pontosnews.gr
Κυριακή, 1/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καλαντάρ’, ένα ελληνικό έθιμο που παραμένει ριζωμένο στην Τουρκία

Για την καλοχρονία, σε ευθεία σύνδεση με τους Μωμόγερους, το ποντιακό εθιμικό δρώμενο

14/01/2025 - 9:08πμ
Μεταμφιεσμένοι παραμονή του νέου έτους με το Παλαιό Ημερολόγιο (πηγή: YouTube / Turgut Bayraktar)

Μεταμφιεσμένοι παραμονή του νέου έτους με το Παλαιό Ημερολόγιο (πηγή: YouTube / Turgut Bayraktar)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο ξεριζωμός του ελληνισμού από τις εστίες στον Πόντο ήταν βίαιος, είτε με το μαχαίρι της Γενοκτονίας είτε με τη Συνθήκη της Λοζάνης που προέβλεπε την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών. Ωστόσο, ένα από τα ποντιακά έθιμα είναι βαθιά ριζωμένο, τόσο πολύ που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς η 13η Ιανουαρίου με το Παλαιό Ημερολόγιο, και σε αρκετά χωριά του νομού Τραπεζούντας της σημερινής Τουρκίας αναβιώνει ακόμα το έθιμο του Καλαντάρ’ – Καλαντάρτ’ς είναι ο Ιανουάριος στην ποντιακή διάλεκτο.

Στο εθιμικό δρώμενο αργά το βράδυ άνδρες μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες, ή με προβιές, τοπικές ενδυμασίες και απαραιτήτως μουτζουρωμένα πρόσωπα και κουδούνια, βγαίνουν στους δρόμους για να μεταφέρουν το μήνυμα της λήξης του παλιού χρόνου και της έλευσης του νέου.

Μικροί και μεγάλοι επισκέπτονται με λύρες και γαβάλια τα σπίτια πόρτα-πόρτα. Μοιράζουν ευχές και ζητούν να γεμίσει με φαγώσιμα η τσάντα που κρατούν, για το γλέντι που θα ακολουθήσει, προσέχοντας να μην τους αναγνωρίσουν οι σπιτονοικοκύρηδες. Το στοιχείο της… ανωνυμίας είναι που τους κάνει και πιο τολμηρούς, γι’ αυτό δεν σταματάνε τα πειράγματα.

Καλαντάρης, Κουλουντούρης,
απουκά’ θελ’κά μουσκάρεα
απάν’ αγουρί παιδία,
γιά δέκα παράδες δώσ’ γιά πέντε παράδες,
γιά κολοκυθί φελία.

Αυτά τα κάλαντα ακούγονταν κάποτε. Σήμερα επικρατεί η τουρκική γλώσσα, με αντίστοιχα κάλαντα που λένε τα παιδιά, ώστε ο νέος χρόνος να μπει με το καλό και να είναι τυχερός.

Μάλιστα, στη Λιβερά της Ματσούκας, όπου και η πιο γνωστή αναβίωση, κάθε χρόνο πραγματοποιείται το «Φεστιβάλ Καλαντάρ’».

Ο Τούρκος εκπαιδευτικός και συγγραφέας Gültekin Yücesan, ο οποίος έχει κάνει μεγάλη λαογραφική έρευνα για το έθιμο του Καλαντάρ’, επιβεβαιώνει ότι είναι ελληνική παράδοση, τονίζοντας ωστόσο ότι έχει ατονήσει το θεατρικό μέρος με τους διάφορους ξεχωριστούς ρόλους, και έχει παραμείνει το δισάκι.*

Ο αυτοσχέδιος θίασος στον οποίο αναφέρεται είναι σε ευθεία σύνδεση με τους Μωμόγερους· πριν από μερικά χρόνια στη Λιβερά στις 13 Ιανουαρίου βρέθηκαν με αρχηγό τον Κώστα Αλεξανδρίδη οι «Μωμόγεροι», το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.


* Στην ποντιακή παράδοση, το «το κρέμασμα του δισακιού» το κατέγραψε ο Γεώργιος Θ. Κανδηλάπτης (Κάνις), και αφορούσε παιδιά που πλησίαζαν το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν μπορούσαν να πούνε τα κάλαντα.
Χωρίζονταν σε ομάδες των 2-3 ατόμων, χωριστά τα αγόρια από τα κορίτσια, και επισκέπτονταν τα γειτονικά και συγγενικά σπίτια. Κλείδωναν την εξώπορτα και ανέβαιναν στη στέγη. Κατέβαζαν από το φεγγίτη ένα δισάκι –στο οποίο είτε κρεμούσαν είτε έβαζαν μέσα του ένα κυπροκούδουνο (χάλκινο κουδούνι για τα ζώα)– και το κουνούσαν.
Με το άκουσμα των ήχων, οι νοικοκύρηδες έτρεχαν να συλλάβουν τους επισκέπτες αλλά έβρισκαν την πόρτα κλειστή.
Επέστρεφαν στο εσωτερικό και ρωτούσαν ποιοι είναι, αλλά δεν λάμβαναν απάντηση. Τότε γέμιζαν το δισάκι με άχυρα, άχρηστα υποδήματα, σβουνιές, ακόμα και με μικρές πέτρες. Οι επισκέπτες ανέβαζαν το δισάκι και μόλις έβλεπαν το περιεχόμενο, το άδειαζαν μέσα στο σπίτι και κατέβαζαν ξανά το δισάκι. Το ίδιο γινόταν συνεχώς μέχρις ότου οι επισκέπτες βάλουν μέσα στο δισάκι ένα αντικείμενο που θα αναγνώριζαν οι ιδιοκτήτες της οικίας: μαντίλι, κλειδί, εικόνισμα κτλ. Τότε, η οικοδέσποινα γέμιζε το δισάκι με διάφορα καλούδια (καρύδια, απίδια, πορτοκάλια κ.ά.), και όταν ήταν συγγενείς, έβαζε και χρήματα.
Ενώ οι επισκέπτες ανέβαζαν το δισάκι, η οικοδέσποινα τους ευχόταν: «Να ζείτε, και του χρόνου, λελευίζω σας που τιμάτε τα παλαιά τα συνήθεια…».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΝΤΟΣ

Ουζουνγκιόλ: Η Ευδοξία Κοκκινασίδου, ο Σωκράτης Κωνσταντινίδης και ο Αντέμ Εκίζ σε μια ιδιαίτερη συνάντηση

1/11/2026 - 11:00μμ
Μέλη του «Ευξείνου Πόντου» Στοκχόλμης παρουσιάζουν ποντιακούς χορούς, στην ετήσια συνάντηση του σωματείου. Σάββατο 31 Οκτωβρίου (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Εύξεινος Πόντος» γλέντησε ποντιακά στη Στοκχόλμη – Παρών το Κιλκίς

1/11/2026 - 7:45μμ
Ο μικρός πυρριχιστής στο χορό του «Ξενιτέα» Νταχάου και Περιχώρων (πηγή: TikTok / @fani.gkavanozi)
ΠΟΝΤΟΣ

Ούτε δύο χρονών και χορεύει σέρρα – Το αίμα νερό δεν γίνεται! (βίντεο)

1/11/2026 - 5:50μμ
Ορφανά παιδιά στο προαύλιο του Κολεγίου Ανατόλια στη Μερζιφούντα, όπου λειτουργούσε ορφανοτροφείο της Near East Relief, περ. 1921-1922 (πηγή: Συλλογή Gertrude Anthony / The Bancroft Library, University of California, Berkeley)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Γενοκτονία των Ποντίων: Η έκθεση που «θάφτηκε» – Ένας Αμερικανός ναύαρχος «φίμωσε» εργαζόμενη της Near East Relief

1/11/2026 - 5:03μμ
(Πηγή: Αρχείο Μιχάλη Αθανασιάδη / Συλλογή Φανής Δημητριάδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαυρόβατος Δράμας: Τα γαμήλια έθιμα, από την Αρχαιότητα μέχρι τις προσφυγικές κοινότητες, στο επίκεντρο της 8ης Συνάντησης Ποντιακής Λαογραφίας

1/11/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: Pontos News / Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Νοέμβριος στον Πόντο: Ο έρωτας ήθελε… τέχνη – Το τραγούδι που μετρούσε το χρόνο

1/11/2026 - 8:35πμ
Παιδιά ετοιμάζονται να αναχωρήσουν με άμαξες από το ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σεβάστεια, 1922-1923 (φωτ.: Little Traverse History Museum / Συλλογή Harry C. Moffett)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Δώδεκα μέρες στα χιόνια: Τα καραβάνια των ορφανών από τη Σεβάστεια

31/10/2026 - 10:12μμ
Η Μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα ανάμεσα στα δέντρα δάσους της Ματσούκας (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Φθινόπωρο στον Βαζελώνα – Το ιστορικό μοναστήρι του Πόντου στην αγκαλιά του δάσους

31/10/2026 - 9:49μμ
Η πινακίδα «Ρωμανία» στα Πετρωτά Ροδόπης, στον τόπο όπου ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης οραματίστηκε τη δημιουργία μιας νέας πόλης, σε αρχειακή φωτογραφία (φωτ.: ale3andro / Greece.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Ρωμανία: Νέα παρέμβαση για την πόλη που έμεινε στα σχέδια – Πρόταση για προτομή του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

31/10/2026 - 8:39μμ
Ο Τόμας Άλεν χορεύει με εργαζομένους των μεταλλείων Λιτζεσί, κοντά στη Νικόπολη του Πόντου. Στο κέντρο της φωτογραφίας διακρίνεται ο λυράρης, Μάιος 1891 (φωτ.: συλλογή Γουίλιαμ Σάχτλεμπεν / UCLA Library, μέσω Jelle Verheij)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν ένας Αμερικανός χόρεψε με λύρα στα μεταλλεία της Γαράσαρης

31/10/2026 - 3:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουζουνγκιόλ: Η Ευδοξία Κοκκινασίδου, ο Σωκράτης Κωνσταντινίδης και ο Αντέμ Εκίζ σε μια ιδιαίτερη συνάντηση

14 λεπτά πριν
Αριστερά: Η Αιμιλία Κεραμίδα με τη μητέρα της. Δεξιά: Η μεγάλη γιορτή για τα 100ά γενέθλιά της (φωτ.: The Greek Herald)

Αιμιλία Κεραμίδα: Η Ελληνίδα που από ένα ορεινό χωριό της Κορινθίας μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1956, γιόρτασε έναν αιώνα ζωής

39 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μάνη: Προθεσμία 48 ωρών στον 53χρονο που ομολόγησε τη δολοφονία του αδελφού του

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League: Κέρδισε την ΑΕΚ και παραμένει πρώτος ο Παναθηναϊκός

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Super League: Ο Μύθου λύτρωσε τον ΠΑΟΚ – Επιτέλους νίκη ο Λεβαδειακός

2 ώρες πριν
Η ΜΚΟ είχε για έδρα της καφετέρια στην Καλαμαριά (φωτ.: ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΡΥΨΑΝΗΣ/EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη: Δωρεές εκατομμυρίων μέσω της ΜΚΟ κατέληγαν σε πολυτελή ζωή και στημένους αγώνες – H έδρα της σε καφετέρια στην Καλαμαριά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV