pontosnews.gr
Τετάρτη, 18/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκία: Θετικός και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς στην πρωτοβουλία Μπαχτσελί για λύση του Κουρδικού

Παράθυρο ευκαιρίας για να τερματιστεί η τρομοκρατία βλέπει ο Ερντογάν

11/01/2025 - 8:05μμ
Οπαδοί του Σελαχατίν Ντεμιρτάς σε παλαιότερη συγκέντρωση του HDP (φωτ. αρχείου: EPA / Sedat Suna)

Οπαδοί του Σελαχατίν Ντεμιρτάς σε παλαιότερη συγκέντρωση του HDP (φωτ. αρχείου: EPA / Sedat Suna)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την υποστήριξή του στην απόφαση που θα λάβει ο φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί της Τουρκίας ηγέτης της κουρδικής οργάνωσης PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, εξέφρασε ο επίσης φυλακισμένος Κούρδος πολιτικός Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ο πρώην συμπρόεδρος του απαγορευμένου από τις τουρκικές Αρχές φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Ντεμιρτάς, ο οποίος είναι φυλακισμένος στις φυλακές της Αδριανούπολης, δήλωσε σε μήνυμά του ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη και υποστηρίζει τον Οτζαλάν, ο οποίος προ ημερών διαμήνυσε ότι είναι έτοιμος να συμβάλει θετικά στην πρωτοβουλία του υπερεθνικιστή κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, για λύση του Κουρδικού.

Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, πολιτικού φορέα των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων, έχει προτείνει την υπό αυστηρούς όρους αποφυλάκιση του Οτζαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, με την προϋπόθεση ότι θα αποκηρύξει την ένοπλη βία και θα ζητήσει από το ΡΚΚ, το οποίο ο ίδιος ίδρυσε το 1977, να καταθέσει τα όπλα του.

Αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα τον Οτζαλάν στο Ιμραλί, και αφού έγινε αποδέκτης της θετικής απόκρισής του, ξεκίνησε κύκλο επαφών με τις ηγεσίες των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ενώ σήμερα επισκέφθηκε και τον Ντεμιρτάς.

Στο μήνυμά του ο Ντεμιρτάς ευχαριστεί τον πρόεδρο Ερντογάν, τον Μπαχτσελί, τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Οζγκιούρ Οζέλ, και όλους τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει και θα αναλάβουν για την ειρήνη.

Ο ίδιος τονίζει ότι «το πιο ευαίσθητο ζήτημα αυτή την περίοδο είναι η υποστήριξη της κοινής γνώμης. Ως εκ τούτου, η διαφάνεια είναι εξαιρετικά σημαντική και απαραίτητη». Δηλώνει επίσης πως «εάν ο Οτζαλάν αναλάβει πρωτοβουλία για το θέμα αυτό, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, θα είμαστε δίπλα του» και «όπως έχει επίσης δηλώσει ο ίδιος [σ.σ.: ο Οτζαλάν], η ευθύνη για τη δημιουργία της νομικής και πολιτικής βάσης για μια τέτοια πρόσκληση ανήκει στην κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο».

Ο Ντεμιρτάς σημειώνει ότι η ευθύνη τους ως πολιτικοί είναι «να αυξήσουν τον ειρηνικό, πολιτικό αγώνα για τη δημοκρατία, τις ελευθερίες, την ισότητα, τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα» και πρόσθεσε:

«Οι δίαυλοι και οι δυνατότητες αυτού του αγώνα πρέπει να ανοίξουν τώρα, ώστε να ενισχυθεί το έδαφος για την ειρήνη».

Σύμφωνα με τον Κούρδο πολιτικό, «όλοι όσοι μιλούν για τα θέματα αυτά θα πρέπει να μείνουν μακριά από τη γλώσσα των απειλών, των εκβιασμών, της ταπείνωσης και του προκλητικού λόγου, και αντί να δημιουργούν μια κενή και ανούσια ρητορική που βασίζεται στη ρητορική της ήττας, θα πρέπει να επικεντρωθούν σε ένα κοινό μέλλον όπου όλοι θα κερδίσουμε».

Σημειώνει ακόμη ότι προκειμένου η διαδικασία ειρήνευσης να πάρει σάρκα και οστά, πρέπει να γίνουν γρήγορα συγκεκριμένα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε είδους υποστήριξη για την εξάλειψη των συγκρούσεων, που προκαλούν ανείπωτη δυστυχία σε αυτά τα εδάφη εδώ και χρόνια και σπαταλούν όλη την ενέργεια της χώρας, καθώς και για την υλοποίηση μιας πολιτικής ειρήνης».

Συμπληρώνει ωστόσο ότι «η πολιτική ειρήνη θα είναι διαρκής και προς το συμφέρον όλων και της χώρας μόνο αν γίνει με τρόπο που να ανοίγει όλους τους διαύλους του αγώνα για κοινωνική ειρήνη, εκδημοκρατισμό, ισότητα, δικαιοσύνη και ελευθερίες».

Στην εν εξελίξει διαδικασία για επίλυση του Κουρδικού παρενέβη εκ νέου σήμερα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφεύγοντας όμως να κατονομάσει το ΡΚΚ και το DEM.

«Ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας ανοίγεται μπροστά στη χώρα μας για να τερματίσει τη μάστιγα της τρομοκρατίας. Ο μόνος στόχος των πρόσφατων προσπαθειών είναι να αυτοδιαλυθεί η τρομοκρατική οργάνωση, να καταθέσει τα όπλα και να δοθεί η ευκαιρία στο κόμμα, το οποίο δεν μπορεί να γίνει κόμμα της Τουρκίας λόγω της πίεσης από την αυτονομιστική οργάνωση, να αναπτυχθεί προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στο συνέδριο της νομαρχιακής οργάνωσης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

«Αφορά στο να κλείσει μια παρένθεση αυτονομιστικής τρομοκρατίας μισού αιώνα. Αυτό θα άρει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια μπροστά σε μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία» τόνισε ο Ερντογάν.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Μανδαλίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ σε φιλανθρωπική εκδήλωση στη Λευκωσία, το 2013 (φωτ.: Christos Panayides / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Και τα γαλλικά ΜΜΕ αποχαιρετούν την αγαπημένη τους σπουδαία Ελληνίδα

17/02/2026 - 4:48μμ
Άσκηση με πραγματικούς πυραύλους στον Περσικό, από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Sepahnews)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η ένταση από το Ιράν: Γυμνάσια στα Στενά του Ορμούζ και απειλές Χαμενεΐ

17/02/2026 - 4:11μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/Jonas Ekstromer)
ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Σύζυγος κατηγορείται ότι εξανάγκασε τη γυναίκα του σε σεξουαλικές πράξεις με πάνω από 120 άντρες

17/02/2026 - 1:50μμ
(Φωτ.: Αρχείου EPA/SARAH WILSON)
ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στην παραλία Μπόνταϊ στο Σίδνεϊ: Στο εδώλιο μέσω βιντεοκλήσης ο Ναβίντ Ακράμ

17/02/2026 - 1:02μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Αιματηρή επίθεση με μαχαίρι στο Σίδνεϊ – Ένας νεκρός και δύο σε κρίσιμη κατάσταση

17/02/2026 - 9:03πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε στα 95 του ο επτά φορές υποψήφιος για Όσκαρ, Ρόμπερτ Ντιβάλ

16/02/2026 - 9:13μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Δραματική έκκληση μιας μητέρας στον πάπα – Μεταμόσχευσαν στον δίχρονο γιο της κατεστραμμένη καρδιά

16/02/2026 - 1:25μμ
Αφίσα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διακρίνεται πίσω από ναυπηγείο στην Κωνσταντινούπολη (φωτ. αρχείου: EPA/Sedat Suna)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Διαψεύδει δημοσιεύματα για ναυπήγηση πλοίων μαζί με τις ΗΠΑ

16/02/2026 - 8:38πμ
Παλαιστίνιοι ερευνούν για τις σορούς 67 μελών μιας οικογένειας κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους, που καταστράφηκε μετά από ισραηλινή επιδρομή στη βόρεια πλευρά της Γάζας (φωτ.: EPA/Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Η Χαμάς πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση για άμεση αποστρατιωτικοποίηση – 5 δισ. δολ. για την ανοικοδόμηση της Γάζας

16/02/2026 - 12:01πμ
(Φωτ.: EPA / Shawn Thew)
ΚΟΣΜΟΣ

Συντονισμός Τραμπ-Νετανιάχου για αυστηρότερη πίεση στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου

15/02/2026 - 10:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: X / atptour)

Qatar Open: Μεγάλη νίκη Τσιτσιπά επί του Μεντβέντεφ

3 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Φυλακές Δομοκού: Συνελήφθη ο αρχιφύλακας για συνέργεια στο φόνο του ισοβίτη – Το βίντεο που άλλαξε τα δεδομένα

32 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

ΕΛΑΣ: Aπέδρασε κρατούμενος από τα δικαστήρια της Ευελπίδων

59 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από το εντυπωσιακό βίντεο (πηγή: YouTube)

Κίνα: Επιδέξια ανδροειδή κάνουν παρκούρ και πολεμικές τέχνες, και μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη: Στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών τελέσθηκε η κηδεία της, παρουσία ακαδημαϊκών, πολιτικών, και πλήθους κόσμου

2 ώρες πριν
Η μικρή Βίχα με το τετράδιό της από το μάθημα των ελληνικών (φωτ.: TheGreekHerald.com)

Μελβούρνη: Τι κι αν είναι 8 ετών και Ινδή; Μαθαίνει και μιλά ελληνικά σχεδόν από 3 ετών

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign