pontosnews.gr
Κυριακή, 1/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ρίτα Αμπατζή: Η Σμυρνιά με τη μοναδική φωνή και τη σύντομη και άδικη ζωή

Το αηδόνι του ρεμπέτικου πέθανε σαν σήμερα, το 1969. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

17/06/2024 - 7:16μμ
Η Ρίτα Αμπατζή όταν ήταν στις δόξες της

Η Ρίτα Αμπατζή όταν ήταν στις δόξες της

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στα προπολεμικά χρόνια δύο ερμηνεύτριες δέσποζαν στο μουσικό προσκήνιο και τη δισκογραφία: Η Ρόζα και η Ρίτα. Και καλά η Ρόζα, ξέρουν όλοι ποια είναι. Η Ρίτα;

Η Ρίτα Αμπατζή ήταν για πολλούς το αηδόνι του ρεμπέτικου. Όμως πολλά συνηγόρησαν στο μην γίνει το μεγάλο όνομα – παρέμεινε στην ιστορία, αλλά για τους μυημένους. 

Έζησε μια πολύ σκληρή και σύντομη ζωή με αρρώστιες και κακουχίες (πέθανε στις 17 Ιουνίου 1969)· στο φινάλε της καριέρας της –ή μάλλον στο β’ μέρος– έκανε μια στροφή λίγο ασυνήθιστη για το ελληνικό τραγούδι. Επιπλέον, πολλοί πίστευαν ότι δεν την βοήθησε το παρουσιαστικό της που μόνο σε ρεμπέτισσα δεν παρέπεμπε. Τουλάχιστον στα νιάτα της.

Από τη Σμύρνη στην Κοκκινιά

Η Σμυρνιά Ρίτα (εκ του Ειρήνη) Αμπατζή, 8 χρονών το 1922, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Κοκκινιά. Ο πατέρας χάθηκε στη Μικρασιατική Καταστροφή· η νέα ζωή ξεκίνησε με δύο τραγωδίες και μια νέα πραγματικότητα μέσα στη φτώχεια.

Είχε επίσης μια αδελφή, τη Σοφία (Φωφώ) Αμπατζή-Καρίβαλη, γνωστή τραγουδίστρια στη ρεμπέτικη σκηνή της σχολής του «Πειραιώς» κατά την προπολεμική περίοδο. Το Καρίβαλη στην ουσία ήταν ψευδώνυμο, για να μην μπερδεύουν τις δύο αδελφές.

Ήταν σε έναν γάμο στη δεκαετία του 1930 όταν τυχαία την άκουσε ο θρυλικός Στελλάκης – κι αμέσως έγινε μούσα όλων των μεγάλων δημιουργών της εποχής, του Τούντα, του Παπάζογλου, του Σκαρβέλη, του Χρυσίνη, του Παντελίδη, του Σέμση, του Ογδοντάκη, του Καρίπη, και όχι μόνο.

Φωνή καθάρια, στιβαρή και περίτεχνη μαζί. Λίγο μετά τη βραδιά της… ανακάλυψης της ξεκίνησε η καριέρα της, με ρεμπέτικα στο κέντρο «Πεταλούδα» στο Φάληρο. Όμως ήταν ήδη παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού. Σύντομα ο γάμος αυτός διαλύθηκε.

Αργότερα ξαναπαντρεύτηκε τον σαντουριέρη Στέλιο Κρητικό, με τον οποίον απέκτησε ακόμα ένα παιδί.

Τα χρυσά χρόνια

Όταν ξεκίνησαν οι ηχογραφήσεις η Ρίτα προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στην καριέρα και στην υπό διάλυση οικογένειά της. Και μπορεί να μιλάμε για αγνές εποχές, αλλά ο ανταγωνισμός υπήρχε από τότε.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 220 ρεμπέτικα και αμανέδες που χρονολογούνται τη δεκαετία του 1930, και ίσως αλλά τόσα δημοτικά. Είναι ένας τεράστιος αριθμός που συναγωνίζεται αυτόν της Ρόζας Εσκενάζυ. Να σημειωθεί ότι για να είναι πολύ εμπορικότερος ένας δίσκος οι εταιρείες έβαζαν από τη μία πλευρά τραγούδι με τη Ρόζα και στην άλλη με τη Ρίτα.

«Μαζί με εμένα ήτανε τότες ξακουσμένη η Ρίτα Αμπατζή, είμαστε φιλενάδες, αλλά είμαστε και ο σκύλος με τη γάτα, γιατί τσακωνόμαστε άμα κανένας συνθέτης έδινε της αλληνής κανένα τραγούδι. Σμυρνιά ήτανε η Ρίτα, ωραία φωνίτσα, πήγα και την είδα πριν πεθάνει τώρα το πουλάκι μου. Άρρωστη ήτανε με κακιά αρρώστια» έγραψε η Εσκενάζυ στην αυτοβιογραφία της.

Πάντως στη μεταξύ τους κόντρα η Αμπατζή το 1936 κέρδισε μια νίκη, καθώς έγινε η πρώτη ρεμπέτισσα που πέρασε τον Ατλαντικό και βρέθηκε να τραγουδάει στην Αμερική.

Η αλλαγή 

Και ενώ όλα κυλούσαν κανονικά, η Κατοχή τα ανέτρεψε όλα. Για έναν περίεργο λόγο, μετά τον πόλεμο η Αμπατζή είναι σαν να… εκτοπίστηκε από το ρεμπέτικο, κυρίως από τις ηχογραφήσεις, αφού έκανε πολύ λίγες και αποσπασματικές. Όμως δεν έμεινε εκτός δουλειάς. Απλά άλλαξε πορεία.

Από την Αμερική και μετά έβαλε στο ρεπερτόριο της παραδοσιακά τραγούδια, τα «βλάχικα» όπως τα έλεγαν απαξιωτικά οι του ρεμπέτικου. Έτσι κέρδιζε το μεροκάματο, και αρκετές φορές με εμφανίσεις εκτός Αθηνών.

Και όταν τη δεκαετία του 1950 ανακαλύφθηκε εκ νέου το ρεμπέτικο, αρχικά από τους κύκλους της μουσικής διανόησης, η Αμπατζή έμεινε εκτός.

Τι συνέβη; Πολλά έχουν γραφτεί για την περίπτωσή της. Κάποιοι είπαν ότι από ένα σημείο και μετά αφιερώθηκε στο μεγάλωμα των παιδιών της και όλο το παρασκήνιο του τραγουδιού την άφηνε αδιάφορη. Ήθελε απλά την επιβίωση της και της οικογένειας της. Πιθανόν.

Όπως και να έχει, σαν σήμερα το αηδόνι του ρεμπέτικου άφησε την τελευταία πνοή. Στα 55 και λίγο αδικημένη.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η εικόνα του Αγίου Τρύφωνα που φυλάσσεται στη Βυτίνα θεωρείται θαυματουργή· έφτασε από τη Μικρασία στην Αρκαδία κατά τη διάρκεια επιδημίας πανώλης, σύμφωνα με την παράδοση (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άγιος Τρύφωνας, ο φύλακας της γης και των αμπελιών στον Πόντο

1/02/2026 - 9:13πμ
Η Έλενα Παπαρίζου στο διαγωνισμό της Eurovision που φιλοξενήθηκε στο Κίεβο, το 2005 (φωτ.: EPA / Anatoliy Maltsev)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Έλενα Παπαρίζου των… 44 καρατίων! Η θρυλική εμφάνιση με την ποντιακή λύρα στη Eurovision και γιατί συνεχίζει να είναι «Νumber one» στις καρδιές μας

31/01/2026 - 12:47μμ
Ο Νίκος Κούρκουλος τον Μάιο του 2003, στον φυσικό του χώρο, το θέατρο (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

19 χρόνια χωρίς τον Νίκο Κούρκουλο – Οι άγνωστες γλυκόπικρες ιστορίες της ζωής του και η γυναίκα που τον σημάδεψε

30/01/2026 - 3:04μμ
Ο Γιάννης Μαρής στο γραφείο του και μερικοί από τους τίτλους των έργων του (φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ· εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Μαρής: Ο πνευματικός πατέρας του «Αστυνόμου Μπέκα» (και όχι μόνο) είχε ζήσει μια εξίσου συναρπαστική ζωή

28/01/2026 - 3:00μμ
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στο ψηφιδωτό των Πατέρων της Εκκλησίας στην Αγία Σοφία (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Ανακομιδή λειψάνων Ιωάννου Χρυσόστομου – Ο ιεράρχης από την Αντιόχεια που έγινε Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης και μαρτύρησε

27/01/2026 - 8:32πμ
Ο Σίμων Καράς στους Δελφούς, το 1988, στη Διεθνή Μουσικολογική Συνάντηση (πηγή: Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σίμων Καρράς: Ο μουσικολόγος στον οποίο οφείλουμε τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

26/01/2026 - 3:59μμ
Χαλκογραφία του Giovanni Battista de'Cavalieri (πηγή: Biblioteca comunale di Trento / commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα πέθανε ο Μαρκιανός, ο αυτοκράτορας που έβαλε τέλος στην υποτέλεια του Βυζαντίου και σφράγισε την εποχή του με οικονομική σταθερότητα

26/01/2026 - 1:40μμ
(Φωτ.: facebook / Argiris Kampouris)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αργύρης Καμπούρης: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αιώνιος «τίμιος γίγαντας» του ελληνικού μπάσκετ

24/01/2026 - 6:13μμ
(Φωτ.: Μotionteam / Γιάννης Μωυσιάδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Νόρα Βαλσάμη γίνεται 78 ετών – Η φιλία με την Αλίκη, ο έρωτας της ζωής της και οι οικονομικές δοκιμασίες

24/01/2026 - 2:20μμ
(Φωτ.: Μ.Γ.Σ.Κ. "Ο Απόλλων")
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ένας αιώνας Απόλλων Καλαμαριάς: Η ομάδα του πόνου, της προσφυγιάς και του ξεριζωμού

24/01/2026 - 9:05πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Νεκρός 30χρονος σε ρέμα στη Νέα Πέραμο

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/congerdesign)

Σύλλογος Ιμβρίων: Παρουσιάζεται το βιβλίο «Ιστορία της τουρκικής λογοτεχνίας (…-1940)»

32 λεπτά πριν
Έλληνες με τις οικογένειές τους σε εκδρομή στα περίχωρα του Βλαδικαυκάς (πηγή: Αρχείο Κωνσταντίνου Παυλίδη)

Από τις πατρίδες στον Πόντο, έβαλαν ρίζες στο Βλαδικαυκάς – Όμως «ξαναγύρισαν», ως ευεργέτες

57 λεπτά πριν
Το λεωφορείο που ανατράπηκε στην Αττάλεια, Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2026 (πηγή: hurriyetdailynews.com)

Δύο θανατηφόρα τροχαία στην Τουρκία: 16 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

1 ώρα πριν
Στρατιώτης του συριακού στρατού κοντά στις γραμμές εμπλοκής με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από την πόλη Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, 23 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Ahmad Fallaha)

Σε κίνδυνο οι μειονότητες στη Συρία

2 ώρες πριν
Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ  σε εκδήλωση ενόψει της 47ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979. Τεχεράνη, 1 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ: EPA / Iran’s Supreme Leader Office – Handout)

Στο χείλος περιφερειακής κλιμάκωσης Ιράν και ΗΠΑ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign