pontosnews.gr
Κυριακή, 26/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άγιος Γρηγόριος Νύσσης: Ο μεγάλος Πόντιος ιεράρχης και ο μητροπολιτικός ναός της Τραπεζούντας

Γράφει η Αλεξία Ιωαννίδου

10/01/2025 - 10:35πμ
(Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

(Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο άγιος Γρηγόριος, ο επίσκοπος Νύσσης, ήταν το τέταρτο κατά σειρά παιδί της 12μελούς οικογένειας του αγίου Βασιλείου του Παλαιού και της αγίας Εμμέλειας. Ο άγιος Βασίλειος επίσκοπος Καισάρειας και η αγία Μακρίνα ήταν κατά δύο και κατά τέσσερα χρόνια αντίστοιχα μεγαλύτερα αδέλφια του.

Η αγία αυτή ποντιακή οικογένεια ήταν φυτώριο θα μπορούσαμε να πούμε, ανθρώπων που έγραψαν το όνομά τους με χρυσά γράμματα ανάμεσα στους βίους των αγίων, αφού πέντε από τα δέκα παιδιά ανακηρύχτηκαν άγιοι, όπως και οι γονείς αλλά και οι προπάτορές τους.

Γι’ αυτόν τον λόγο η Εκκλησία μας εκτός των ημερών που έχει ορίσει για την εορτή τους, θέσπισε τη δεύτερη Κυριακή του Ιανουαρίου ως ημέρα εορτής ολόκληρης της οικογένειας.

Λεπτομέρεια ψηφιδωτού στο Παλατινό παρεκκλήσιο του Παλέρμο (12ος αι)

Ο άγιος Γρηγόριος έλαβε την θύραθεν παιδεία από τον πατέρα του που ήταν διδάσκαλος της ρητορικής. Διδάχτηκε ρητορική, φιλοσοφία, λογοτεχνία και πάντρεψε την αρχαιοελληνική παιδεία με τον Χριστιανισμό.

Σε νεαρή ηλικία παντρεύτηκε την Θεοσέβεια [1], αλλά φανερά επηρεασμένος από τα αδέλφια του ασπάστηκε τον μοναχικό βίο και συμβίωσε με τον αδελφό του Βασίλειο και τον άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο στο ησυχαστήριό τους στην Άννησα στις όχθες του ποταμού Ίριδος που πηγάζει από τη Σεβάστεια και εκβάλλει στη Σαμψούντα. Ο Βασίλειος μάλιστα του ανέθεσε τη συγγραφή της πραγματείας περί παρθενίας και χριστιανικής ζωής. Ο Γρηγόριος έχοντας την εμπειρία του έγγαμου βίου θα μπορούσε να εκτιμήσει καλύτερα τα οφέλη της παρθενίας και του μοναχικού βίου.

Όταν ο αδελφός του άγιος Βασίλειος γίνεται αρχιεπίσκοπος Καισαρείας, τον τοποθετεί επίσκοπο στην μικρή πόλη Νύσσα της Καππαδοκίας. Γρήγορα οι οπαδοί της αίρεσης του Αρειανισμού στρέφονται εναντίον του κατηγορώντας τον ως μη κανονικώς εκλεγέντα, επιδιώκοντας την καθαίρεση και τον διωγμό του. Ο άγιος, φανερά πληγωμένος από τις κατηγορίες, έζησε το βάρος των διώξεων μέχρι τον θάνατο του  αυτοκράτορα Ουάλη του υποκινητή τους, και επανήρθε θριαμβευτικά στον επισκοπικό του θρόνο.

Φωτογραφία των διάσημων Ποντίων αδελφών φωτογράφων Κακούλη που απαθανατίζει το παραλιακό μέτωπο της Τραπεζούντας (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Όμως λίγο καιρό μετά πεθαίνει και ο «πνευματικός του πατέρας» –το στήριγμά του στον αγώνα κατά των εχθρών της Εκκλησίας–, ο κατά σάρκα αδελφός του άγιος Βασίλειος. Τότε επωμίζεται δυσανάλογα το βάρος του αγώνα κατά των αιρέσεων και της στήριξης του χριστεπώνυμου λαού. Αφού παρηγορεί την αδελφή του αγία Μακρίνα για τον πρόωρο θάνατο του αδελφού τους και στηρίγματός τους σε έναν υπέροχο θεολογικό διάλογο[2] που μας έχει διασωθεί αναλαμβάνει δράση. Εξίμισι μήνες μετά την εκδημία του αδελφού τους αγίου Βασιλείου, χάνει και την αδελφή του αγία Μακρίνα την οποία κηδεύει με όλες τις τιμές στην Ιβόρα της Τοκάτης του Δυτικού Πόντου στον τάφο των γονέων τους, στον ναό των αγίων Τεσσεράκοντα Μαρτύρων.

Ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης στέκεται επάξια στο «πόδι» του μεγάλου ιεράρχη αγίου Βασιλείου, λαμβάνει μέρος στην Σύνοδο της Αντιόχειας και συμβάλλει στην λύση των προβλημάτων που την απασχολούσαν, οργανώνει την Εκκλησία του Πόντου και της Αρμενίας και τοποθετεί τον κατά σάρκα αδελφό του Πέτρο επίσκοπο Σεβαστείας. Συντάσσει σειρά πραγματειών που αναιρούν πανηγυρικά τις θέσεις των Αρειανιστών Ευνομίου και Απολιναρίου, υπερασπίζοντας τη θέση πως ο Χριστός προσέλαβε ολόκληρη την ανθρώπινη φύση, ψυχή τε και σώματι, ήταν δηλαδή τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. Τέλος συμμετείχε στην Β΄ Οικουμενική Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης και αντέκρουσε αποτελεσματικά τα επιχειρήματα των Αρειανών συμβάλλοντας στον θρίαμβο της επικράτησης του δόγματος της Αγίας Τριάδος, για το οποίο ο άγιος Βασίλειος είχε τόσο αγωνιστεί.

O Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, ο επονομαζόμενος «στύλος της Ορθοδοξίας»

Γι’ αυτόν του τον αγώνα η Εκκλησία χαρακτήρισε τον άγιο Γρηγόριο Νύσσης «Στύλο της Ορθοδοξίας» και τον αναγνώρισε ως άξιο διάδοχο του αδελφού του Μεγάλου Βασιλείου αλλά και του αγίου Αθανασίου.

Ο τελευταίος μητροπολιτικός ναός της Τραπεζούντας – ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης

Η πολύπαθη Τραπεζούντα γνώρισε τρεις μητροπολιτικούς ναούς. Ο πρώτος ήταν η Παναγία Χρυσοκέφαλος η οποία όμως είχε την ατυχία μετά την άλωση της πόλης το 1461 να μετατραπεί σε κύριο μουσουλμανικό τέμενος. Έτσι μητροπολιτικός ναός της Τραπεζούντας έγινε ο ναός του αγίου Φιλίππου που βρίσκεται εκτός των τειχών, νοτιοδυτικά της Δαφνούντας. Το 1665 όμως και ο ναός αυτός είχε την τύχη των περισσοτέρων ναών της βυζαντινής πρωτεύουσας δηλαδή μετατράπηκε σε τζαμί. Τρίτος και τελευταίος μητροπολιτικός ναός της Τραπεζούντας ήταν ο ναός του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης.

Άλλη μια φωτογραφία των αδελφών Κακούλη με την τελευταία μητρόπολη Τραπεζούντας και ακριβώς δίπλα στον ναό το μητροπολιτικό μέγαρο. Διακρίνονται τα σκαλοπάτια που ξεκινούν από τον μητροπολιτικό ναό και καταλήγουν στην θάλασσα

Δικαίως οι Τραπεζούντιοι θέλησαν να τιμήσουν τον μεγάλο Πόντιο ιεράρχη, αφιερώνοντας τον μητροπολιτικό τους ναό στο όνομα του αγίου που οργάνωσε την Εκκλησία του Πόντου.

Ο πρώτος ναός του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης ιδρύθηκε περί το 1300 από την Ευδοκία την Παλαιολογίνα, σύζυγο του Ιωάννου του Β’ του Μεγαλοκομνηνού, αυτοκράτορα της Τραπεζούντας.

Η τοποθεσία του ήταν στα βορειοανατολικά της πόλης, πλησίον του Λεοντόκαστρου, στην παραλιακή οδό, κοντά στην τοποθεσία που αργότερα χτίστηκε το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Στις αρχές του 17ου αι υπήρξε ναός μοναστηριακός αφού στον προαύλιο χώρο εγκαταβίωνε γυναικεία μοναχική αδελφότητα που είχε σχέση με τη Μονή Βατοπεδίου, καθώς το μοναστήρι είχε παραχωρηθεί από τον μητροπολίτη Τραπεζούντας Ιγνάτιο ως μετόχι στην μονή του Αγίου Όρους.

Από το 1665 μέχρι και το 1923, όπου το ελληνικό στοιχείο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μετά από 28 αιώνες τη γη του, Καθεδρικός ναός της Τραπεζούντας ήταν ο ναός του Αγίου Γρηγορίου. Το έτος 1863, εποχή που ο Σουλτάνος Αμπντούλ Μετζίτ Α’ με το περίφημο διάταγμά του «Χάτι Χουμαγιούν» δίνει ελπίδες στο ελληνορθόδοξο στοιχείο, κατεδαφίζεται ο παλιός ναός και στη θέση του κατασκευάζεται καινούργιος από τον μητροπολίτη Τραπεζούντος Υπέρτιμο και Έξαρχο πάσης Λαζικής Κωνστάντιο Α΄. Αποκτάει την αίγλη που του αξίζει υψώνοντας το πανέμορφο κωδωνοστάσιό του, έργο του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Κακουλίδη, πάνω από τα κύματα του Ευξείνου Πόντου να διαλαλεί τη χαρά της Ρωμιοσύνης σε κάθε μεγάλη και μικρότερη γιορτή της χριστιανοσύνης.

Ο Κωνστάντιος Α΄ πεθαίνει το 1879 σε ηλικία 108 χρονών και ευτυχώς γι’ αυτόν δεν βλέπει το άδοξο τέλος του έργου ζωής του. Οι Τούρκοι θέλοντας να «καθαρίσουν» την πρώτη άποψη της Τραπεζούντας για τον επισκέπτη που την βλέπει από τη θάλασσα, να αποσιωπήσουν δηλαδή το ελληνικό παρελθόν της, με τη γελοία δικαιολογία πως δεν είναι ιστορικός ναός αφού φτιάχτηκε μόλις το 1860, ανατινάζουν τον ορθόδοξο μητροπολιτικό ναό και εξαφανίζουν κάθε ίχνος ύπαρξής του.

Η ανατίναξη έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1940 μετά την υπογραφή του «συμφώνου ελληνοτουρκικής φιλίας», αφού προηγουμένως είχαν βεβηλώσει τον ναό με χρήσεις υποτιμητικές. Έτσι φαίνεται πως αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι την «ελληνοτουρκική φιλία»!

Πριν από την ανατίναξη τον λεηλατούν, του αφαιρούν πόρτες και παράθυρα και βγάζουν σε αγγελία πώλησης ό,τι μπορούσε να πουληθεί. Στον «φραγκομαχαλά» οι γείτονες καθολικοί μοναχοί παρακολουθούν αμέτοχοι, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Συγκλονίζονται μόνο στη θέα του κατεβάσματος του σταυρού από τον τρούλο και το πέταγμά του στην στοίβα με τα παλιοσίδερα για να πουληθεί. Τότε συνειδητοποιούν τι απέγιναν οι ορθόδοξοι «αδελφοί τους» και οι εκκλησιές τους, αλλά ήταν αργά και η ετεροχρονισμένη αντίδρασή τους κάπως υποκριτική!

Μετά την κατεδάφιση του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης λέγεται πως ξέσπασε ισχυρή καταιγίδα και παρέσυρε όλα τα εναπομείναντα μπάζα στον βυθό του Ευξείνου Πόντου.

Ίσως έτσι διάλεξε ο Άγιος να φυλάξει τα σπαράγματα του ναού του, της μητρόπολης Τραπεζούντας, για πάντα στον τόπο τους προφυλαγμένα από τη θάλασσα που κάποτε οι Έλληνες πριν από χιλιάδες χρόνια από άξενη την έκαναν εύξεινη, μεγάλη, ευδαίμονα και ελληνική.

Αλεξία Ιωαννίδου

[1] Η σύζυγος του αγίου αφού έζησε για κάποια χρόνια ασκητικά με την κουνιάδα της πέθανε σε νεαρή ηλικία.
[2] Διαβάστε εδώ τον θεολογικό διάλογο ανάμεσα στον άγιο Γρηγόριο Νύσσης και την αγία Μακρίνα.

Βιβλιογραφία

•Antony Bryer and David Winfield, The Byzantine Monuments and topography of the Pontos Vol II, Dumbarton Oaks Research Library and Collection, Washington D.C 2002.
•Μακάριος Ιερομόναχος, Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας τομ. Ε΄, Σιμωνόπετρα 2005.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: aek.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα πέθανε το 1941 ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ Κωνσταντίνος Σπανούδης

24/04/2026 - 1:20μμ
Κτισμένος στη ρίζα του λόφου της Ακροπόλεως, ακριβώς κάτω από τα επιβλητικά βυζαντινά τείχη, ήταν ο Άγιος Γεωργιος Κουρτζιάς στην Τραπεζούντα (πηγή: www.eskiturkiye.net/tag/trabzon)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άγιος Γεώργιος Κουρτζιάς: Το «κάστρο της πίστης» κάτω από τα τείχη της Τραπεζούντας

23/04/2026 - 3:34μμ
(Φωτ.lifo.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λογοκρισία: Όταν η χούντα πετσόκοβε το ελληνικό τραγούδι – Ιστορίες για γέλια και για κλάματα

21/04/2026 - 4:15μμ
(Φωτ.: paokfc)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ένας αιώνας ΠΑΟΚ: Μια κληρονομιά που εμπνέει

20/04/2026 - 11:40πμ
(Φωτ.: Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τζορτζ Κοσμάτος: Ο Κεφαλονίτης που έκανε τον «Ράμπο» και πέρασε σαν κομήτης από το Χόλιγουντ

19/04/2026 - 4:40μμ
Ο Χρήστος Οικονόμου στο Κάιρο, το 1975 (φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πίσω στο 1975: Το σπάνιο τηλεοπτικό ρεπορτάζ του Χρήστου Οικονόμου από το Κάιρο

19/04/2026 - 2:29μμ
Ο Κώστας Φέρρης στη συνέντευξη Τύπου για το 13ο Μεσογειακό Φεστιβάλ, το 2010, στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου (φωτ. αρχείου: Κώστας Κατωμέρης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κώστας Φέρρης: Ο σκηνοθέτης του «Ρεμπέτικου» γίνεται 91 ετών και έχει ζήσει πολλά

18/04/2026 - 2:17μμ
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μιλάει στον λαό της Θεσσαλονίκης (πηγή: Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»/ venizelosarchives.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

18 Απριλίου 1932: Όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος «πάγωσε» τις πληρωμές της Ελλάδας

18/04/2026 - 12:04πμ
(Φωτ.: Facebook / Turner Classic Movies Fan Site)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πίτερ Ουστίνοφ: Ο πληθωρικός καλλιτέχνης με τις ρωσικές ρίζες και την αγάπη για την Ελλάδα

16/04/2026 - 6:25μμ
(Φωτ.: AEK FC)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

102 χρόνια ιστορίας συμπληρώνει η ΑΕΚ, πρεσβεύοντας την περηφάνια της προσφυγιάς

13/04/2026 - 9:06πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

85 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης: Εκδηλώσεις μνήμης των ομογενών σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

18 λεπτά πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

«Bonjour» Μητσοτάκη με γαλλική συμμαχία και μέτρα-αντίδοτο στην ακρίβεια – Εβδομαδιαία ανασκόπηση

43 λεπτά πριν
Προσωπικό ασφαλείας σε κατάσταση συναγερμού μετά από πυροβολισμούς που ακούστηκαν στο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου, όπου παρίσταντο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ (φωτ.: EPA/Yuri Gripas / POOL)

«Δάσκαλος του μήνα» ο δράστης στο δείπνο των ανταποκριτών στον Λευκό Οίκο – Τι ξέρουμε για τον Κόουλ Τόμας Άλεν

1 ώρα πριν
Τμήμα από την αφίσα για την πολυθεματική έκθεση στην Πιερία

5η Πολυθεματική Έκθεση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας: Ένα οδοιπορικό μνήμης στην Αστική Σχολή Κατερίνης

2 ώρες πριν
Ουκρανός, ντυμένος με τη στολή των εργαζομένων σε πυρηνικό σταθμό, κρατά κεριά σε τελετή μνήμης για τους «εκκαθαριστές» που έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις καθαρισμού μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, στο Σλαβούτιτς της Ουκρανίας (φωτ.: EPA/MAKSYM KISHKA)

Τσερνόμπιλ: 40 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή που σημάδεψε την Ευρώπη

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)

Γενοκτονία των Αρμενίων: Επίσημες εκδηλώσεις σε Αθήνα και Καβάλα με Νίκο Δένδια και δρ Ελένη Θεοχάρους

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign