pontosnews.gr
Τετάρτη, 2/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο πυρρίχιος ταξίδεψε στην Ευρώπη και «καθήλωσε» τους ομογενείς

Παρουσίαση του φακέλου ένταξης του χορού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Ντίσελντορφ «Ο Ξενιτέας»

11/04/2024 - 9:39πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του «Ξενιτέα». Στο βήμα η Αλεξία Ιωαννίδου (φωτ.: Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου)

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του «Ξενιτέα». Στο βήμα η Αλεξία Ιωαννίδου (φωτ.: Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, στο Stadtmuseum Düsseldorf σε εκδήλωση του «Ο Ξενιτέα», παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο για πρώτη φορά εκτός συνόρων ο φάκελος της ένταξης του χορού σέρρα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Ηλίας Μαυρίδης υπογράμμισε στο χαιρετισμό του τη σημαντικότητα της ένταξης και την ανάγκη επέκτασης της εγγραφής αυτής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ώστε ο χορός – ταυτοτικό στοιχείο του ελληνισμού του Πόντου να αποκτήσει διεθνή ορατότητα.

Τόνισε δε τη συμπαράσταση και τη συμπόρευση του συλλόγου του και της ομογένειας της Γερμανίας στην πορεία αυτού του εγχειρήματος, χαρακτηρίζοντάς το ως «άθλο» και την Αλεξία Ιωαννίδου ως «ανυπότακτη Αργοναύτισσα».

Ο Ηλίας Μαυρίδης (φωτ.: Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου)

Η Παρθένα Ιορδανίδου (φωτ.: Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου)

Κατόπιν κάλεσε στο βήμα την νεοεκλεγείσα πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων της Ευρώπης Παρθένα Ιορδανίδου, η οποία μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό της ανάφερε πως ο χορός σέρρα συμβολίζει το σθένος, την πυγμή και την ανθεκτικότητα των Ελλήνων του Πόντου ανά τους αιώνες. Ενισχύει, συνέχισε, τους δεσμούς των απόδημων Ελλήνων με την μητροπολιτική Ελλάδα.

«Η ΟΣΕΠΕ δεσμεύεται να στηρίξει το επόμενο βήμα της προσπάθειας της ένταξης του πιο εμβληματικού μας χορού  στον κατάλογο της UNESCO» κατέληξε.

Η εισηγήτρια Αλεξία Ιωαννίδου,  αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο και το ΔΣ του συλλόγου του Ντίσελντορφ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, αναφέρθηκε στη σημαντική βοήθεια της ομογένειας, και δη των συλλόγων της Γερμανίας που αγκάλιασαν την προσπάθεια από την αρχή.

«Η βοήθειά σας ήταν ανεκτίμητη και δεν την ξέχασα. Ο απόδημος ελληνισμός αναφέρεται στο βίντεο που φτιάξαμε με την Παμποντιακή Ομοσπονδία –τον επικεφαλής φορέα του Δελτίου–, με σκοπό να πλαισιώσει την εγγραφή στον κατάλογο, αλλά και στην υπουργική απόφαση που ενέταξε τον χορό σέρρα –τον ποντιακό Πυρρίχιο– στο Εθνικό Ευρετήριο. Να είστε υπερήφανοι, η συνεισφορά σας ήταν καθοριστική για το επιτυχές αποτέλεσμα, και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου γι’ αυτό», ανέφερε.

Η Αλεξία Ιωαννίδου (φωτ.: Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου)

Από την παρουσίαση του φακέλου της ένταξης του χορού σέρρα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (φωτ.: Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου)

Μετά το τέλος της παρουσίασης ο πρόεδρος του «Ξενιτέα» της απένειμε τιμητική πλακέτα. Η Αλεξία Ιωαννίδου δήλωσε συγκινημένη από την αγάπη που εισέπραξε από τους ομογενείς και σχολίασε πως ήταν η πρώτη φορά που έβλεπε ανθρώπους κάθε ηλικίας ανάμεσα στο κοινό να δακρύζουν με την προβολή του βίντεο της σέρρας, συμπληρώνοντας πως «αυτό μόνο ο πυρρίχιος μπορεί να το κάνει».

«Είμαι πολύ ευτυχισμένη με τη θετική ανατροφοδότηση που λαμβάνω, την θεωρώ ουσιαστικά δικαίωση του αγώνα μου» υπογράμμισε.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ Βασίλειος Κοΐνης, η πρώην διευθύντρια της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Εύα Παπαδάτου, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης Παρθένα Ιορδανίδου και μέλη της Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος του συλλόγου της Κολωνίας «Οι Αργοναύτες» Δημήτρης Κωνσταντινίδης, η συντονίστρια Νεολαίας της ΟΣΕΠΕ Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου, η νομική σύμβουλος της ΟΣΕΠΕ Χρυσάνθη Φουλογλίδου, ο αντιπρόεδρος της «Μνήμης» Ευστάθιος Χαλκιάς, εκπρόσωποι των συλλόγων των Θεσσαλών «Η Θεσσαλία», των Ηπειρωτών «Δωδώνη» και των Θρακών «Ακρίτας»  του Ντίσελντορφ, η καθηγήτρια-φιλόλογος και συντονίστρια του δίγλωσσου κλάδου του Γυμνασίου Leibniz Montessori Αλεξία Μυριούνη και η καθηγήτρια του Ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου , ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων της Γερμανίας Μιχάλης Πατένταλης, ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Κέντρου Αυτισμού της Κολωνίας και υποψήφιος ευρωβουλευτής Παύλος Παπαδόπουλος, καθώς και πλήθος κόσμου.

Αναμνηστική φωτογραφία έξω από το Stadtmuseum Düsseldorf (φωτ.: Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο δρ Θεμιστοκλής Κρητικάκος παρουσιάζει το βιβλίο και την έρευνά του στους μαθητές του St John’s College στη Μελβούρνη (φωτ.: Αρχείο Θ. Κρητικάκου)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεμιστοκλής Κρητικάκος: Από μαθητικό δοκίμιο σε βιβλίο για τις Γενοκτονίες

2/09/2026 - 10:51πμ
Παιδιά από την Αρμενία περιμένουν μέσα στο χιόνι για να μπουν στην «Πόλη των Ορφανών», το 1915 (φωτ.: Armin T. Wegner, 1915 – Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Έμεινα πάνω στο πτώμα της μητέρας μου»: Η συγκλονιστική μαρτυρία της Ρεχάν Μανούκ Μανουκιάν που επέζησε της Γενοκτονίας των Αρμενίων

1/09/2026 - 9:28μμ
Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης (φωτ.: Facebook / Ματθαίος Τσαχουρίδης / Matthaios Tsahouridis)
ΠΟΝΤΟΣ

«Από τον Πόντο στον Ήλιο»: Το ντουέτο-έκπληξη του  Ματθαίου Τσαχουρίδη στο Φεστιβάλ «Παρά θίν’ αλός», στην Καλαμαριά

1/09/2026 - 8:56μμ
(Φωτ.: facebook.com/omilos.pontion.xorefton.kavalas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυναμική παρουσία του Ομίλου Ποντίων Χορευτών Καβάλας στην 4η Πανελλήνια Συνάντηση Χορευτικών Ομάδων στη Λάρισα

1/09/2026 - 5:32μμ
(Φωτ.: facebook.com/nick.kommatidis?locale=el_GR)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με ποντιακή λύρα και νταούλι αρχίζουν τα μαθήματα χορού στην Ένωση Ποντίων Πανοράματος

1/09/2026 - 4:00μμ
(Φωτ. αρχείου: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Κοντεύει η ώρα για το 20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Ζητούνται εθελοντές!

1/09/2026 - 10:24πμ
Πόντιοι στην Α' Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το 1926 (φωτ.: Γιώργος Βαφιαδάκης / ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)
ΠΟΝΤΟΣ

ΔΕΘ 1926: Τα προικιά του Πόντου και ο πρωτοπόρος μελισσοκόμος από τη Σάντα

1/09/2026 - 9:57πμ
Ο Γιουσούφ Τζεμάλ Κεσκίν στο εξώφυλλο του δίσκου «Poyraz» (πηγή: kitantik.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιουσούφ Τζεμάλ Κεσκίν: Ένας παραδοσιακός οργανοπαίκτης των Σουρμένων που τραγουδά ποντιακά

31/08/2026 - 8:58μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

1ο θερινό σινεμά και Sleep Over από τους «Ακρίτες» Πολυκάστρου & Περιχώρων

31/08/2026 - 8:30μμ
Τα «Γεράκια» της Γερακαρούς στο φεστιβάλ «Folk Friends Together» (πηγή: Δήμος Λαγκαδά)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Δακρύσαμε όταν ακούστηκε η Γερακαρού»: Ποντιακοί χοροί από τα «Γεράκια» στη Ρουμανία

31/08/2026 - 8:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

90ή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

ΔΕΘ: Νέα μέτρα έως 250 εκατ. ευρώ μέσα στο 2026 – Ποιοι εξετάζεται να ενισχυθούν

5 λεπτά πριν
Ο αρχαιολόγος Γεώργιος Μυλωνάς σε διάλεξη για τις Μυκήνες στο Πανεπιστήμιο Southeast Missouri State το 1961
(φωτ.: Southeast Missouri State University – Sagamore / Public Domain)

Γεώργιος Ε. Μυλωνάς: Ο διακεκριμένος Σμυρνιός αρχαιολόγος που είδε την Καταστροφή με τα μάτια του και ξέφυγε από το θάνατο

25 λεπτά πριν
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Φωτιά στην Κάρυστο: Μήνυμα του 112 – Στη μάχη έξι εναέρια μέσα

55 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση για την παράδοση της Πύλης 12. Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Καβάλα: Η πύλη που δεν υπήρχε στα βιβλία και τα 2.032 κειμήλια της Καππαδοκίας

1 ώρα πριν
Σκάφος των τουρκικών υπηρεσιών ερευνά τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σηλυβρίας, όπου εντοπίστηκε άδεια σωστική λέμβος του Tuğberk İmamoğlu (φωτ.: X / Denizcilik Genel Müdürlüğü)

Τουρκία: Σύγκρουση πλοίων στον Μαρμαρά – Αγνοούνται 10 ναυτικοί

1 ώρα πριν
Αστυνομικό όχημα μπροστά από τον λιγνιτικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Σβάρτσε Πούμπε του Βρανδεμβούργου, τον Μάιο του 2016, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων περιβαλλοντικών οργανώσεων (φωτ. αρχείου: EPA / Patrick Pleul)

Γερμανία: Απόπειρες σαμποτάζ στο δίκτυο ηλεκτροδότησης – Δύο χτυπήματα μέσα σε λίγες ώρες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV