pontosnews.gr
Δευτέρα, 9/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Να μην μας κάψει η φωτιά

Ο Σάββας Καλεντερίδης εξηγεί πώς ένας γενικευμένος πόλεμος στη Μέση Ανατολή απειλεί την Κύπρο και «κάποια ελληνικά νησιά»

2/08/2024 - 4:20μμ
Κόσμος γύρω από τα φέρετρα του Ισμαήλ Χανίγια και του σωματοφύλακά του, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Κόσμος γύρω από τα φέρετρα του Ισμαήλ Χανίγια και του σωματοφύλακά του, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια είναι πολύ πιθανό να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν στη Μέση Ανατολή, και όχι μόνο. Ο Παλαιστίνιος πολιτικός ήταν επίσημος προσκεκλημένος της κυβέρνησης του Ιράν, με διπλωματικό διαβατήριο, για να παραστεί στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νεοεκλεγέντος προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.

Η επιχείρηση εξόντωσής του έγινε στο έδαφος του Ιράν, στην πρωτεύουσα της χώρας, σε οίκημα των Φρουρών της Επανάστασης που βρίσκεται σε απόσταση 750 μέτρων από την προεδρική κατοικία.

Αν ληφθεί υπόψη ότι την προηγούμενη μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά του Ισραήλ –μετά το ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Βαγδάτη κατά το οποίο σκοτώθηκαν ανώτατοι αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης–, το Ιράν αναγκάστηκε να την κάνει για να διαφυλάξει το κύρος του ως περιφερειακή δύναμη, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τώρα που τα πράγματα είναι χειρότερα η απάντηση θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Το Ιράν –που εδώ και χρόνια έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο πληρεξουσίων στη Συρία, τον Λίβανο, τη Γάζα, το Ιράκ και την Υεμένη, με εκατοντάδες χιλιάδες ενόπλους με πολεμική εμπειρία και αξιόλογες πυραυλικές δυνατότητες, όπως έχουν αποδείξει οι Χούθι, η Χεζμπολάχ και η ιρακινή Χάσντι Σάμπι–, με τη δολοφονία Χανίγια αποδείχθηκε αδύναμο στο εσωτερικό του. Δεν μπόρεσε να προστατεύσει έναν υψηλό καλεσμένο του, ο οποίος μάλιστα ήταν γνωστό ότι είναι πρώτος στόχος.

Άρα, το Ιράν για να διασώσει το πληγέν κύρος του και για να αποδείξει ότι είναι ισχυρό –αυτό δηλαδή που θέλει να δείξει τόσα χρόνια–, λογικά είναι υποχρεωμένο να απαντήσει.

Και η κατάσταση γίνεται έτι σοβαρότερη, με δεδομένο ότι μερικές ώρες πριν από τη δολοφονία του Χανίγια κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης στη Βηρυτό σκοτώθηκε ο στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ Φουάντ Σιουκρ, και αυτός στενός συνεργάτης της Τεχεράνης.

Συνεπώς τις επόμενες ημέρες ή ώρες θα γίνουμε μάρτυρες της απάντησης του Ιράν και της Χεζμπολάχ, καθώς και των άλλων μελών του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης».

Το Ισραήλ είναι μια πλούσια χώρα, με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, εξελιγμένα οπλικά συστήματα, πυρηνικά όπλα – όμως ίσως απειληθεί ακόμα και η ίδια η ύπαρξή του αν δεν έχει την ενεργή υποστήριξη των ΗΠΑ σε περίπτωση που επιτεθούν όλοι όσοι το έχουν στο «στόχαστρο». Και δεν είναι μόνο το Ιράν και τα μέλη του «άξονα της αντίστασης».

Η Τουρκία καραδοκεί να ξανακάνει τα εδάφη της Γάζας τουρκικά, όπως ήταν πριν από 100 χρόνια, κάτι που μας το υπενθύμισε πρόσφατα ο Ερντογάν, ο οποίος δεν παρέλειψε να απειλήσει το Ισραήλ με εισβολή.

Η δήλωση του Τούρκου προέδρου δεν έγινε για εσωτερική κατανάλωση: Του παρουσίασαν ένα σενάριο με βάση το οποίο η Μέση Ανατολή παίρνει φωτιά, κάτι που θα αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία για την ανάκτηση των… απωλεσθέντων εδαφών.

Γι’ αυτό ακολούθησε η απειλητική ανάρτηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Ισραέλ Κατς στο Χ. «Ο Ερντογάν ακολουθεί τα βήματα του Σαντάμ Χουσεΐν και απειλεί να επιτεθεί στο Ισραήλ. Πρέπει απλά να θυμάται τι έγινε εκεί [σ.σ. στο Ιράκ] και πώς τελείωσε το καθεστώς του Χουσεΐν» έγραψε. Μάλιστα δημοσίευσε μια  φωτογραφία του Ιρακινού προέδρου λίγο μετά τη σύλληψή του.

Γι’ αυτό και η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, με την οποία ζητείται η αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ: «Λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για εισβολή στο Ισραήλ και την επικίνδυνη ρητορική του, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς κάλεσε τους διπλωμάτες να συνεργαστούν επειγόντως με όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, ζητώντας την καταδίκη της Τουρκίας και απαιτώντας την αποβολή της από την περιφερειακή συμμαχία».

Εν αναμονή της απάντησης του Ιράν και της Χεζμπολάχ και των όσων πιθανόν να επακολουθήσουν, να σημειώσουμε ότι η Τουρκία, στο ακραίο σενάριο ενός γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή που θα δημιουργήσει καθεστώς χάους και ρευστότητας στην ευρύτερη περιοχή, επικαλούμενη τις δηλώσεις Νασράλα για στοχοποίηση της Κύπρου σε περίπτωση εμπλοκής της στον πόλεμο στο πλευρό του Ισραήλ, έχει έτοιμα σχέδια να εισβάλει στην ελεύθερη Κύπρο, αλλά και σε «κάποια ελληνικά νησιά» που εμπλέκονται στον πόλεμο.

Αυτά δεν είναι φαντασιώσεις. Ο Χακάν Φιντάν και Τούρκοι ακαδημαϊκοί ετοιμάζουν τη «νομιμοποιητική βάση».

Για τους παραπάνω λόγους, Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τις επιλογές μας, και κυρίως να είμαστε έτοιμοι για όλα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο ενώ ήδη αυτός και οι συνεργάτες του κάνουν σχέδια για την περιοχή μας (φωτ. αρχείου: EPA/Samuel Corum/POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Ανακατατάξεις στην περιοχή μας

8/02/2026 - 4:48μμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία «χορεύει» την Αθήνα

7/02/2026 - 9:39πμ
(Φωτ.: EPA / Allison Dinner)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεγάλη αλλαγή στο δόγμα των ΗΠΑ

6/02/2026 - 4:21μμ
Ο χορτασμός των πεντακισχιλίων (πηγή: Wikivorker / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Α’)

3/02/2026 - 9:34πμ
Στρατιώτης του συριακού στρατού κοντά στις γραμμές εμπλοκής με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από την πόλη Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, 23 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Ahmad Fallaha)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε κίνδυνο οι μειονότητες στη Συρία

1/02/2026 - 4:04μμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Τετελεσμένα δημιουργεί η Τουρκία με τις NAVTEX – Με τη σιωπή της κυβέρνησης

31/01/2026 - 9:31πμ
Οι γερουσιαστές
Richard Blumenthal (αρ.) και Lindsey Graham, τον Μάιο του 2025 στην Ουκρανία (φωτ. αρχείου: EPA/ UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE)
ΓΝΩΜΕΣ

Αλλάζει η στάση των ΗΠΑ στο Κουρδικό;

30/01/2026 - 3:58μμ
Ο Μαζλούμ Άμπντι επικεφαλης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/ File:Mazlum_Ebdî)
ΓΝΩΜΕΣ

H προδοσία των Κούρδων και η επίθεση στο Ιράν

25/01/2026 - 4:43μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πριν φύγει από το Νταβός, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου (φωτ.: 
EPA/ Laurent Gillieron)
ΓΝΩΜΕΣ

Και ο άγιος φοβέρα θέλει

24/01/2026 - 10:02πμ
Η βάπτιση του Ιησού σε έργο των Andrea del Verrocchio και Leonardo da Vinci (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Γ’)

20/01/2026 - 9:32πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς στην βιομηχανία μπισκότων «Βιολάντα» στα Τρίκαλα (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ Βασίλης Βερβερίδης)

«Βιολάντα»: Την έντονη μυρωδιά στο εργοστάσιο επιβεβαιώνουν πάνω από 25 εργαζόμενοι

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Super League: Πράσινο το κλάσικο με Ταμπόρδα

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Βασίλης Παπαδόπουλος)

Καρπενήσι: Ακέφαλη σορός άνδρα εντοπίστηκε σε αμάξι που έπεσε από γκρεμό

7 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»)

Μουχαπέτ’ για την Τσικνοπέμπτη από την «Παναγία Κρεμαστή»

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Davis Cup: Ο Τσιτσιπάς «καθάρισε» για την Εθνική

8 ώρες πριν
Το σιντριβάνι στην στην πλατεία Δαβάκη, από το οποίο ανασύρθηκε το 2 ετών κοριτσάκι (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Καλλιθέα: Κοριτσάκι ανασύρθηκε από σιντριβάνι χωρίς τις αισθήσεις του

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign