pontosnews.gr
Παρασκευή, 19/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κωνσταντινούπολη, 14/8 1896: Αρμένιοι αγωνιστές καταλαμβάνουν την Οθωμανική Τράπεζα – Μια συμβολική αλλά αιματηρή κίνηση

Μια απέλπιδα προσπάθεια για να συμβάλουν οι Μεγάλες Δυνάμεις στην επίλυση του Αρμενικού Ζητήματος

14/08/2024 - 10:49πμ
Οι επιζώντες καταληψίες κατά την άφιξή τους στη Μασσαλία (πηγή: commons.wikimedia.org)

Οι επιζώντες καταληψίες κατά την άφιξή τους στη Μασσαλία (πηγή: commons.wikimedia.org)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις 14 Αυγούστου του 1896 Αρμένιοι αγωνιστές εισβάλλουν στη μεγαλύτερη τράπεζα της Κωνσταντινούπολης για να προσελκύσουν την προσοχή του διεθνούς παράγοντα στο Αρμενικό Ζήτημα. Η κατάληψη της Οθωμανικής Τράπεζας (Banque Ottoman), του μεγαλύτερου οικονομικού κέντρου της Ανατολικής Μεσογείου, οργανώθηκε από την κεντρική επιτροπή της Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας (Τασνακτσουτιούν) και ήταν μια μείζων πολιτική πράξη που σκοπό είχε να αναγκάσει τις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Ρωσία και Γαλλία) να παρέμβουν δυναμικά.

Η προετοιμασία και ο σχεδιασμός είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού.

Στις 14 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι, μια ομάδα 26 Αρμένιων αγωνιστών υπό την ηγεσία των Αρμέν Καρό, Παπκέν Σιουνί και Χάικ (Χρατς) Τιριακιάν επιτέθηκαν στην τράπεζα. Σε ανταλλαγή πυροβολισμών κατά την εισβολή στο κτήριο, ο Σιουνί πέφτει νεκρός μαζί με έναν άλλο σύντροφό του, ενώ άλλοι οκτώ τραυματίζονται. Παρ’ όλα αυτά επιτυγχάνεται η κατάληψη, η οποία διαρκεί μέχρι το πρωί της 15ης Αυγούστου.

Οι τρεις πρωτεργάτες: Καρό, Τιριακιάν και Σιουνί (πηγή φωτ.: wikipedia.org)

Με μεσολάβηση των τριών Μεγάλων Δυνάμεων οι Αρμένιοι αγωνιστές αποχώρησαν αφού απέκρουσαν δύο επιθέσεις των τουρκικών Αρχών.

Οι απώλειές τους ήταν τέσσερις νεκροί και πέντε σοβαρά τραυματίες. Δεν είχαν πειράξει κανέναν από το προσωπικό της τράπεζας και δεν έλειπε ούτε μία λίρα από τα ταμεία. Ταυτόχρονα, άλλες ομάδες χτύπησαν στρατιωτικά κτήρια και στρατόπεδα, ενώ μέλη του κόμματος επέδωσαν υπόμνημα στις ευρωπαϊκές πρεσβείες με το οποίο ζητούσαν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στην τουρκοκρατούμενη Αρμενία.

Το επιβλητικό κτήριο της Θθωμανικής Τράπεζας στην Κωνσταντινούπολη (πηγή: «L’Illustration» / commons.wikimedia.org)

Οι επιζώντες καταληψίες, όπως είχε συμφωνηθεί με τους πρέσβεις, απελάθηκαν στη Μασσαλία.

Το κύμα της μεγάλης σφαγής

Το χτύπημα των Αρμένιων αγωνιστών στην τράπεζα δεν ήταν χωρίς τίμημα. Πέραν των τεσσάρων που σκοτώθηκαν επιτόπου, πολλοί ακόμα αθώοι Αρμένιοι έχυσαν το αίμα τους όταν οι Τούρκοι εξαπέλυσαν μεγάλο κύμα σφαγών στην Πόλη αλλά και στα περίχωρά της, σε αντίποινα για την επίθεση.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Ακρόπολις, στο φύλλο της 16ης Αυγούστου εξέφραζε την πεποίθηση ότι οι σφαγές ήταν οργανωμένο σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης.

Εφ. «Ακρόπολις», 16/8/1896 (πηγή: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων – digitallib.parliament.gr)

Η νεαρή τότε Αγγλίδα Ντορίνα Νιβ, η οποία διέμενε στο Κανδιλί και υπήρξε αυτόπτης μάρτυς των διωγμών των Αρμενίων στο παραλιακό αυτό προάστιο, περιέγραψε τα γεγονότα στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Είκοσι έξι χρόνια στο Βόσπορο:

«Ορδές ατάκτων Οθωμανών επί τω φρικτώ έργω»

Ομάδες μουσουλμάνων εμφανίστηκαν ταυτόχρονα και οι Αρμένιοι σφαγιάζονταν από μια ορδή βασιβουζούκων, άγριων ανθρώπων από τη Μικρά Ασία, που ήταν σε ετοιμότητα για μια τέτοια περίσταση. Επικεφαλής των συμμοριών ήταν σοφτάδες και αξιωματικοί της αστυνομίας, ενώ οι παρευρισκόμενοι στρατιώτες απλώς παρατηρούσαν και πότε πότε έριχναν κάποιον πυροβολισμό στον αέρα…

Ανάσυρση πτωμάτων μετά τη σφαγή χιλιάδων Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη, που ακολούθησε την επιχείρηση κατάληψης της τράπεζας. Γκραβούρα από την εφ. «Le petit Parisien», Σεπτέμβριος 1896 (πηγή: armenika.gr / Αρχείο Αγκόπ Τζελαλιάν)

Οι σφαγές στην Κωνσταντινούπολη υπήρξαν αφορμή να εκδηλωθεί ένα μεγάλο κύμα συμπάθειας του ελληνισμού προς τους Αρμενίους.

Ο ελληνικός Τύπος ανά τον κόσμο παρουσίασε λεπτομερώς τα συμβάντα.

Εφ. «Εφημερίς», 16/8/1896 (πηγή: armeniangenocide100.gr)

Οι δημοσιεύσεις, οι περιγραφές και οι καταγγελίες ήταν πολλές. Η συμπαράσταση προς τους διωκόμενους Αρμενίους είχε την κορυφαία έκφανσή της στο χώρο του μικρού και φτωχού ελληνικού κράτους την ώρα που άλλα κράτη (Ρωσία, Σερβία, Ρουμανία) αρνήθηκαν να δεχθούν Αρμένιους πρόσφυγες.

Η Ελλάδα υποδέχεται τους πρόσφυγες

Η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε ανεπιφύλαχτα τους περίπου 12.000 Αρμένιους πρόσφυγες που κατέφυγαν στην Ελλάδα. H κυβέρνηση του Θεόδωρου Δηλιγιάννη, που έως τότε ακολουθούσε ανεκτική πολιτική έναντι της Τουρκίας ενδίδοντας συχνά σε απαιτήσεις της ή υποβαθμίζοντας τις προερχόμενες από αυτήν προκλήσεις, άνοιξε διάπλατα τα σύνορα της χώρας στους δεινοπαθούντες πρόσφυγες, παραβαίνοντας μία από τις βασικές αρχές της πολιτικής της.

Η συμπαράσταση από τους Αθηναίους ήταν αθρόα. Η κορυφαία ηθοποιός Ευαγγελία Παρασκευοπούλου έδωσε ειδική παράσταση και διέθεσε όλες τις εισπράξεις υπέρ των δεινοπαθούντων Αρμενίων. Ο Τύπος της εποχής έγραψε:

«Οι ε­νταύ­θα Αρ­μέ­νιοι – Μί­α ευερ­γε­τι­κή πα­ρά­στα­σις»

Πε­ρί των ε­νταύ­θα προ­σφυ­γό­ντων Αρ­με­νί­ων, οί­τι­νες πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται α­πό τι­νός, ε­λή­φθη πρό­νοια να μη α­πο­στα­λώ­σι προς ερ­γα­σί­αν εις Βό­λον και Λάρισ­σαν, ε­πει­δή ε­κεί είναι Τούρ­κοι και ή­το δυ­να­τόν να συμ­βώ­σιν α­πρό­ο­πτα. Εις την Πε­λο­πόν­νη­σον και τας νή­σους δύ­να­νται ού­τοι να με­τα­βώ­σιν ε­ξευρί­σκο­ντες ερ­γα­σί­αν, κα­θώς και εν Α­θή­ναις, εί­τε ως φύ­λα­κες οι­κιών εί­τε ως α­χθο­φό­ροι ή και ως τε­χνί­ται.

Η ηθοποιός Ευαγγελία Παρασκευοπούλου

Χά­ριν της δια­τρο­φής αυτών, μέ­χρις ό­ταν ευ­ρε­θή ερ­γα­σί­α, α­πε­φα­σί­σθη ό­πως δο­θή εν τω θε­ά­τρω των «Ποι­κί­λων» την ε­σπέ­ραν της προ­σε­χούς Πα­ρα­σκευ­ής, ευερ­γε­τι­κή πα­ρά­στα­σις υ­πό του θιά­σου της κ. Πα­ρα­σκευο­πού­λου. Ελ­πί­ζε­ται ό­τι ο κό­σμος θα συρ­ρεύ­ση α­θρόως, υ­πο­στη­ρί­ζων δυ­στυχείς κα­τα­διω­κό­με­νους χρι­στια­νούς. 

Ε­φη­με­ρίς, 10 Σε­πτεμ­βρί­ου 1896

Στα γεγονότα της 14ης Αυγούστου 1896 βασίστηκε και η ταινία του Ελίας Καζάν America-America.

• Με πληροφορίες από το περ. Αρμενικά, το armenika.gr και το armeniangenocide100.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Τράλλεις: Η ομάς των Ελλήνων Προσκόπων Αϊδινίου» έγραφε η λεζάντα της φωτογραφίας. Ένθετο το εξώφυλλο του ΤΙΜΕ με τον Μεντερές, το 1958 (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αντνάν Μεντερές: Από τη σφαγή των Προσκόπων του Αϊδινίου στην πρωθυπουργία της Τουρκίας και την αγχόνη

17/06/2026 - 2:56μμ
H Nτόρα Τσάτσου-Συμεωνίδη και στιγμιότυπα από δουλειές της, με φωτογραφίες από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Nτόρα Τσάτσου-Συμεωνίδη, η «αιρετική» του ελληνικού χορού

15/06/2026 - 5:35μμ
(Φωτ.: Manos Hadjidakis/Facebook)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: «Το βαλς των χαμένων ονείρων» – Από την Αδριανούπολη στην αθανασία του Μάνου Χατζιδάκι

15/06/2026 - 12:18μμ
Άποψη του ιστορικού συριακού ορθόδοξου μοναστηριού Mor Abhay, γνωστού και ως Beth Mancam, ενός σημαντικού πνευματικού και θρησκευτικού κέντρου της χριστιανικής παράδοσης της Μεσοποταμίας (φωτ.: syriacpress.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τα χωριά που σίγησαν μετά τη Γενοκτονία των Ασσυρίων: Μαρτυρίες από τον ξεριζωμό στο Τουρ Αμπντίν

15/06/2026 - 10:01πμ
(Φωτ. αρχείου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το 1987 η Εθνική Ελλάδας μπάσκετ κατακτούσε την κορυφή της Ευρώπης

14/06/2026 - 7:02μμ
Εξόριστοι Πόντιοι μπροστά σε στοά μεταλλείου στα Άργανα, 1921 (από το βιβλίο «Ο Πόντος των Ελλήνων», εκδ. Έφεσος, 2003)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Μας έδωσαν λίγες ώρες να ετοιμαστούμε»: 77 χρόνια από τις σταλινικές εκτοπίσεις των Ελλήνων

14/06/2026 - 3:27μμ
Ο Ν. Τσακίρογλου στην παρουσίαση της έκδοσης «Ταπεινές σημειώσεις εις τας επιστολάς του Αποστόλου Παύλου» του Φώτη Κόντογλου, 8/10/2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νικήτας Τσακίρογλου: Το κλασικό που γίνεται διαχρονικό

13/06/2026 - 3:12μμ
Γκράφιτι με θέμα τη σφαγή στο Δίστομο, σε τοίχο στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

10 Ιουνίου 1944: Η Σφαγή του Διστόμου – Η ναζιστική θηριωδία ξυπνά μνήμες από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής

10/06/2026 - 12:37μμ
Ο Μάικλ Τζ. Φοξ και η σύζυγός του Τρέισι Πόλαν στην εκδήλωση Time 100 Gala στο Frederick P. Rose Hall του Lincoln Center στη Νέα Υόρκη, 25 Απριλίου 2024 (φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μάικλ Τζ. Φοξ: Από το ταξίδι στο χρόνο στη μάχη με το χρόνο

9/06/2026 - 1:16μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βάιος Χασιαλής)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ανδρέας Βουτσινάς: Η ζωή του εμβληματικού θεατρανθρώπου που από την ελληνική παροικία του Χαρτούμ κατέκτησε το Χόλιγουντ και την Επίδαυρο

8/06/2026 - 12:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο μητροπολίτης Ικονίου κυρός Θεόληπτος (φωτ. Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Θλίψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο – Έφυγε αιφνίδια από τη ζωή ο μητροπολίτης Ικονίου Θεόληπτος

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Peter Klaunzer)

Μουντιάλ 2026: Θρίαμβος στο φινάλε για την Ελβετία

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Νικήτη Χαλκιδικής: 83χρονη βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της – Εξετάζονται τα ακριβή αίτια θανάτου

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Χαμενεΐ: Ενέκρινε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ μετά τις διαβεβαιώσεις Πεζεσκιάν – Ο Τραμπ ζητά «πλήρη κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μέτωπα»

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως/Facebook)

Θλίψη στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας για την απώλεια της Ευσταθίας Τσαΐδου Φιλιππίδου

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας έκλεισε τη σεζόν με χαμόγελα, παραδοσιακές γεύσεις και ευχές

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign