pontosnews.gr
Κυριακή, 26/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο πυρρίχιος ταξίδεψε στην Ευρώπη και «καθήλωσε» τους ομογενείς

Παρουσίαση του φακέλου ένταξης του χορού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Ντίσελντορφ «Ο Ξενιτέας»

11/04/2024 - 9:39πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του «Ξενιτέα». Στο βήμα η Αλεξία Ιωαννίδου (φωτ.: Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου)

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του «Ξενιτέα». Στο βήμα η Αλεξία Ιωαννίδου (φωτ.: Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, στο Stadtmuseum Düsseldorf σε εκδήλωση του «Ο Ξενιτέα», παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο για πρώτη φορά εκτός συνόρων ο φάκελος της ένταξης του χορού σέρρα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Ηλίας Μαυρίδης υπογράμμισε στο χαιρετισμό του τη σημαντικότητα της ένταξης και την ανάγκη επέκτασης της εγγραφής αυτής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ώστε ο χορός – ταυτοτικό στοιχείο του ελληνισμού του Πόντου να αποκτήσει διεθνή ορατότητα.

Τόνισε δε τη συμπαράσταση και τη συμπόρευση του συλλόγου του και της ομογένειας της Γερμανίας στην πορεία αυτού του εγχειρήματος, χαρακτηρίζοντάς το ως «άθλο» και την Αλεξία Ιωαννίδου ως «ανυπότακτη Αργοναύτισσα».

Ο Ηλίας Μαυρίδης (φωτ.: Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου)

Η Παρθένα Ιορδανίδου (φωτ.: Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου)

Κατόπιν κάλεσε στο βήμα την νεοεκλεγείσα πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων της Ευρώπης Παρθένα Ιορδανίδου, η οποία μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό της ανάφερε πως ο χορός σέρρα συμβολίζει το σθένος, την πυγμή και την ανθεκτικότητα των Ελλήνων του Πόντου ανά τους αιώνες. Ενισχύει, συνέχισε, τους δεσμούς των απόδημων Ελλήνων με την μητροπολιτική Ελλάδα.

«Η ΟΣΕΠΕ δεσμεύεται να στηρίξει το επόμενο βήμα της προσπάθειας της ένταξης του πιο εμβληματικού μας χορού  στον κατάλογο της UNESCO» κατέληξε.

Η εισηγήτρια Αλεξία Ιωαννίδου,  αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο και το ΔΣ του συλλόγου του Ντίσελντορφ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, αναφέρθηκε στη σημαντική βοήθεια της ομογένειας, και δη των συλλόγων της Γερμανίας που αγκάλιασαν την προσπάθεια από την αρχή.

«Η βοήθειά σας ήταν ανεκτίμητη και δεν την ξέχασα. Ο απόδημος ελληνισμός αναφέρεται στο βίντεο που φτιάξαμε με την Παμποντιακή Ομοσπονδία –τον επικεφαλής φορέα του Δελτίου–, με σκοπό να πλαισιώσει την εγγραφή στον κατάλογο, αλλά και στην υπουργική απόφαση που ενέταξε τον χορό σέρρα –τον ποντιακό Πυρρίχιο– στο Εθνικό Ευρετήριο. Να είστε υπερήφανοι, η συνεισφορά σας ήταν καθοριστική για το επιτυχές αποτέλεσμα, και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου γι’ αυτό», ανέφερε.

Η Αλεξία Ιωαννίδου (φωτ.: Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου)

Από την παρουσίαση του φακέλου της ένταξης του χορού σέρρα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (φωτ.: Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου)

Μετά το τέλος της παρουσίασης ο πρόεδρος του «Ξενιτέα» της απένειμε τιμητική πλακέτα. Η Αλεξία Ιωαννίδου δήλωσε συγκινημένη από την αγάπη που εισέπραξε από τους ομογενείς και σχολίασε πως ήταν η πρώτη φορά που έβλεπε ανθρώπους κάθε ηλικίας ανάμεσα στο κοινό να δακρύζουν με την προβολή του βίντεο της σέρρας, συμπληρώνοντας πως «αυτό μόνο ο πυρρίχιος μπορεί να το κάνει».

«Είμαι πολύ ευτυχισμένη με τη θετική ανατροφοδότηση που λαμβάνω, την θεωρώ ουσιαστικά δικαίωση του αγώνα μου» υπογράμμισε.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ Βασίλειος Κοΐνης, η πρώην διευθύντρια της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Εύα Παπαδάτου, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης Παρθένα Ιορδανίδου και μέλη της Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος του συλλόγου της Κολωνίας «Οι Αργοναύτες» Δημήτρης Κωνσταντινίδης, η συντονίστρια Νεολαίας της ΟΣΕΠΕ Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου, η νομική σύμβουλος της ΟΣΕΠΕ Χρυσάνθη Φουλογλίδου, ο αντιπρόεδρος της «Μνήμης» Ευστάθιος Χαλκιάς, εκπρόσωποι των συλλόγων των Θεσσαλών «Η Θεσσαλία», των Ηπειρωτών «Δωδώνη» και των Θρακών «Ακρίτας»  του Ντίσελντορφ, η καθηγήτρια-φιλόλογος και συντονίστρια του δίγλωσσου κλάδου του Γυμνασίου Leibniz Montessori Αλεξία Μυριούνη και η καθηγήτρια του Ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου , ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων της Γερμανίας Μιχάλης Πατένταλης, ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Κέντρου Αυτισμού της Κολωνίας και υποψήφιος ευρωβουλευτής Παύλος Παπαδόπουλος, καθώς και πλήθος κόσμου.

Αναμνηστική φωτογραφία έξω από το Stadtmuseum Düsseldorf (φωτ.: Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δεξιά η ζουμοξύστρα που ανήκε στη Ζωή Λιανίδου-Καγκελίδου (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Από το σεντούκι της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών: Πώς φτιαχνόταν το ψωμί στον Πόντο

26/07/2026 - 12:09μμ
Οι Τζεμρέ Μπαϊσέλ και Μερτ Γιαζιτζίογλου στο γύρισμα στην Παναγία Σουμελά (πηγή: 61saat.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Σουμελά και Πόντος: Η τουρκική μίνι σειρά και η πολιτιστική διπλωματία της Τουρκίας

26/07/2026 - 9:45πμ
(Φωτ.: Γιάννης Τσανασίδης-Giannis Tsanasidis/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Στον Κεχρόκαμπο η λύρα έγινε μνήμη: Ο Γιάννης Τσανασίδης τίμησε τον Πόλιο Παπαγιαννίδη

25/07/2026 - 11:50μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Ελασσόνας/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Ένωση Ποντίων Ελασσόνας εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στη Σερβία

25/07/2026 - 10:00μμ
Αμερικανικό αντιτορπιλικό διασώζει έναν πρόσφυγα από τη θάλασσα. Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από τις εκδόσεις Δίσιγμα και περιλαμβάνονται στο έργο «Η Γενοκτονία των Ελλήνων μέσα από τα Ημερολόγια Πολέμου του Αμερικανικού Ναυτικού»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Όσοι δεν κατάφερναν να ακολουθήσουν, πυροβολούνταν» – Η Γενοκτονία των Ποντίων μέσα από τα αμερικανικά αρχεία

25/07/2026 - 9:33μμ
(Φωτ.: facebook / Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΟΝΤΟΣ

Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα: Σε εξέλιξη το 2ο Αγγλόφωνο Θερινό Σχολείο, με θέμα «Genocides, Mass Atrocities and Human Rights»

25/07/2026 - 5:21μμ
Ο ορίζοντας του Χάρισμπεργκ, πρωτεύουσας της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας, όπως φαίνεται από τον ποταμό Σασκουεχάνα, με τον χαρακτηριστικό θόλο του Καπιτωλίου να δεσπόζει στο κέντρο της εικόνας (πηγή: Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Πενσιλβάνια: Από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στη θεσμοθέτηση της 19ης Μαΐου

25/07/2026 - 3:58μμ
Νέοι της Τραπεζούντας με μουσικά όργανα πάνω στη βάρκα «Αργώ», στο σκαρί της οποίας είναι γραμμένη η φράση «Ναυτική Εκστρατία». Η αχρονολόγητη καρτ ποστάλ εκδόθηκε από τον L. Apostolides στην ύστερη οθωμανική περίοδο
ΠΟΝΤΟΣ

Η «Αργώ» της Τραπεζούντας: Μια μουσική «ναυτική εκστρατεία» στον Εύξεινο Πόντο

24/07/2026 - 7:53μμ
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια νέα εστία μνήμης για τον Πόντο παίρνει μορφή στη Λευκόπετρα Ξάνθης

24/07/2026 - 5:04μμ
(Φωτ.: youtube/Apolas Lermi)
ΠΟΝΤΟΣ

Από την Τραπεζούντα στον Πόντο: Ο Απόλας Λέρμι τιμά τον Αχιλλέα Βασιλειάδη με ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα

24/07/2026 - 3:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεξιά η ζουμοξύστρα που ανήκε στη Ζωή Λιανίδου-Καγκελίδου (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Από το σεντούκι της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών: Πώς φτιαχνόταν το ψωμί στον Πόντο

14 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας Techno 293: Οκτώ μετάλλια για την Ελλάδα

38 λεπτά πριν
Κολάζ (φωτ.: tzenikarezi2014/elenasdiary_blog)

34 χρόνια χωρίς την Τζένη Καρέζη – Η γυναίκα πίσω από το μύθο, η σύγχυση με την ημέρα θανάτου της και ένα θρυλικό νυφικό

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από πρατήριο καυσίμων στην Κέρκυρα.
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καύσιμα: Στα 15 λεπτά η έκπτωση στο diesel τον Αύγουστο – Πόσο μειώνεται ένα γέμισμα

1 ώρα πριν
Μαχητικό F-35B προσεγγίζει το κατάστρωμα του ελικοπτεροφόρου αποβατικού πλοίου USS Boxer στην Αραβική Θάλασσα (φωτ.: U.S. Central Command / X)

Ιράν: Οι 4 λόγοι που έκαναν τον Τραμπ να πατήσει «φρένο» στους βομβαρδισμούς

2 ώρες πριν
Αναχώρηση μεταναστών από το λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης για τον Πειραιά, στο πλαίσιο αποσυμφόρησης του νησιού (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Κρήτη: Οι ροές από τη Λιβύη δοκιμάζουν τις αντοχές του νησιού – Το σχέδιο και τα ανοιχτά μέτωπα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign