pontosnews.gr
Παρασκευή, 3/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ντουρντουβάκια – Μια ξεχασμένη ιστορία, μια λέξη άγνωστη στη μισή Ελλάδα

Τα άλλα τάγματα εργασίας

1/04/2024 - 4:42μμ
(Πηγή: eliamietthessaloniki.wordpress.com)

(Πηγή: eliamietthessaloniki.wordpress.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η λέξη ντουρντουβάκι έχει μια περίεργη… αύρα. Είναι γνωστή στη βόρεια Ελλάδα (ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κυρίως), και μάλιστα στο πέρασμα του χρόνου έχει αποκτήσει αρνητική ή περιπαικτική χροιά· ως συνώνυμά της βρίσκουμε τα επίθετα αφελής, μπουνταλάς, άβουλος, υποτακτικός και άλλα συναφή.

Πρόκειται για ελληνοποιημένη παραφθορά των βουλγαρικών λέξεων τρούντοβι βόιτσκι (τάγματα εργασίας – τα γνωστά στους Ποντίους αμελέ ταμπουρού), ή τρούντοβ βόινικ (φαντάρος αγγαρείας).

Η λέξη δηλώνει όλους εκείνους τους άνδρες –κατοίκους των περιοχών που υπέστησαν τη βουλγαρική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου– που επιστρατεύτηκαν από τον βουλγαρικό στρατό και εργάστηκαν στην κατασκευή δρόμων, σιδηροδρόμων, και άλλα έργα βαριάς σωματικής εργασίας.

(Πηγή: eliamietthessaloniki.wordpress.com)

Αρχικά κλήθηκαν στρατεύσιμοι του ελληνικού στρατού των κλάσεων 1941-1942 που δεν είχαν πολεμήσει στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, αλλά η στρατολόγηση σταδιακά επεκτάθηκε και σε άλλες ηλικιακές ομάδες καθώς και σε ανθρώπους που είχαν αντιστασιακή δράση ή που καταγγέλθηκαν ότι είχαν. Οι όμηροι στάλθηκαν στη Βουλγαρία και στη βουλγαροκρατούμενη Γιουγκοσλαβία, όπου εργάζονταν με στρατιωτική οργάνωση σε καταναγκαστικά έργα σε συνθήκες ιδιαίτερα άσχημες σχετικά με τη διατροφή, την ένδυση, την υγιεινή και τα ωράρια εργασίας. Παρέμειναν εκεί το ελάχιστο 6 μήνες, αλλά η θητεία τους μπορεί να διαρκούσε μέχρι 2 χρόνια.

Και εκείνους που γύρισαν, ωστόσο, αλλά και εκείνους που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα τάγματα αυτά, η επίσημη ιστοριογραφία παρέλειψε να τους τιμήσει.

Λεπτομερή στοιχεία γι’ αυτούς τους ανθρώπους και τα όσα υπέφεραν βρίσκουμε σε έκθεση του Αθανάσιου Χρυσοχόου, τότε Γενικού Επιθεωρητή Νομαρχιών Μακεδονίας, με ημερομηνία 30 Ιουλίου 1942 (ιδ. σ. 3, στο τέλος του κειμένου). Ο Χρυσοχόου αναφέρεται στα μέτρα που οι βουλγαρικές αρχές κατοχής συνέχιζαν να παίρνουν σε βάρος του εκεί ελληνικού πληθυσμού, και γράφει ότι οι όμηροι αναγκάζονταν σε εξαντλητική εργασία, ότι αρκετοί είχαν χάσει τη ζωή τους σε ατυχήματα (κυρίως πτώσεις σηράγγων), ότι υποσιτίζονταν (οι φωτογραφίες αποδείκνυαν την κατάσταση των ομήρων) και ότι κανείς δεν ήξερε πού βρίσκονταν.

Τα τάγματα εργασίας ήταν συνώνυμο της εξόντωσης καθώς πολλοί δεν άντεχαν τις δοκιμασίες και πέθαναν από τις κακουχίες και τα βασανιστήρια. Ο επιζών Κώστας Χατζησπάσου, που μίλησε στην εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» θυμάται την καθημερινή κακοποίηση και τους ξυλοδαρμούς: «Από ξύλο περάσαμε όλοι. Όποιος Βούλγαρος είχε κέφι να δείρει, μπορούσε να δείρει. Εμείς ήμασταν απροστάτευτοι σε ένα άγνωστο μέρος. Αυτοί είχαν τουφέκια και ραβδιά. Αν έπεφτες στο παραμικρό παράπτωμα έτρωγες 25 βουρδουλιές»…

Λιγοστά είναι ωστόσο τα βιβλία που έχουν γραφτεί σχετικά: Το δυσεύρετο ιστορικό μυθιστόρημα Τα ντουρντουβάκια του Δημήτρη Μπατσιούλα, και η πιο πρόσφατη ομότιτλη μονογραφία της Σοφίας Αυγέρη.

(Πηγή: eliamietthessaloniki.wordpress.com)

_____
ΠΗΓΕΣ

• Γιώργος Κουμαρίδης, «Τα ντουρντουβάκια», στο eliamietthessaloniki.wordpress.com.
• «Ντουρντουβάκια, Έλληνες όμηροι στα βουλγαρικά τάγματα εργασίας», στο mixanitouxronou.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πορτρέτο του μητροπολίτη Αιμιλιανού Λαζαρίδη από τους αδελφούς Μανάκια (πηγή: Βρετανική Βιβλιοθήκη / eap.bl.uk)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οκτώβριος 1911: Ο μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός Λαζαρίδης βρίσκει φρικτό θάνατο στα χέρια κομιτατζήδων

1/10/2025 - 8:15μμ
Από την Έξοδο των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, τον Οκτώβριο του 1922. Περίπου 160.000 πρόσφυγες διέσχισαν τον Έβρο μεταφέροντας μέρος της κινητής περιουσίας τους (πηγή: Χρήστος Χατζηιωσήφ [επιμ.], «Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Ο Μεσοπόλεμος 1922-1940»)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οκτώβριος 1922: Η Έξοδος από την Ανατολική Θράκη – Ο Κεμάλ συνομιλητής, οι Έλληνες πρόσφυγες

1/10/2025 - 11:22πμ
Πανιώνιοι Αγώνες του 1923. Δρόμος των 100 μέτρων: Καραμπάτης, Σταυρίδης, Περίδης (πηγή: panionioshistory.blogspot.com)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Πανιώνιοι Αγώνες: Από τη Σμύρνη, στο Καλλιμάρμαρο – Η συλλογική μνήμη στη σκιά της Μικρασιατικής Καταστροφής

28/09/2025 - 1:33μμ
1922. Παραπήγματα του απολυμαντηρίου στην ακτή της Αρετσούς. Στο ΙΑΠΕ παραχωρήθηκε από τον Ηρακλή Μαστρογιαννάκη (πηγή: ΙΑΠΕ / Συλλογή Μενέλαου Αλεξιάδη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τον εφιάλτη της Μικρασιατικής Καταστροφής στα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς

20/09/2025 - 10:04πμ
Αναμνηστική φωτογραφία Ελλήνων στρατιωτών στο Μικρασιατικό Μέτωπο (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Τμήμα Μεσσηνίας / Αρχείο Π. & Γ. Κουτσομητόπουλου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

«Έκτοτε αγνοείται η τύχη του»: Το παράλληλο δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, αυτό των αιχμάλωτων στρατιωτών

13/09/2025 - 9:40πμ
Ατομικό βιβλιάριο της Διεύθυνσης Αστικής Αποκαταστάσεως της ΕΑΠ για πρόσφυγα, αγοραστή οικίας στον συνοικισμό του Βύρωνα (πηγή: Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων ΙΕΕΕ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σεπτέμβριος του 1923: Ιδρύεται η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων – Ένα τιτάνιο έργο για ένα φτωχό και διχασμένο κράτος

1/09/2025 - 7:29μμ
Ο Ύπατος Αρμοστής της Σμύρνης Αριστείδης Στεργιάδης κοιτάζει ευθεία στο φακό, υποδεχόμενος τον αρχιστράτηγο Λεωνίδα Παρασκευόπουλο (φωτ.: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο μοιραίος Στεργιάδης για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας τον μαύρο Αύγουστο του ’22

30/08/2025 - 9:47πμ
Τούρκοι πυροβολητές πριν από τη «Μεγάλη επίθεση» του Αυγούστου του 1922, που ολοκληρώθηκε με την καταστροφή της Σμύρνης (πηγή: Πανεπιστήμιο Afyon Kocatepe)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Αύγουστος του 1922, Μικρά Ασία: Τα συμφέροντα των Γάλλων και η… αγάπη για τους Κεμαλικούς

11/08/2025 - 8:49μμ
«Τα παλληκάρια του Ανζαβούρ, αντιπάλου του Κεμάλ» (πηγή: Αρχείο Φαίδωνα Παπαθεοδώρου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ποιοι είναι οι Τσερκέζοι που συνεργάστηκαν με τον Ελληνικό Στρατό κατά των Κεμαλικών, στη Μικρασία

8/08/2025 - 10:12πμ
Εργασίες για την τομή στην Καρυά υπό την επίβλεψη Γερμανού επόπτη (πηγή: ΥΠΠΟ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Καρυά: Τα άγνωστα «αμελέ ταμπουρού» της Φθιώτιδας – Οι Γερμανοί το έκαναν όπως οι Τούρκοι

4/07/2025 - 10:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Η αναγέννηση της Κοινότητας Μπαλίνου στην Κωνσταντινούπολη

19 λεπτά πριν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν σε Σύνοδο του NATO στη Χάγη (φωτ. αρχείου: EPA/JONAS ROOSENS)

Μετά τον Ερντογάν τι;

44 λεπτά πριν
Δέκατη ένατη ημέρα της απεργίας πείνας από τον Πάνο Ρούτσι, Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Πάνος Ρούτσι: Καμπανάκι από τους γιατρούς – «Αυξημένος κίνδυνος για σοβαρές επιπλοκές»

1 ώρα πριν
Drone στον ουρανό του Κιέβου κατά τη διάρκεια ρωσικής επίθεσης (φωτ.: EPA / Maxim Marusenko)

«Υβριδικός πόλεμος τα drone», λέει η Ευρώπη – «Υστερία» απαντά ο Πούτιν

2 ώρες πριν
Η Αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Ντέιμ Σάρα Μάλαλι (φωτ.: EPA / Neil Hall)

Βρετανία: Για πρώτη φορά γυναίκα Αρχιεπίσκοπος στην Αγγλικανική Εκκλησία

2 ώρες πριν
Το κτήριο του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού (φωτ.: Δήμος Καλαμαριάς)

Πώς ο Δήμος Καλαμαριάς «έσωσε» το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign