pontosnews.gr
Δευτέρα, 27/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ακρόπολη: Αρχαίο γκράφιτι αποκαλύπτει και άλλο ναό πριν από τον Παρθενώνα

Τι δείχνει το σχέδιο ενός βοσκού, το οποίο ανακαλύφθηκε στο λόφο Μπαράκου κοντά στη Βάρη της Αττικής

25/06/2024 - 8:09μμ
Το σχέδιο του ναού διακρίνεται επάνω στην πέτρα (φωτ.: Merle Langdon, Jan Z. van Rookhuijzen)

Το σχέδιο του ναού διακρίνεται επάνω στην πέτρα (φωτ.: Merle Langdon, Jan Z. van Rookhuijzen)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Γκράφιτι» ηλικίας 2.500 ετών το οποίο μαρτυρά την ύπαρξη ενός χαμένου αρχαίου ναού στην Ακρόπολη πριν από τον Παρθενώνα ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο λόφο Μπαράκου κοντά στη Βάρη της Αττικής.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το σχέδιο, που ανήκει σε κάποιο βοσκό ή κτηνοτρόφο με το όνομα Μίκωνας, υποδεικνύει ότι το 570 π.Χ. υπήρχε ένας τεράστιος αρχαίος ναός στην Ακρόπολη, προγενέστερος του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με τον Μερλ Λάνγκτον, καθηγητή κλασικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Τενεσί που έκανε την ανακάλυψη, το οικοδόμημα στο οποίο αναφέρεται το γκραφίτι είναι «Το Εκατόμπεδον».

Το «Εκατόμπεδον» ήταν κάποτε η επίσημη αρχαία ονομασία του ναού της Αθηνάς, μια αναφορά στο μέγεθος του ναού. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το γεγονός ότι το αλφάβητο που χρησιμοποιήθηκε σε αυτό το γκράφιτι χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ., τουλάχιστον 50 χρόνια πριν ξεκινήσει η κατασκευή του Παρθενώνα.

Το σχέδιο του ναού σε απεικόνιση των αρχαιολόγων με κλίμακα (φωτ.: Merle Langdon, Jan Z. van Rookhuijzen)

«Το γκράφιτι του Μίκωνα υποστηρίζει τη θεωρία ότι το Εκατόμπεδον ήταν ένας ναός στη νότια πλευρά της Ακρόπολης», έγραψε ο Λάνγκτον στη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Archaeology».

Αυτός ο ναός καταστράφηκε και πολλοί από τους κίονες ενδέχεται να επαναχρησιμοποιήθηκαν στις αρχαίες ελληνικές κατασκευές που στέκονται ακόμη στην κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται σήμερα ο Παρθενώνας.

Δύο υποψήφιοι ναοί

Ο καθηγητής σημείωσε ότι υπάρχουν δύο πιθανοί υποψήφιοι ναοί οι οποίοι θα μπορούσαν να ταιριάζουν με το διάγραμμα που σχεδίασε ο Μίκωνας στο γκράφιτι του. Ο ένας είναι γνωστός ως «ο ναός του Κυανοπώγωνα» και ο άλλος ως «ο ναός της Γιγαντομαχίας».

Ο «ναός του Κυανοπώγωνα», ο οποίος, σύμφωνα με τη θεωρία, χτίστηκε στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης γύρω στο δεύτερο τέταρτο του 6ου αιώνα, ονομάστηκε έτσι από τους αρχαιολόγους λόγω ενός εξέχοντος τρικέφαλου φιδιού με γαλάζια γενειάδα, που βρέθηκε ανάμεσα στα ερείπιά του. Ο «ναός της Γιγαντομαχίας» χρονολογείται περίπου στην ίδια περίοδο του 6ου αιώνα. Αν και έχουν βρεθεί απομεινάρια του ναού στην Ακρόπολη, η ακριβής αρχική του θέση εξακολουθεί να αμφισβητείται από τους μελετητές.

Το κόκκινο βέλος υποδεικνύει το σημείο όπου βρέθηκε το σχέδιο (φωτ.: Merle Langdon, Jan Z. van Rookhuijzen)

Πλήθος γκράφιτι στην περιοχή

Εδώ και χρόνια, η ερευνητική ομάδα μελετά τα σκίτσα και τα γκράφιτι που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή και στα οποία απεικονίζουν πλοία, άλογα και ερωτικές σκηνές.

«Δεν είναι γνωστό γιατί οι βοσκοί έκαναν τόσα πολλά γκράφιτι» έγραψαν οι ερευνητές. «Ίσως να ήταν απλώς μια μορφή διαφυγής κατά τη διάρκεια των βαρετών στιγμών της δουλειάς τους» πρόσθεσαν.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και λεπτομερείς αναπαραγωγές για να αναλύσουν το στυλ γραφής του βοσκού, αναζητώντας στοιχεία στις μορφές των γραμμάτων, το γραφικό χαρακτήρα και την ορθογραφία του, ώστε να χρονολογήσουν καλύτερα και να πιστοποιήσουν την αυθεντικότητα του ευρήματος.

Η ομάδα συνέκρινε το σχέδιο του Μίκωνα και τον τρόπο γραφής του με άλλα αρχιτεκτονικά σχέδια και επιγραφές που έχουν ανακαλυφθεί στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για «την παλαιότερη γνωστή μαρτυρία θαυμασμού της αρχιτεκτονικής της Ακρόπολης», με βάση την πιστή και ευνοϊκή απεικόνιση των κιόνων που μοιάζει με τη στέγη του οικοδομήματος. Σημείωσαν επίσης ότι το γκράφιτι του Μίκωνα είναι πλέον η παλαιότερη καταγεγραμμένη περίπτωση ατόμου που χρησιμοποιεί τον όρο «Εκατόμπεδον» αναφερόμενο σε έναν μεγάλο ναό ή κτίριο.

Ωστόσο, το αρχαίο γκράφιτι έχει ακόμη κάποια μυστήρια που πρέπει να αποκωδικοποιηθούν, καθώς η επιγραφή του βοσκού έχει υποστεί διάβρωση.

«Αυτό δυσκολεύει την πλήρη εκτίμηση τόσο του σχεδίου όσο και της επιγραφής από την οποία ορισμένα γράμματα είναι δυσανάγνωστα» κατέληξαν οι ερευνητές.

Πηγές: Daily Mail, ertnews.gr

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

H ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου εγγράφηκε ομόφωνα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ως Μικτό Αγαθό. Κορυφή Στεφάνι (φωτ.: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Πολιτισμού)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Όλυμπος στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – Ιστορική ομόφωνη απόφαση

26/07/2026 - 12:34μμ
(Φωτ.: ekirikas.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Μικρά Ασία του Μίκη Θεοδωράκη: Η ρίζα, η μνήμη και η μουσική που ταξιδεύει στον χρόνο

25/07/2026 - 8:38μμ
Από εξώφυλλο άλμπουμ
ΕΛΛΑΔΑ

Ζωή Φυτούση: Η διανοούμενη ηθοποιός με την ξεχωριστή φωνή και τις μικρασιατικές ρίζες – Ποτέ δεν ξέχασε την προσφυγική παράγκα, παρά την επιτυχία

24/07/2026 - 4:35μμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

83ο Φεστιβάλ Βενετίας: Η Ελλάδα στο επίκεντρο με τρεις ταινίες και τιμητική διάκριση

23/07/2026 - 10:16μμ
Τμήμα της αφίσας των εκδηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού (πηγή: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυγουστιάτικη πανσέληνος 2026: Ελεύθερη είσοδος και εκδηλώσεις σε 126 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

23/07/2026 - 1:40μμ
H Μαίρη Λίντα στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017, στο Παλλάς (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαίρη Λίντα: Η φωνή που μπήκε στη δισκογραφία μέσα από τη… Μικρασία

22/07/2026 - 3:16μμ
Στιγμιότυπο από τη συναυλία της Μάιρη Λίντα στο Ηρώδειο, 26 Ιουνίου 2014.
(φωτ.: EUROKINISSI / NDP / Θωμάς Δασκαλάκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαίρη Λίντα: Έσβησε στα 90 η χρυσή φωνή του ελληνικού ελαφρολαϊκού τραγουδιού

22/07/2026 - 10:17πμ
Ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης σε παλαιότερη φωτογραφία (πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης – Έπασχε από σπάνια αιματολογική ασθένεια

21/07/2026 - 11:05πμ
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/Ανασκαφή Τούμπας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Open Day 2026: Γνωρίστε την Πανεπιστημιακή Ανασκαφή Τούμπας Θεσσαλονίκης

19/07/2026 - 5:24μμ
(Φωτ.: nationalopera.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιστορικό ντεμπούτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης με αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη

19/07/2026 - 12:03πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Δολοφονία Σταύρου Γεωργίου: Ενώπιον της ανακρίτριας απολογείται ο Αιγύπτιος καθ’ ομολογίαν δράστης

3 λεπτά πριν
Η Κρήνη της Ερυθραίας, ο σημερινός Τσεσμές. Αρχειακή φωτογραφία: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών · Σύγχρονη λήψη: αρχείο Δημήτρη Ν. Θωμαδάκη

«Άγιε μου Παντελέημονα»: Το τραγούδι της Ερυθραίας που έγινε καημός της προσφυγιάς

31 λεπτά πριν
Κολυμβητές συμμετέχουν στον 15ο Κολυμβητικό Διάπλου Μικρασιατικής Μνήμης, στη Λέσβο, Κυριακή 26 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ηλίας Μάρκου)

Λέσβος: 110 κολυμβητές τίμησαν τη Μικρασιατική Μνήμη στον 15ο Διάπλου της Γέρας

59 λεπτά πριν
Άποψη της αίθουσας όπου συνεδριάζει η Βουλή (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Συνταγματική αναθεώρηση: Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία – Οι αλλαγές που προτείνει η ΝΔ

1 ώρα πριν
Μέλη των «Ακριτών» με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές, πριν από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)

Οι «Ακρίτες» του Πολυκάστρου γιορτάζουν 60 χρόνια προσφοράς με ένα επετειακό βίντεο

2 ώρες πριν
Στον εισαγγελέα Χανίων o ιατροδικαστής και o τοξικολόγος, κατηγορούμενοι για αλλοίωση αποτελεσμάτων σε εκθέσεις. Δευτέρα 27 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)

Μαφία Κρήτης: Η ώρα των απαντήσεων από τον ιατροδικαστή και τον τοξικολόγο – «Καίει» η δικογραφία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign