pontosnews.gr
Κυριακή, 18/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Γρηγόρη Παπαδόπουλου: «Είχαμε τότε συμπάθεια για την Ελλάδα. Πατρίδα είναι, λέγαμε. Δεν ξέραμε…»

Όσοι βιάστηκαν να φύγουν, το πλήρωσαν με τη ζωή τους. Ο ίδιος γλίτωσε, μόνο και μόνο για να νοσταλγεί τα καημένα τα μέρη τους

25/03/2024 - 10:02μμ
Τρένο στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μερσίνας, ο οποίος ήταν τερματικός. Τα τρένα κατευθύνονταν μόνο προς την Ταρσό και τα Άδανα, στα ανατολικά (φωτ.: levantineheritage.com)

Τρένο στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μερσίνας, ο οποίος ήταν τερματικός. Τα τρένα κατευθύνονταν μόνο προς την Ταρσό και τα Άδανα, στα ανατολικά (φωτ.: levantineheritage.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στο Καρατζαβιράν, ποντιακή αποικία προσαρτημένη στην περιφέρεια Νίγδης. Οι κάτοικοί του το 1924 ήταν μόνο ελληνόφωνοι Έλληνες, συνολικά 20 οικογένειες, που αποτελούνταν από 108 άτομα. Εκκλησιαστικά υπαγόταν στη μητρόπολη του Ικονίου και είχε σχέσεις και συναλλαγές με ελληνικούς και τουρκικούς οικισμούς.

Η μαρτυρία που ακολουθεί είναι γραμμένη σε τρίτο πρόσωπο και περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και μίας από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Σχεδόν αμέσως μετά την καταστροφή της Σμύρνης διαδόθηκε στο Καρατζαβιράν ότι οι Χριστιανοί της Ανατολής θα φεύγανε στην Ελλάδα, για να έρθουνε στη θέση τους στη Μ. Ασία οι Τούρκοι της Ελλάδας. Δύο ολόκληρα χρόνια άκουαν γι’ αυτήν την «Ανταλλαγή», μα δεν τους ήταν καθόλου δυσάρεστη.

«Είχαμε τότε συμπάθεια για την Ελλάδα. Πατρίδα είναι, λέγαμε. Εκεί θα πάμε… Δεν ξέραμε, βλέπεις, τότε… α! τα καημένα τα μέρη μας!» Εδώ ο Γρηγόρης αναστενάζει βαθιά.

Κι έτσι, απ’ τα 1923, μόνοι τους, πριν έρθει καμιά τέτοια διαταγή, αποφάσισαν να ξεκινήσουν «για την πατρίδα». Άρχισαν να πουλούν τα μεγάλα ζώα, τα γιδοπρόβατα, τις σοδειές τους και χάρισαν στους Τούρκους φίλους των τα μελίσσια τους. Το φθινόπωρο του 1923 σπείρανε τα χτήματά τους, και το Γενάρη ξεκίνησαν να πάνε, με δικά τους έξοδα, για την Ελλάδα. Φύγανε με τα κάρα. Πρώτος σταθμός το Ουλούγουσλα1. Οι πιο πλούσιοι και πιο βιαστικοί μπήκαν στο τρένο και φύγαν για τη Μερσίνα. Ήταν τέσσερις πέντε οικογένειες. Απ’ αυτές, τέσσερα μόνο άτομα, έπειτα από ολόκληρη οδύσσεια, φτάσανε ζωντανοί στη Θεσσαλονίκη. Όταν οι πλούσιοι αυτοί Καρατζαβιρανιώτες φτάσανε στη Μερσίνα, οι αρχές τους βάλανε στους στρατώνες μαζί με τους Πόντιους πρόσφυγες, που είχαν από τότε πλημμυρίσει την πόλη. Φαίνεται πως απ’ την πολυκοσμία εκεί μέσα έπεσε επιδημία – ίσως χολέρα, κατά το Γρηγόρη – που έκανε θραύση. Οι Καρατζαβιρανιώτες μπήκαν σε μια βάρκα και πέρασαν στην Κύπρο. Από κει όμως τους έστειλαν πάλι πίσω στην Τουρκία. Ώσπου στο τέλος, έπειτα από περιπέτειες, όσοι έμειναν μπήκαν σ’ ένα πλοίο που έφευγε για την Ελλάδα. Οι μολυσμένοι απ’ αυτούς πέθαναν μέσα στο πλοίο. Και έτσι μόνο τέσσερις άνθρωποι απ’ όλες αυτές τις οικογένειες φτάσανε στη Θεσσαλονίκη.

Οι άλλοι μείνανε στο Ουλούγουσλα δύο τρεις μήνες. Ώσπου ένα βράδυ ήρθε η αστυνομία, τους έπιασε όλους μαζί και την ίδια νύχτα τούς έστειλε στο Κολτσούς2 γιατί, λέει, δεν υπήρχε διαταγή που να επιτρέπει την απομάκρυνσή τους απ’ την Τουρκία.

Στο Κολτσούς οι Τούρκοι τούς φιλοξένησαν και το πρωί τους δώκανε αλεύρι – γιατί στο χωριό δεν είχαν αφήσει τίποτα – και τους έστειλαν πίσω στα σπίτια τους. Έτσι «ήταν γραφτό» να θερίσουνε μόνοι τους τα στάρια που είχαν σπείρει πριν φύγουν. Θερίσανε, αλωνίσανε, έπειτα ξεχειμωνιάσανε ακόμα ένα χειμώνα εκεί και κατά το Μάρτη, τέλος, μια Παρασκευή, ήρθαν οι τζανταρμάδες3 από το Κολτσούς και τους είπανε:

– Την ερχόμενη Παρασκευή φεύγετε για την Ελλάδα. Να είστε έτοιμοι.

Πήγανε πάλι με τα κάρα στο Ουλούγουσλα. Στις 25 Μαρτίου μπήκαν στο τρένο, που τους έβγαλε στη Μερσίνα. Έμειναν εκεί δύο μήνες ωσότου τους πήρε το πλοίο που τους πήγε στον Πειραιά.

1. Το Ουλούγουσλα/Ουλούκισλα ήταν σιδηροδρομικός κόμβος, όπου οι πρόσφυγες της Καππαδοκίας επιβιβάζονταν στο τρένο, με προορισμό τη Μερσίνα. Επί τόπου είχε τοποθετηθεί ειδικός παρατηρητής από τη Μικτή Επιτροπή Ανταλλαγής.
2. Γκöτζύκ (Λίμνα).
3. Χωροφύλακες, από το γαλλικό gendarne.
• Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος Γ’, Μαρτυρίες από τις επαρχίες της κεντρικής και νότιας Μικρασίας. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Κεντρική Σχολή των Σουρμένων εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 1888. Το 1914 είχε συνολικά 220 μαθητές (πηγή: ozhanozturk.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Μια περιπέτεια στα Σούρμενα – Στο έλεος των Τούρκων η ενορία Καρακαντζή

17/01/2026 - 9:55μμ
(Φωτ.: facebook / Sofia Amperidou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρέθυμνο: Ο Σύλλογος Ποντίων και Φίλων «αροθυμία» τίμησε τη Σοφία Αμπερίδου

17/01/2026 - 3:22μμ
Από το εικαστικό της αφίσας της δράσης (εικ.: ΧΚ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Μελισσίων: Κάλεσμα για τη δημιουργία του Άλσους Άταφων Μαρτύρων της Γενοκτονίας

16/01/2026 - 10:37μμ
(Φωτ.: anatolinet.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένας διαρκής φόρος τιμής στον Βίκτορα Σαρηγιαννίδη

16/01/2026 - 3:31μμ
Τα ερείπια από το Κάστρο στη Χαψάμανα του Πόντου. Τα τείχη του έχουν σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί (πηγή: kulturportali.gov.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Χαψάμανα (Γκιόλκιοϊ) του Πόντου – 200 ελληνικές οικογένειες ζούσαν στο χωριό μέχρι το 1920

16/01/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το Καλαθόπον: Πράξη αγάπης με παράδοση τροφίμων στις Τράπεζες Αγάπης της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής

16/01/2026 - 9:02πμ
Καρτ ποστάλ του προηγούμενου αιώνα με παζάρι φρούτων στη Σαμψούντα (φωτ.: picryl.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελευθέριου Παπαδόπουλου: Σκάβαμε λάκκους βαθιούς σαν πηγάδια και μπαίναμε μέσα όταν ακούγαμε ότι έρχονται Τούρκοι

15/01/2026 - 8:01μμ
(Φωτ.: facebook.com/epmatsoukas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Ματσούκας: Αναβίωσε το έθιμο «Τ’ αποθαμενίων το κερίν» και έκοψε βασιλόπιτα

15/01/2026 - 5:17μμ
Στιγμιότυπο από το 3ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στη Σκύδρα (φωτ.: Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος Νέων» Αρσενίου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σκύδρα: Ανακοινώθηκε το 4ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Πού αφιερώνεται

15/01/2026 - 12:24μμ
Παραμονή Πρωτοχρονιάς με το παλαιό ημερολόγιο με μεταμφιεσμένους στο κέντρο της Τραπεζούντας. Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Sabah / Meltem Yılmaz Karakurum)
ΠΟΝΤΟΣ

Ένα ποντιακό έθιμο που δεν χάθηκε στην Τουρκία: Καλαντάρ’ στο κέντρο της Τραπεζούντας

15/01/2026 - 10:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: European Union)

Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ – Ευρώπης με φόντο τη Γροιλανδία: Δασμοί, αντιδράσεις και έκτακτη κινητοποίηση της ΕΕ

4 ώρες πριν
Παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στον δήμαρχο Πατρέων για την έναρξη του καρναβαλιού της Πάτρας σήμερα, 17 Ιανουαρίου (φωτ.: EUROKINISSI)

Με λάμψη, παλμό και χιλιάδες συμμετέχοντες άνοιξε η αυλαία για το Πατρινό Καρναβάλι

5 ώρες πριν
Χιλιάδες διαδηλωτές πήραν μέρος στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία δημαρχείου, στο κέντρο της Κοπεγχάγης (φωτ.: EPA/Emil Nicolai Helms)

Χιλιάδες κόσμου στη Δανία και τη Γροιλανδία διαδήλωσαν ενάντια στις επεκτατικές διαθέσεις Τραμπ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι»)

Οι «Μίθριοι» της Καλαμαριάς κόβουν αύριο τη βασιλόπιτά τους

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ιστορική υπογραφή Ευρωπαϊκής Ένωσης – Mercosur: Τέλος σε 25 χρόνια διαπραγματεύσεων, αρχή για τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου

6 ώρες πριν
Η Κεντρική Σχολή των Σουρμένων εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 1888. Το 1914 είχε συνολικά 220 μαθητές (πηγή: ozhanozturk.com)

Μια περιπέτεια στα Σούρμενα – Στο έλεος των Τούρκων η ενορία Καρακαντζή

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign