pontosnews.gr
Τετάρτη, 16/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βασίλης Αυλωνίτης: Το πηγαίο ταλέντο, η απόπειρα δολοφονίας, οι γυναίκες και τα άλογα

Έφυγε σαν σήμερα το 1970, στα 66 του. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

10/03/2024 - 1:41μμ
(Φωτ.: karagiannis-karatzopoulos.com)

(Φωτ.: karagiannis-karatzopoulos.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μπορεί να μιλάμε με σεβασμό για την παλιά φουρνιά ηθοποιών, μπορεί να ανακαλύφθηκαν εκ νέου από τη νέα κουλτούρα, όμως η αλήθεια για αυτούς ήταν ότι είχαν περιορισμένο έως ανύπαρκτο περιθώριο να υποδυθούν κάτι άλλο. Έτσι κλισαρίστηκαν από το σύστημα –είτε θεατρικό είτε κινηματογραφικό–, χάνοντας τη δυνατότητα να δοκιμαστούν σε διαφορετικά πράγματα.

Πάρτε για παράδειγμα τον μεγάλο Βασίλη Αυλωνίτη. Τον θυμάστε σαν φύλακα-εξομολογητή του Δημήτρη Χορν στο Μια ζωή την έχουμε; Ή στο Αμαξάκι, που με την έμφυτη κωμικότητά του, πάτησε πάνω στις δραματικές στιγμές του ρόλου και του έργου του;

Όχι, ο Αυλωνίτης δεν ήταν ένας λαϊκός κωμικός της σειράς. Ήταν ένας σπουδαίος ηθοποιός, που όταν είχε καλό ρόλο κένταγε. Είχε το δικό του στιλ παιξίματος, που ποτέ δεν έπεσε σε μούτες ή σε ευκολίες. Γι’ αυτό και πέρασε και από τα μεγάλα σαλόνια, γι’ αυτό και έμεινε στην αιωνιότητα. Έκανε και προχειροδουλειές –ειδικά στο πέρασμα του χρόνου, και πιο κάτω θα δείτε γιατί–, όμως αυτό που έμεινε ήταν η μεγαλοσύνη και το ταλέντο του. Και δίκαια.

Από το Θησείο, στο σανίδι

Πρωτοχρονιά 1904 στο Θησείο. Γεννιέται ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο άνθρωπος που στην πορεία του θα αλλάξει το ελληνικό θέατρο. Από μικρός ήθελε να γίνει ηθοποιός, και έγινε αρχικά στην περιοχή του. Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση του στρατιωτικού του, έπιασε δουλειά ως βοηθός σκηνογράφου στο θέατρο «Έντεν», που βρίσκονταν στη γειτονιά του, το Θησείο.

(Φωτ.: Facebook / ΠΑΛΙΟΣ ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ)

Βέβαια τα πράγματα στην οικογένεια Αυλωνίτη δεν ήταν ονειρικά – το αντίθετο. Ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένειά του, κι ο Βασίλης υποχρεώθηκε με τον αδελφό του, Αντώνη, να κάνουν δουλειές του ποδαριού για να επιβιώσουν.

Λέγεται ότι δεν ήξερε να διαβάζει και γι’ αυτό σπάνια έπαιζε πρόζα, ενώ οι περίφημοι αυτοσχεδιασμοί του, αιτία είχαν το ότι ξεχνούσε τα λόγια του.

https://www.youtube.com/watch?v=B63JuF8hSWk

Πάντως στα χρόνια του «Έντεν», τα βράδια, μετά την παράσταση, ακολουθούσε τους ηθοποιούς σε ένα γειτονικό ταβερνάκι, και όταν ερχόταν στο κέφι διασκέδαζε με τα καμώματά του τους θεατρίνους και τους θαμώνες.

Με την κόρη του Ελένη (φωτ.: Facebook / ΠΑΛΙΟΣ ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ)

Ένα από εκείνα τα βράδια του 1924, τον έσπρωξαν να ανέβει στη σκηνή. Στην αρχή τα έχασε, αμέσως όμως και με το πρώτο γέλιο της πλάκας συνήλθε κι άρχισε να χορεύει, κουνώντας τα χέρια και τα πόδια του κωμικά, κάνοντας διάφορες γκριμάτσες.

Ο κόσμος τρελάθηκε στο γέλιο, και το χειροκρότημα που για πρώτη φορά εισέπραξε ήταν ενθουσιώδες. Εκείνο το βράδυ, στο θέατρο «Έντεν» του Θησείου, γεννήθηκε ένας μεγάλος Έλληνας κωμικός.

Το επίσημο ντεμπούτο του έγινε λίγους μήνες αργότερα, με το θίασο της Ελένης Ζαφειρίου, στο έργο Ερωτικές γκάφες. Ακολούθησαν πολλές οπερέτες και κωμωδίες έως το 1928, οπότε συγκρότησε δικό του θίασο και ασχολήθηκε με την επιθεώρηση.

Η απόπειρα δολοφονίας

22 Αυγούστου 1931. Ο Βασίλης Αυλωνίτης ήταν στην επιθεώρηση Η κατεργάρα. Μεταξύ άλλων σκετς, εμφανιζόταν και στο «Οι υπουργοί βγήκαν από τα κολοκύθια», σατιρίζοντας τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ένα βράδυ, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το σκετς, τέσσερα άτομα κατευθύνθηκαν προς τη σκηνή κρατώντας όπλα. Ενστικτωδώς ο Βασίλης Αυλωνίτης έκανε κίνηση για να αποφύγει τους πυροβολισμούς, κάτι που συνέβη. Ο ίδιος σώθηκε, αλλά μια σφαίρα χτύπησε και σκότωσε τον φροντιστή Παναγιώτη Μωραΐτη.

Με τον γιο του, Γιάννη (φωτ.: Facebook / ΠΑΛΙΟΣ ΚΛΑΣΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ)

Οι θεατές, που στην αρχή πίστεψαν ότι ο πυροβολισμός ήταν μέρος του έργου, μόλις κατάλαβαν τι συνέβη εγκατέλειψαν πανικόβλητοι το θέατρο. Ο Αυλωνίτης το πήρε προσωπικά, ειδικά για το θάνατο του τεχνικού και δήλωσε: «Θα περάσουν πολλά χρόνια για να βγω σε αθηναϊκή σκηνή» Ευτυχώς.

Ερωτικές περιπέτειες

Η δολοφονική απόπειρα, είχε και άλλη απώλεια. Ο Αυλωνίτης ήταν παντρεμένος με τη χορεύτρια Πόπη Εξηνταβελόνη. Την τραγική εκείνη μέρα για την καριέρα του, μετά το θάνατο του τεχνικού, φανερώθηκε μια κρυφή θαυμάστριά του, η οποία του έστελνε λουλούδια και ραβασάκια. Εκείνη έστειλε ένα αμάξι να παραλάβει τον ηθοποιό και να τον φέρει σπίτι της, ώστε να συζητήσουν για το τρομακτικό γεγονός που βίωσε. Εκείνος την ερωτεύτηκε παράφορα, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει την σύζυγό του και να φύγει μαζί της στο Παρίσι.

Η εν λόγω θαυμάστρια ήταν η πλούσια χήρα εξ Αιγύπτου Νίτσα Παπαδοπούλου.

Η πλούσια χήρα εξ Αιγύπτου το πρωί της 15ης Νοεμβρίου1931 έφυγε με τον καλό της για τη Μασσαλία, με το ατμόπλοιο «Πατρίς». Ήταν μια εκούσια απαγωγή. Ο Αυλωνίτης τις δύο τελευταίες μέρες δεν είχε εμφανιστεί στο σπίτι του, ενώ άφησε γράμμα στη σύζυγό του.

(Φωτ.: finosfilm.com)

Λίγα χρόνια αργότερα επέστρεψε στην Ελλάδα παντρεμένος με τη Γιογιό, μια Ελληνογαλλίδα η οποία έμεινε δίπλα του μέχρι το τέλος της ζωής του, το 1970. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γιάννη και την Ελένη.

https://www.youtube.com/watch?v=5ci–RXn0nM

Ανθρώπων πάθη

Όμως, ο Βασίλης Αυλωνίτης είχε κι ένα αρρωστημένο πάθος, τα άλογα. Ο εθισμός του ήταν τόσο μεγάλος, που παρά τις τεράστιες επιτυχίες του στο θέατρο και το σινεμά, δεν του έμενε δραχμή.

Σε δημοσιεύματα της εποχής περιγράφεται ως τακτικός θαμώνας στον Ιππόδρομο.

Είναι χαρακτηριστικό πως η καλή του φίλη και συμπρωταγωνίστρια, η Γεωργία Βασιλειάδου, τον είχε πείσει για ένα διάστημα να της δίνει τα χρήματά του για να τα φυλάει. Μέχρι που ο εθισμός του τον άφησε.. ταπί, και της τα ζήτησε πίσω. Μαλώσανε, και η μεγάλη ηθοποιός τον αποκαλούσε από τότε «κεφάλα». Σημειωτέον, μαζί με τη Βασιλειάδου και τον Νίκο Ρίζο είχαν συστήσει θίασο το 1960.

Στους θεατρικούς Γαμπρούς της Ευτυχίας (φωτ.: Facebook / ΘΕΑΤΡΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ)

Το πάθος του με τον τζόγο τον έκανε να είναι απόμακρος τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Δεν τον ένοιαζε η υγεία του, και ζητούσε από συναδέλφους του μικρούς ρόλους ώστε με την αμοιβή να μπορεί να ικανοποιεί τον εθισμό του.

Τελευταία φορά εμφανίστηκε στην ταινία Η αριστοκράτισσα και ο αλήτης, το 1970.

Το φιλμ προβλήθηκε στις αίθουσες μετά το θάνατό του.

https://www.youtube.com/watch?v=yHp_SEw8rw4

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άνδρες του πληρώματος στο κατάστρωμα του «Κατσώνης», με τον πυργίσκο και το πυροβόλο του υποβρυχίου να διακρίνονται καθαρά (φωτ.: Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος / Facebook)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Το «Κατσώνης» βυθίζεται ανήμερα του Σταυρού – Η τελευταία μάχη του Βασίλειου Λάσκου

14/09/2026 - 7:11μμ
Ο Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873-1950), μία από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής και διεθνούς μαθηματικής επιστήμης (φωτ.: Αρχείο karatheodori.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

13 Σεπτεμβρίου 1873: Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή – Ο Έλληνας της Ανατολής που άλλαξε την επιστήμη των μαθηματικών και έζησε την καταστροφή της Σμύρνης

13/09/2026 - 12:55μμ
Η Μαρίκα Κοτοπούλη ως Κλυταιμνήστρα στην «Ορέστεια: Αγαμέμνων» του Εθνικού Θεάτρου, το 1949 (φωτ.: Φωτο-Εμίλ / Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η μοναδική ζωή και καριέρα της Μαρίκας Κοτοπούλη

11/09/2026 - 12:29μμ
Ο Γιάννης Μπέζος στο συνέδριο «Greece Talks 2025. The Intelligence Age, Travel, Culture and Connection», Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Μπέζος: Η ψύχραιμη (και μεγάλη) διαδρομή του πρωτοκλασάτου ηθοποιού

10/09/2026 - 9:46πμ
(Φωτ.: ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Το παιδί της προσφυγικής Νέας Ιωνίας που έκανε τη Μικρά Ασία τραγούδι

9/09/2026 - 12:51μμ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θεόφραστος Σακελλαρίδης: Από το μεγαλείο της οπερέτας, στη λησμονιά και τη φτώχεια

7/09/2026 - 5:47μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Drone)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τούμπα 67 ετών: Σαν σήμερα εγκαινιάστηκε το γήπεδο του ΠΑΟΚ

6/09/2026 - 1:40μμ
Τοιχογραφία από την Αγία Σοφία Τραπεζούντας, ενταγμένη στο Wikimedia Commons στον κύκλο του Γάμου στην Κανά. Η εικόνα χρησιμοποιείται συμβολικά και δεν απεικονίζει τον αυτοκρατορικό γάμο του 1377 (φωτ.: Wikimedia Commons / Dosseman, CC BY-SA 4.0)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο αυτοκρατορικός γάμος της Τραπεζούντας που κράτησε πάνω από μία εβδομάδα

6/09/2026 - 10:43πμ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Στέλιος Περπινιάδης: Ο πολεμιστής της Μικρασίας που έγινε μεγάλος τραγουδιστής

4/09/2026 - 12:49μμ
Τεντιμπόηδες διαπομπεύονται συνοδεία αστυνομικού (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νόμος 4000: Γιαούρτια, ξύρισμα και δημόσια διαπόμπευση για τους «τεντιμπόηδες»

4/09/2026 - 11:54πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο κατηγορούμενος γιατρός στην υπόθεση θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη οδηγούνται στον ανακριτή, 14 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Θάνατος Μαζωνάκη: «Πράξεις και παραλείψεις» – Το βαρύ σκεπτικό για την προφυλάκιση των γιατρών

3 λεπτά πριν
Γραφική απεικόνιση της εικαζόμενης διαδρομής που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά Σύρων μαχητών μέσω Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν κατά τον πόλεμο του 2020 (πηγή: nordicmonitor.com)

Nordic Monitor: Η «μυστική γέφυρα» της Άγκυρας για τη μεταφορά τζιχαντιστών στο Αρτσάχ το 2020

27 λεπτά πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται στην Ολομέλεια, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Συνταγματική Αναθεώρηση: Η «μάχη των 180» έγινε πρόβα κάλπης

50 λεπτά πριν
Αλβανοί του Κοσόβου εκδηλώνουν την αλληλεγγύη τους προς τους πρώην ηγέτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), στην Πρίστινα του Κοσόβου (φωτ.: EPA/ARBEN LLAPASHTICA)

Καταδίκη Χάσιμ Θάτσι: Σε 25 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην πρόεδρος του Κοσόβου

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)

Γιώργος Μαζωνάκης: «Φτάσαμε σε 5 λεπτά» στο Κολωνάκι αναφέρουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/105.8alexpolis?locale=el_GR)

Αγιασμός και έναρξη νέας πολιτιστικής χρονιάς για τον Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Νομού Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV