pontosnews.gr
Πέμπτη, 22/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Να μην μας κάψει η φωτιά

Ο Σάββας Καλεντερίδης εξηγεί πώς ένας γενικευμένος πόλεμος στη Μέση Ανατολή απειλεί την Κύπρο και «κάποια ελληνικά νησιά»

2/08/2024 - 4:20μμ
Κόσμος γύρω από τα φέρετρα του Ισμαήλ Χανίγια και του σωματοφύλακά του, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Κόσμος γύρω από τα φέρετρα του Ισμαήλ Χανίγια και του σωματοφύλακά του, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια είναι πολύ πιθανό να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στη Μέση Ανατολή, και όχι μόνο. Ο Παλαιστίνιος πολιτικός ήταν επίσημος προσκεκλημένος της κυβέρνησης του Ιράν, με διπλωματικό διαβατήριο, για να παραστεί στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νεοεκλεγέντος προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.

Η επιχείρηση εξόντωσής του έγινε στο έδαφος του Ιράν, στην πρωτεύουσα της χώρας, σε οίκημα των Φρουρών της Επανάστασης που βρίσκεται σε απόσταση 750 μέτρων από την προεδρική κατοικία.

Αν ληφθεί υπόψη ότι την προηγούμενη μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά του Ισραήλ –μετά το ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Βαγδάτη κατά το οποίο σκοτώθηκαν ανώτατοι αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης–, το Ιράν αναγκάστηκε να την κάνει για να διαφυλάξει το κύρος του ως περιφερειακή δύναμη, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τώρα που τα πράγματα είναι χειρότερα η απάντηση θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Το Ιράν –που εδώ και χρόνια έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο πληρεξουσίων στη Συρία, τον Λίβανο, τη Γάζα, το Ιράκ και την Υεμένη, με εκατοντάδες χιλιάδες ενόπλους με πολεμική εμπειρία και αξιόλογες πυραυλικές δυνατότητες, όπως έχουν αποδείξει οι Χούθι, η Χεζμπολάχ και η ιρακινή Χάσντι Σάμπι–, με τη δολοφονία Χανίγια αποδείχθηκε αδύναμο στο εσωτερικό του. Δεν μπόρεσε να προστατεύσει έναν υψηλό καλεσμένο του, ο οποίος μάλιστα ήταν γνωστό ότι είναι πρώτος στόχος.

Άρα, το Ιράν για να διασώσει το πληγέν κύρος του και για να αποδείξει ότι είναι ισχυρό –αυτό δηλαδή που θέλει να δείξει τόσα χρόνια–, λογικά είναι υποχρεωμένο να απαντήσει.

Και η κατάσταση γίνεται έτι σοβαρότερη, με δεδομένο ότι μερικές ώρες πριν από τη δολοφονία του Χανίγια κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης στη Βηρυτό σκοτώθηκε ο στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ Φουάντ Σιουκρ, και αυτός στενός συνεργάτης της Τεχεράνης.

Συνεπώς τις επόμενες ημέρες ή ώρες θα γίνουμε μάρτυρες της απάντησης του Ιράν και της Χεζμπολάχ, καθώς και των άλλων μελών του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης».

Το Ισραήλ είναι μια πλούσια χώρα, με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, εξελιγμένα οπλικά συστήματα, πυρηνικά όπλα – όμως ίσως απειληθεί ακόμα και η ίδια η ύπαρξή του αν δεν έχει την ενεργή υποστήριξη των ΗΠΑ σε περίπτωση που επιτεθούν όλοι όσοι το έχουν στο «στόχαστρο». Και δεν είναι μόνο το Ιράν και τα μέλη του «άξονα της αντίστασης».

Η Τουρκία καραδοκεί να ξανακάνει τα εδάφη της Γάζας τουρκικά, όπως ήταν πριν από 100 χρόνια, κάτι που μας το υπενθύμισε πρόσφατα ο Ερντογάν, ο οποίος δεν παρέλειψε να απειλήσει το Ισραήλ με εισβολή.

Η δήλωση του Τούρκου προέδρου δεν έγινε για εσωτερική κατανάλωση: Του παρουσίασαν ένα σενάριο με βάση το οποίο η Μέση Ανατολή παίρνει φωτιά, κάτι που θα αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία για την ανάκτηση των… απωλεσθέντων εδαφών.

Γι’ αυτό ακολούθησε η απειλητική ανάρτηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Ισραέλ Κατς στο Χ. «Ο Ερντογάν ακολουθεί τα βήματα του Σαντάμ Χουσεΐν και απειλεί να επιτεθεί στο Ισραήλ. Πρέπει απλά να θυμάται τι έγινε εκεί [σ.σ. στο Ιράκ] και πώς τελείωσε το καθεστώς του Χουσεΐν» έγραψε. Μάλιστα δημοσίευσε μια  φωτογραφία του Ιρακινού προέδρου λίγο μετά τη σύλληψή του.

Γι’ αυτό και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, με την οποία ζητείται η αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ: «Λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για εισβολή στο Ισραήλ και την επικίνδυνη ρητορική του, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς κάλεσε τους διπλωμάτες να συνεργαστούν επειγόντως με όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, ζητώντας την καταδίκη της Τουρκίας και απαιτώντας την αποβολή της από την περιφερειακή συμμαχία».

Εν αναμονή της απάντησης του Ιράν και της Χεζμπολάχ και των όσων πιθανόν να επακολουθήσουν, να σημειώσουμε ότι η Τουρκία, στο ακραίο σενάριο ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή που θα δημιουργήσει καθεστώς χάους και ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή, επικαλούμενη τις δηλώσεις Νασράλα για στοχοποίηση της Κύπρου σε περίπτωση εμπλοκής της στον πόλεμο στο πλευρό του Ισραήλ, έχει έτοιμα σχέδια να εισβάλει στην ελεύθερη Κύπρο, αλλά και σε «κάποια ελληνικά νησιά» που εμπλέκονται στον πόλεμο.

Αυτά δεν είναι φαντασιώσεις. Ο Χακάν Φιντάν και Τούρκοι ακαδημαϊκοί ετοιμάζουν τη «νομιμοποιητική βάση».

Για τους παραπάνω λόγους, Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις επιλογές μας, και κυρίως να είμαστε έτοιμοι για όλα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι Σαράντα Μάρτυρες της Σεβάστειας σε εικόνα της σχολής του Νόβγκοροντ, του 15ου αιώνα (πηγή: Wikimedia Commons)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Β’)

20/10/2026 - 9:23πμ
Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο Τούρκος υποναύαρχος εν αποστρατεία, που το 2006 παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (πηγή: YouTube/Cem Gürdeniz)
ΓΝΩΜΕΣ

Οδυνηρές παρεξηγήσεις

18/10/2026 - 4:30μμ
Tο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Αν. Μεσόγειος: Η Αθήνα χαμένη στις ισορροπίες

17/10/2026 - 10:09πμ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, στις 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί «σουνιτικού ΝΑΤΟ»

15/10/2026 - 3:37μμ
Λεπτομέρεια από τον πίνακα του Φώτη Κόντογλου «Οι Άγιοι Σαράντα ή Σαράντα Μάρτυρες» (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Α’)

13/10/2026 - 10:11πμ
Το πόντιουμ στο λόφο της Πνύκας, απ’ όπου ο Μάρκο Ρούμπιο εκφώνησε την ομιλία του με φόντο της Ακρόπολη, αναφερόμενος στο μέλλον του δυτικού πολιτισμού και στις κοινές αξίες Ελλάδας, Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. Τέταρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος / POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Πήρε ό,τι ήθελε και άφησε το λογαριασμό

10/10/2026 - 9:40πμ
(Φωτ. αρχείου: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο στην «αυλή» του Ερντογάν

9/10/2026 - 4:45μμ
Η Αγλαΐα Μπαλτά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου του ΟΗΕ από την Ελλάδα (πηγή: UN)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν η Ελλάδα εξευτελίζεται από τους διπλωμάτες της

4/10/2026 - 3:33μμ
Φωτογραφία που παραχωρήθηκε από τη Σερβική Προεδρία απεικονίζει τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να πραγματοποιεί δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης πριν υπογράψει την επίσημη επιστολή παραίτησής του στο Βελιγράδι, Σερβία, 27 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA/ DIMITRIJE GOLL/ SERBIAN PRESIDENCY)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι εκλογές στη Σερβία και οι γεωπολιτικές ισορροπίες

3/10/2026 - 9:28πμ
O Χαλίφα Χάφταρ όταν είχε έρθει στην Ελλάδα (φωτ. αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / Γιάννης Κολεσίδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Γεωπολιτική μυωπία ή κάτι άλλο;

2/10/2026 - 4:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Ποντιακό Αντάμωμα Νεολαίας στη Νίκαια: Οι νέοι συναντούν τις ρίζες τους μέσα από τη μουσική και τον χορό

13 λεπτά πριν
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Khaled bin Mohamed bin Zayed Al Nahyan, στο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα είναι γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Κόλπου» – Στο επίκεντρο η στρατηγική συμμαχία με τα ΗΑΕ

39 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA/MALTON DIBRA)

Αλβανία: Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στα Τίρανα – Στους δρόμους με αίτημα να φύγει ο Ράμα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Μελισσίων/Facebook)

Ένωση Ποντίων Μελισσίων: Σεμινάρια ποντιακής γαστρονομίας – Στο επίκεντρο η «Στύπα», το παραδοσιακό τουρσί του Πόντου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Γαλλία: Πρώτο ανθρώπινο κρούσμα του ιού Σαμόντα – Ο ασθενής πέθανε

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ecumenical Patriarchate/Facebook)

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Συγκινητική εκδήλωση στο Φανάρι για τα 35 χρόνια του Βαρθολομαίου στον Θρόνο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV