pontosnews.gr
Πέμπτη, 3/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποδαρικό με κοκτέιλ αναπνευστικών λοιμώξεων κάνει το 2025

Αυξάνονται οι εισαγωγές και οι νοσηλείες

29/12/2024 - 9:28πμ
Συνήθως σε περιόδους έξαρσης των λοιμώξεων παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Συνήθως σε περιόδους έξαρσης των λοιμώξεων παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, το κύμα ιογενών ιώσεων που πλήττει το αναπνευστικό σύστημα δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την υπομονή των πολιτών, κυρίως αυτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων τα περιστατικά προς εξέταση και πιθανή λήψη αγωγής προς ανακούφιση των συμπτωμάτων παρουσιάζουν αυξητική τάση, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δρ Σταματούλα Τσικρικά, πνευμονολόγος στο «Σωτηρία», πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, και πρόεδρος της Προαγωγής Υγείας, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Διακοπής Καπνίσματος Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

«Για παράδειγμα, παθογόνα όπως η εποχική γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ο πνευμονιόκοκκος, χωρίς να λησμονούνται και οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού, έχουν τη δυνατότητα να εξαπλώνονται ευκολότερα λόγω των κλειστών χώρων, της διασποράς των σταγονιδίων και της αυξημένης υγρασίας. Η αυξητική τάση των κρουσμάτων των εν λόγω ιώσεων αποτυπώνεται αριθμητικά κατά το τελευταίο διάστημα σε αυξημένες εισαγωγές στα νοσηλευτικά θεραπευτήρια ανά την επικράτεια», τονίζει.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων και διασποράς στην κοινότητα, όπως εξηγεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σημαντικά την επιθετικότητα και την νοσηρότητα των ιογενών λοιμώξεων και των μικροβιακών παθογόνων, γεγονός που προβληματίζει και θέτει σε επαγρύπνηση την επιστημονική κοινότητα.

Ισχυρή σύσταση, οι ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας και μειωμένο αμυντικό σύστημα να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όσον αφορά τις λοιμώξεις ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, οι οποίες αναμένονται να κορυφωθούν τις επόμενες εβδομάδες με την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τη Σταματούλα Τσικρικά, οι συγκεκριμένοι αναπνευστικοί ιοί και παθογόνα μεταδίδονται με πολύ συναφή τρόπο και παρουσιάζουν παρόμοια συμπτωματολογία, όπως για παράδειγμα υψηλό πυρετό, ξηρό ή παραγωγικό βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, βράγχο φωνής, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, έκδηλη αδυναμία και καταβολή, ενώ έχουν διαγνωσθεί και περιστατικά συνλοίμωξης με βαριά κλινική συμπτωματολογία.

«Αδήριτη ανάγκη, ο άμεσος σχεδιασμός και οργάνωση ενός νέου χάρτη υγείας ανά την επικράτεια, η στοχευμένη ενίσχυση και ανασυγκρότηση των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, η στελέχωση όλων των βαθμίδων υγείας και κυρίως της πρωτοβάθμιας, καθώς και η ορθή διαχείριση των ανθρώπινων και των υλικοτεχνικών πόρων που θα αποσυμπιέσουν το ήδη υποστελεχωμένο και γηρασμένο ΕΣΥ και θα βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας των πολιτών», τονίζει.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, υπογραμμίζει, ότι μόνο η τεκμηριωμένη γνώση αποτελεί τη μέγιστη δύναμη και τον θεμέλιο λίθο πρόληψης και όχι η αναζήτηση στον «γιατρό του ίντερνετ», όπου τις περισσότερες φορές αναγράφονται ανακριβείς, μη επικυρωμένες και γενικόλογες πληροφορίες, οι οποίες δύναται να οδηγήσουν σε καθυστέρηση έγκαιρης διάγνωσης και λήψη αγωγής.

«Μοναδική και πολύτιμη ευχή, να είμαστε όλοι υγιείς και να μοιραστούμε αγάπη με φίλους και οικογένεια κατά τη διάρκεια των γιορτών και όχι τη μοναξιά ενός δωμάτιου νοσοκομείου με ενδοφλέβια θεραπεία και ορούς», καταλήγει.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Έφη Φουσέκη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)
ΥΓΕΙΑ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Στους 24 οι θάνατοι στην Ελλάδα – Συναγερμός σε 69 δήμους

3/09/2026 - 12:13μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/maleni_ferrari-6847801/)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του μαστού: Η τεχνητή νοημοσύνη τον εντοπίζει έως και 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση

23/08/2026 - 10:45πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΥΓΕΙΑ

Καύσωνας ενόψει: Γιατί η υπερβολική ζέστη είναι πιο επικίνδυνη από ό,τι πιστεύαμε για τους 60+

21/08/2026 - 10:51μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΥΓΕΙΑ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Αυξητική τάση στα νέα κρούσματα στην Ελλάδα

20/08/2026 - 1:15μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΥΓΕΙΑ

Οδηγίες προστασίας από την έκθεση στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια

31/07/2026 - 7:00μμ
Η είσοδος της ογκολογικής μονάδας του Ιπποκρατείου, στην Αθήνα (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: «Έκρηξη» στα 34 εκατ. περιστατικά έως το 2050 – Οι παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να περιορίσουμε

27/07/2026 - 5:36μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/alicia_harper-16897639/)
ΥΓΕΙΑ

Ανεπάρκεια ωοθηκών: Τα 88 ενοχοποιητικά γονίδια και τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

25/07/2026 - 1:43μμ
Έτοιμος καφές και κόκκοι καφέ (φωτ.: American Heart Association)
ΥΓΕΙΑ

Έως πέντε καφέδες την ημέρα: Τι λέει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία

20/07/2026 - 3:49μμ
Μπίρες και αναψυκτικά σε καλάθια σουπερμάρκετ
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΥΓΕΙΑ

Τα φάρμακα για την παχυσαρκία μπορεί να «κόβουν» και την επιθυμία για αλκοόλ

19/07/2026 - 7:00μμ
Η είσοδος του Κέντρου Θεραπείας Έμπολα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρουαμπάρα στην επαρχία Ιτούρι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (φωτ.: EPA / Dieudonne Dirole)
ΥΓΕΙΑ

Έμπολα: Η επιδημία καλπάζει στο Κονγκό – 796 νεκροί μέσα σε δύο μήνες

16/07/2026 - 8:27μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA)

Ελληνικό διάβημα στην Άγκυρα για τα θαλάσσια πάρκα και τις τουρκικές αιτιάσεις

10 λεπτά πριν
(Πηγή: «Οι Δόλοπες»)

Οι «Δόλοπες» υποδέχονται τη νέα καλλιτεχνική περίοδο με παλιά και νέα τμήματα – Αλλά και με γλέντια και εκδρομές!

38 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την αναπαράσταση το 2023 (φωτ.: facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Ν. Κρήνης «Η Αγία Παρασκευή»)

104 χρόνια μετά τον ξεριζωμό: Μια συγκλονιστική αναβίωση της άφιξης των προσφύγων στη Νέα Κρήνη

1 ώρα πριν
Πλήθος κόσμου συμμετέχει κάθε χρόνο στις πολυήμερες εκδηλώσεις (φωτ. αρχείου: facebook / Ιωνικές Μέρες Μνήμης & Πολιτισμού)

Η Νέα Ιωνία ξαναζεί «Ιωνικές Ημέρες Μνήμης και Πολιτισμού»

2 ώρες πριν
(Facebook/Mytilenian Brotherhood of Sydney & NSW)

Η Λέσβος γιορτάζει στο Σίδνεϊ: Επιστρέφει η «Ημέρα Σαρδέλας» στην Εστία Μυτιληναίων με ούζο και παραδοσιακούς χορούς!

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/RASIT AYDOGAN / POOL)

Στο στόχαστρο της τουρκικής Δικαιοσύνης ο Νταβούτογλου για «εξύβριση του προέδρου»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV