pontosnews.gr
Παρασκευή, 13/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

8 Μαΐου 1821, η Μάχη στο χάνι της Γραβιάς – Μια μεγάλη νίκη των Ελλήνων που ανέδειξε τον Ανδρούτσο

Πριν από τη Γραβιά το ηθικό των επαναστατημένων Ελλήνων είχε αρχίσει να κλονίζεται και το μέλλον της επανάστασης σε Στερεά και Πελοπόννησο κινδύνευε

8/05/2024 - 12:33μμ
«Μάχη εις της Γραβιάς το χάνι». Πίνακας του Παναγιώτη Ζωγράφου με την καθοδήγηση του Μακρυγιάννη (πηγή: Wikipedia)

«Μάχη εις της Γραβιάς το χάνι». Πίνακας του Παναγιώτη Ζωγράφου με την καθοδήγηση του Μακρυγιάννη (πηγή: Wikipedia)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Θεωρούνταν ένας από τους πλέον ικανούς στρατηγούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: Ο Τουρκαλβανός Ομέρ Βρυώνης, πασάς του Βερατίου, μαζί με τον Κιοσέ Μεχμέτ μπήκε επικεφαλής ισχυρών τουρκικών δυνάμεων και στάλθηκε στην ανατολική Στερεά προκειμένου να καταπνίξει την Επανάσταση. Στα μέσα Απριλίου 1821 πέρασαν νικηφόρα από την Αλαμάνα, παρά την ηρωική αντίσταση του Αθανάσιου Διάκου και των στρατιωτών του. Η προέλαση συνεχίστηκε με μια ακόμα νίκη της τουρκικής στρατιάς, στο Ελευθεροχώρι.

Το ηθικό των επαναστατημένων Ελλήνων είχε αρχίσει να κλονίζεται και το μέλλον της επανάστασης σε Στερεά και Πελοπόννησο κινδύνευε.

Στις αρχές Μαΐου 1821 ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, παλιός γνώριμος του Ομέρ Βρυώνη, μετακινήθηκε από το Γαλαξίδι όπου κρυβόταν στο Χάνι της Γραβιάς, μαζί με το πρωτοπαλίκαρό του Ιωάννη Γκούρα.

Όταν ο Τουρκαλβανός στρατηγός έμαθε πού βρισκόταν, του έστειλε επιστολή προτείνοντάς του συμμαχία και την οπλαρχηγία όλης της ανατολής Στερεάς. Τόπος συνάντησης ορίστηκε το χάνι.

Οδυσσέας Ανδρούτσος, Ομέρ Βρυώνης (πηγή: Ιστορική & Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)

Σε πολεμικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε ο Ανδρούτσος επέμενε ότι οι ελληνικές δυνάμεις έπρεπε να αμυνθούν μέσα από το πλινθόκτιστο πανδοχείο, παρά τον κίνδυνο να γκρειμιστεί, διότι οι αντίπαλοι (περίπου 9.000 άνδρες είχε στη διάθεσή του ο Ομέρ Βρυώνης) θα ήταν ακάλυπτοι και θα δέχονταν πυρά κατά μέτωπο.

Οι Έλληνες ήταν 1.300, και ο Ανδρούτσος ανέλαβε να πολεμήσει ο ίδιος από το χάνι μαζί με 117 παλικάρια.

Ο Δυοβουνιώτης με τον Πανουργιά που διαφωνούσαν και ήθελαν να αμυνθούν δεξιά και αριστερά από το χάνι αποφασίστηκε, ως μέση λύση, να πάρουν θέση αριστερά από αυτό στο δρόμο προς το βουνό Χλωμό. Στα δεξιά, στη λεγόμενη Κρήνη του Σίντσικα, τοποθετήθηκε ο έμπιστος του Ανδρούτσου, Κοσμάς Σουλιώτης.

«Παιδιά, όποιος θέλει να με ακολουθήσει, ας πιαστεί στο χορό», λέγεται ότι δήλωσε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, και άρχισε να τραγουδάει το γνωστό κλέφτικο «Κάτω στου βάλτου τα χωριά» εμψυχώνοντας όσους αργότερα ταμπουρώθηκαν μαζί του.

Οδυσσέας Ανδρούτσος εναντίον Ομέρ Βρυώνη

Στις 8 Μαΐου 1821 η μάχη ξεκίνησε περιφερειακά από το χάνι. Οι ισχυρές δυνάμεις του Ομέρ Βρυώνη έκαμψαν εύκολα την ελληνική αντίσταση, και οι πολεμιστές σκόρπισαν στα ορεινά.

Ο Τουρκαλβανός έστειλε έναν έφιππο δερβίση στον Ανδρούτσο προκειμένου να επαναλάβει την πρότασή του για σύμπραξη.

Ο αγγελιοφόρος έπεσε νεκρός, από πυρά του Ανδρούτσου ή του Γκίκα Μουσταφά κατά άλλες πηγές, κάτι που εξόργισε τον Ομέρ Βρυώνη ο οποίος διέταξε νέα επίθεση και έταξε μεγάλη αμοιβή σε αυτούς που θα έμπαιναν πρώτοι στο χάνι.

Με τη δύση του ηλίου, και ενώ συνεχίζονταν οι συγκρούσεις με σημαντικές απώλειες στην τουρκική πλευρά, ο Ομέρ Βρυώνης διέταξε να φέρουν πυροβόλα από τη Λαμία προκειμένου να ισοπεδώσουν το χάνι.

Ο ευφυής Ανδρούτσος, που έβλεπε ότι τα πυρομαχικά είχαν τελειώσει και γνώριζε ότι τα πυροβόλα θα σήμαιναν και το τέλος τους, διέταξε να θάψουν πρόχειρα τους νεκρούς και να φύγουν τα ξημερώματα. Υπό την κάλυψη ενός σπαρμένου χωραφιού έφτασαν στο Χλωμό όπου συναντήθηκαν με τους υπόλοιπους Έλληνες πολεμιστές.

Η μάχη της Γραβιάς είχε τελειώσει με απολογισμό 6 Έλληνες νεκρούς και από την άλλη μεριά 600 νεκρούς και 600 τραυματίες.

(Φωτ.:  Μουσείο της Μάχης στο Χάνι της Γραβιάς)

Το «Βατερλό» του Ομέρ Βρυώνη στη Γραβιά οφειλόταν κυρίως στο γεγονός ότι υποτίμησε τις ελληνικές δυνάμεις αλλά και την ίδια την επανάσταση. Κατά συνέπεια δεν χρησιμοποίησε από την αρχή το πυροβολικό, γεγονός που θα μπορούσε να του εξασφαλίσει εύκολη νίκη.

Στο ελληνικό στρατόπεδο η νίκη αναπτέρωσε το ηθικό των επαναστατημένων. Παράλληλα, η «ενασχόληση» του Ομέρ Βρυώνη με τη Στερεά έδωσε τη δυνατότητα καλύτερης οργάνωσης στην Πελοπόννησο, όπου η επανάσταση εδραιώθηκε προτού συνεχιστεί στη δυτική Στερεά.

Σε προσωπικό επίπεδο, η νίκη αυτή αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιτυχίες του Στερεοελλαδίτη οπλαρχηγού, καθώς του εξασφάλισε τον τίτλο του αρχιστρατήγου της ανατολικής Στερεάς. Ωστόσο, στη διάρκεια των εμφύλιων συγκρούσεων, ο Ανδρούτσος στοχοποιήθηκε, απομονώθηκε από την κυβέρνηση και τελικά το 1825 δολοφονήθηκε, ενώ βρισκόταν φυλακισμένος στην Ακρόπολη της Αθήνας.

• Με πληροφορίες από το βιβλίο του Νίκου Γιαννόπουλου 1821, Οι Μάχες των Ελλήνων για την Ελευθερία (HISTORICAL QUEST, 2016).
• Το 1999 αναγέρθηκε το Μουσείο της Μάχης στο Χάνι της Γραβιάς, στο σημείο όπου έγινε η ιστορική μάχη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: finosfilm.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Βρασιβανόπουλος: Ο «Γιαννάκης» (ο γρουσούζης) στην αληθινά δύσκολη ζωή του ήταν ιδιαίτερα αγαπητός

10/02/2026 - 5:50μμ
Πορτρέτο του Αλεξάντρ Πούσκιν σε ακαδημαϊκή έκδοση για το σύνολο του έργου του. Dmitry Makeev, Τόμος 4, 1937 (πηγή: Wikipedia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλεξάντρ Πούσκιν, ο μεγαλύτερος Ρώσος ποιητής και υμνητής της Ελληνικής Επανάστασης

10/02/2026 - 4:40μμ
(Εικ.: Χ.Κ/ picryl.com/ Journal of the British Astronomical Association)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ευγένιος Αντωνιάδης: Από την Κωνσταντινούπολη στον… πλανήτη Άρη – Ο φημισμένος αστρονόμος που κατέγραψε όσα η NASA διαπίστωσε μόλις τον 21ο αιώνα

10/02/2026 - 9:27πμ
(Φωτ.: actors house)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Καίτη Ντιριντάουα: Το ταλέντο, η λάμψη αλλά και η πονεμένη ζωή μιας ξεχωριστής γυναίκας

9/02/2026 - 2:24μμ
(Φωτ.: Facebook/Η επίσημη σελίδα για τον Νίκο Ξυλούρη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νίκος Ξυλούρης: Ο «Αρχάγγελος της Κρήτης» και η φωνή που δεν σίγησε ποτέ

8/02/2026 - 5:22μμ
Σε σκηνή με τον Λιου Αΐρες (πηγή: αρχείο MGM)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λάνα Τάρνερ: Από pin-up φαντασίωση σε εθνικό σκάνδαλο

8/02/2026 - 10:47πμ
(Εικ.: Χριστίνα κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

7 Φεβρουαρίου 1963: Τσουνάμι στον Κορινθιακό κόλπο βγάζει τις βάρκες στη στεριά και τα χταπόδια στα δέντρα

7/02/2026 - 10:07πμ
Η προτομή του Κώστα Περρίκου στη συμβολή της Πατησίων με τη Γλάδστωνος (πηγή: Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

«Η ζωή μας ανήκει στην Ελλάδα»: Ο Κώστας Περρίκος και η εκτέλεση που έγινε σύμβολο Αντίστασης

4/02/2026 - 12:48μμ
(Φωτ.: John Cassavetes - The Godfather of indies)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τζον Κασσαβέτης: Έλληνας, ωραίος, πρωτοπόρος και μοιραίος

3/02/2026 - 11:27πμ
Δεξιά ο φοίνικας ή φοίνιξ, η πρώτη χρηματική μονάδα που χρησιμοποίησε το κράτος της σύγχρονης Ελλάδας (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Με τον Καποδίστρια στο τιμόνι: Η ημέρα που γεννήθηκε η πρώτη ελληνική τράπεζα

2/02/2026 - 3:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου EPA/Henry Chirinos)

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στον Κόλπο εν μέσω πιέσεων προς το Ιράν

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος θέλει να ιδρύσει το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ

55 λεπτά πριν

Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού: Κάλεσμα σε ανοιχτή συνάντηση με παλιά και νέα μέλη

1 ώρα πριν
Ο Μάνος Γαβράς στην τιμητική εκδήλωση του δήμου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τιμητική βραδιά για τον Κώστα Γαβρά από τον δήμο Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στις Τέχνες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Πυροβολισμοί με νεκρούς σε πανεπιστημιακό κοιτώνα στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ

2 ώρες πριν
Τα βυζαντινά τείχη της Τραπεζούντας σε καρτ ποστάλ εποχής (πηγή: Osman Nouri / commons.wikimedia.org)

Δωρανίτες: Η αριστοκρατική δυναστεία της Τραπεζούντας και η δράση της τον 14ο αιώνα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign