pontosnews.gr
Κυριακή, 19/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκία: Θετικός και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς στην πρωτοβουλία Μπαχτσελί για λύση του Κουρδικού

Παράθυρο ευκαιρίας για να τερματιστεί η τρομοκρατία βλέπει ο Ερντογάν

11/01/2025 - 8:05μμ
Οπαδοί του Σελαχατίν Ντεμιρτάς σε παλαιότερη συγκέντρωση του HDP (φωτ. αρχείου: EPA / Sedat Suna)

Οπαδοί του Σελαχατίν Ντεμιρτάς σε παλαιότερη συγκέντρωση του HDP (φωτ. αρχείου: EPA / Sedat Suna)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την υποστήριξή του στην απόφαση που θα λάβει ο φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί της Τουρκίας ηγέτης της κουρδικής οργάνωσης PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, εξέφρασε ο επίσης φυλακισμένος Κούρδος πολιτικός Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Ο πρώην συμπρόεδρος του απαγορευμένου από τις τουρκικές Αρχές φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Ντεμιρτάς, ο οποίος είναι φυλακισμένος στις φυλακές της Αδριανούπολης, δήλωσε σε μήνυμά του ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη και υποστηρίζει τον Οτζαλάν, ο οποίος προ ημερών διαμήνυσε ότι είναι έτοιμος να συμβάλει θετικά στην πρωτοβουλία του υπερεθνικιστή κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, για λύση του Κουρδικού.

Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, πολιτικού φορέα των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων, έχει προτείνει την υπό αυστηρούς όρους αποφυλάκιση του Οτζαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, με την προϋπόθεση ότι θα αποκηρύξει την ένοπλη βία και θα ζητήσει από το ΡΚΚ, το οποίο ο ίδιος ίδρυσε το 1977, να καταθέσει τα όπλα του.

Αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα τον Οτζαλάν στο Ιμραλί, και αφού έγινε αποδέκτης της θετικής απόκρισής του, ξεκίνησε κύκλο επαφών με τις ηγεσίες των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ενώ σήμερα επισκέφθηκε και τον Ντεμιρτάς.

Στο μήνυμά του ο Ντεμιρτάς ευχαριστεί τον πρόεδρο Ερντογάν, τον Μπαχτσελί, τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Οζγκιούρ Οζέλ, και όλους τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει και θα αναλάβουν για την ειρήνη.

Ο ίδιος τονίζει ότι «το πιο ευαίσθητο ζήτημα αυτή την περίοδο είναι η υποστήριξη της κοινής γνώμης. Ως εκ τούτου, η διαφάνεια είναι εξαιρετικά σημαντική και απαραίτητη». Δηλώνει επίσης πως «εάν ο Οτζαλάν αναλάβει πρωτοβουλία για το θέμα αυτό, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, θα είμαστε δίπλα του» και «όπως έχει επίσης δηλώσει ο ίδιος [σ.σ.: ο Οτζαλάν], η ευθύνη για τη δημιουργία της νομικής και πολιτικής βάσης για μια τέτοια πρόσκληση ανήκει στην κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο».

Ο Ντεμιρτάς σημειώνει ότι η ευθύνη τους ως πολιτικοί είναι «να αυξήσουν τον ειρηνικό, πολιτικό αγώνα για τη δημοκρατία, τις ελευθερίες, την ισότητα, τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα» και πρόσθεσε:

«Οι δίαυλοι και οι δυνατότητες αυτού του αγώνα πρέπει να ανοίξουν τώρα, ώστε να ενισχυθεί το έδαφος για την ειρήνη».

Σύμφωνα με τον Κούρδο πολιτικό, «όλοι όσοι μιλούν για τα θέματα αυτά θα πρέπει να μείνουν μακριά από τη γλώσσα των απειλών, των εκβιασμών, της ταπείνωσης και του προκλητικού λόγου, και αντί να δημιουργούν μια κενή και ανούσια ρητορική που βασίζεται στη ρητορική της ήττας, θα πρέπει να επικεντρωθούν σε ένα κοινό μέλλον όπου όλοι θα κερδίσουμε».

Σημειώνει ακόμη ότι προκειμένου η διαδικασία ειρήνευσης να πάρει σάρκα και οστά, πρέπει να γίνουν γρήγορα συγκεκριμένα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε είδους υποστήριξη για την εξάλειψη των συγκρούσεων, που προκαλούν ανείπωτη δυστυχία σε αυτά τα εδάφη εδώ και χρόνια και σπαταλούν όλη την ενέργεια της χώρας, καθώς και για την υλοποίηση μιας πολιτικής ειρήνης».

Συμπληρώνει ωστόσο ότι «η πολιτική ειρήνη θα είναι διαρκής και προς το συμφέρον όλων και της χώρας μόνο αν γίνει με τρόπο που να ανοίγει όλους τους διαύλους του αγώνα για κοινωνική ειρήνη, εκδημοκρατισμό, ισότητα, δικαιοσύνη και ελευθερίες».

Στην εν εξελίξει διαδικασία για επίλυση του Κουρδικού παρενέβη εκ νέου σήμερα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφεύγοντας όμως να κατονομάσει το ΡΚΚ και το DEM.

«Ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας ανοίγεται μπροστά στη χώρα μας για να τερματίσει τη μάστιγα της τρομοκρατίας. Ο μόνος στόχος των πρόσφατων προσπαθειών είναι να αυτοδιαλυθεί η τρομοκρατική οργάνωση, να καταθέσει τα όπλα και να δοθεί η ευκαιρία στο κόμμα, το οποίο δεν μπορεί να γίνει κόμμα της Τουρκίας λόγω της πίεσης από την αυτονομιστική οργάνωση, να αναπτυχθεί προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στο συνέδριο της νομαρχιακής οργάνωσης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

«Αφορά στο να κλείσει μια παρένθεση αυτονομιστικής τρομοκρατίας μισού αιώνα. Αυτό θα άρει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια μπροστά σε μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία» τόνισε ο Ερντογάν.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Μανδαλίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο/EPA/RONDA CHURCHILL)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Στο «κόκκινο» η κρίση – O Τραμπ προειδοποιεί, το Ιράν σκληραίνει τη στάση του

18/04/2026 - 10:10μμ
Το σημείο όπου δέχθηκε επίθεση το πετρελαιοφόρο, από ιρανικά ταχύπλοα. 18 Απριλίου 2026 (πηγή: UKMTO)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά Ορμούζ: Ιρανικά ταχύπλοα άνοιξαν πυρ σε πετρελαιοφόρο – Νέα κλιμάκωση μετά την ανάκληση του «ανοίγματος»

18/04/2026 - 3:34μμ
Το δεξαμενόπλοιο Jag Vasant μετέφερε υγροποιημένο αέριο  μέσω των Στενών του Ορμούζ. Καταπλέει στο λιμάνι της Μουμπάι. 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Divyakant Solanki)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά Ορμούζ: Νέο μπρος-πίσω από το Ιράν – Ανακαλεί το άνοιγμα και επαναφέρει «αυστηρό έλεγχο»

18/04/2026 - 12:36μμ
Ιρανές συμμετέχουν στη συγκέντρωση «Sacrificed Girls» στην Τεχεράνη, αποτίοντας φόρο τιμής σε γυναίκες που σκοτώθηκαν στον πόλεμο. 17 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Άνοιξαν τα Στενά του Ορμούζ, αλλά οι απειλές επιστρέφουν – Εύθραυστη εκεχειρία και σκληρό παζάρι

18/04/2026 - 11:45πμ
Εκφόρτωση καυσίμων στο Navigator Terminal στο Grays της Βρετανίας (φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά Ορμούζ: Επανεκκίνηση με όρους – Ανοίγει η ναυσιπλοΐα, αλλά με αυστηρό έλεγχο και υψηλό ρίσκο

18/04/2026 - 8:34πμ
Ιρανή σε στρατιωτικό όχημα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ με την ονομασία «Θυσιασμένα Κορίτσια», την Παρασκευή 17 Απριλίου, στην Τεχεράνη (φωτ.: 
EPA/ Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν άνοιξε τα Στενά του Ορμούζ –«Ανάσα» για την παγκόσμια οικονομία

17/04/2026 - 11:38μμ
Εκτοπισμένοι πανηγυρίζουν μέσα στα οχήματά τους καθώς περιμένουν στην ουρά στη γέφυρα Κασμίγια, επιστρέφοντας στα σπίτια τους κατά μήκος της ακτής κοντά στην Τύρο, σήμερα, στο νότιο Λίβανο (φωτ.: EPA/WAEL HAMZEH)
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Οι πρόσφυγες πήραν το δρόμο της επιστροφής προς τα ισοπεδωμένα σπίτια τους

17/04/2026 - 8:50μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: «Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στο Ισραήλ να βομβαρδίζει τον Λίβανο. Φτάνει πια!»

17/04/2026 - 5:56μμ
Στο βάθος τάνκερ που μεταφέρουν υγροποιημένο αέριο, στο Στενό της Μαλάκα, στη Μαλαισία. 15 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Fazry Ismail)
ΚΟΣΜΟΣ

Έρχεται κρίσιμο σαββατοκύριακο για το Ορμούζ

17/04/2026 - 2:25μμ
Κατεστραμμένα κτήρια στα νότια προάστια της Βηρυτού, 17 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΚΟΣΜΟΣ

Χεζμπολάχ: «Το δάχτυλο στη σκανδάλη» μετά την εκεχειρία – Επιστροφές μέσα σε ερείπια στον Λίβανο

17/04/2026 - 12:34μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: greek.vema.com.au)

Ομαδικές βαπτίσεις στο Κινταμάλι της Τανζανίας: Νέες ζωές στην Ορθόδοξη Εκκλησία μέσα στο φως της Αναστάσεως

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)

Τροχαίο στη Λιοσίων: 16χρονη τραυματίστηκε σοβαρά από μοτοσυκλέτα – Αναζητούνται οι επιβαίνοντες της μηχανής

7 ώρες πριν
Άποψη της επιγραφής που υπάρχει στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη (φωτ.: el.wikipedia.org)

Νίκος Καζαντζάκης: Αποκαλυπτήρια της προτομής του στη «Βίλα Στέλλα» στο Νέο Ηράκλειο

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Δερβίσης)

Super League – Play Out: Ανάσα παραμονής ο Πανσερραϊκός – Έμπλεξε η ΑΕΛ

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Super League – Play off 5-8: ΟΦΗ και Άρης στο κόλπο τη 5ης θέσης

8 ώρες πριν
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο/EPA/RONDA CHURCHILL)

Στενά του Ορμούζ: Στο «κόκκινο» η κρίση – O Τραμπ προειδοποιεί, το Ιράν σκληραίνει τη στάση του

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign