pontosnews.gr
Τετάρτη, 2/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρία Δημητριάδη: Η σύντομη ζωή της τραγουδίστριας-σύμβολο μιας άλλης εποχής

Από την Άνναμπελ στον Μικρούτσικο, και τέλος στη σιωπή. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

7/01/2025 - 4:18μμ
(Φωτ.: facebook / Μαρία Δημητριάδη [Maria Dimitriadi] - in memoriam)

(Φωτ.: facebook / Μαρία Δημητριάδη [Maria Dimitriadi] - in memoriam)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Όταν το 2009 «έφυγε» η Μαρία Δημητριάδη, τα περισσότερα ΜΜΕ της εποχής έγραψαν για την πρώην σύζυγο του Ανδρέα Μικρούτσικου και την τραγουδίστρια που έγραψε ιστορία με το «Ένα πρωινό» από την ταινία Κορίτσια στον ήλιο.

Ναι, σίγουρα το 2009 το είδος που όχι απλώς υπηρέτησε, αλλά έγραψε ιστορία μ’ αυτό, το πολιτικό τραγούδι, είχε γίνει μουσειακό είδος – δικαίως ή αδίκως.

Όπως θα δείτε πιο κάτω, η Μαρία Δημητριάδη έβαλε πιο πάνω την προσωπική της ζωή, επί προκειμένου το μεγάλωμα του γιου της, αλλά και ότι το ελληνικό τραγούδι πήγαινε αλλού. Και δεν την εμπεριείχε.

Η Άνναμπελ ήταν αλλού

Ήταν 17 χρόνων όταν η Μαίρη Δημητριάδη, κρυφά από τους γονείς της μπήκε στο στούντιο και τραγούδησε το «Ένα πρωινό» του Σταύρου Ξαρχάκου από την ταινία Κορίτσια στον ήλιο του Βασίλη Γεωργιάδη. Μάλιστα εδώ υπάρχει και ένα μικρό παρασκήνιο: Στο άλμπουμ το όνομά της αναγραφόταν ως «Μαρία» σκέτο, κάτι που έκανε πολλούς να πιστέψουν πως επρόκειτο για εξελληνισμένο ψευδώνυμο της Αμερικανοσουηδέζας ηθοποιού (και τραγουδίστριας) Anne Lonnberg.

(Φωτ.: facebook / Μαρία Δημητριάδη [Maria Dimitriadi] – in memoriam)

Και μπορεί η δισκογραφική να πίστεψε ότι βρήκε μια νέα ποπ ιέρεια για εξώφυλλα, αλλά η Μαρία Δημητριάδη δεν ήταν έτοιμη γι’ αυτόν το ρόλο. Βασικά δεν τον ήθελε. Βέβαια μικρό το κακό, αφού και η ίδια ταξίδεψε στους μουσικούς δρόμους που επιθυμούσε, και το τραγούδι πέρασε στην ιστορία.

Πάντως το 1972 τραγούδησε και έτερο κινηματογραφικό, άλλου τύπου: Το «Σ’ αναζητώ» του Γιάννη Σπανού για την ταινία Αναζήτηση του Ερρίκου Ανδρέου.

Η ώρα του Θεοδωράκη

Το 1970, στη χούντα, βγαίνει στο εξωτερικό ως ερμηνεύτρια του αυτοεξόριστου Μίκη Θεοδωράκη για να τραγουδήσει σε πρώτη εκτέλεση ορισμένα από τα πιο μεγάλα έργα του: «Τα λαϊκά» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, που ηχογραφήθηκαν στη Γαλλία και κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα μετά την πτώση της χούντας, «Τα τραγούδια του Αγώνα», που ηχογραφήθηκαν στο Λονδίνο, αλλά και το «Ήλιος και Χρόνος» σε ζωντανή ηχογράφηση από το Théâtre National Populaire του Παρισιού.

Η Δημητριάδη ανήκε τότε στον κύκλο των ερμηνευτών του Θεοδωράκη που περιλάμβανε τη Μαρία Φαραντούρη, τον Αντώνη Καλογιάννη και τον Πέτρο Πανδή. Η συνεργασία του συνθέτη, πάντα σε συναυλίες στο εξωτερικό, θα ξεκινούσε με την αδερφή της, την Αφροδίτη Μάνου, το 1973.

Η εποχή των Μικρούτσικων

Εκείνη την περίοδο η Μαρία Δημητριάδη ήταν ενταγμένη στο παράνομο ΕΚΚΕ, όπου γνώρισε τον Ανδρέα Μικρούτσικο. Σε συνέντευξή της στον Αντώνη Μποσκοΐτη, η Μαρίζα Κωχ θυμάται: «Η Μαίρη μόλις είχε γνωρίσει τον Ανδρέα. Ήταν νέοι, όμορφοι και πολύ ερωτευμένοι. Θυμάμαι ότι συχνά ξεχνούσε να έρθει να τραγουδήσει στην μπουάτ που εμφανιζόμασταν κι έτσι αναγκαζόμουν εγώ να βγάζω δύο προγράμματα! Συνέπεια ήταν να κονομήσω μια τρομερή αφωνία και να πάρω ως θεραπεία μία από τις πρώτες ενέσεις κορτιζόνης στην Ελλάδα. Ποιος μπορεί όμως να κατηγορήσει δύο νέα παιδιά που ζούσαν τον μεγάλο έρωτα τους;».

Στη Mεταπολίτευση η Μαρία Δημητριάδη ανήκει πλέον στην πρώτη γραμμή των τραγουδιστών. Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι τραγούδησε τον αφρό του πολιτικού τραγουδιού, ενώ συνεργάζεται με τον αδελφό του συζύγου της, Θάνο, στα πιο οριακά του έργα.

Το 1980 κυκλοφορεί το Δελτίο καιρού, ουσιαστικά τον πρώτο προσωπικό της δίσκο. Ένα σπουδαίο άλμπουμ που όμως έπεσε σε μια εποχή αλλαγών και δεν έτυχε της αναγνώρισης που του άξιζε.

Και βέβαια ανάμεσα στις συνεργασίες εκείνης της περιόδου, ποιος μπορεί να ξεχάσει την Ελένη του Μάνου Χατζιδάκι, που είπε σε δεύτερη εκτέλεση το 1985.

Που χάθηκε η Μαρία;

Την δεκαετία του ’80 κάνει επιλεκτικές συνεργασίες, αφού και το ελληνικό τραγούδι αλλάζει και η ίδια έχει βάλει προτεραιότητα το μεγάλωμα του γιου της, Στέργιου. Για όσους θέλουν πάντως να ψάξουν, συνεργάζεται το 1987 με τον νεαρό τότε συνθέτη Στέφανο Κορκολή στον εντελώς διαφορετικό δίσκο Το μαγικό κλειδί.

Και τη δεκαετία του ’90 λιγοστεύουν ακόμα περισσότερο οι συνεργασίες της. Αισθάνεται πια ξένη στο χώρο τραγουδιού.

Το 2001 ο στιχουργός Παρασκευάς Καρασούλος την πείθει να ξαναμπεί στο στούντιο και να γράψουν τον κύκλο τραγουδιών Δον Κιχώτες, σε μουσική του Θοδωρή Οικονόμου. Από το δίσκο αυτόν είχε ξεχωρίσει το τραγούδι «Εφτά ζωές» το οποίο έκανε μεγάλη επιτυχία η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Παράλληλα συμμετείχε στο soundtrack της ταινίας Το κλάμα βγήκε από τον παράδεισο, σε μουσική και τραγούδια της Αφροδίτης Μάνου.

(Φωτ.: 902.gr)

Και μετά πάλι σιωπή. Λίγα χρόνια αργότερα αρχίζουν να ακούγονται φήμες για προβλήματα υγείας. Η ίδια το διαχειρίζεται με αξιοπρέπεια και δύναμη, μόνο που στο φινάλε ήταν η ηττημένη σε αυτήν τη μάχη.

Ήταν μόλις 58 ετών.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο αρχαιολόγος Γεώργιος Μυλωνάς σε διάλεξη για τις Μυκήνες στο Πανεπιστήμιο Southeast Missouri State το 1961
(φωτ.: Southeast Missouri State University – Sagamore / Public Domain)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γεώργιος Ε. Μυλωνάς: Ο διακεκριμένος Σμυρνιός αρχαιολόγος που είδε την Καταστροφή με τα μάτια του και ξέφυγε από το θάνατο

2/09/2026 - 12:41μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI - ACTION IMAGES)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

20 χρόνια από τη μεγάλη νίκη της Εθνικής ομάδας επί των ΗΠΑ στη Σαϊτάμα

1/09/2026 - 12:12μμ
Παύλος Παλαιολόγος, ο σπουδαίος χρονικογράφος της Μικρασιατικής Καταστροφής (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Παύλος Παλαιολόγος – Η Σμύρνη του 1922 μέσα από την πένα ενός σπουδαίου Κωνσταντινουπολίτη

31/08/2026 - 4:04μμ
Πρόσφυγες στο κτήριο του Προνοητή στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας, στις 9 Μαΐου 1923 (φωτ.: Ιδιωτικό Αρχείο Σπύρου Γαούτση)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Γλίτωσαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή – Τα κανόνια του Μουσολίνι χτύπησαν το καταφύγιό τους στην Κέρκυρα

31/08/2026 - 9:57πμ
Η Σινώπη είναι χτισμένη πάνω σε χερσόνησο και περικλειόταν από αρχαίο τείχος με πύλη. Εδώ βλέπουμε τμήμα των παραθαλάσσιων τειχών που έχουν απομείνει (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα 30 Αυγούστου 1917 έγινε στάχτη η ελληνική συνοικία στη Σινώπη του Πόντου

30/08/2026 - 11:09πμ
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Στέλιος Καζαντζίδης: «Η ράτσα μου, η πιο πονεμένη της γης» – 95 χρόνια από τη γέννηση του παιδιού των προσφύγων που έκανε τον Πόντο τραγούδι

29/08/2026 - 1:05μμ
H Μαριάννα Κουράκου δίνει συνέντευξη στην εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ, 28 Οκτωβρίου 2025 (πηγή: Glomex)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μαριάννα Κουράκου: Η «αρτίστα» που στην ακμή της τα άφησε όλα για την οικογένεια – Και δεν μετάνιωσε

28/08/2026 - 11:24πμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη Σέλμα, στις 15 Μαρτίου 1965 (πηγή: Greek Orthodox Archdiocese of America)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Η πορεία από την οποία απουσίασε ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος πριν σταθεί δίπλα στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

28/08/2026 - 9:31πμ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Τσιφόρος: Ο δημιουργός που πρώτα ζούσε και μετά έγραφε, γεννήθηκε σαν σήμερα το 1909

27/08/2026 - 3:21μμ
Ο Τζιν Κέλι στην εμβληματική σκηνή του «Τραγουδώντας στη βροχή», ψηφιακά επεξεργασμένη για διαφημιστική καμπάνια του Volkswagen Golf GTI, με τον σταρ του Χόλιγουντ να εμφανίζεται να χορεύει breakdance (φωτ.: EPA / Volkswagen Handout)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Τζιν Κέλι, αυτός που έκανε το Χόλιγουντ να χορεύει στη βροχή

23/08/2026 - 4:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων οι δύο από τους κατηγορουμένους για την υπόθεση του νεκρού βρέφους στην Κυψέλη. Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Νεκρό βρέφος στην Κυψέλη: Προς νέα δικογραφία για ανθρωποκτονία – Τα τρία «κλειδιά»

32 λεπτά πριν
O υπό ολοκλήρωση ναός του ιερομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτη, στο Ιωνικό Κέντρο. 6 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Θοδωρής Μανωλόπουλος – Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας)

Νέα Ιωνία: Η μικρασιατική μνήμη σε νέο σπίτι, στο «Ιωνικό Κέντρο»

57 λεπτά πριν
Καπνός από τη φωτιά στην Κάρυστο. Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Lefteris Ath)

Φωτιά στην Κάρυστο: Τρία μέτωπα – Το ένα κινείται προς την πόλη

1 ώρα πριν
Υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου στο Καμπίμας της Βενεζουέλας (φωτ.: EPA / Henry Chirinos)

ΗΠΑ-Βενεζουέλα: Το νέο Δόγμα Μονρόε γράφεται με πετρέλαιο

2 ώρες πριν
90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

ΔΕΘ: Νέα μέτρα έως 250 εκατ. ευρώ μέσα στο 2026 – Ποιοι εξετάζεται να ενισχυθούν

2 ώρες πριν
Ο αρχαιολόγος Γεώργιος Μυλωνάς σε διάλεξη για τις Μυκήνες στο Πανεπιστήμιο Southeast Missouri State το 1961
(φωτ.: Southeast Missouri State University – Sagamore / Public Domain)

Γεώργιος Ε. Μυλωνάς: Ο διακεκριμένος Σμυρνιός αρχαιολόγος που είδε την Καταστροφή με τα μάτια του και ξέφυγε από το θάνατο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV