pontosnews.gr
Κυριακή, 11/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Τουρκία «χτίζει» σκληρή εθνική συνείδηση στα σχολεία

Του Σάββα Καλεντερίδη

3/05/2024 - 6:42μμ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του Εμιινέ φωτογραφίζονται με μαθητές την Εθνική Ημέρα του Παιδιού (φωτ. αρχείου: 
EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του Εμιινέ φωτογραφίζονται με μαθητές την Εθνική Ημέρα του Παιδιού (φωτ. αρχείου: EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ευτυχώς που η Τουρκία δεν κρύβει την εθνική της στρατηγική και μας δίνεται η δυνατότητα να την αντιληφθούμε, όσοι φυσικά έχουν ενδιαφέρον για το θέμα.

Η Παιδεία στην Τουρκία είναι πεδίο στο οποίο το τουρκικό κράτος επενδύει πολλά. Στα μαθήματα Ιστορίας το υπουργείο Παιδείας φροντίζει να περνάει στους μαθητές θέματα εθνικής στρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτόν μια εθνική συνείδηση που θα στηρίξει αργότερα χωρίς καμία αμφιβολία και με «κλειστά τα μάτια» τις ανάλογες επιλογές των τουρκικών κυβερνήσεων.

Το υπουργείο Εθνικής Παιδείας παρουσίασε πρόσφατα για διαβούλευση στο κοινό το προσχέδιο του νέου προγράμματος σπουδών. Κεφάλαια όπως «Γαλάζια Πατρίδα, Προσφυγικό και Ζήτημα Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Σύστημα Προεδρικής Κυβέρνησης, Ζήτημα Παλαιστίνης» προστέθηκαν στο μάθημα «Ιστορία της Επανάστασης και Κεμαλισμός» της 12ης Τάξης.

Το κεφάλαιο «Ποντιακό Ζήτημα, Αρμενικό Ζήτημα/ Εκτοπισμός, Γεγονότα του 1915» στο προηγούμενο πρόγραμμα σπουδών άλλαξαν ονομασία και αναφέρονται ως «Αβάσιμες αξιώσεις Ποντίων – Αβάσιμες αξιώσεις Αρμενίων» στο νέο προσχέδιο του προγράμματος σπουδών.

Το προσχέδιο του νέου προγράμματος σπουδών, που ονομάστηκε «Μοντέλο Εκπαίδευσης του Αιώνα της Τουρκίας» από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας, παρουσιάστηκε για διαβούλευση στο κοινό, δίνοντας διορία μια εβδομάδα για υποβολή προτάσεων.

Στο προσχέδιο του νέου προγράμματος σπουδών επιχειρείται με πονηρό τρόπο η υποβάθμιση της κεμαλικής ιδεολογίας, ενώ γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί η ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μέσω της σύγκρισης σε σχετικό Κεφάλαιο του Οθωμανικού Συντάγματος με τα κεμαλικά συντάγματα του 1921 και του 1924.

Σημειώνεται ότι με το κεφάλαιο «Η θαλάσσια γεωπολιτική της Τουρκίας και η Γαλάζια Πατρίδα», επιχειρείται να γίνει συνείδηση των Τούρκων από τα παιδικά-εφηβικά τους χρόνια, ότι το μισό Αιγαίο και η Κύπρος είναι «τουρκική πατρίδα». Δεν είναι τυχαίο γεγονός η χρήση της λέξης «πατρίδα» στο θέμα αυτό.

Επίσης, αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός ότι το τουρκικό υπουργείο Παιδείας κρατάει ακόμα ζωντανό το «Ποντιακό Ζήτημα». Προφανώς κάτι ξέρει.

Οι επιχειρούμενες αλλαγές στο «Μοντέλο Εκπαίδευσης του Αιώνα της Τουρκίας» από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας έχουν ως εξής:

Το κεφάλαιο «Αρμενικό Ζήτημα» άλλαξε σε «Αβάσιμες αρμενικές αξιώσεις»

Το κεφάλαιο «Ποντιακό Ζήτημα, Αρμενικό Ζήτημα/Εκτοπισμός, Γεγονότα του 1915» στο πρόγραμμα σπουδών του 2018 του μαθήματος της Επανάστασης άλλαξαν στο νέο προσχέδιο προγράμματος σπουδών. Σύμφωνα με το νέο προσχέδιο του προγράμματος σπουδών, οι έννοιες αυτές αντικαταστάθηκαν με τις εκφράσεις «Αβάσιμες αξιώσεις Ποντίων – Αβάσιμες αξιώσεις Αρμενίων».

Μεταξύ των καθοδηγητικών ερωτήσεων που θα μπορούσαν να τεθούν στους μαθητές είναι η ερώτηση: «Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι λόγοι για την εμφάνιση αβάσιμων αρμενικών αξιώσεων;»

Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι «στον κατάλογο της προτεινόμενης βιβλιογραφίας θα πρέπει να συμπεριληφθούν βιβλία γραμμένα από ικανούς ανθρώπους στον τομέα τους για τα θέματα του Πόντου και το αβάσιμο των αρμενικών ισχυρισμών».

Το Κεφάλαιο «Παλαιστινιακό Ζήτημα» προστέθηκε στο πρόγραμμα σπουδών

Το Παλαιστινιακό Ζήτημα προστέθηκε στο νέο προσχέδιο. Το θέμα, το οποίο αντιμετωπιζόταν μόνο ως «Σιωνιστικό Ζήτημα» στο προηγούμενο πρόγραμμα σπουδών, επεκτάθηκε και αντιμετωπίστηκε ως «Το Παλαιστινιακό Ζήτημα και τα ζητήματα της αλλαγής μορφής της αποικιοκρατίας». Το νέο προσχέδιο αναφέρει ότι ο μαθητής πρέπει: «Με βάση δείγματα κειμένων και γεγονότων, να αξιολογεί τις σιωνιστικές δραστηριότητες και το Παλαιστινιακό Ζήτημα ως προς τη σημασία της δίκαιης δράσης».

«Γαλάζια Πατρίδα, Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το Προσφυγικό» στο προσχέδιο προγράμματος σπουδών

Στο νέο προσχέδιο προγράμματος σπουδών προστέθηκαν τα εξής θέματα που είναι σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας: «Η θαλάσσια γεωπολιτική της Τουρκίας και η Γαλάζια Πατρίδα», «Οι αβάσιμες αρμενικές αξιώσεις και η τρομοκρατία της οργάνωσης ASALA», «Το πρόβλημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ». Υπογραμμίζεται ότι οι μαθητές θα πρέπει να ενθαρρύνονται να εξετάζουν αυτά τα θέματα υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών αλλαγών.

Μπορεί να ζητηθούν βιογραφίες ανθρώπων όπως οι Αλία Ιζενμπέγκοβις και Ραούφ Ντενκτάς

Στο νέο προσχέδιο του προγράμματος σπουδών αναφέρεται ότι οι μαθητές θα κληθούν να κάνουν εργασίες για το σπίτι, παρουσιάσεις, εκθέσεις κ.λπ. για διαφορετικά θέματα. Απαιτείται από τους μαθητές να διεξάγουν έρευνα για τους διπλωμάτες που εκτέλεσε η αρμενική οργάνωση ASALA και να δημιουργήσουν ένα «Άλμπουμ Μαρτύρων Διπλωματών» με βάση σχετική έρευνα που θα κάνουν.

Αναφέρεται επίσης ότι οι μαθητές θα κληθούν να συγγράψουν τις βιογραφίες, τη δράση και το έργο προσωπικοτήτων όπως ο Αλίγια Ιζεντμέγκοβιτς, ο Ραούφ Ντενκτάς, ο Αχμέτ Σαδίκ κ.ά. Οι μαθητές θα κληθούν να εξετάσουν γραπτές πηγές και οπτικό υλικό που αφορούν το Κυπριακό καθώς και αναφορές των Ηνωμένων Εθνών για τα «δεινά που υπέστησαν σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο οι Τούρκοι στην Κύπρο». Επίσης, οι μαθητές θα πρέπει να ετοιμάσουν μια έκθεση που να αποκαλύπτει τις «αδικίες που υφίστανται οι Τούρκοι στην Κύπρο, να δείξουν το νησί της Κύπρου στον χάρτη και να εξηγήσουν προφορικά τη σημασία του νησιού για την Τουρκία».

Οι μαθητές θα κληθούν να απαριθμήσουν τα ονόματα των τουρκικών δημοκρατιών, για να εμπεδωθεί το «παντουρκικό όραμα».

Τέλος, οι μαθητές θα κληθούν να εξηγήσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Τουρκική Δημοκρατία από τη δράση της κουρδικής απελευθερωτικής οργάνωσης PKK/PYD, από το Ισλαμικό Κράτος και από το Δίκτυο Γκιουλέν (FETO», καθώς και τη ζημιά που έχουν προκαλέσει τα πραξικοπήματα που έγιναν στην Τουρκία. Μπορεί να τους ζητηθεί να παρακολουθήσουν ταινίες μικρού μήκους για τις ζημιές που προκλήθηκαν στη Τουρκική Δημοκρατία από τα παραπάνω θέματα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το πόντιουμ στο λόφο της Πνύκας, απ’ όπου ο Μάρκο Ρούμπιο εκφώνησε την ομιλία του με φόντο της Ακρόπολη, αναφερόμενος στο μέλλον του δυτικού πολιτισμού και στις κοινές αξίες Ελλάδας, Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. Τέταρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος / POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Πήρε ό,τι ήθελε και άφησε το λογαριασμό

10/10/2026 - 9:40πμ
(Φωτ. αρχείου: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο στην «αυλή» του Ερντογάν

9/10/2026 - 4:45μμ
Η Αγλαΐα Μπαλτά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου του ΟΗΕ από την Ελλάδα (πηγή: UN)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν η Ελλάδα εξευτελίζεται από τους διπλωμάτες της

4/10/2026 - 3:33μμ
Φωτογραφία που παραχωρήθηκε από τη Σερβική Προεδρία απεικονίζει τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να πραγματοποιεί δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης πριν υπογράψει την επίσημη επιστολή παραίτησής του στο Βελιγράδι, Σερβία, 27 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA/ DIMITRIJE GOLL/ SERBIAN PRESIDENCY)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι εκλογές στη Σερβία και οι γεωπολιτικές ισορροπίες

3/10/2026 - 9:28πμ
O Χαλίφα Χάφταρ όταν είχε έρθει στην Ελλάδα (φωτ. αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / Γιάννης Κολεσίδης)
ΓΝΩΜΕΣ

Γεωπολιτική μυωπία ή κάτι άλλο;

2/10/2026 - 4:02μμ
Ο Ιησούς και οι δέκα παρθένες σε εικονογράφηση κώδικα που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Γ’)

29/09/2026 - 9:52πμ
Άποψη του Καστελόριζου (δεξιά) και των τουρκικών ακτών (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις θάλασσες θα κριθεί το παιχνίδι

28/09/2026 - 3:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Χώρα υπό περιορισμόν

26/09/2026 - 9:31πμ
Ερντογάν και Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που έγινε στην Άγκυρα στις 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Τραμπ, η γεωπολιτική των δισεκατομμυρίων και η Τουρκία

25/09/2026 - 3:35μμ
Εικόνα από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελλόριζο (φωτ.: Γρ.Τύπου Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε λίγο θα πηγαίνουμε στα νησιά με διαβατήριο;

23/09/2026 - 8:33πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από τη ρωσική επίθεση στη Ζαπορίζια, Σάββατο 10 Οκτ. 2026 (φωτ.: EPA / Daryna Naumova)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά από τη Ρωσία εκεχειρία 60 ημερών για να διοργανώσει εκλογές

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Γκράβα: Κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες – Με τηλεκπαίδευση θα γίνονται τα μαθήματα

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Πειραιάς: Συνελήφθη 38χρονος για την κλοπή τουλάχιστον 150 καλυμμάτων φρεατίων!

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ψωμάς)

Motor Oil: Έχασε τη ζωή του και δεύτερος τραυματίας του εργατικού δυστυχήματος

2 ώρες πριν
Η Μελπομένη Καϊμασίδου σε νεαρή ηλικία. Η φωτογραφία συνοδεύει τη μαρτυρία της (πηγή: opts.org.au)

Μελπομένη Καϊμασίδου: Από τις ποντιακές ρίζες της Σαμψούντας σε μια νέα, δύσκολη ζωή στην Αυστραλία

2 ώρες πριν
Το σκήνωμα του Αγ. Γεωργίου του Νεαπολίτη (φωτ.: nif.gr)

Άγιος Γεώργιος Νεοπολίτης: Το σκήνωμα του Μικρασιάτη νεομάρτυρα θα μεταφερθεί στη μόνιμη κατοικία του, στο «Ιωνικό Κέντρο»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV