pontosnews.gr
Πέμπτη, 6/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βαγγέλης Σειληνός: Η σύντομη αλλά γεμάτη ζωή του «Έλληνα Νουρέγιεφ»

Η εποχή, οι γυναίκες και η αλλαγή ζωής. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

12/04/2024 - 2:52μμ
(Φωτ.: Facebook/ Σειληνός Βαγγέλης)

(Φωτ.: Facebook/ Σειληνός Βαγγέλης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Δεν γίνονται τα αγόρια που ασχολούνται με το χορό ομοφυλόφιλοι. Όσοι είναι, είναι από πριν». Αυτή η ατάκα στα συντηρητικά τέλη των ’80s ήταν λίγο σαν ξάφνιασμα. Και δη από έναν άνθρωπο γνωστό και αγαπητό στο ευρύ κοινό. Ο λόγος για τον Βαγγέλη Σειληνό· η δήλωση ήταν σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Και φυσικά ένας άντρας που ασχολούνταν επαγγελματικά με το χορό –ειδικά από τα ’60s, όπως εκείνος– είχε ακούσει ουκ ολίγες φορές μπηχτές και φήμες για τη σεξουαλικότητα του. (Εδώ τα ακούνε σήμερα που υποτίθεται ότι είναι πιο ανοιχτόμυαλοι οι άνθρωποι.)

Όπως και να ‘χει, ο Βαγγέλης Βασιλάτος (με αυτό το όνομα γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1936) έκλεισε μάτια και αυτιά και έκανε αυτό που ήθελε.

Διδάσκοντας την Αλίκη στο Δόλωμα (φωτ.: Facebook / Σειληνός Βαγγέλης)

«Ο Έλληνας Νουρέγιεφ»

Αρχές της δεκαετίας του 1950. Η χώρα προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές της από την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Από κοντά και οι νέοι άνθρωποι που είχαν χάσει την αγνότητα της παιδικής ηλικίας. Κάπου στο Μεταξουργείο ο νεαρός Βαγγέλης μεγάλωνε και οπότε μπορούσε ξέδινε τα βράδια στα μαγαζιά της εποχής, με δυτικά ακούσματα.

Σύμφωνα με τις τότε φήμες, κατά τη διάρκεια μιας βραδινής εξόδου τον εντόπισε ο μεγάλος χορογράφος Μανώλης Καστρινός. Εντυπωσιάστηκε από το παρουσιαστικό και την κίνησή του και του πρότεινε να γραφτεί στη σχολή του. Και εκείνος το έκανε, γνωρίζοντας και το τι μπορεί να αντιμετωπίσει από τον περίγυρό του.

Κάπως έτσι ο Βασιλάτος έγινε Σειληνός (όπως οι δαίμονες των ρεόντων υδάτων και της ευφορίας της γης, οι σύντροφοι του Διόνυσου). Η συνέχεια τον έφερε στο πλευρό και άλλων μεγάλων προσωπικοτήτων του χώρου, όπως η Τατιάνα Βαρούτη, η Ραλλού Μάνου και ο Άγγελος Γριμάνης.

«Έλληνα Νουρέγιεφ» τον είπαν, και αυτό οφείλεται στη σκληρή δουλειά του. Οι πρώτες του δουλειές ήταν στο θέατρο, ενώ το ντεμπούτο στο σινεμά έγινε το 1957, στο φιλμ Η θεία από το Σικάγο.

Ποιους αναγνωρίζετε; (φωτ.:Facebook / Σειληνός Βαγγέλης)

Από την Προκοπίου στην Ιωαννίδου

Την ίδια χρονιά, το 1957, στο θέατρο «Ακροπόλ» στις επιθεωρήσεις Εδώ Αθήναι των Γιαλαμά-Πρετεντέρη και Νυχτολούλουδα των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου έγινε ντουέτο με ένα νεαρό κορίτσι με εξωτικά χαρακτηριστικά, την Ελένη Προκοπίου. Έμειναν μαζί για 8 χρόνια.

Ίσως η πιο ξεχωριστή στιγμή στην καριέρα τους ήταν η εμφάνισή τους το καλοκαίρι του 1962 στην ιστορική παράσταση του Μίκη Θεοδωράκη Όμορφη πόλη – ο Βαγγέλης Σειληνός είχε αναλάβει τις χορογραφίες και ήταν επικεφαλής ομάδας λαϊκών χορευτών.

Το 1965 αποφάσισαν να τραβήξουν διαφορετικούς καλλιτεχνικούς δρόμους, όχι με ήπιο τρόπο. Το 2019, ύστερα από μισό αιώνα σιωπής, η Ελένη Προκοπίου αποκάλυψε: «Δουλεύαμε μαζί στο “Περοκέ”. Παντρεμένη εγώ με τον σύζυγο μου. Μια μέρα, λοιπόν, αποφάσισα να τον επισκεφτώ στο σπίτι του για να κανονίσουμε όλα τα διαδικαστικά της εμφάνισής μας, γιατί ήταν εκείνος που είχε κλείσει τη δουλειά. Τότε έμενε στην Κυψέλη μαζί με την αδελφή του. Χτύπησα την πόρτα του, αλλά εκείνη με ενημέρωσε ότι είχε νοικιάσει μια γκαρσονιέρα δίπλα.

(Φωτ.: Facebook / Σειληνός Βαγγέλης)

»Πήγα στην γκαρσονιέρα, χτύπησα την πόρτα και βγήκε η Μαρία Ιωαννίδου.
Παραξενεύτηκα. Δεν ήξερα ότι ήταν ζευγάρι. Δεν ήξερα απολύτως τίποτα. “Δεν είναι εδώ ο Βαγγέλης, δεν είναι εδώ” μου είπε, κι εγώ της ζήτησα να του μεταφέρει ότι πέρασα να τον ρωτήσω τι θα γίνει με τη δουλειά. Ο Βαγγέλης στο μεταξύ ήταν μέσα.

»Το πήρα ποδαράτο και στο δρόμο συνάντησα έναν από το μπαλέτο. Του είπα τι συνέβη κι εκείνος με ενημέρωσε ότι ο Βαγγέλης είχε γίνει ζευγάρι με την Ιωαννίδου. Με κλάματα στο δρόμο κατηφόρισα για το σπίτι μας που ήταν στην Αχαρνών. Και έκλαιγα γιατί εκείνη την εποχή είχα μεγάλες οικονομικές ανάγκες. Η μάνα μου περίμενε το ενοίκιο, το φαγητό της, τα φάρμακά της. Όλα από μένα.

»Στο δρόμο συνάντησα τον Καστρινό, ο οποίος βλέποντάς με κλαμένη, και αφού του αφηγήθηκα τι είχε γίνει, μου είπε: “Μην σε νοιάζει. Εγώ είμαι εδώ”. Και πράγματι, σε τρεις μέρες ο Καστρινός με πήγε στον Βασίλη Μπουρνέλλη που είχε το “Ακροπόλ” και έμεινα εκεί πολλά χρόνια».

Με τον Βαγγέλη Σειληνό ύστερα από αυτό το περιστατικό συναντήθηκαν μόνο μία φορά. «Και όταν συναντηθήκαμε υπήρχε μεταξύ μας μεγάλη αδιαφορία. Όχι, δεν μου ζήτησε ποτέ συγγνώμη γι’ αυτό», είπε.

Όλα του γάμου δύσκολα

Ο πρώτος του γάμος ήταν με την Μαρία Ιωαννίδου. Ζευγάρι και στη σκηνή και στη ζωή.

«Παντρευτήκαμε, έγινε λιγάκι δυναστικά όλο αυτό, γιατί εγώ δεν ήθελα να παντρευτώ τόσο μικρή, 17 χρονών. Δεν έγινα ποτέ μητέρα, έγιναν τέσσερις διακοπές της κύησης και μια αποβολή, το σύνολο πέντε. Ήταν μια ταραχώδης περίοδος της ζωής μου. Πιστεύω ότι εκτός από εκείνον έφταιγα κι εγώ που δεν καθόμουν στο κρεβάτι να κάνω το παιδί μου. Γιατί ήθελα να μην χάσω ούτε μια σεζόν στο θέατρο», δήλωσε πολλά χρόνια μετά.

Με την Ιωαννίδου (φωτ.: Facebook / Σειληνός Βαγγέλης)

Και παρόλο που στη δεκαετία του 1970 χώρισαν, συνέχισαν να συνεργάζονται αφού ο κόσμος τους ήθελε μαζί.

Σε αντίθεση πάντως με την Προκοπίου, η Ιωαννίδου είχε πει σε συνέντευξή της: «Τον ερωτεύτηκα, έκλαψα, σπάραξα, ήταν ο παιδικός μου έρωτας ο Σειληνός. Του χρωστάω πράγματα, δέσαμε ως χορευτικό ζευγάρι, έκλαψα πάρα πολύ γι’ αυτόν και για τα παιδιά που έχασα μαζί του».

Η άλλη ζωή και το άδικο φινάλε

Η ζωή όμως συνεχίστηκε και ο Βαγγέλης Σειληνός παντρεύτηκε ξανά – με τη δεύτερη γυναίκα του απέκτησαν δύο παιδιά και έφτιαξαν και τη δική τους σχολή χορού στα Ιλίσια.

Στην γέννηση του γιου του Σπύρου (φωτ.: Facebook / Σειληνός Βαγγέλης)

Έφυγε από τη ζωή στις 2 Μαΐου του 1998 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών κατά τη διάρκεια επέμβασης ανοιχτής καρδιάς. Παρά τα προβλήματα υγείας (είχε κάνει και άλλη επέμβαση στο παρελθόν), βρισκόταν στο θέατρο μέχρι την τελευταία στιγμή. Ήταν μόλις 62 χρονών. 

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φωτογραφίες και τίτλοι δημοσιευμάτων της εποχής (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, το 1961, η Αθήνα πνίγεται – Φονική κακοκαιρία με 43 νεκρούς και 500 οικογένειες άστεγες

5/11/2025 - 1:35μμ
Η Χριστίνα Καλογερίκου στην ταινία «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» (φωτ.: Φίνος Φιλμ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χριστίνα Καλογερίκου, η μοναδική καρατερίστα – Η ζωή και οι ρόλοι της

3/11/2025 - 1:42μμ
Ο Νότης Σφακιανάκης το 2010, στην πρεμιέρα στο «Ιερά Θέα» στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νότης Σφακιανάκης: Ο «αετός» του ελληνικού τραγουδιού και οι πτήσεις του

2/11/2025 - 1:42μμ
Έλληνες στρατιώτες στην απελευθέρωση του Αγίου Όρους, το 1912. Αναμνηστική φωτογραφία με μοναχούς στην Κερασιά, στην πορεία τους προς την κορυφή του Άθω (πηγή: Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 1912: Απελευθερώνεται το Άγιον Όρος μετά από 488 χρόνια σκλαβιάς

2/11/2025 - 11:55πμ
(Φωτ.: ΠΑΕ ΑΕΚ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα το 1930 εγκαινιάστηκε το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια

2/11/2025 - 11:27πμ
(Φωτ.: Facebook/ Κώστας Αρζόγλου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κώστας Αρζόγλου: Ο θεατράνθρωπος με τις ποντιακές ρίζες, τη μοναδική καριέρα και την ξεχωριστή ζωή

31/10/2025 - 11:29πμ
(Φωτ.: Facebook/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΑΣ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Γιάννης Αγγελάκας «δεν χωράει πουθενά», γιατί είναι μια κατηγορία από μόνος του

30/10/2025 - 6:59μμ
(Φωτ.: Instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τζίμης Μακούλης: Ο πρώτος Έλληνας τραγουδιστής που συμμετείχε στη Eurovision και η διεθνής καριέρα του

28/10/2025 - 4:58μμ
Αποσπάσματα από την εφ. «Αθήναι», και στο φόντο ο γνωστός πίνακας του Κενάν Μεσαρέ* (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

26 Οκτωβρίου 1912: Η Θεσσαλονίκη απελευθερώνεται – Ο Τύπος υποδέχεται την είδηση με ύμνους και ποιήματα

26/10/2025 - 9:22πμ
(Φωτ.: facebook / Δημήτριος Κυριακίδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κρούσια: Η ποντιακή αντίσταση κατά των γερμανικών δυνάμεων κατοχής και το ολοκαύτωμα των χωριών του Κιλκίς (1941)

25/10/2025 - 5:49μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ποντιακός Σύλλογος «Το Καΐστρι»: Με (και για) τον Στάθη Νικολαΐδη ο 2ος χορός του σωματείου – Και μια πλειάδα μεγάλων ονομάτων

27 λεπτά πριν
Φωτογραφία τέμπλου που περιλαμβάνεται στο λεύκωμα (φωτ.: Κώστας Βιδάκης)

Δράμα: Όλη η βυζαντινή κληρονομιά της πόλης σε ένα λεύκωμα – Μια περιπλάνηση στο χώρο και το χρόνο

53 λεπτά πριν
(Φωτ.: koinoniki.gr)

Ελλάδα-Γεωργία: Στο δρόμο της αδελφοποίησης οι δήμοι Νίκαιας-Ρέντη και Κουταΐσι – Υπογράφηκε Δήλωση Προθέσεων Συνεργασίας

1 ώρα πριν

«’Σα κρύα τη λουτρού»: Η Αδελφότης Ποντίων «Παναγία Γουμερά» ανεβάζει την κωμωδία του Σίμου Λιανίδη

2 ώρες πριν
Από τη μεταγωγή του 43χρονου στον εισαγγελέα (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Μεταξάκης)

Βορίζια: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία στον 43χρονο που συνελήφθη χθες – Από το δικό του καλάσνικοφ σκοτώθηκε η γυναίκα;

2 ώρες πριν
Η ομάδα του ΟΠΑΠ με το showcar της McLaren F1 Team

Η απόλυτη εμπειρία Formula 1 στο Ζάππειο Μέγαρο το σαββατοκύριακο 8 και 9 Νοεμβρίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign