pontosnews.gr
Δευτέρα, 23/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αναγνωστήριο Αγιάσου Λέσβου «Η Ανάπτυξη»: Τα 130 χρόνια δράσης γιορτάζει το παλαιότερο πνευματικό σωματείο της Ελλάδας

Ο σύλλογος λειτουργεί ανελλιπώς από το 1894, με πολυσχιδή δράση σε πολλούς τομείς

14/04/2024 - 2:05μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην ορεινή Αγιάσο της Λέσβου, στο κεφαλοχώρι στις πλαγιές του Λεσβιακού Ολύμπου λειτουργεί από το 1894 –εδώ και 130 χρόνια δηλαδή– ανελλιπώς το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη».

Όπως λέει και ο πρόεδρός του, Κλεάνθης Κορομηλάς, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεναγώντας μας στην ιστορία του, «το Αναγνωστήριο είναι ένα από τα ιστορικότερα και πλέον καταξιωμένα σωματεία πανελλαδικά. Με πολυσχιδή δράση σε πολλούς τομείς. Ιδρυμένο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, δεν σταμάτησε ούτε στιγμή –ακόμα και στις δυσκολότερες στιγμές για την πατρίδα– να δραστηριοποιείται συνεχώς στο θέατρο, στη μουσική, στην προαγωγή των γραμμάτων, στη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού και στην ανάδειξη των λαϊκών δρώμενων της Λέσβου».

Σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Κοινωνικής, Πολιτισμικής Επικοινωνίας και Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Αναγνωστήριο έχει αρχειακό υλικό πλουσιότατο και ίσως μοναδικό στο χώρο του Αιγαίου.

«Από τις σημαντικότερες πανελλαδικά», λέει ο Παναγιώτης Σκορδάς, γενικός γραμματέας του Αναγνωστηρίου, «είναι και η βιβλιοθήκη του σωματείου, που αριθμεί γύρω στους 25.000 τόμους παλιά και νέα βιβλία και χειρόγραφα, τα περισσότερα από τα οποία είναι ηλεκτρονικά βιβλιοθηκονομημένα».

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Με θέατρο…

Το Αναγνωστήριο όλα αυτά τα χρόνια της συνεχούς δραστηριότητάς του διέπρεψε στο θέατρο, στη φωνητική και ενόργανη μουσική. «Ανεβάστηκαν περί τα 100 έργα – οπερέτες, ειδυλλιακά δράματα, τραγωδίες εθνικού περιεχομένου, κωμωδίες, ηθογραφίες αλλά και επιθεωρήσεις γραμμένες στη ντοπιολαλιά», λέει ο Κλ. Κορομηλάς.

Ζωντανή απόδειξη της αγάπης του Αναγνωστηρίου προς το θέατρο αποτελεί η δημιουργία (το 1964) του περίφημου κινηματοθεάτρου του, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Γιώργου Γιανουλέλη και του ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη.

Δυστυχώς, τον Ιανουάριο του 2017 στη διάρκεια έντονης χιονόπτωσης η στέγη του θεάτρου κατέρρευσε και το θέατρο έκτοτε δεν επαναλειτούργησε.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

«Σήμερα», συνεχίζει ο Κλεάνθης Κορομηλάς, το σωματείο διατηρεί παιδικό θεατρικό εργαστήρι, τμήμα ενηλίκων για λεσβιακές ηθογραφίες και επιθεωρήσεις, και πειραματική σκηνή ενήλικων».

Μοναδική προσφορά στον τόπο και πολύτιμο απόκτημα του Αναγνωστηρίου είναι η καταγραφή σε μαγνητοταινίες, τη δεκαετία του ’60, του μουσικολαογραφικού υλικού της Αγιάσου, της Λέσβου και των απέναντι μικρασιατικών παραλίων. Σήμερα, επίσης, δεκάδες παιδιά μαθαίνουν κλασικά και παραδοσιακά όργανα, κυρίως σαντούρι, ενώ λειτουργεί και χορευτικό τμήμα με περισσότερα από 100 μέλη.

Από το αγιασώτικο καρναβάλι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

…Και μουσείο

Το Αναγνωστήριο διατηρεί και λαογραφικό μουσείο. «Από το καλοκαίρι του 2010 φιλοξενείται στο λαογραφικό μουσείο η σπάνια ιδιωτική λαογραφική συλλογή του Στρατή Π. Τζίνη, με εξαίρετα κειμήλια της βιοτεχνικής παράδοσης της Αγιάσου. Στεγάζει επίσης διαμορφωμένους χώρους όπως του παλιού παραδοσιακού αγιασώτικου σπιτιού αλλά και πινακοθήκη Λεσβίων ζωγράφων και κεραμικών», λέει ο Π. Σκορδάς.

Ιδιαίτερα ας σημειωθεί η συμβολή του Αναγνωστηρίου στα λαϊκά τοπικά δρώμενα και ιδιαίτερα σε αυτό του αγιασώτικου καρναβαλιού, που περιλαμβάνεται στο Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Εκατόν τριάντα χρόνια συνεχούς παρουσίας, και όπως λέει ο πρόεδρός του, «η μεγαλύτερη επιτυχία του Σωματείου είναι ότι κατάφερε με έναν μοναδικό τρόπο να συσπειρώσει και να εκφράσει όλες τις κοινωνικές ομάδες, όλες τις ηλικίες και όλα τα επαγγέλματα του χωριού».

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας θα φιλοξενήσει την εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων»: Το έργο του Σταύρου Κουγιουμτζή ερμηνεύουν στη Βέροια η Σόνια Θεοδωρίδου και η «Πολύμνια»

23/03/2026 - 11:33πμ
(Φωτ.: facebook/BPAN Heroes)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κοζάνη: «Ύμνοι Ελπίδας», μια φιλανθρωπική συναυλία για τα παιδιά με τη νόσο BPAN

22/03/2026 - 3:25μμ
Σκηνή από την ταινία «Τελευταία Κλήση» σε σκηνοθεσία Sherif Francis
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αληθινές ιστορίες που συντάραξαν την Ελλάδα και έγιναν ταινίες

21/03/2026 - 5:30μμ
(Φωτ.: EPA / Marton Monus)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τσακ Νόρις: Το Χόλιγουντ αποχαιρετά τον αήττητο ήρωα των ταινιών δράσης

21/03/2026 - 3:54μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Αυτοψία στο υπό κατασκευή Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος

18/03/2026 - 11:56μμ
Μικρές Λαζαρίνες με τα ανθοστόλιστα καλάθια τους (φωτ.: Δήμος Τρικκαίων)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Λαζαρίνες θα αναβιώσουν και φέτος στο δήμο Τρικκαίων – Το έθιμο που προϋπαντεί το Πάσχα

18/03/2026 - 7:17μμ
«Nα σκάσουν οι ζηλιάρηδες» στα νέα ελληνικά, σε ψηφιδωτό στην είσοδο οικίας στην αρχαία πόλη της Σύεδρας (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ψηφιδωτό 1.500 ετών με ελληνική επιγραφή-έκπληξη βρέθηκε στην Τουρκία

17/03/2026 - 5:34μμ
O Θάνος Μικρούτσικος και ο Δημήτρης Μητροπάνος στο εξώφυλλο του δίσκου «Στου αιώνα την παράγκα» (φωτ.: Minos-EMI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η απίθανη… μεταφυσική ιστορία της θρυλικής «Ρόζας» του Μητροπάνου, που έγραψε ο Θάνος Μικρούτσικος

16/03/2026 - 12:35μμ
Οι συντελεστές της ταινίας «One Battle After Another» που απέσπασε 6 χρυσά αγαλματίδια (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσκαρ 2026: Θρίαμβος για την ταινία «Η μια μάχη μετά την άλλη» – Η ελληνική νίκη της λαμπερής βραδιάς

16/03/2026 - 9:10πμ
Ο εμβληματικός πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου (φωτ.: Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συγκίνηση στο Μεσολόγγι: Ο πίνακας του Ντελακρουά επέστρεψε στον τόπο που τον ενέπνευσε

15/03/2026 - 1:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Λαμασσού (ταύρος με φτερά και ανθρώπινο κεφάλι) τοποθετούταν ως φύλακας στις εισόδους των βασιλικών ανακτόρων των Ασσυρίων (πηγή: assyrians.gr)

Οι Ασσύριοι ετοιμάζονται για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς τους

27 λεπτά πριν
Υποστηρικτές του αντιπολιτευτικού κόμματος CHP κρατούν αφίσες του Εκρέμ Ιμάμογλου στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για την κράτησή του (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Κομισιόν: «Στην Τουρκία υποχωρούν το κράτος δικαίου και τα δημοκρατικά πρότυπα»

58 λεπτά πριν
Πλήθος πιστών έσπευσε να παρακολουθήσει την ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών (φωτ.: Σωματείο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

Με κατάνυξη οι Δ΄ Χαιρετισμοί στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι

1 ώρα πριν
Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Χειροπέδες σε κύκλωμα εικονικών εταιρειών με μοντέλα, παίκτη ριάλιτι κι έναν tiktoker

2 ώρες πριν
Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon στο λιμάνι του Πόρτσμουθ, λίγο πριν αναχωρήσει για την Κύπρο (φωτ.: EPA/Neil Hall)

Στην Κύπρο το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon – Τρεις εβδομάδες μετά το πλήγμα ιρανικού drone στο Ακρωτήρι

3 ώρες πριν
Παιδιά της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)

Μελβούρνη: Χιλιάδες ομογενείς τίμησαν την 25η Μαρτίου με παρέλαση και συγκίνηση

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign