pontosnews.gr
Δευτέρα, 29/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ελευθέριος Ελευθεριάδης: Ο Λευτέρ Αγάς και η χαμαιλέτε στη Λαραχανή

Αναδημοσίευση από την «Ποντιακή Εστία»

9/10/2024 - 10:11μμ
Άποψη της Λαραχανής σήμερα. Το σύγχρονο όνομά της είναι Akarsu Köyü  (φωτ.: facebook.com/
Trabzon)

Άποψη της Λαραχανής σήμερα. Το σύγχρονο όνομά της είναι Akarsu Köyü (φωτ.: facebook.com/ Trabzon)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο πρώτος Έλληνας που επισκέφθηκε τον ιστορικό Πόντο μετά την Ανταλλαγή των πληθυσμών ήταν ο Ελευθέριος Ελευθεριάδης, γνωστός ως Λευτέρ Αγάς. Γεννημένος το 1910 στη Λαραχανή της Ματσούκας του Πόντου ερευνούσε και μελετούσε τα πάντα γύρω από τον τόπο του. Ο Λευτέρ Αγάς πέθανε στην Τραπεζούντα το 1988 ενώ βρισκόταν σε ταξίδι, το τρίτο κατά σειρά.

Η ταφή του έγινε στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου όπου βρίσκεται εντοιχισμένος ο σταυρός από το αγίασμα στην Παναγία Σουμελά του Πόντου. Ο ίδιος είχε φέρει τον σταυρό στην Ελλάδα.

Ο Ελευθεριάδης, το 1975, είχε μοιραστεί με τους αναγνώστες της Ποντιακής Εστίας μια από τις πολλές δοξασίες της αλησμόνητης ιδιαίτερης πατρίδας τους για τη χαμαιλέτε, τον χαμαιλετάρ’ και τον Αράπ΄.

≈

Η χαμαιλέτε

Η  «χαμαιλέτε»1 εθεωρείτο στην Λαραχανή άντρον εξωτικού θεριού με μορφή Αράπη.2

Αιμοβόρος ο Αράπης, ο ουσιαστικός νοικοκύρης του μύλου –όπως επιστεύετο– ρουφούσε το αίμα του ανθρώπου που θάμενε τη νύχτα σ’ αυτόν ή θα τύχαινε να περάση κοντά από κει. Διότι είχε την ικανότητα να το κάνη κι από απόσταση, δίχως να πλησιάση το θύμα. Και το πρωί θα τον εύρισκαν τον άνθρωπο νεκρό, κατάμαυρο σαν κάρβουνο.

Αλλά και όλη η γύρω περιοχή του μύλου ήταν επικίνδυνη για το νυκτερινό διαβάτη. Εκεί περιφέρονταν «μάισσες»3 κι ένα πλήθος από κακά πνεύματα, που δεν αφαιρούσαν ή αλήθεια, τη ζωή των περαστικών, αλλά τους έκαμναν άλλες ζημιές βαρειές: Τους «έπαιρναν τα συλλογικά», τους μάγευαν, τους έκαμναν ανίκανους σαν άντρες και σαν γυναίκες. «Έβλαφταν»4 τις έγγυες, έκαμναν αντρόγυνα να μισούνται μεταξύ τους και να χωρίσουν, άλλα πάλι από τα θύματά τους μαράζωναν και καταντούσαν ζωντανοί πεθαμένοι, σκιές του εαυτούς τους.

Όλα αυτά είχαν στερεώσει στη συνείδηση του λαού την πίστη, πως η περιοχή του μύλου ήταν γεμάτη αόρατους κινδύνους για κάθε άνθρωπο που θα έκαμνε την επιπολαιότητα και να την προσεγγίση ακόμα, έπειτα από τη δύση του ηλίου. Ευτυχώς, όλα τα κακά πνεύματα εξαφανίζονταν με το χάραγμα της ημέρας, που αποκαθιστούσε την ελευθεροκοινωνία με τον μύλο.

Κι ο μυλωνάς; Γιατί δεν πάθαιναν τίποτε όσοι από αυτούς διανυκτέρευαν στον μύλο τους;

Ε, για τον μυλωνά αλλάζει το πράγμα. Ο μυλωνάς έπρεπε να ήταν παλληκάρι, να το ‘λεγε η ψυχή του. Τέτοιο παλληκάρι, ώστε να το λογαριάζουν και τα ίδια τα κακά πνεύματα, ακόμα κι ο φοβερός Αράπης, και να του είναι υποτακτικός του και δούλος του. Μυλωνάς δε μπορούσε να γίνη όποιος-όποιος. Κι αν κανένας ήθελε να κάμη τον παλληκαρά δίχως να ‘ναι, την πάθαινε στα σίγουρα, γιατί τα ξωτικά είχανε τρομερή διαίσθηση και τον «μυρίζονταν» λες, από μακρυά.

Φως φανερό, πως την δοξασία αυτή πρέπει να την έχει πλάσει κάποιος πονηρός «ντεερμεντζής»5 πολύ ευφάνταστος, για να μονοπωλήση το επάγγελμα και να μην αφήση περιθώριο συναγωνισμού από άλλον ή άλλους συγχωριανούς του. Κι έπειτα, καθώς ο μύλος αναγκαστικά χτίζεται πάντα έξω από το χωριό, σε τοποθεσία ερημική, εκεί όπου το νερό έχει από την φύση την απαραίτητη κλίση ή μπορεί να δημιουργηθή τεχνητά ένα παρακλάδι του ποταμιού με τέτοια κλίση, το «χαρκ»6, όπως το λέγαμε, επιτυγχάνονταν ταυτόχρονα κι η εξασφάλιση του μυλωνά από κάθε κίνδυνο ληστείας.

Οι Τούρκοι, αφελέστεροι και πιο φιλόζωοι από τους Έλληνας, πίστευαν περισσότερο στα «παραμύθια» για τις μάισσες και τα ξωτικά. Απόδειξη, ότι τρεις ήσαν όλοι κι όλοι οι ντεερμεντζήδες στη Λαραχανή – Έλληνες κι οι τρεις.

Κι ομολογούν σήμερα οι Τούρκοι της Λαραχανής, πως όταν φύγανε οι «Ρωμέοι» από το χωριό, με την Ανταλλαγή, δεν ήξεραν να δουλέψουνε να βρούνε «χαμαιλετάρ»,1 ώσπου βρέθηκε κάποιος από τον Όφη Τούρκος (ίσως «κλωστός»7), που εγκαταστάθηκε μόνιμα στο χωριό μυλωνάς.

Ελ. Ε. Ελευθεριάδης

_______
1. Χαμαιλέτε: Ο μύλος, και χαμαιλετάρ’ς ο μυλωνάς.
2. Αράπης (ποντ. «Αράπ’ς»): Ήταν η προσωποποίηση του κινδύνου-θανάτου.
3. Μάισσες (από το μα[γ]εύω= κάνω μάγια): Ξωτικά με γυναικεία μορφή, που προκαλούσαν ψυχικές και διανοητικές διαταραχές, αλλά και οργανικό μαράζωμα πολλές φορές. Παράγωγα: μαϊσσωμένος, μαϊσσιλούχα, τα μάγια (και μεταφορικώς: σατανικές ενέργειες, ψευτιές και διαβολές από μέρους γυναίκας, για τον επηρεασμό και την μεταστροφή της σκέψεως και του φρονήματος κάποιου ή κάποιας).
4. Έβλαφτα, ρήμα βλάφτω: Προκαλώ διαταραχή (ψυχική, διανοητική) σε κάποιον. Παθ. βλάφκουμαι: παθαίνω τέτοιες διαταραχές, μαρασμό από διάφορες αιτίες (τρομακτικό βίωμα, βασκανία, θέα νεκρού μάγια).
5. Ντε(γ)ερμεντζής: Μυλωνάς (τουρκ.).
6. Χαρκ: Το αυλάκι που έφερνε το νερό στον μύλο.
7. Κλωστός: Κρυφοχριστιανός.

•Πηγή: Ποντιακή Εστία, 1975, τεύχος 3.
• Σημ.: Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία του πρωτότυπου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης με την κόρη του, Λίνα (στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης: Κάνει πράξη το «ανθεί και φέρει κι άλλο», στο πλάι της κόρης του

28/12/2025 - 9:26μμ
Μέλη της «Παναγίας Σουμελά» Θέρμης χορεύουν στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Ποντιακά Χριστούγεννα στην Τούμπα

28/12/2025 - 8:58μμ
Έργα της Σοφίας Αμπερίδου στη δίγλωσση έκδοση «Το κρυφό βλέμμα» (φωτ.: Facebook / Σοφία Αμπερίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Όταν ο Χριστός κατεβαίνει στη γη: Ένα ποντιακό παραμύθι του Δωδεκαημέρου

28/12/2025 - 8:31μμ
Αριστερά το περέκ και δεξιά τα αετουδάκια που γεύτηκαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ελασσόνας (φωτ.: facebook/Αστερία Ναλπαντίδου/Σύλλογος Μικρασιατών του Δήμου Ελασσόνας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με περέκ, σορβά και αετουδάκια υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα η Ελασσόνα

28/12/2025 - 5:05μμ
Η αναπαράσταση της ιστορίας του Κιτί Γοτσά στην Καβάλα, Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας έκανε την Αστερούπολη… Μωμο-ύπολη!

28/12/2025 - 12:55μμ
Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Κιουλαπέρτ από τον οποίο πήρε την ονομασία το χωριό Μεταμόρφωση του νομού Κιλκίς, όπου εγκαταστάθηκαν οι Κιουλαπερτλήδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο ναός δυστυχώς είχε την τύχη αρκετών ελληνικών εκκλησιών δηλαδή μετατράπηκε σε τζαμί. Η πόρτα της εκκλησίας έκλεισε για πάντα αφού οι Τούρκοι την έχτισαν με πέτρες (φωτ.: Πέτρος Σιδηρόπουλος, εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέτρος Σιδηρόπουλος: Το ταξίδι στον Πόντο δεν είναι ταξίδι αναψυχής. Είναι προσκύνημα σε ιερό τόπο (Μέρος Β’)

28/12/2025 - 10:46πμ
Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Αθανασίου Σφηνίτσας (φωτ.: Facebook / Experience.Imathia)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν η Μονή Σφηνίτσας έγινε καταφύγιο: Το Ορφανοτροφείο «Όλυμπος» και τα παιδιά της προσφυγιάς

27/12/2025 - 11:46μμ
Ο Πέτρος Σιδηρόπουλος στο γραφείο του, κρατώντας γη και ύδωρ από την Πατρίδα, το Κιουλαπέρτ του Καρς (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέτρος Σιδηρόπουλος: Ο Καύκασος είναι «η κορυφή» του κόσμου (Μέρος Α’)

27/12/2025 - 8:44μμ
H Μαρία-Σοφία Αραπίδου επίσης στον... φυσικό της χώρο, στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης (φωτ.: Facebook / Tsomakos photography)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στην Κοζάνη: Μια λύρα, μια παρέα, μια ταυτότητα

27/12/2025 - 3:48μμ
(Στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Ρωμαίικα τραγωδίας ‘ς σην Τραπεζούνταν – Οι λύρες παίρνουν φωτιά στο παρακάθ’

27/12/2025 - 3:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις των δύο ηγετών μετά τη συνάντηση

Τραμπ-Ζελένσκι: «Άψογη» χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Αμερικανός πρόεδρος – «Εξαιρετική» ο Ουκρανός

39 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε διαμέρισμα – Απεγκλωβίστηκε ζευγάρι ηλικιωμένων

2 ώρες πριν
(Εικ.: ΧΚ)

2026: Όλες οι αργίες και τα (λιγοστά) τριήμερα – Τι μας περιμένει

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Πόλο γυναικών: Κορυφαία πολίστρια στον κόσμο η Φωτεινή Τριχά

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ανοιξιάς «Κοτύωρα»)

Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στην Ανοιξιά με τον Σύλλογο Ποντίων «Κοτύωρα»

3 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το βίντεο της «υποδοχής» (πηγή: x.com)

Συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις – Όλες οι δηλώσεις και το παρασκήνιο

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign