pontosnews.gr
Σάββατο, 12/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΠΟΕ: Στόχος η Σέρρα να ενταχθεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO

Μιλούν στο pontosnews.gr ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης και η Αλεξία Ιωαννίδου. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

17/02/2024 - 10:07πμ
(Φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου /pontosnews.gr)

(Φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου /pontosnews.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Πλώρη», για να ενταχθεί η Σέρρα στον Αντιπροσωπευτικό Kατάλογο στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO βάζει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), μετά την ένταξη του χορού το 2022 στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ύστερα από τις προσπάθειες της υπεύθυνης για τον Φάκελο του Δελτίου Σέρρα και μέλους της Επιτροπής Πολιτισμού της ΠΟΕ Αλεξίας Ιωαννίδου.

Όπως ανέφερε στο pontosnews.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ήδη έχουν ξεκινήσει ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση και συζητήσεις με το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο θα πρέπει να είναι αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, ώστε να έχει αίσια έκβαση.

Κατά τον ίδιο, οι προσπάθειες θα ενταθούν μετά την εκδήλωση που διοργανώνει η ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα παρουσιαστούν από την Αλεξία Ιωαννίδου τα σημαντικότερα σημεία του Φακέλου που οδήγησε την εγγραφή του Σέρρα χορού στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πυρριχιστές λουσμένοι στο φως στα αυτοσχέδια χοροστάσια-αλώνια της Μακεδονίας (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, στις 6:30 το απόγευμα, στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» (Λαγκαδά 221), στη Σταυρούπολη. 

«Μετά από 100 χρόνια από τη στιγμή που κατέφθασαν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες πρόγονοί μας, η Σέρρα εντάχθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επιτυχία, την οποία κατάφερε η Αλεξία Ιωαννίδου, ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος, με τη στήριξη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση του χορού και φυσικά των προσπαθειών της Αλεξίας Ιωαννίδου για να ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο. Ξεκινήσαμε και θα συνεχίσουμε, χωρίς θόρυβο, μετά την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης, την προσπάθεια για να ενταχθεί η Σέρρα στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO», λέει στο pontosnews.gr ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Βαρυθυμιάδης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Βλάχος)

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χορευτές του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων (ΣΠΟΣ) Νομού Θεσσαλονίκης θα χορέψουν Σέρρα.

«Το πιο αντιπροσωπευτικό στοιχείο της ταυτότητας των Ελλήνων του Πόντου»

Ως το πιο αντιπροσωπευτικό στοιχείο της ποντιακής ταυτότητας χαρακτηρίζει στο pontosnews.gr τη Σέρρα η Αλεξία Ιωαννίδου, η οποία είναι πολιτιστική διαχειρίστρια και κάτοχος Master στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων. Όπως λέει, ο χορός Σέρρα εντάχθηκε με το σπαθί του στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αν και δεν ήταν καθόλου εύκολη η προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτό.

«Στην εισήγησή μου θα κάνω μια ευσύνοπτη παρουσίαση του Δελτίου εγγραφής, της τεκμηρίωσης δηλαδή, του χορού Σέρρα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Θα περιλαμβάνει οπτικοακουστικό υλικό από την πρωτογενή έρευνα που έχω διεξάγει στη διπλωματική μου ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια, η οποία είχε τίτλο: “Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά των Ελλήνων του Πόντου: Ο χορός Σέρρα και η εγγραφή του στον κατάλογο της UNESCO”. Τέλος, θα παρουσιαστεί το βίντεο που έχουμε φτιάξει με τον επικεφαλής φορέα εγγραφής, την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, με σκοπό να πλαισιώσει το Δελτίο του Σέρρα χορού στο Εθνικό Ευρετήριο. Το βίντεο, στο πλαίσιο του εκδημοκρατισμού της διάχυσης της πληροφορίας και της εξασφάλισης μεγαλύτερης ορατότητας, φροντίσαμε να το εφοδιάσουμε με αγγλικούς υπότιτλους. Διαρκεί 13 λεπτά και εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι για την παραγωγή του, είτε μπροστά είτε πίσω από τις κάμερες. Όλοι οι συντελεστές είμαστε υπερήφανοι για το αποτέλεσμα της συνεργασίας μας», αναφέρει στο pontosnews.gr η Αλεξία Ιωαννίδου.

Επίθεση «ειδικών» στον πιο αντιπροσωπευτικό μας χορό, τη Σέρρα

Η Αλεξία Ιωαννίδου αναφέρθηκε και σε μια αρκετά δυσάρεστη εμπειρία που σχετίζεται με την παρουσίαση του εγγεγραμμένου στο Εθνικό Ευρετήριο Σέρρα χορού κατά τη διάρκεια συνάντησης των Φορέων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στις 25 Νοεμβρίου, στην Αθήνα. Συγκεκριμένα εξιστορεί τα γεγονότα στο pontosnews.gr.

Η Αλεξία Ιωαννίδου (φωτ.: Αρχείο Α. Ιωαννίδου)

«Εκεί συμμετείχα εκπροσωπώντας την ΠΟΕ, για να παρουσιάσω σε μια σύντομη δεκάλεπτη παρουσίαση τις δράσεις διάσωσης και ανάδειξης του χορού μας, του Σέρρα. Για να μην τα πολυλογώ, βρέθηκα μάρτυρας μιας επίθεσης εναντίον του εγγεγραμμένου στο Εθνικό Ευρετήριο χορού Σέρρα. Για όλα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν εκείνη την ημέρα –να υπογραμμίσω πως δεν εξετάζω τη σημαντικότητά τους, όλα τα στοιχεία έχουν την δική τους ξεχωριστή αξία και δημιουργούν αυτό το πολύχρωμο ψηφιδωτό του ελληνικού μας πολιτισμού– ο συντονιστής της ενότητας (γνωστός για την εκπομπή του με θέμα την παράδοση στην ΕΡΤ) που συμμετείχα για τις δράσεις διάσωσης είχε κάτι εκθειαστικό να πει, σε σημείο που γινόταν υπερβολικός. Για τη σέρρα είπε ανάμεσα στα άλλα ατεκμηρίωτα πως “είναι μύθευμα η σχέση της με τον Πυρρίχιο” και ότι διαφωνεί με την εξάρτυση των χορευτών (γιατί προβλήθηκαν 3 λεπτά από το βίντεο της ΠΟΕ), θαρρείς και ζητήσαμε ως ποντιακή κοινότητα την άδεια κάποιου να χορεύουμε τον Πυρρίχιό μας με τα φυσεκλίκια μας ή με τα τζιν μας. Δεν δίστασε ούτε λίγο ούτε πολύ να υπονοήσει εμμέσως πλην σαφώς πως ο χορός που είναι συνδεδεμένος όσο τίποτα άλλο με την ποντιακή μας ταυτότητα, πέρασε “χαριστικώς” στο Ευρετήριο –θαρρείς και αυτό είναι ιδιοκτησία κανενός–, γιατί υπήρχε ένας προβληματισμός για την τυποποίηση του χορού, εάν εγγραφόταν σε αυτό. Προβληματισμός που μάλλον δεν υπήρξε για τους υπόλοιπους χορούς, που είναι ήδη εγγεγραμμένοι! Δύο μέτρα και δύο σταθμά δηλαδή.

»Δεν θα σταθώ άλλο σε αυτήν την ασχημοσύνη. Ο καθένας είναι υπόλογος για αυτά που λέει, και κρίνεται από το κοινό. Όμως, θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ υποχρέωσή μας τέτοιου είδους επιθέσεις που εκφράζουν πολύ συγκεκριμένα άτομα και όχι ευτυχώς το σύνολο ενός φορέα, να απαντώνται δυναμικά και να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους. Ο χορός μας έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων. Κυρίαρχα δομικά στοιχεία του συνομιλούν με μορφές των Πυρρίχιων της αρχαιότητας. Η Σέρρα είναι η εξέλιξη μορφών των αρχαίων Πυρρίχιων, εμπεριέχει μέσα της στοιχεία ποδισμού, ξιφισμού, έκνευσις κ.ά. Η παράδοση είναι ζώσα, συνηθίζουμε να λέμε οι πολιτισμολόγοι. Είναι οργανισμός. Εάν παγιωθεί, με την έννοια της έκθεσης ως μουσειακό είδος, έχει πεθάνει. Ποιο είναι όμως το σημαντικό στην εξέλιξη αυτή; Να μην προσβάλλει ούτε το ήθος ούτε το έθος της κοινότητας που εκπροσωπεί το στοιχείο. Δεν μπορεί κανένας να μας ζητάει από Πόντιοι να γίνουμε κάτι άλλο. Το ζήτησαν οι Τούρκοι πριν από 100 χρόνια από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας και αυτοί στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Τώρα εμείς τα εγγόνια τους μέσα στην Ελλάδα θα απωλέσουμε την ταυτότητά μας;

Το χορευτικό συγκρότημα που πήρε μέρος στο βίντεο, αποτελούμενο από τους χορευτές του ΣΠΟΣ ν. Θεσσαλονίκης της ΠΟΕ οι οποίοι είναι όλοι χοροδιδάσκαλοι, μαζί με τους μουσικούς Κώστα Σιαμίδη και Νίκο Φιλιππίδη φωτογραφίζονται σε αναμνηστική φωτογραφία με το μικρό ποντιόπουλο 5ης γενιάς με απώτερη καταγωγή το Κιλεπέρτ του Κάρς, τον Κωνσταντίνο Τσιβρεμετζή, στον Άγιο Παντελήμονα Μικρού Δάσους ν. Κιλκίς (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

»Τίποτα δεν χαρίζεται, ιδίως στον Πυρρίχιο. Γι’ αυτό καλώ την πολυπληθή ποντιακή κοινότητα να διεκδικήσει δυναμικά αυτά που της ανήκουν, την προβολή του πολιτισμού της. Να πάψουμε να είμαστε παθητικοί δέκτες σε κάθε είδους κινήσεις υπονομευτικές εναντίον μας. Είναι η ώρα να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Ο πιο εμβληματικός μας χορός, το πιο αντιπροσωπευτικό μας πολιτιστικό στοιχείο, να θέσει την υποψηφιότητά του για τον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Unesco και να γίνει ορατός σε ολόκληρο τον κόσμο ο πλούτος του πολιτισμού μας και η ιστορία μας, που τόσο πολύ είμαστε περήφανοι γι’ αυτήν», καταλήγει η Αλεξία Ιωαννίδου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook / Σωματείο «Αγ. Γεώργιος Περιστερεώτα)
ΠΟΝΤΟΣ

1ο Θερινό Σχολείο για τον Πόντο: Η μεγάλη επιτυχία του, ανοίγει το δρόμο να γίνει θεσμός

11/07/2025 - 8:11μμ
Το χιλιοτραγουδισμένο γεφύρι της Τρίχας πάνω από τον Πυξίτη, ή αλλιώς Δαφνοπόταμο (φωτ.: Facebook / Συλ. Ποντίων Μπαμπαλιού Αξέχαστες Πατρίδες)
ΠΟΝΤΟΣ

Αυτό είναι το γεφύρι της Τρίχας, το χιλιοτραγουδισμένο – Συνδέει τον Πόντο με την… Άρτα

11/07/2025 - 12:12μμ
Η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας στο Φεστιβάλ Αντισάρας 2025 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακοί χοροί στη… βιτρίνα της Καβάλας, στο Φεστιβάλ Αντισάρας 2025

11/07/2025 - 10:59πμ
Ποντιακό τραπέζι έστρωσε η «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης στο 5ο Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας και Πολιτισμού Ελλάδας και Κύπρου (φωτ.: Facebook / Παναγία Σουμελά Κατερίνης - Ποντιακός Σύλλογος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φεστιβάλ γευσιγνωσίας στο Δίον με 15 ποντιακές συνταγές από την «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης

10/07/2025 - 11:49μμ
Η Αγία Μαρίνα στο Θρυλόριο (φωτ.: Facebook /  Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΠΟΝΤΟΣ

«Παρακάθ’ κι αροθυμίας» στο Θρυλόριο: Μέχρι και της Αγίας Μαρίνας ο ποντιακός πολιτισμός στα καλύτερά του

10/07/2025 - 10:41μμ
(Πηγή: facebook.com/ POLITISTIKOS SILLOGOS AVGHS_Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγής/ Katerina Bili)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυνατά και ποντιακά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυγής Λαγκαδά στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αιδηψού 2025

10/07/2025 - 3:08μμ
Γλέντι στην Κοινώνεσσα Σουρμένων για τον εορτασμό του τουρκικού Συντάγματος. 10 Ιουλίου 1908 (πηγή: Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου / Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Όταν οι Έλληνες γιόρταζαν για τους Νεότουρκους, τους μετέπειτα σφαγείς τους

10/07/2025 - 10:28πμ
Μαθήτριες σε ελληνικό σχολείο της Φάτσας (φωτ.: «Η Έξοδος», τόμ. ΙΑ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευστράτιου και Μελέτιου Σιδηρόπουλου: Το σύνταγμα ήταν το δηλητήριο που μας κρυφοπότισαν οι Τούρκοι

9/07/2025 - 9:42μμ
ΠΟΝΤΟΣ

8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας: Νέα επεισόδια από το σπίτι του Big Πάσα – Ποια είναι «άμον θεά Αφροντάιτι»;

9/07/2025 - 7:48μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook / dzigeridis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ποντιακή Εστία Νεάπολης

9/07/2025 - 6:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Εικ.: Χ.Κ)

Μεταεθνοκρατικό αφήγημα των ΗΠΑ για την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή

10 λεπτά πριν
Η θεατρική ομάδα του δήμου Βριλησσίων στο καταπράσινο Ανοιχτό Πέτρινο Θέατρο Αργυρούπολης. Στο κέντρο η εγγονή του Δ. Ψαθά, Λένα Νίτσου-Ψαθά ανάμεσα στους πρωταγωνιστές Γιώργο Ασπιώτη (βουλευτή Φερέκη) και Νατάσσα Χαιδά (Τζένη Φερέκη) και Αποστόλη Παπανικολάου (Ψευτοθόδωρο) (φωτ.: Αρχείο δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης/ Ζήσης Κυριακίδης)

Γέλιο και ανατροπές για καλό σκοπό στο «Ζητείται ψεύτης» του Δημήτρη Ψαθά

35 λεπτά πριν
Παιχνίδια στο μοιραίο λούνα παρκ όπου βρήκε τραγικό θάνατο 19χρονος από τη Βέροια (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Μιχάλης Παππούς)

Χαλκιδική: 6 εγκληματικές παραλείψεις στο μοιραίο λούνα παρκ – Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πολυγύρου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Με αίθριο καιρό και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας θα κυλήσει το Σάββατο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Hellenic Train)

Προαστιακός Πάτρας: Αύξηση δρομολογίων και νέες υπηρεσίες ανακοίνωσε η Hellenic Train

10 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Σε ύφεση η φωτιά σε επιχείρηση ανακύκλωσης στη Σίνδο

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign