pontosnews.gr
Τετάρτη, 11/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Γρηγόρη Παπαδόπουλου: «Είχαμε τότε συμπάθεια για την Ελλάδα. Πατρίδα είναι, λέγαμε. Δεν ξέραμε…»

Όσοι βιάστηκαν να φύγουν, το πλήρωσαν με τη ζωή τους. Ο ίδιος γλίτωσε, μόνο και μόνο για να νοσταλγεί τα καημένα τα μέρη τους

25/03/2024 - 10:02μμ
Τρένο στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μερσίνας, ο οποίος ήταν τερματικός. Τα τρένα κατευθύνονταν μόνο προς την Ταρσό και τα Άδανα, στα ανατολικά (φωτ.: levantineheritage.com)

Τρένο στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μερσίνας, ο οποίος ήταν τερματικός. Τα τρένα κατευθύνονταν μόνο προς την Ταρσό και τα Άδανα, στα ανατολικά (φωτ.: levantineheritage.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στο Καρατζαβιράν, ποντιακή αποικία προσαρτημένη στην περιφέρεια Νίγδης. Οι κάτοικοί του το 1924 ήταν μόνο ελληνόφωνοι Έλληνες, συνολικά 20 οικογένειες, που αποτελούνταν από 108 άτομα. Εκκλησιαστικά υπαγόταν στη μητρόπολη του Ικονίου και είχε σχέσεις και συναλλαγές με ελληνικούς και τουρκικούς οικισμούς.

Η μαρτυρία που ακολουθεί είναι γραμμένη σε τρίτο πρόσωπο και περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και μίας από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Σχεδόν αμέσως μετά την καταστροφή της Σμύρνης διαδόθηκε στο Καρατζαβιράν ότι οι Χριστιανοί της Ανατολής θα φεύγανε στην Ελλάδα, για να έρθουνε στη θέση τους στη Μ. Ασία οι Τούρκοι της Ελλάδας. Δύο ολόκληρα χρόνια άκουαν γι’ αυτήν την «Ανταλλαγή», μα δεν τους ήταν καθόλου δυσάρεστη.

«Είχαμε τότε συμπάθεια για την Ελλάδα. Πατρίδα είναι, λέγαμε. Εκεί θα πάμε… Δεν ξέραμε, βλέπεις, τότε… α! τα καημένα τα μέρη μας!» Εδώ ο Γρηγόρης αναστενάζει βαθιά.

Κι έτσι, απ’ τα 1923, μόνοι τους, πριν έρθει καμιά τέτοια διαταγή, αποφάσισαν να ξεκινήσουν «για την πατρίδα». Άρχισαν να πουλούν τα μεγάλα ζώα, τα γιδοπρόβατα, τις σοδειές τους και χάρισαν στους Τούρκους φίλους των τα μελίσσια τους. Το φθινόπωρο του 1923 σπείρανε τα χτήματά τους, και το Γενάρη ξεκίνησαν να πάνε, με δικά τους έξοδα, για την Ελλάδα. Φύγανε με τα κάρα. Πρώτος σταθμός το Ουλούγουσλα1. Οι πιο πλούσιοι και πιο βιαστικοί μπήκαν στο τρένο και φύγαν για τη Μερσίνα. Ήταν τέσσερις πέντε οικογένειες. Απ’ αυτές, τέσσερα μόνο άτομα, έπειτα από ολόκληρη οδύσσεια, φτάσανε ζωντανοί στη Θεσσαλονίκη. Όταν οι πλούσιοι αυτοί Καρατζαβιρανιώτες φτάσανε στη Μερσίνα, οι αρχές τους βάλανε στους στρατώνες μαζί με τους Πόντιους πρόσφυγες, που είχαν από τότε πλημμυρίσει την πόλη. Φαίνεται πως απ’ την πολυκοσμία εκεί μέσα έπεσε επιδημία – ίσως χολέρα, κατά το Γρηγόρη – που έκανε θραύση. Οι Καρατζαβιρανιώτες μπήκαν σε μια βάρκα και πέρασαν στην Κύπρο. Από κει όμως τους έστειλαν πάλι πίσω στην Τουρκία. Ώσπου στο τέλος, έπειτα από περιπέτειες, όσοι έμειναν μπήκαν σ’ ένα πλοίο που έφευγε για την Ελλάδα. Οι μολυσμένοι απ’ αυτούς πέθαναν μέσα στο πλοίο. Και έτσι μόνο τέσσερις άνθρωποι απ’ όλες αυτές τις οικογένειες φτάσανε στη Θεσσαλονίκη.

Οι άλλοι μείνανε στο Ουλούγουσλα δύο τρεις μήνες. Ώσπου ένα βράδυ ήρθε η αστυνομία, τους έπιασε όλους μαζί και την ίδια νύχτα τούς έστειλε στο Κολτσούς2 γιατί, λέει, δεν υπήρχε διαταγή που να επιτρέπει την απομάκρυνσή τους απ’ την Τουρκία.

Στο Κολτσούς οι Τούρκοι τούς φιλοξένησαν και το πρωί τους δώκανε αλεύρι – γιατί στο χωριό δεν είχαν αφήσει τίποτα – και τους έστειλαν πίσω στα σπίτια τους. Έτσι «ήταν γραφτό» να θερίσουνε μόνοι τους τα στάρια που είχαν σπείρει πριν φύγουν. Θερίσανε, αλωνίσανε, έπειτα ξεχειμωνιάσανε ακόμα ένα χειμώνα εκεί και κατά το Μάρτη, τέλος, μια Παρασκευή, ήρθαν οι τζανταρμάδες3 από το Κολτσούς και τους είπανε:

– Την ερχόμενη Παρασκευή φεύγετε για την Ελλάδα. Να είστε έτοιμοι.

Πήγανε πάλι με τα κάρα στο Ουλούγουσλα. Στις 25 Μαρτίου μπήκαν στο τρένο, που τους έβγαλε στη Μερσίνα. Έμειναν εκεί δύο μήνες ωσότου τους πήρε το πλοίο που τους πήγε στον Πειραιά.

1. Το Ουλούγουσλα/Ουλούκισλα ήταν σιδηροδρομικός κόμβος, όπου οι πρόσφυγες της Καππαδοκίας επιβιβάζονταν στο τρένο, με προορισμό τη Μερσίνα. Επί τόπου είχε τοποθετηθεί ειδικός παρατηρητής από τη Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής.
2. Γκöτζύκ (Λίμνα).
3. Χωροφύλακες, από το γαλλικό gendarne.
• Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος Γ’, Μαρτυρίες από τις επαρχίες της κεντρικής και νότιας Μικρασίας. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί, ή πλέον Ελευθέριος Παρχαρίδης με φωτογραφία των Πόντιων προγόνων του (φωτ.: anixneuseis.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Ελλάδα απελαύνει για δεύτερη φορά τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

11/02/2026 - 12:19πμ
(Φωτ.: Μέριμνα Ποντίων Κυριών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών τίμησε τις ρίζες της – Η εντυπωσιακή εκδήλωση στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

10/02/2026 - 8:45μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας και Περιχώρων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας και Περιχώρων: Ο ηθοποιός Γιώργος Ματαράγκας έκοψε τη βασιλόπιτα και ευχήθηκε μία δημιουργική χρονιά

10/02/2026 - 8:34πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σε καθαρόαιμο ποντιακό γλέντι εξελίχθηκε ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»

9/02/2026 - 11:00μμ
Ο Στάθης Ευσταθιάδης συναντά τον Βησσαρίωνα στη Νυρεμβέρη
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

50 χρόνια Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Υποτροφία μεταπτυχιακών σπουδών, «Μνήμη Στάθη Ευσταθιάδη»

9/02/2026 - 10:32μμ
Δημητριάδης Οδυσσέας  - Cover Image
ΠΟΝΤΟΣ

Αφιέρωμα στον Πόντιο μαέστρο Οδυσσέα Δημητριάδη από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

9/02/2026 - 10:04μμ
(Εικ.: facebook / Τεμέτερον - Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου «Τεμέτερον» τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

9/02/2026 - 8:40μμ
Πεθερά και νύφε στο κελάρι, διά χειρός Χρήστου Δημάρχου
ΠΟΝΤΟΣ

«Σ’ ωβά και σην παστουρμάν απάν πάει»: Μαζί με την ελληνική γλώσσα τιμάμε και την ποντιακή διάλεκτο, με ένα ανέκδοτο από το 1938

9/02/2026 - 4:57μμ
Στιγμιότυπο από παλιότερο μνημόσυνο στον ανδριάντα του Ευκλείδη Κουρτίδη, του παλικαριού της Σάντας (φωτ.: facebook/Basil Sakellarides)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο στην «Επτάκωμο Σάντα»

9/02/2026 - 12:42μμ
(Φωτ.: facebook.com / epona.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΕΠΟΝΑ: Η ποντιακή νεολαία της Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση και εκλογή νέου ΔΣ

9/02/2026 - 12:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί, ή πλέον Ελευθέριος Παρχαρίδης με φωτογραφία των Πόντιων προγόνων του (φωτ.: anixneuseis.gr)

Η Ελλάδα απελαύνει για δεύτερη φορά τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

8 ώρες πριν
Αστυνομικοί ελέγχουν τα κουτιά με τα λαθραία τσιγάρα (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)

Κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων: Δύο προφυλακίσεις, εννέα ελεύθεροι υπό όρους – Ανά μήνα έβγαζαν 8 εκατομμύρια τσιγάρα και 5 εκατ. ευρώ κέρδος

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

EuroCup: Αντίο από τον Πανιώνιο με βαριά ήττα

9 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, τον Ιούλιο του 2024 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

«Μήνυμα κανονικότητας» η περιοδική συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Δεν θα συζητηθούν οι θαλάσσιες ζώνες

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Basketball Champions League: Έκανε το 4/4 στην Καρδίτσα η ΑΕΚ

10 ώρες πριν
O Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς με τη σύζυγό του στη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας Τσιτσερνακαμπέρντ (φωτ.: ΕΡΑ/Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού της Αρμενίας)

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος διέγραψε ανάρτηση του αντιπροέδρου Βανς για τη γενοκτονία των Αρμενίων – «Ενδέχεται να ενοχλήσει την Τουρκία»

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign