pontosnews.gr
Παρασκευή, 19/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο πυρρίχιος ταξίδεψε στην Ευρώπη και «καθήλωσε» τους ομογενείς

Παρουσίαση του φακέλου ένταξης του χορού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε εκδήλωση του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Ντίσελντορφ «Ο Ξενιτέας»

11/04/2024 - 9:39πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του «Ξενιτέα». Στο βήμα η Αλεξία Ιωαννίδου (φωτ.: Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου)

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του «Ξενιτέα». Στο βήμα η Αλεξία Ιωαννίδου (φωτ.: Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, στο Stadtmuseum Düsseldorf σε εκδήλωση του «Ο Ξενιτέα», παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο για πρώτη φορά εκτός συνόρων ο φάκελος της ένταξης του χορού σέρρα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Ηλίας Μαυρίδης υπογράμμισε στο χαιρετισμό του τη σημαντικότητα της ένταξης και την ανάγκη επέκτασης της εγγραφής αυτής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ώστε ο χορός – ταυτοτικό στοιχείο του ελληνισμού του Πόντου να αποκτήσει διεθνή ορατότητα.

Τόνισε δε τη συμπαράσταση και τη συμπόρευση του συλλόγου του και της ομογένειας της Γερμανίας στην πορεία αυτού του εγχειρήματος, χαρακτηρίζοντάς το ως «άθλο» και την Αλεξία Ιωαννίδου ως «ανυπότακτη Αργοναύτισσα».

Ο Ηλίας Μαυρίδης (φωτ.: Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου)

Η Παρθένα Ιορδανίδου (φωτ.: Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου)

Κατόπιν κάλεσε στο βήμα την νεοεκλεγείσα πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων της Ευρώπης Παρθένα Ιορδανίδου, η οποία μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό της ανάφερε πως ο χορός σέρρα συμβολίζει το σθένος, την πυγμή και την ανθεκτικότητα των Ελλήνων του Πόντου ανά τους αιώνες. Ενισχύει, συνέχισε, τους δεσμούς των απόδημων Ελλήνων με την μητροπολιτική Ελλάδα.

«Η ΟΣΕΠΕ δεσμεύεται να στηρίξει το επόμενο βήμα της προσπάθειας της ένταξης του πιο εμβληματικού μας χορού  στον κατάλογο της UNESCO» κατέληξε.

Η εισηγήτρια Αλεξία Ιωαννίδου,  αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο και το ΔΣ του συλλόγου του Ντίσελντορφ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, αναφέρθηκε στη σημαντική βοήθεια της ομογένειας, και δη των συλλόγων της Γερμανίας που αγκάλιασαν την προσπάθεια από την αρχή.

«Η βοήθειά σας ήταν ανεκτίμητη και δεν την ξέχασα. Ο απόδημος ελληνισμός αναφέρεται στο βίντεο που φτιάξαμε με την Παμποντιακή Ομοσπονδία –τον επικεφαλής φορέα του Δελτίου–, με σκοπό να πλαισιώσει την εγγραφή στον κατάλογο, αλλά και στην υπουργική απόφαση που ενέταξε τον χορό σέρρα –τον ποντιακό Πυρρίχιο– στο Εθνικό Ευρετήριο. Να είστε υπερήφανοι, η συνεισφορά σας ήταν καθοριστική για το επιτυχές αποτέλεσμα, και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου γι’ αυτό», ανέφερε.

Η Αλεξία Ιωαννίδου (φωτ.: Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου)

Από την παρουσίαση του φακέλου της ένταξης του χορού σέρρα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (φωτ.: Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου)

Μετά το τέλος της παρουσίασης ο πρόεδρος του «Ξενιτέα» της απένειμε τιμητική πλακέτα. Η Αλεξία Ιωαννίδου δήλωσε συγκινημένη από την αγάπη που εισέπραξε από τους ομογενείς και σχολίασε πως ήταν η πρώτη φορά που έβλεπε ανθρώπους κάθε ηλικίας ανάμεσα στο κοινό να δακρύζουν με την προβολή του βίντεο της σέρρας, συμπληρώνοντας πως «αυτό μόνο ο πυρρίχιος μπορεί να το κάνει».

«Είμαι πολύ ευτυχισμένη με τη θετική ανατροφοδότηση που λαμβάνω, την θεωρώ ουσιαστικά δικαίωση του αγώνα μου» υπογράμμισε.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ Βασίλειος Κοΐνης, η πρώην διευθύντρια της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Εύα Παπαδάτου, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης Παρθένα Ιορδανίδου και μέλη της Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος του συλλόγου της Κολωνίας «Οι Αργοναύτες» Δημήτρης Κωνσταντινίδης, η συντονίστρια Νεολαίας της ΟΣΕΠΕ Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου, η νομική σύμβουλος της ΟΣΕΠΕ Χρυσάνθη Φουλογλίδου, ο αντιπρόεδρος της «Μνήμης» Ευστάθιος Χαλκιάς, εκπρόσωποι των συλλόγων των Θεσσαλών «Η Θεσσαλία», των Ηπειρωτών «Δωδώνη» και των Θρακών «Ακρίτας»  του Ντίσελντορφ, η καθηγήτρια-φιλόλογος και συντονίστρια του δίγλωσσου κλάδου του Γυμνασίου Leibniz Montessori Αλεξία Μυριούνη και η καθηγήτρια του Ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου , ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων της Γερμανίας Μιχάλης Πατένταλης, ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Κέντρου Αυτισμού της Κολωνίας και υποψήφιος ευρωβουλευτής Παύλος Παπαδόπουλος, καθώς και πλήθος κόσμου.

Αναμνηστική φωτογραφία έξω από το Stadtmuseum Düsseldorf (φωτ.: Αλεξάνδρα Ζαπουνίδου)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τζάκι αγροτικού σπιτιού στην Τσίτη Άρδασσας, απ' όπου καταγόταν ο Θ. Θεοφυλάκτου, περιοχή Μεσοχαλδίου. Φωτογραφία του 1986 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Χειμώνας χωρίς καλοριφέρ: Πώς ζεσταίνονταν τα ποντιακά σπίτια

18/12/2025 - 8:55μμ
Μωμόγεροι σε... θέσεις μάχης (πηγή: Facebook / Giannis Ioannidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι 2025: «Πόλεμος» Κοζάνης-Πτολεμαΐδας με… όπλο την παράδοση

18/12/2025 - 3:34μμ
Το φωτισμένο καράβι στην Πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Δροσιάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δροσιά: Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο καράβι στην Πλατεία Ποντιακού Ελληνισμού

18/12/2025 - 2:22μμ
(Φωτ.: Facebook Ένωση Ποντίων Ν. Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων «Μαύρη Θάλασσα» γιορτάζει τα Χριστούγεννα με μουσική, παράδοση και δημιουργία

18/12/2025 - 12:28πμ
Ο Γιάννης Αποστολίδης, πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης (φωτ.:  youtube orasitv)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης τίμησε τους παλαίμαχους καλλιτέχνες της σε μία συγκινητική εκδήλωση

17/12/2025 - 10:55μμ
Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών, παραμονές των Χριστουγέννων του 2024, παρουσίασε  για πρώτη φορά στο κέντρο της Αθήνας, το δρώμενο των Μωμόγερων (φωτ. αρχείου: Τατιάνα Μπόλαρη / EUROKINISSI)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών κάνουν χαμό στο κέντρο της Αθήνας και γλεντούν με θέα την Ακρόπολη

17/12/2025 - 9:20μμ
Τι κι αν είναι Δεκέμβριος, τι κι αν κάνει ψύχρα, τίποτα δεν μας σταματά ούτε στο Αννόβερο της Γερμανίας! (πηγή: instagram.com/syllogospontion.hannover)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χριστούγεννα σε ποντιακούς και λαϊκούς ρυθμούς με τον Σύλλογο Ποντίων Ανόβερου

17/12/2025 - 8:47μμ
Φωτογραφία άγνωστου δημιουργού, που αποδίδεται στον ξεριζωμό του 1922 (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Δ. Μακρίδη, Π. Παπαδόπουλου: «Δεκέμβριο του ’22 φύγαμε· οχτώ μέρες πριν από τα Χριστούγεννα φτάσαμε στην Ελλάδα»

17/12/2025 - 4:58μμ
Ομαδική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης (φωτ.: Facebook / Ράδιο Ακρίτες)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Μυσταγωγία ποντιακής παράδοσης και εκκλησιαστικής υμνολογίας στο Καραπάντσειο

17/12/2025 - 2:53μμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Παναγία Σουμελά επέστρεψε στο Βέρμιο: Σύμβολο πίστης, μνήμης και μητρικής προστασίας

17/12/2025 - 1:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Διαμαντής Καραναστάσης: Ο πρώην βουλευτής εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ στο κέντρο της Αθήνας

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Euroleague: Φρέναρε τη Χάποελ ο Παναθηναϊκός

38 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο)

Λονδίνο: Η ελληνική πρεσβεία τίμησε τα 70 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Ali Haider)

ΗΑΕ: Ισχυρές καταιγίδες απειλούν το Ντουμπάι – Η αστυνομία καλεί τους κατοίκους να αποφεύγουν τις μετακινήσεις

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε σημαντικές ποσότητες κάνναβης στην Αττική

2 ώρες πριν
Από την περσινή θωρυβώδη συνάντηση (φωτ.: Νίκος Αλβανούδης)

Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού: Με τα Μωμοέρια του Τετραλόφου και φέτος, θα ξεσηκώσουν την πόλη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign