pontosnews.gr
Πέμπτη, 3/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι περιπέτειες της πραγματικής Μακεδονίας

Του Σάββα Καλεντερίδη

14/07/2024 - 4:26μμ
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / EUROKINISSI / Βασίλης Βερβερίδης)

(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / EUROKINISSI / Βασίλης Βερβερίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Αλβανία αναγνώρισε το 2017 την ύπαρξη βουλγαρικής μειονότητας στο έδαφός της, κατόπιν απαίτησης της Βουλγαρίας, για να συναινέσει στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό η βουλγαρική μειονότητα συμπεριλήφθηκε στο ερωτηματολόγιο της απογραφής του πληθυσμού που διεξήγαγε η Αλβανία το 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αλβανική Στατιστική Υπηρεσία, στην απογραφή ο αριθμός των «Βορειομακεδόνων» στην Αλβανία ανέρχεται στους 2.281 έναντι 5.512 που ήταν στην απογραφή του 2011, ενώ ο αριθμός των Βουλγάρων στα 7.100 άτομα.

Όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, οι ψευδομακεδόνες των Σκοπίων υπέστησαν διπλό κλονισμό.

Ο ένας ήταν η αναφορά σε «Βορειομακεδόνες», που προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των Σκοπίων και Τιράνων, μετά το οποίο η στατιστική υπηρεσία διόρθωσε την αναφορά, γράφοντας «Μακεδόνες (Βόρεια Μακεδονία)». Εδώ οι Αλβανοί μάλλον αισθάνθηκαν την ανάγκη να γράψουν ό,τι έγραψαν σε παρένθεση, γιατί προφανώς σκέφθηκαν ότι υπάρχουν οι πραγματικοί Μακεδόνες στην Ελλάδα…

Ο δεύτερος ήταν η μείωση του αριθμού των «Βορειομακεδόνων», σε σχέση με την απογραφή του 2011 και η εμφάνιση των Βουλγάρων για πρώτη φορά ως επίσημη και μάλιστα καταγεγραμμένη αριθμητικά μειονότητα. Από μελέτη δε των στοιχείων της απογραφής, προκύπτει ότι πολλοί από εκείνους που είχαν δηλώσει «Μακεδόνες» το 2011, τώρα, στην απογραφή του 2023, ελευθέρως βουλόμενοι, δήλωσαν Βούλγαροι.

Και όλα αυτά επειδή το υπουργείο Εξωτερικών, το πολιτικό σύστημα αλλά και το κράτος της Βουλγαρίας, χάραξαν στρατηγική και είπαν: Για να πούμε ΝΑΙ στην είσοδο των Σκοπίων και της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να απαιτήσουμε από τις δύο χώρες να αναγνωρίσουν την ύπαρξη βουλγαρικής μειονότητας στο έδαφος τους.

Το ένα το πέτυχαν, αποδεικνύοντας ότι η «μακεδονική ταυτότητα», που αναγνώρισαν οι δικοί μας υπογράψαντες την Συμφωνίας των Πρεσπών και την παρουσιάζουν ως εθνική επιτυχία οι διαπρύσιοι υπερασπιστές της, είναι ψεύτικη και κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος στην Αλβανία, όταν οι πολίτες μπόρεσαν να εκφραστούν ελεύθερα, χωρίς την καταπίεση του κράτους των Σκοπίων, που διατηρεί στο θέμα αυτό τα παλαιά εκφοβιστικά και καταπιεστικά κομμουνιστικά του χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο δεν το πέτυχαν ακόμα, αφού οι Σκοπιανοί αρνούνται να αναθεωρήσουν το σύνταγμά τους και να αναγνωρίσουν τη βουλγαρική μειονότητα στο έδαφός τους. Αργά η γρήγορα θα γίνει κι αυτό και θα αρχίσει κι εκεί να καταρρέει το ουρανομήκες ψέμα που έχουν επιβάλλει σε μέρος του λαού τους να πιστέψουν ότι η βουλγαρική γλώσσα που μιλούν είναι «μακεδονική» και ότι η εθνική τους ταυτότητα είναι κι αυτή «μακεδονική».

Να δούμε όμως τι μπορεί να σημαίνει η πιθανή συνεργασία Σόφιας-Τιράνων στο θέμα της αποδόμησης της ψευδομακεδονικής εθνικής ταυτότητας.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή που έγινε στο κράτος των Σκοπίων το 2002, οι Σλάβοι αποτελούν το 64% του συνόλου του πληθυσμού, που τότε ανεχόταν σε 2.022.547 άτομα, ενώ οι Αλβανοί το 25,2%. Μάλιστα, οι Αλβανοί κατοικούν σε περιοχές που συνορεύουν με την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.

Άρα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμφέρει την Αλβανία η κατάργηση της «μακεδονικής» ταυτότητας και η αποδοχή από τους Σλάβους των Σκοπίων ότι είναι Βούλγαροι, γιατί κάτι τέτοιο μακροπρόθεσμα πιθανόν να οδηγούσε στην αποδυνάμωση ή και κατάρρευση αυτού του τεχνητού κράτους, εξελίξεις που θα διευκόλυναν την ενσωμάτωση αυτού του 25,2% των Αλβανών στην «μητέρα Αλβανία».

Αν ισχύει το ανωτέρω σκεπτικό, ακριβώς ίδιοι θα πρέπει να είναι και οι στόχοι της Βουλγαρίας.

Το θέμα είναι αν έχει κάποια στρατηγική η Ελλάδα, για την αποδόμηση του ψευδομακεδονισμού, που, κατά την άποψή μας, είναι ο μόνος τρόπος για να επέλθει η σταθερότητα στην περιοχή, καθότι τα ψέματα είναι αυτά που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά στην περιοχή και όχι η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Και το λέμε αυτό γιατί υπάρχουν κάποιοι στο υπουργείο Εξωτερικών και όχι μόνο, που μας λένε ότι μας συμφέρει να υπάρχει αυτό το κράτος, το οποίο είναι φραγμός στη Μεγάλη Αλβανία και τη Μεγάλη Βουλγαρία.

Μόνο που ξεχνούν να πουν ότι αυτό το κράτος, μπορεί να αποτρέπει προς στιγμήν αυτό που υποστηρίζουν, δηλαδή τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας και της Μεγάλης Βουλγαρίας, ανοίγει όμως διάπλατα το δρόμο για τη «Μεγάλη Μακεδονία» και τη «Μικρή Ελλάδα».

Ο τελικός στόχος του ψευδομακεδονισμού και της ύπαρξης του κράτους των Σκοπίων, είναι η «Μεγάλη Μακεδονία» και κυρίως η Θεσσαλονίκη.

Και αυτός δεν είναι στόχος μόνο των ψευδομακεδόνων.

Για τους παραπάνω λόγους, είναι απαραίτητο η Ελλάδα να κάνει τη δική της στρατηγική για το Σκοπιανό και την αποδόμηση του ψευδομακεδονισμού.

Η εικόνα του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, όταν επιχειρηματολογούσε για τις προκλήσεις των Σκοπιανών, που χρησιμοποιούν πλέον… φόρα παρτίδα το σκέτο Μακεδονία, είναι αποκαρδιωτική έως αξιολύπητη.

Δεν αξίζει αυτό στη χώρα μας.

Σηκώστε τα μανίκια και πιάστε δουλειά, να γκρεμίσουμε τον ψευδομακεδονισμό, όπως έκαναν οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Έργο του Schnorr von Carolsfeld (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Β’)

1/07/2025 - 9:10πμ
Ντόναλντ Τραμπ και  Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (εικ.: EPA/MICHAEL REYNOLDS/ EPA/ RAMON VAN FLYMEN)
ΓΝΩΜΕΣ

Τραμπ, Ερντογάν και Μητσοτάκης

29/06/2025 - 3:40μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η πέτρα του σκανδάλου είναι ο κ. Μητσοτάκης

28/06/2025 - 9:49πμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί σχέσεων Τραμπ-Ερντογάν

27/06/2025 - 4:10μμ
«Η παρουσίαση του Ιακώβ στον Ισαάκ», έργο του Luca Giordano (πηγή: Museo Nacional de Bellas Artes & Wikimedia Argentina / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ισαάκ όταν ευλόγησε τον Ιακώβ (Μέρος Α’)

24/06/2025 - 9:42πμ
Εικόνα από το σημείο όπου έπεσε ιρανικός πύραυλος, στη Ness Ziona, στο νότιο τμήμα του Τελ Αβίβ (φωτ.: EPA/ATEF SAFADI)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πραγματικός στόχος του Ισραήλ στο Ιράν

22/06/2025 - 5:06μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα τους ακουμπούσε κανείς εάν δεν υπήρχε η Ευρώπη;

21/06/2025 - 9:38πμ
(Φωτ. αρχείου: turdef.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Προσοχή στο πυραυλικό δυναμικό της Τουρκίας

20/06/2025 - 4:03μμ
«Ο Χριστός ομιλών τη Σαμαρέιτιδι», έργο του Χανιώτη αγιογράφου Νικόλαου Βλαχάκη, 1900 (πηγή: facebook / Ιωάννης Παπαδάκης)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη Σαμαρείτιδα (Μέρος Δ’)

17/06/2025 - 9:26πμ
(Φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΓΝΩΜΕΣ

Προς γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή;

14/06/2025 - 2:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: facebook.com/Forecast Weather Greece)

Πύρινος κλοιός στην Ιεράπετρα: Εκτός ελέγχου η φωτιά – Καίγονται σπίτια, εκκενώνονται οικισμοί

7 ώρες πριν
(Πηγή: youtube.com/@ert)

Χαλκιδική: Αγώνας για να σωθεί το πευκοδάσος κοντά στη Βουρβουρού της Σιθωνίας

7 ώρες πριν
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απευθύνεται στους ευρωβουλευτές (φωτ. αρχείου: Twitter / 
Ursula von der Leyen)

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αντιμέτωπη με πρόταση μομφής ακροδεξιών ευρωβουλευτών

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: astynomia.gr)

Προπονητής πολεμικών τεχνών συνελήφθη για γενετήσιες πράξεις σε ανήλικη αθλήτρια

8 ώρες πριν
Στο βάθρο της κατηγορίας U20 -72kg της πάλης ανέβηκαν ο Γεωργιανός Αλεξάντερ Ρουσιτασβίλι (χρυσό), ο Αρμένιος Γκασπάρ Τερτεριάν (ασημένιο), ο Ουκρανός Ανατόλι Πασνάκ (χάλκινο) και ο Αρίωνας Κολιτσόπουλος (χάλκινο) (φωτ.: elop.gr)

Αρίωνας Κολιτσόπουλος: Επιστρέφει με χάλκινο μετάλλιο από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Πάλης U20

9 ώρες πριν
Διαδήλωση υπέρ των Αβορίγινων στο Μπρίσμπεϊν στη διάρκεια των εθνικών εορτασμών της Αυστραλίας στις 26 Ιανουαρίου, επέτειος της ημέρας που έφθασαν οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι στο νησί (φωτ.: EPA/Jono Searle)

Αυστραλία: Οι αυτόχθονες Αβορίγινες υπήρξαν θύματα γενοκτονίας

9 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign