pontosnews.gr
Σάββατο, 20/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ματθαίος Τσαχουρίδης: Με το δοξάρι και την αγάπη για τις ποντιακές του ρίζες σηκώνει ψηλότερα τον ποντιακό πολιτισμό

Απόψε η βράβευση του αγαπημένου καλλιτέχνη από την Εύξεινο Λέσχη Αθηνών και τον πρόεδρό της Δημήτρη Μελισσανίδη

25/09/2024 - 9:11πμ
(Φωτ.: tsahouridis.com/about-matthaios)

(Φωτ.: tsahouridis.com/about-matthaios)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Μάκος έχει βιωματική, πολύ στενή σχέση με τις λύρες του. Δεν αλλάζει κούρδισμα στις λύρες του ώστε οι συχνότητες δόνησης στο όργανο να είναι πάντα οι ίδιες… ταυτόχρονα τον εξιτάρει οτιδήποτε έχει σχέση με χορδή, εξού και τα 16 όργανα που παίζει μέχρι στιγμής και ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε κάθε μας ταξίδι. Διαθέτει μια τόσο σπάνια και χαρακτηριστική μουσική φαντασία, καθώς και MIA ισχυρή μουσική μνήμη και βέβαια… Aν το δοξάρι του Μακούλη ήταν κουπί, θα είχαμε περάσει 2 φορές τον Ατλαντικό…

Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης

Από τη Βέροια στο Λονδίνο και από εκεί στα πέρατα του κόσμου με μια ποντιακή λύρα στα χέρια και αποσκευές τα βιώματα, τις μνήμες και την αγάπη για τις ρίζες του. Η έως σήμερα διαδρομή του Ματθαίου Τσαχουρίδη, του καλλιτέχνη που τιμά η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών, απόψε, στις 20:00, στην έδρα της στον Κεραμεικό για το έργο του, είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή εάν σκεφτεί κανείς πόσα έχει επιτύχει όχι μόνο για τον ίδιο αλλά για την ποντιακή παράδοση.

Με την επιμονή και υπομονή του είναι φανερό ότι κατάφερε να εξασφαλίσει στο αγαπημένο μουσικό όργανο των Ποντίων εισιτήριο διαρκείας για όλα τα μέγαρα μουσικής και τα φεστιβάλ του κόσμου!

Γιατί μπορεί η ποντιακή λύρα να αποτελεί αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή στην καθημερινότητα των Ποντίων και να συνδέει το χθες με το σήμερα και το αύριο της ποντιακής φυλής, ωστόσο η αποδοχή της και η αναγνώριση των δυνατοτήτων της σε διαφορετικά μουσικά είδη δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για αυτό και είναι τόσο σημαντική η προσφορά του δρα Ματθαίου Τσαχουρίδη.

Με ζήλο και κοπιώδη εργασία έχει καταφέρει να συστήσει την ποντιακή μουσική σε ετερόκλητα κοινά εισπράττοντας, κάθε φορά, αγάπη και ζεστό χειροκρότημα! Το βιογραφικό του είναι γεμάτο από τέτοιες επιτυχημένες και συγκινησιακά φορτισμένες στιγμές:

  • Η μεγαλειώδης επετειακή συναυλία Πόντος: Σταύρωση και Μνήμη που διοργάνωσε η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στις 19 Μαΐου 2019, στο Ηρώδειο. Μαζί με τον αδερφό του Κωνσταντίνο είχαν τη μουσική επιμέλεια όλης της εκδήλωσης.

(Φωτ.: Πόπη Παπαγεωργίου)

  • Η (sold out) συναυλία τον Μάιο του 2015 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το μουσικό σχήμα, που έχουν δημιουργήσει με τον αδερφό του με τίτλο «Ψυχή και Σώμα», μέσα από το οποίο αναδιπλώνουν και εξελίσσουν μέσα από ένα παγκόσμιο μουσικό ρεπερτόριο τις μουσικές δυνατότητες της ποντιακής λύρας.
  • Οι εμφανίσεις του με το μουσικό σχήμα «Ψυχή και Σώμα» στις τρεις συναυλίες με τίτλο «Μίκης ο Ευξείνιος», που έγιναν στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο Χώρο Τεχνών στη Βέροια, όπου σε πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα, ο Ματθαίος εκτελεί με την ποντιακή λύρα διάσημα έργα του Μίκη Θεοδωράκη.

  • Οι πολλαπλές εμφανίσεις του Ματθαίου και του αδερφού του Κωνσταντίνου Τσαχουρίδη («Ψυχή και Σώμα») στην τηλεοπτική μουσική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης με τίτλο «Στην Υγειά μας ρε Παιδιά» με τον Σπύρο Παπαδόπουλο. Στα δύο αποκλειστικά αφιερώματα της εκπομπής αυτής για τους αδελφούς Τσαχουρίδη, με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων και ξένων μουσικών προσωπικοτήτων, τους δόθηκε η ευκαιρία να αναδείξουν και να αναδιπλώσουν τις δυνατότητες και τις ικανότητες της ποντιακής λύρας στο ευρύ κοινό μέσα από ένα εναλλασσόμενο ρεπερτόριο που κινείται από την παράδοση στην εξέλιξη.

Κι ας μην ξεχνάμε το τελευταίο του επίτευγμα, την κυκλοφορία του «The Bohemian Rhapsody», μιας από τις σπουδαιότερες συνθέσεις των Queen και του Φρέντι Μέρκιουρι (Freddie Mercury), στο Spotify και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες με την ποντιακή λύρα ως το κύριο σολιστικό μουσικό όργανο!

Όμως τίποτα απ’ όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί εάν η ποντιακή λύρα δεν είχε καταφέρει να πάρει τη θέση «ολόκληρης της ψυχής του», όπως ο ίδιος έχει δηλώσει επανειλημμένα.

Και για αυτό φρόντισαν ο παππούς του «Μάκος Τσιαχούρ’», γνωστός λυράρης της Βέροιας και πρώτος του δάσκαλος αλλά και όλοι οι σπουδαίοι Πόντιοι λυράρηδες που του ενέπνευσαν θαυμασμό.

Μια σπάνια φωτογραφία! Ο «Μάκος» (Ματθαίος) Τσαχουρίδης, παππούς του Μακούλη, με τη λύρα του παίζει σε γάμο που έγινε στην εκκλησία του Αγίου Σάββα Κυριώτισσας στη Βέροια τη δεκαετία του ‘50 (φωτ.: instagram.com/tsahouridismatthaios)

Ελάτε απόψε στον μοναδικό χώρο της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών και όλοι μαζί να δώσουμε τη θετική μας ενέργεια στον Ματθαίο Τσαχουρίδη για να συνεχίσει στο ίδιο πρωτοποριακό μουσικό μονοπάτι και να επικοινωνήσει τα μηνύματα της ποντιακής φυλής όπου γης.

Πόπη Παπαγεωργίου

• Είσοδος ελεύθερη.
• Πληροφορίες: 6945151269 Αντιπρόεδρος Χάρης Πασβαντίδης / 6937158589 Ειδικός Γραμματέας Μωυσής Καρίπης.
• Χορηγοί επικοινωνίας: pontosnews.gr, Η Ναυτεμπορική.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μετά την εκδήλωση «Τα Κάλαντα στον Πόντο», από την Ένωση Ποντίων Βριλησσίων και την Ορχήστρα 1919 (φωτ.: Facebook / Soula-xrysoula Kokkini)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τα κάλαντα του Πόντου ζέσταναν τα Βριλήσσια

20/12/2025 - 2:09μμ
Αθήνα, είσαι έτοιμη; (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι on fire πριν βγουν στην Ερμού!

20/12/2025 - 12:19μμ
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο «Ανταμώματος» της ΕΠΟΝΑ (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής - ΕΠΟΝΑ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΕΠΟΝΑ: Από το ΟΑΚΑ το 2004, στο «Αντάμωμαν 2025» – Μια εικονογραφημένη ιστορία

20/12/2025 - 12:08μμ
Στιγμιότυπο από την κεντρική πλατεία της Κοζάνης, Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Μωμόγεροι ζωντάνεψαν την Κοζάνη: Μια βραδιά παράδοσης και συγκίνησης

20/12/2025 - 11:31πμ
Στην Ερμού, οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, τον Δεκέμβριο του 2024 (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών φέρνουν την ποντιακή παράδοση στην καρδιά της Αθήνας

20/12/2025 - 9:35πμ
Στιγμιότυπο από την αφήγηση των παραμυθιών (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χαλκίδα: Ιστορίες από τον Πόντο και τη Μικρασία στη χριστουγεννιάτικη γιορτή των «Κομνηνών» και του «Άγιου Ιωάννη του Ρώσσου»

20/12/2025 - 9:03πμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών: 100 χρόνια Μωμοέρια ’ς σα Ούτσενα

19/12/2025 - 8:40μμ
(Φωτ.: poe.org.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αρμενική και ποντιακή νεολαία τίμησαν μαζί την 9η Δεκεμβρίου

19/12/2025 - 6:41μμ
Παρόλο που στο θίασο των Μωμόγερων δεν συμμετέχουν γυναίκες, αυτές εδώ οι μικρές φόρεσαν τις χαρακτηριστικές περικεφαλαίες, έστω και από χαρτί. Στιγμιότυπό από τη δράση στη βιβλιοθήκη της Πτολεμαΐδας (φωτ.: Facebook / Κλαίρη Πλαγερινού)
ΠΟΝΤΟΣ

Συνάντηση γενεών και Μωμόγερων: Ξεκινά η εορταστική περίοδος σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και ποντιοχώρια

19/12/2025 - 2:10μμ
Με φόντο το Δέντρο της Αγάπης στην Πλατεία Κύπρου της Ρόδου (φωτ.: Facebook / Christos Topkaras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακά κάλαντα στο Δέντρο της Αγάπης: Μια βραδιά μνήμης και παράδοσης στη Ρόδο

19/12/2025 - 12:09μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετά την εκδήλωση «Τα Κάλαντα στον Πόντο», από την Ένωση Ποντίων Βριλησσίων και την Ορχήστρα 1919 (φωτ.: Facebook / Soula-xrysoula Kokkini)

Τα κάλαντα του Πόντου ζέσταναν τα Βριλήσσια

7 λεπτά πριν
Γραμματόσημο προς τιμή του Δημήτρη Ροντήρη εκδόθηκε, τα Χριστούγεννα του 1987, σε 2.000.000 αντίτυπα. Η εκτύπωση έγινε στο τυπογραφείο «Μ.Α. ΜΟΑΤΣΟΣ Α.Β.Ε.Ε.» (πηγή: stamps-gr.blogspot.com)

Δημήτρης Ροντήρης: Ο δάσκαλος που θεμελίωσε το ελληνικό θέατρο

33 λεπτά πριν
Φορτηγά στην ουρά, στον Προμαχώνα (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

«Δεν είναι σύγκρουση με τους αγρότες»: Η κυβερνητική γραμμή ενώ αυξάνεται η πίεση και στα τελωνεία

57 λεπτά πριν
Tο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Σωτηρόπουλος)

Καμπανάκι από ΥΠΕΝ: «Τρέξτε τους πολεοδομικούς σχεδιασμούς» – Κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων

2 ώρες πριν
Αθήνα, είσαι έτοιμη; (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Μωμόγεροι on fire πριν βγουν στην Ερμού!

2 ώρες πριν
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο «Ανταμώματος» της ΕΠΟΝΑ (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής - ΕΠΟΝΑ)

ΕΠΟΝΑ: Από το ΟΑΚΑ το 2004, στο «Αντάμωμαν 2025» – Μια εικονογραφημένη ιστορία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign