pontosnews.gr
Τρίτη, 1/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Γρηγόρη Παπαδόπουλου: «Είχαμε τότε συμπάθεια για την Ελλάδα. Πατρίδα είναι, λέγαμε. Δεν ξέραμε…»

Όσοι βιάστηκαν να φύγουν, το πλήρωσαν με τη ζωή τους. Ο ίδιος γλίτωσε, μόνο και μόνο για να νοσταλγεί τα καημένα τα μέρη τους

25/03/2024 - 10:02μμ
Τρένο στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μερσίνας, ο οποίος ήταν τερματικός. Τα τρένα κατευθύνονταν μόνο προς την Ταρσό και τα Άδανα, στα ανατολικά (φωτ.: levantineheritage.com)

Τρένο στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μερσίνας, ο οποίος ήταν τερματικός. Τα τρένα κατευθύνονταν μόνο προς την Ταρσό και τα Άδανα, στα ανατολικά (φωτ.: levantineheritage.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στο Καρατζαβιράν, ποντιακή αποικία προσαρτημένη στην περιφέρεια Νίγδης. Οι κάτοικοί του το 1924 ήταν μόνο ελληνόφωνοι Έλληνες, συνολικά 20 οικογένειες, που αποτελούνταν από 108 άτομα. Εκκλησιαστικά υπαγόταν στη μητρόπολη του Ικονίου και είχε σχέσεις και συναλλαγές με ελληνικούς και τουρκικούς οικισμούς.

Η μαρτυρία που ακολουθεί είναι γραμμένη σε τρίτο πρόσωπο και περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και μίας από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Σχεδόν αμέσως μετά την καταστροφή της Σμύρνης διαδόθηκε στο Καρατζαβιράν ότι οι Χριστιανοί της Ανατολής θα φεύγανε στην Ελλάδα, για να έρθουνε στη θέση τους στη Μ. Ασία οι Τούρκοι της Ελλάδας. Δύο ολόκληρα χρόνια άκουαν γι’ αυτήν την «Ανταλλαγή», μα δεν τους ήταν καθόλου δυσάρεστη.

«Είχαμε τότε συμπάθεια για την Ελλάδα. Πατρίδα είναι, λέγαμε. Εκεί θα πάμε… Δεν ξέραμε, βλέπεις, τότε… α! τα καημένα τα μέρη μας!» Εδώ ο Γρηγόρης αναστενάζει βαθιά.

Κι έτσι, απ’ τα 1923, μόνοι τους, πριν έρθει καμιά τέτοια διαταγή, αποφάσισαν να ξεκινήσουν «για την πατρίδα». Άρχισαν να πουλούν τα μεγάλα ζώα, τα γιδοπρόβατα, τις σοδειές τους και χάρισαν στους Τούρκους φίλους των τα μελίσσια τους. Το φθινόπωρο του 1923 σπείρανε τα χτήματά τους, και το Γενάρη ξεκίνησαν να πάνε, με δικά τους έξοδα, για την Ελλάδα. Φύγανε με τα κάρα. Πρώτος σταθμός το Ουλούγουσλα1. Οι πιο πλούσιοι και πιο βιαστικοί μπήκαν στο τρένο και φύγαν για τη Μερσίνα. Ήταν τέσσερις πέντε οικογένειες. Απ’ αυτές, τέσσερα μόνο άτομα, έπειτα από ολόκληρη οδύσσεια, φτάσανε ζωντανοί στη Θεσσαλονίκη. Όταν οι πλούσιοι αυτοί Καρατζαβιρανιώτες φτάσανε στη Μερσίνα, οι αρχές τους βάλανε στους στρατώνες μαζί με τους Πόντιους πρόσφυγες, που είχαν από τότε πλημμυρίσει την πόλη. Φαίνεται πως απ’ την πολυκοσμία εκεί μέσα έπεσε επιδημία – ίσως χολέρα, κατά το Γρηγόρη – που έκανε θραύση. Οι Καρατζαβιρανιώτες μπήκαν σε μια βάρκα και πέρασαν στην Κύπρο. Από κει όμως τους έστειλαν πάλι πίσω στην Τουρκία. Ώσπου στο τέλος, έπειτα από περιπέτειες, όσοι έμειναν μπήκαν σ’ ένα πλοίο που έφευγε για την Ελλάδα. Οι μολυσμένοι απ’ αυτούς πέθαναν μέσα στο πλοίο. Και έτσι μόνο τέσσερις άνθρωποι απ’ όλες αυτές τις οικογένειες φτάσανε στη Θεσσαλονίκη.

Οι άλλοι μείνανε στο Ουλούγουσλα δύο τρεις μήνες. Ώσπου ένα βράδυ ήρθε η αστυνομία, τους έπιασε όλους μαζί και την ίδια νύχτα τούς έστειλε στο Κολτσούς2 γιατί, λέει, δεν υπήρχε διαταγή που να επιτρέπει την απομάκρυνσή τους απ’ την Τουρκία.

Στο Κολτσούς οι Τούρκοι τούς φιλοξένησαν και το πρωί τους δώκανε αλεύρι – γιατί στο χωριό δεν είχαν αφήσει τίποτα – και τους έστειλαν πίσω στα σπίτια τους. Έτσι «ήταν γραφτό» να θερίσουνε μόνοι τους τα στάρια που είχαν σπείρει πριν φύγουν. Θερίσανε, αλωνίσανε, έπειτα ξεχειμωνιάσανε ακόμα ένα χειμώνα εκεί και κατά το Μάρτη, τέλος, μια Παρασκευή, ήρθαν οι τζανταρμάδες3 από το Κολτσούς και τους είπανε:

– Την ερχόμενη Παρασκευή φεύγετε για την Ελλάδα. Να είστε έτοιμοι.

Πήγανε πάλι με τα κάρα στο Ουλούγουσλα. Στις 25 Μαρτίου μπήκαν στο τρένο, που τους έβγαλε στη Μερσίνα. Έμειναν εκεί δύο μήνες ωσότου τους πήρε το πλοίο που τους πήγε στον Πειραιά.

1. Το Ουλούγουσλα/Ουλούκισλα ήταν σιδηροδρομικός κόμβος, όπου οι πρόσφυγες της Καππαδοκίας επιβιβάζονταν στο τρένο, με προορισμό τη Μερσίνα. Επί τόπου είχε τοποθετηθεί ειδικός παρατηρητής από τη Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής.
2. Γκöτζύκ (Λίμνα).
3. Χωροφύλακες, από το γαλλικό gendarne.
• Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος Γ’, Μαρτυρίες από τις επαρχίες της κεντρικής και νότιας Μικρασίας. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιουσούφ Τζεμάλ Κεσκίν στο εξώφυλλο του δίσκου «Poyraz» (πηγή: kitantik.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιουσούφ Τζεμάλ Κεσκίν: Ένας παραδοσιακός οργανοπαίκτης των Σουρμένων που τραγουδά ποντιακά

31/08/2026 - 8:58μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

1ο θερινό σινεμά και Sleep Over από τους «Ακρίτες» Πολυκάστρου & Περιχώρων

31/08/2026 - 8:30μμ
Τα «Γεράκια» της Γερακαρούς στο φεστιβάλ «Folk Friends Together» (πηγή: Δήμος Λαγκαδά)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Δακρύσαμε όταν ακούστηκε η Γερακαρού»: Ποντιακοί χοροί από τα «Γεράκια» στη Ρουμανία

31/08/2026 - 8:02μμ
Ο Αθανάσιος «Σάκης» Ζαντίδης, ο Πόντιος εκπαιδευτικός, μεταφραστής και άνθρωπος του πολιτισμού που συνέδεσε τη ζωή του με την ελληνόγλωσση παιδεία στη Μελβούρνη (πηγή: Νέος Κόσμος)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τα Κάτω Πορόια στη Μελβούρνη: Ο Πόντιος που έμαθε αγγλικά στα 22 και δίδαξε ελληνικά σε γενιές ομογενών

31/08/2026 - 1:44μμ
(Φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέα χρονιά με παράδοση και πολιτισμό για τους Πόντιους της Γλυφάδας

30/08/2026 - 9:30μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά το τέλος της εκδήλωσης στα Φωκάτα. Σάββατο 29 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Δήμος Αργοστολίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κρήτη και Πόντος αντάμωσαν στην Κεφαλονιά – Λύρα και λαούτο ένωσαν τις παραδόσεις

30/08/2026 - 3:01μμ
(Φωτ.: Ιερός Ναός Παναγίας Σουμελά-Επαρχίας Λάρνακας/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Παναγία Σουμελά Αλεθρικού ένωσε τον ποντιακό ελληνισμό της Κύπρου

29/08/2026 - 11:30μμ
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου με τον δήμαρχο Ματσούκας Κοράι Κοτσάν, κατά τη συνάντησή τους στο δημαρχείο της Ματσούκας, στις 24 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντος: Αντιδράσεις για φωτογραφία Κυρίζογλου μπροστά σε πορτρέτο του Κεμάλ

29/08/2026 - 7:31μμ
Το εξωτερικό της Παναγίας Σουμελά στο Αλεθρικό, την κοινότητα που ανήκει στην επαρχία Λάρνακας, στην Κύπρο (φωτ.: Μητρόπολη Τριμυθούντος)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Πλήθος πιστών στην Παναγία Σουμελά του Αλεθρικού – Ποντιακό γλέντι μέχρι αργά

29/08/2026 - 3:06μμ
Στην Παναγία Σουμελά Αχαρνών, για την Κοίμηση της Θεοτόκου με το Ιουλιανό ημερολόγιο (φωτ.: Facebook / Σπύρος Βρεττός)
ΠΟΝΤΟΣ

Στην Παναγία Σουμελά Αχαρνών ο Αντώνης Σαμαράς – Πλήθος πιστών στη μεγάλη πανήγυρη

29/08/2026 - 1:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: greektownchicago.org)

Φεστιβάλ ελληνικής γαστρονομίας στο Greektown: Το Σικάγο γιόρτασε για 36η χρονιά την ελληνική γεύση και παράδοση

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μαρίλια Βασιλακοπούλου)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ασημένιο μετάλλιο για την Εθνική ομάδα Γυναικών 4×100

46 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Super League: «Διπλό» στη Λιβαδειά ο Παναθηναϊκός

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Προκριματικά Μουντομπάσκετ 2027: «Ζωντανή» για την πρόκριση η Εθνική

2 ώρες πριν
Η πολυκατοικία στην Κυψέλη όπου εντοπίστηκε το μακάβριο εύρημα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κυψέλη: Πρωτοφανής υπόθεση για τα ελληνικά δεδομένα, λέει η ΕΛΑΣ μέσω της Κωνσταντίας Δημογλίδου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)

US Open: Εντυπωσιακός ο Τσιτσιπάς πέρασε στον 2ο γύρο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV