισμού στην Αλεξανδρούπολη, στον περίβολο της πλατείας του μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου (φωτ.: evros-news.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Επισήμως ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού είναι η 6η Απριλίου – τον Ιούλιο του 2022 ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, όμως μόλις στις 14 Ιανουαρίου 2025 εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα.

«Γίνονταν άτυπα εκδηλώσεις μνήμης, είναι ένα μνημόσυνο, μέρα μνήμης για την τιμή των προγόνων μας που σφαγιάστηκαν, εκδιώχθηκαν από τις προγονικές τους εστίες» είπε μιλώντας στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Αριστείδης Χρυσόπουλος.

Η 6η Απριλίου του 1914 έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη ως το «Μαύρο Πάσχα» της Ανατολικής Θράκης –ένα γεγονός λίγο-πολύ αποσιωπημένο σήμερα–, πάντα με την αιματηρή σφραγίδα των Νεότουρκων και των τριών πασάδων.

«Από φέτος λοιπόν θα υπάρχει η επίσημη ημέρα μνήμης και φέτος για πρώτη χρονιά θα τιμηθεί ανά την Ελλάδα» σημείωσε ο Αριστείδης Χρυσόπουλος.

Τον Απρίλιο του 2023 η η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας και Αδελφοποίησης, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη έκταση στο χώρο του προσφυγικού ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής.

«Έχουμε έναν νέο στόχο, την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, δηλαδή και Θράκες, Πόντιοι, Μικρασιάτες και Καππαδόκες, όλοι οι Έλληνες που ήταν εξ ανατολής να διεκδικήσουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων από τους Τούρκους. Είναι το επόμενο βήμα που και οι τρεις ομοσπονδίες με τη βοήθεια όλων των φορέων που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό», κατέληξε ο Αριστείδης Χρυσόπουλος.

Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών

Το 1906 ξεκίνησε η Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού, η οποία μάλιστα προηγήθηκε χρονικά της Γενοκτονίας των Ποντίων αλλά και των υπόλοιπων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής.

Οι νεκροί και αγνοούμενοι Ανατολικοθρακιώτες υπολογίζονται σε περίπου 450.000 την περίοδο 1906-1924. Άλλοι 200.0000 ξεριζώθηκαν και μετοίκησαν κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη. Υπήρξαν εξισλαμισμοί, διωγμοί, καταστροφές και αναγκαστικές επιστρατεύσεις στα αμελέ ταμπουρού των ανδρών από 18 έως 45 ετών, με στόχο να διαλυθούν οι οικογένειες.

Στις 6 Απριλίου 1914, ανήμερα Πάσχα, δόθηκε εντολή από τους Νεότουρκους να ξεκινήσει η κύρια φάση του σχεδίου.

Ήταν δραματικές οι σκηνές στα λιμάνια της Ραιδεστού και της Ηράκλειας όπου μαζεύτηκαν περίπου 40.000-50.000 άνθρωποι.

Επρόκειτο ξεκάθαρα για σχέδιο, το οποίο μόλις οι Νεότουρκοι είδαν ότι λειτούργησε το εφάρμοσαν στη συνέχεια στους Έλληνες του Πόντου και λίγο αργότερα σε όλους τους Έλληνες της Μικράς Ασίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Λεηλατούν, πυρπολούν, σκοτώνουν ψυχρά, χωρίς μίσος, κατά μια έννοια μεθοδικά». Φελίξ Σαρτιό, Φώκαια, Ιούνιος 1914 (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Σφαγή της Φώκαιας προάγγελος της Γενοκτονίας των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής

12/06/2025 - 3:31πμ
Ασσύριοι και Ασσύριες με εθνικές ενδυμασίες (φωτ.: Αρχείο Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η «άγνωστη» Γενοκτονία των Ασσυρίων – Ο λαός, η ιστορία του, η σύνδεση με τους Έλληνες

8/06/2025 - 10:12πμ
Άποψη της Νεοκαισάρειας από τα νότια. Στα αριστερά το κάστρο της πόλης (πηγή: travelogues.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Μιλτιάδη Μουρατίδη: Βλέπανε τι χρυσαφικό έχουνε πάνω τους και το αρπάζανε. Κόβανε και τ’ αυτιά και τα δάχτυλα μαζί

7/06/2025 - 10:46πμ
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Νίκος Παπανδρέου προς Τούρκο πρέσβη στην ΕΕ: Κατανοώ πλήρως την αντίθεσή σας στο αίτημα για αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

28/05/2025 - 9:57μμ
Τα ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται στην Τραπεζούντα, Απρ. 1916 (πηγή: Internet Archive Book Images / commons.wikimedia.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευφροσύνης Κιτρίδου: Όταν ήρθαν οι Ρώσοι χαρήκαμε, δεν ξέραμε πως αυτό σήμαινε την καταστροφή μας

27/05/2025 - 10:24μμ
(Φωτ.: «Φάρος» Ποντίων Πατρών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Πάτρα τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

27/05/2025 - 10:13πμ
(Φωτ. αρχείου: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο για τα 110 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ασσυρίων

26/05/2025 - 9:21μμ
Γυναίκα με τοπική ενδυμασία της Τραπεζούντας των αρχών του 20ού αι. (φωτ.: «Έξοδος» τόμος Η')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Παναγιώτας Χαλδαιοπούλου: Με πέρασαν για τρελή – Το κεφάλι μου ξυρισμένο, ένα αντρικό εσώβρακο μου είχανε φορέσει

24/05/2025 - 10:15μμ
Στιγμιότυπο από την έναρξη του συνεδρίου της Επιτροπής των Εκκλησιών για τις Διεθνείς Υποθέσεις (φωτ.: WCC / Ivars Kupcis)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Όταν η Εκκλησία λέει την αλήθεια – Η αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας και η αμφισβήτηση των διεθνών θεσμών

23/05/2025 - 9:14μμ
Πάρκο Μνήμης Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού στο δήμο Νεάπολης-Συκεών (φωτ.: Δήμος Νεάπολης-Συκεών)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Αύριο Σάββατο η εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

23/05/2025 - 10:45πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: instagram/melismaensemble)

Οι ήχοι της Μικράς Ασίας θα ταξιδέψουν στο Σίδνεϊ

22 λεπτά πριν
Από αριστερά, οι ομογενείς Maria Pittas, Cathie Grissell, James Pappas και Debbie Balsom, που μεγάλωσαν σε ανάδοχες οικογένειες στην Αυστραλία, ανακάλυψαν ότι είναι αδερφιά μετά από μισό αιώνα (φωτ.: neoskosmos.com)

Ομογένεια: Τέσσερα αδέλφια ανακάλυψαν το ένα το άλλο μετά από 55 χρόνια – Είχαν δοθεί ως βρέφη για υιοθεσία

53 λεπτά πριν
(Πηγή φωτ.: x.com/Israel)

Το Ισραήλ μετρά νεκρούς από τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν

1 ώρα πριν
Κύματα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)


(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Ο καιρός την Κυριακή: Θερμοκρασία σε μικρή πτώση, έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο

2 ώρες πριν
Το Ιράν εκτοξεύει πυραύλους προς το Ισραήλ στο πλαίσιο της  επιχείρηση «Αληθινή υπόσχεση» (φωτ.: X / Iranian Military)

Μέση Ανατολή: Ιρανική καταιγίδα μετά την επίθεση του Ισραήλ

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ντάχαου / Verein der Griechen aus Pontos in Dachau e.V.)

Οι Πόντιοι του Νταχάου ετοιμάζουν τον καλοκαιρινό χορό τους

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign