pontosnews.gr
Κυριακή, 31/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ακρόπολη: Αρχαίο γκράφιτι αποκαλύπτει και άλλο ναό πριν από τον Παρθενώνα

Τι δείχνει το σχέδιο ενός βοσκού, το οποίο ανακαλύφθηκε στο λόφο Μπαράκου κοντά στη Βάρη της Αττικής

25/06/2024 - 8:09μμ
Το σχέδιο του ναού διακρίνεται επάνω στην πέτρα (φωτ.: Merle Langdon, Jan Z. van Rookhuijzen)

Το σχέδιο του ναού διακρίνεται επάνω στην πέτρα (φωτ.: Merle Langdon, Jan Z. van Rookhuijzen)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Γκράφιτι» ηλικίας 2.500 ετών το οποίο μαρτυρά την ύπαρξη ενός χαμένου αρχαίου ναού στην Ακρόπολη πριν από τον Παρθενώνα ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο λόφο Μπαράκου κοντά στη Βάρη της Αττικής.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το σχέδιο, που ανήκει σε κάποιο βοσκό ή κτηνοτρόφο με το όνομα Μίκωνας, υποδεικνύει ότι το 570 π.Χ. υπήρχε ένας τεράστιος αρχαίος ναός στην Ακρόπολη, προγενέστερος του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με τον Μερλ Λάνγκτον, καθηγητή κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Τενεσί που έκανε την ανακάλυψη, το οικοδόμημα στο οποίο αναφέρεται το γκραφίτι είναι «Το Εκατόμπεδον».

Το «Εκατόμπεδον» ήταν κάποτε η επίσημη αρχαία ονομασία του ναού της Αθηνάς, μια αναφορά στο μέγεθος του ναού. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το γεγονός ότι το αλφάβητο που χρησιμοποιήθηκε σε αυτό το γκράφιτι χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ., τουλάχιστον 50 χρόνια πριν ξεκινήσει η κατασκευή του Παρθενώνα.

Το σχέδιο του ναού σε απεικόνιση των αρχαιολόγων με κλίμακα (φωτ.: Merle Langdon, Jan Z. van Rookhuijzen)

«Το γκράφιτι του Μίκωνα υποστηρίζει τη θεωρία ότι το Εκατόμπεδον ήταν ένας ναός στη νότια πλευρά της Ακρόπολης», έγραψε ο Λάνγκτον στη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Archaeology».

Αυτός ο ναός καταστράφηκε και πολλοί από τους κίονες ενδέχεται να επαναχρησιμοποιήθηκαν στις αρχαίες ελληνικές κατασκευές που στέκονται ακόμη στην κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται σήμερα ο Παρθενώνας.

Δύο υποψήφιοι ναοί

Ο καθηγητής σημείωσε ότι υπάρχουν δύο πιθανοί υποψήφιοι ναοί οι οποίοι θα μπορούσαν να ταιριάζουν με το διάγραμμα που σχεδίασε ο Μίκωνας στο γκράφιτι του. Ο ένας είναι γνωστός ως «ο ναός του Κυανοπώγωνα» και ο άλλος ως «ο ναός της Γιγαντομαχίας».

Ο «ναός του Κυανοπώγωνα», ο οποίος, σύμφωνα με τη θεωρία, χτίστηκε στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης γύρω στο δεύτερο τέταρτο του 6ου αιώνα, ονομάστηκε έτσι από τους αρχαιολόγους λόγω ενός εξέχοντος τρικέφαλου φιδιού με γαλάζια γενειάδα, που βρέθηκε ανάμεσα στα ερείπιά του. Ο «ναός της Γιγαντομαχίας» χρονολογείται περίπου στην ίδια περίοδο του 6ου αιώνα. Αν και έχουν βρεθεί απομεινάρια του ναού στην Ακρόπολη, η ακριβής αρχική του θέση εξακολουθεί να αμφισβητείται από τους μελετητές.

Το κόκκινο βέλος υποδεικνύει το σημείο όπου βρέθηκε το σχέδιο (φωτ.: Merle Langdon, Jan Z. van Rookhuijzen)

Πλήθος γκράφιτι στην περιοχή

Εδώ και χρόνια, η ερευνητική ομάδα μελετά τα σκίτσα και τα γκράφιτι που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή και στα οποία απεικονίζουν πλοία, άλογα και ερωτικές σκηνές.

«Δεν είναι γνωστό γιατί οι βοσκοί έκαναν τόσα πολλά γκράφιτι» έγραψαν οι ερευνητές. «Ίσως να ήταν απλώς μια μορφή διαφυγής κατά τη διάρκεια των βαρετών στιγμών της δουλειάς τους» πρόσθεσαν.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και λεπτομερείς αναπαραγωγές για να αναλύσουν το στυλ γραφής του βοσκού, αναζητώντας στοιχεία στις μορφές των γραμμάτων, το γραφικό χαρακτήρα και την ορθογραφία του, ώστε να χρονολογήσουν καλύτερα και να πιστοποιήσουν την αυθεντικότητα του ευρήματος.

Η ομάδα συνέκρινε το σχέδιο του Μίκωνα και τον τρόπο γραφής του με άλλα αρχιτεκτονικά σχέδια και επιγραφές που έχουν ανακαλυφθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για «την παλαιότερη γνωστή μαρτυρία θαυμασμού της αρχιτεκτονικής της Ακρόπολης», με βάση την πιστή και ευνοϊκή απεικόνιση των κιόνων που μοιάζει με τη στέγη του οικοδομήματος. Σημείωσαν επίσης ότι το γκράφιτι του Μίκωνα είναι πλέον η παλαιότερη καταγεγραμμένη περίπτωση ατόμου που χρησιμοποιεί τον όρο «Εκατόμπεδον» αναφερόμενο σε έναν μεγάλο ναό ή κτίριο.

Ωστόσο, το αρχαίο γκράφιτι έχει ακόμη κάποια μυστήρια που πρέπει να αποκωδικοποιηθούν, καθώς η επιγραφή του βοσκού έχει υποστεί διάβρωση.

«Αυτό δυσκολεύει την πλήρη εκτίμηση τόσο του σχεδίου όσο και της επιγραφής από την οποία ορισμένα γράμματα είναι δυσανάγνωστα» κατέληξαν οι ερευνητές.

Πηγές: Daily Mail, ertnews.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από τη φετινή «Λυσιστράτη» του ΚΘΒΕ (φωτ.: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος / Μike Rafail)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η φετινή διπλή Λυσιστράτη και οι… άλλες

31/05/2026 - 1:27μμ
Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Με αυτήν τη φωτογραφία επέλεξε η Εταιρεία Συγγραφέων να αποχαιρετήσει τον σπουδαίο των ελληνικών γραμμάτων
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Τα ελληνικά γράμματα έχασαν έναν μεγάλο ποιητή, μελετητή και βιβλιογράφο

30/05/2026 - 8:36μμ
Ο Λευτέρης Πανταζής και η Λένα Κιτσοπούλου (πηγή: aefestival.gr/)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Λένα Κιτσοπούλου, μαζί με τον Λευτέρη Πανταζή στις «Βάκχες» του Ευρυπίδη, ετοιμάζονται να ταρακουνήσουν την Αθήνα

29/05/2026 - 7:45μμ
Προβολή στο Πάρκο Ελευθερίας, στο πλαίσιο του This is Athens City Festival
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το This is Athens City Festival έφερε Greek cinema vibes στο Πάρκο Ελευθερίας (vid.)

29/05/2026 - 4:21μμ
Εσωτερική εικόνα από τα Ανάκτορα της Κνωσού (φωτ.: Наталія Івасишина/google.com/maps/contrib)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κνωσός: Λαμπρή τελετή για την ένταξη των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

28/05/2026 - 1:00μμ
Ο μνημειακός τάφος, που εκτιμάται ότι ανήκε σε γυναίκα αριστοκρατικής καταγωγής, αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία Όλυμπο της Λυκίας, στην περιοχή της Αττάλειας (φωτ.: Anadolu Agency)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μνημειακός τάφος με μορφές της Νίκης και του Έρωτα βρέθηκε στην αρχαία Όλυμπο της Λυκίας

27/05/2026 - 8:25μμ
Το live των Adriatique στο Θέατρο Πέτρας
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Adriatique έφεραν ένα μουσικό experience χωρίς προηγούμενο στην Αθήνα

27/05/2026 - 7:00μμ
Χάρη στα drone μπορούμε να βλέπουμε σε όλη του την έκταση αυτόν τον αρχιτεκτονικό άθλο (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Τουρκία θέλει τη Μονή Σουμελά στον μόνιμο κατάλογο της UNESCO – Το ενδιαφέρον για το ιστορικό σύμβολο των Ελλήνων

26/05/2026 - 11:01μμ
Μία από τις σημαντικότερες γεωγραφικές εγκυκλοπαίδειες της αρχαιότητας, του Στράβωνα, εκτίθεται στο Μουσείο Σαμψούντας, μαζί με σπάνια πρωτότυπα γεωγραφικά έργα (φωτ.: IHA)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η γεωγραφική εγκυκλοπαίδεια του Στράβωνα στο Μουσείο Σαμψούντας

24/05/2026 - 11:30μμ
Στιγμιότυπο από τον γάμο της Σοφίας Βέμπο με τον Μίμη Τραϊφόρο, τον Οκτώβριο του 1958 (φωτ.: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ Βασίλης Π. Τραϊφόρος/«ΜΙΜΗΣ ΤΡΑΪΦΟΡΟΣ - ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ της Ελλάδος παιδιά»/Εκδόσεις ΑΛΚΥΩΝ 2013)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σοφία Βέμπο: Μέσα στο διαμέρισμα-καταφύγιο όπου έζησε και έσωσε φοιτητές το ’73

24/05/2026 - 11:15πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Ένιωσε αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Αρετσού

29 λεπτά πριν
Εικόνα από το μετρό Θεσσαλονίκης (φωτ. αρχείου: EUROKINSSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Νίκος Ταχιάος: Τέλος Ιουλίου το μετρό στην Καλαμαριά – Το 2027 το Flyover

60 λεπτά πριν
Από τη φετινή «Λυσιστράτη» του ΚΘΒΕ (φωτ.: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος / Μike Rafail)

Η φετινή διπλή Λυσιστράτη και οι… άλλες

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν οι γονείς παιδιού 4,5 ετών που βρέθηκε να περιφέρεται σε πεζοδρόμιο

2 ώρες πριν
Πρόσφυγες και μετανάστες στο Εκθεσιακό Κέντρο Αγυιάς Χανιών, τον Σεπτέμβριο του 2025 (φωτ.: EUROKINISSI)

Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης: Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/mamashaw-5136746/)

Νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω» για κλειστά σπίτια – Πώς θα πάρετε επιδότηση έως 95% για να φτιάξετε παλιά ακίνητα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign