pontosnews.gr
Κυριακή, 15/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κούντουρον: Ο μήνας Φεβρουάριος στην ποντιακή παράδοση

Η Αλεξία Ιωαννίδου παρουσιάζει τον Φεβρουάριο, το μήνα με την... κοντή ουρά κατά την ποντιακή λαογραφία – Υείαν και ευλοΐαν και καλομηνίαν!

1/02/2024 - 12:25μμ
Χιόνια και ομίχλη στην περιοχή της Ματσούκας και στο βάθος η Παναγία Σουμελά (φωτ.: Facebook / Murat Yanık)

Χιόνια και ομίχλη στην περιοχή της Ματσούκας και στο βάθος η Παναγία Σουμελά (φωτ.: Facebook / Murat Yanık)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η ονομασία του μηνός Φεβρουαρίου προέρχεται από την λατινική λέξη februus που σημαίνει καθαρτικός. Ήταν ο μήνας που περιελάμβανε τους καθαρμούς στην αρχαία Ρώμη.

Σύμφωνα με την Άλκη Κυριακίδου-Νέστορος, ο Φέβρουος ήταν ο θεός των νεκρών, ενώ η Φεβρούα η θεά των καθαρμών και των εξαγνισμών. Ο μήνας Φεβρουάριος δηλαδή ήταν αφιερωμένος –σύμφωνα με τη ρωμαϊκή παράδοση– στους καθαρμούς, και λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που παρατηρούνται κατά τη διάρκειά του τον είχαν συνδέσει με τον θεό του υδάτινου στοιχείου τον Ποσειδώνα. Στην αρχαία Ελλάδα τον έλεγαν Ανθεστηριώνα.

Στον Πόντο τον ονόμαζαν «Κούντουρον» (αυτός που έχει κοντή ουρά δηλαδή), επειδή είναι λειψός, έχει μόνο 28 ημέρες· όταν ο χρόνος είναι δίσεκτος, όπως φέτος, έχει 29.

Στο Σταυρίν της Χαλδίας, την ιστορική ορεινή πόλη που ανήκε στη διοίκηση της Αργυρούπολης και πήρε την ονομασία της από το μετόχι της Ιεράς Μονής Βαζελώνα, τη Μονή Τιμίου Σταυρού που καταστράφηκε στα τέλη του 18ου αι., ο μήνας Φεβρουάριος λεγόταν και Κουτσουκιάρης.

Κουτσουκιάρης σημαίνει σημαδιακός, γιατί πίστευαν πως εάν μια δίψυχος (δηλαδή έγκυος γυναίκα) δούλευε ή έπιανε κάτι τις πρώτες ημέρες του μήνα –και ιδίως στις 3 Φεβρουαρίου, ημέρα της γιορτής του Αγίου Συμεώνος–, τότε το παιδί της θα γεννιόταν με σημάδι. Εάν έπιανε το κέντημά της πιθανόν το παιδί να είχε σημάδι στο σώμα του το τελάρο του κεντήματος, εάν έπιανε το φορκάλ (σκούπα) να σκουπίσει τα φύλλα στην αυλή μπορεί να γεννούσε παιδί με σημάδι το αποτύπωμα ενός φύλλου, κοκ.

Άποψη από το Σταυρίν της Χαλδίας. Διακρίνεται τμήμα της ενορίας Μονοβάντων, στο βάθος η κορυφή του όρους Θήχης και κάτω δεξιά η Ασσερίειος Σχολή (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Τον Φεβρουάριο έκανε δριμύ ψύχος στον Πόντο, ιδιαιτέρως στους ορεινούς οικισμούς του. Έτσι ο Κούντουρον λεγόταν και Κούτσουρον και η ποντιακή μούσα τον κατέγραψε ως

«ο Κούντουρον ο Κούτσουρον και ο Πασσαλοκάφτες»,

δηλαδή κουτσουρεμένο και πασσαλοκάφτη, επειδή τελείωναν τα ξύλα και οι άνθρωποι αναγκάζονταν να κάψουν ακόμα και τους πασσάλους από τους φράκτες των σπιτιών τους για να ζεσταθούν.

Ο Φεβρουάριος όμως δεν έφερνε μόνο προβλήματα αλλά και χαρές, γιατί ήταν ο μήνας που γεννούσαν συνήθως τα ζώα και υπήρχε αφθονία γάλακτος, γι’ αυτό και στο Σταυρίν τραγουδούσαν:

«Έρθεν και ο Κούντουρον, θα τρως πολλά βούτουρον».

Στη Σάντα αλλά και στην Χόψα του Τορούλ ήταν ιδιαιτέρως προληπτικοί, γι’ αυτό και το μήνα Φλεβάρη, και δη όταν το έτος ήταν δίσεκτο, δεν γινόντουσαν γάμοι, γιατί «χαΐρ ‘κι έλεπαν» – δεν έβλεπαν χαΐρι, δεν είχαν πρόοδο.

Στην Κερασούντα την περίοδο αυτή (τα κρύα του Φλεβάρη έως τον Μάρτη) την έλεγαν λυκοχάτζιν. Λυκοκοχάντζ’ την έλεγαν οι Τραπεζουνταίοι, ενώ οι κάτοικοι της Οινόης έλεγαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες Αλυκοχαντζού. Η λέξη ήταν σύνθετη, το πρώτο συνθετικό της ήταν η λέξη λύκος και το δεύτερο η λέξη χαντζού.

Ήταν η περίοδος του ζευγαρώματος των λύκων που λόγω του οίστρου τους γίνονταν πιο επιθετικοί από ποτέ. Με αυτή τη λέξη λοιπόν οι Πόντιοι εύστοχα περιέγραφαν τη δριμύτητα του ψύχους των τελευταίων μερών του Φλεβάρη και των πρώτων ημερών του Μάρτη, λίγο πριν φύγει ο χειμώνας που έδειχνε το «δόντι του» σαν το λύκο.

Κούντουρον, ο μήνας με την κομμένη ουρά - Cover Image
Εν Τραπεζούντι, τη 16 Φεβρουαρίου 1912, γράφει η καρτ-ποστάλ (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Για την Κερασούντα, την παραθαλάσσια πόλη-αποικία της Σινώπης δυτικά της Τραπεζούντας, ο ψυχρότερος μήνας ήταν ο Ιανουάριος που είχε μέση θερμοκρασία 7 βαθμούς, αλλά σε συνδυασμό με την υγρασία της θάλασσας το κρύο ήταν τσουχτερό. Ο μήνας Φεβρουάριος (ο Κούντουρον) ήταν σαφώς πιο θερμός για το εύκρατο κλίμα της πόλης, γι’ αυτό και οι Κερασουνταίοι συνήθιζαν να λένε:

«Κουντούρου χιόνιν βούτερον»,

δηλαδή, το χιόνι του Φεβρουαρίου είναι σαν βούτυρο.

Στο τέλος του Φεβρουαρίου οπότε τα χιόνια στα βουνά άρχιζαν να λιώνουν και να ελευθερώνονται οι δρόμοι προς την ενδοχώρα, γεγονός που ευνοούσε το εμπόριο και την οικονομία, οι Πόντιοι ανιόντες συγγενείς μας έλεγαν:

«Εδέβεν πλαν ο Κούντουρον (έφυγε ο Φλεβάρης)
»τη Μάρτ’ τ’ ωτία εφάνθαν (φάνηκαν τα αυτιά του Μάρτη)
»τα χιόνα όλα λύγανε (τα χιόνια όλα έλιωσαν)
»κι ας σα ραχία εχάθαν (και από τα βουνά εξαφανίστηκαν)».

Τον Κούντορον οι γεωργοί «λίχτρευαν» τα χωράφια, τα προετοίμαζαν δηλαδή για τις καλλιέργειες. Το ρήμα λιχτρεύω έχει δύο έννοιες: α) οργώνω με την λίχτρεν και β) σκάβω. Η λίχτρε ήταν ένα οδοντωτό γεωργικό εργαλείο, ένα ενισχυμένο πατόφτυαρο. Με αυτήν την ονομασία απαντάται στην Τραπεζούντα, στη Χαλδία και στον Όφη, ενώ στην Κερασούντα και την Ματσούκα αναφέρεται και ως λιχτρομάκελλον.

Ο Άνθιμος Παπαδόπουλος στο Ιστορικό λεξικό της ποντικής διαλέκτου αναφέρει πως ίσως η λέξη να έλκει την καταγωγή της από το αρχαίο λίστρον (=σκαπάνη). Μας διασώζει επίσης ένα σχετικό δίστιχο που λέει:

«Επέρα λιχτρομάκελλον κ’ εγώ ‘ς σον Άδ’ επήγα,
ελίχτρεψα κ’ εγρίζεψα και την αγάπη μ’ εύρα»,

δηλαδή: Πήρα το λιχτρομάκελλο και πήγα στον Άδη, έσκαψα και την αγάπη μου βρήκα. Η λέξη εγρίζεψα προέρχεται από το ρήμα γριζεύω (=εκριζεύω).

Κάτοικος του ελληνόφωνου Σάιρατς της Τόνιας με το λιχτρομάκελλον (φωτ.: pontosnews.gr)

Την εποχή αυτή λόγω του ψύχους και της έλλειψης τροφής στα παρχάρια, αφού ήταν καλυμμένα με χιόνια, τα ζώα έμεναν μέσα στο μαντρί. Η φιλόλογος Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια μάς αναφέρει στο Αρχείον του Πόντου ότι υπάρχει η λέξη κουντουρέσιν(το) ή κουντουρέσ’(το), που προσδιόριζε όσα ζώα γεννιόντουσαν μέσα στο μήνα αυτόν.

Ο Φλεβάρης δεν ήταν μόνο μήνας «έκρηξης γεννήσεων» για τα μεγάλα ζώα αλλά και ζευγαρώματος για τα μικρά, έτσι μας έχει διασωθεί το χαρακτηριστικό δίστιχο:

«Έρθεν και ο Κούντουρον, τα κάτας μιάου-μιάου»,

που εύστοχα περιγράφει την περίοδο ζευγαρώματος των γατών.

Τα δύο τη Κουντούρ τη Παναΐας

Στις 2 του Φλεβάρη σε όλη την χριστιανοσύνη τιμάται η ημέρα της Υπαπαντής, του σαραντίσματος δηλαδή της Παναγίας. Αυτή η μέρα είθισται στον ορθόδοξο κόσμο να είναι η «γιορτή της μητέρας», και όχι η δεύτερη Κυριακή του Μάη κατά το ξενικό έθιμο. Είναι η ημέρα που ο Άγιος Συμεών κράτησε στα χέρια του τον Χριστό σαράντα ημερών βρέφος και είπε την ιστορική φράση: «Νυν απολύεις τον δούλον σου Δέσποτα, κατά το ρήμα σου εν ειρήνη, ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου».

Στον Πόντο όταν ήθελαν να πειράξουν κάποιον για μια απορία του, της οποίας η απάντηση ήταν ευκόλως εννοούμενη, έλεγαν:

«Τα δύο τη Κουντούρ τη Παναΐας πότε εν;».

Τότε αυτός συνήθως απαντούσε «Σα εφτά τη Καλομηνά», θέλοντας να δείξει την ενόχλησή του που τον περνάνε για χαζό!

Υπαπαντή, τοιχογραφία 13ου αι, εξαιρετικό δείγμα παλαιολόγειας τέχνης, μακεδονικής σχολής, έργο που αποδίδεται στον ζωγράφο Μανουήλ Πανσέληνο. Πρωτάτο Άγιον Όρος

Στα Κοτύωρα την ημέρα αυτήν γιόρταζε ο μητροπολιτικός ναός της πόλης. Μαζευόταν πολύς κόσμος από τις γύρω περιοχές, ακόμα και μουσουλμάνοι με προβλήματα υγείας, παράλυτοι, επιληπτικοί κοκ, για να παρακαλέσουν την Παναγία να τους ιάνει. Έριχναν επάνω τους νερό που έτρεχε από τα αγιάσματα στην νότια πλευρά της εκκλησίας. Την παραμονή γινόταν παννυχίδα και το πρωί μετά την απόλυση οι εκκλησιαστικοί παράθεταν γεύμα στο πλήθος που είχε μαζευτεί για να προσκυνήσει τη χάρη Tης.

Τον Ιερό Ναό της Υπαπαντής τον έλεγαν «τη Παναΐας η εγκλεσία» ενώ την συνοικία του ναού «τη Παναΐας η μαχαλά». Αυτή την ημέρα γιόρταζαν οι Παναγιώτηδες, ενώ οι Παναγιώτες, οι Μαρίες, οι Δέσποινες, οι Παρθένες και οι Σημέλες γιόρταζαν στην κοίμηση της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο.

Ο ναός της Υπαπαντής στα Κοτύωρα, 1982 (πηγή: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας / Συλλογή Ευξείνου Λέσχης Βέροιας)

Ο Φεβρουάριος παρ’ ότι Κούντουρος έχει πληθώρα εορτών, πολλές από αυτές αναφέρονται σε Αγίους με καταγωγή από τον Πόντο, όπως του Αγίου Τρύφωνος και του Αγίου Βλασίου του ιερομάρτυρος. Σπουδαιότερη απ’ όλες μετά την Υπαπαντή, η εύρεση της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου στις 24 του μηνός, «τ’ Αεννί’ τη Κοτζακέφαλου» όπως έλεγαν οι δικοί μας, δηλαδή του Αϊ-Γιαννού που του έκοψαν το κεφάλι.

Υείαν και ευλοΐαν και καλομηνίαν!

Αλεξία Ιωαννίδου

___
Πηγή
• Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια στο Αρχείον του Πόντου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Λυκοχαντζού: Το δαιμόνιο του ποντιακού χειμώνα που «χτυπούσε» τη Σαρακοστή

1/03/2026 - 6:45μμ
Μάρτ’ς ο πεντάγνωμος - Cover Image
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μάρτ’ς ο πεντάγνωμος

1/03/2026 - 8:30πμ
Ένας κουκαράς στην αποκριάτικη γιορτή του Δήμου Χαλανδρίου (φωτ.: Δήμος Χαλανδρίου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Σήμερα, Σταχτοδευτέρα, κάθε ποντιακό σπίτι, κρεμά τον κουκαρά! Το ταπεινό φυλαχτό της Σαρακοστής στον Πόντο

23/02/2026 - 4:15μμ
Παρέα Ποντίων διασκεδάζει τις Απόκριες στο μαγαζί του Λεωνίδα Αδαμίδη στην Καλλιθέα, περ. 1960. Στη λύρα ο Χρήστος Μπαϊρακτάρης. Μπροστά του με την πίπα ο Ηλίας Αλβανίδης από την Τραπεζούντα και αριστερά στο τραπέζι ο Λευτέρης Σιδηρόπουλος (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Έτσι αποχαιρετούσαν οι Πόντιοι την Αποκριά: Φαγοπότι, τραγούδια και αυστηρή νηστεία από… (Καθαρά) Δευτέρα

22/02/2026 - 9:59πμ
Πόντιοι και Πόντιες από τη Σαμψούντα (φωτ.: αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με ποντιακά δίστιχα: Το παράπονο, ο έρωτας, ο χωρισμός

14/02/2026 - 8:59πμ
Μπορεί το Σταυρίν του Πόντου να «πνιγόταν» στο πράσινο αλλά όταν ο καιρός αγρίευε βρισκόταν αντιμέτωπο με ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν... αστειεύονταν (πηγή: facebook.com/ayeser29/@eyup.ibisoglu)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο άνεμος λυσσομανά και τα ποτάμια στο Σταυρίν φουσκώνουν

11/01/2026 - 11:20πμ
Ο Ξενοφών Άκογλου γράφει κάτω από τη φωτογραφία των τριών νέων: «Η περιφορά του Σταυρού στα σπίτια μετά την κατάδυση» (πηγή: «Λαογραφικά Κοτυώρων / εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η γιορτή των Φώτων στα Κοτύωρα: Όταν ο σταυρός αγίαζε θάλασσα, σώμα και ψυχή

6/01/2026 - 9:23πμ
Περιφορά του σταυρού των Φώτων, στην Κερασούντα. Δωρεά του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» στο Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα κάλαντα των Φώτων από τη Σινώπη του Πόντου – Ένα ντοκουμέντο της ποντιακής παράδοσης

5/01/2026 - 9:02πμ
Έργα της Σοφίας Αμπερίδου στη δίγλωσση έκδοση «Το κρυφό βλέμμα» (φωτ.: Facebook / Σοφία Αμπερίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Όταν ο Χριστός κατεβαίνει στη γη: Ένα ποντιακό παραμύθι του Δωδεκαημέρου

28/12/2025 - 8:31μμ
Εικόνα από το βιβλίο του Θάνου Βελλουδίου «Αερικά-Ξωτικά και Καλικάντζαροι» (εκδ. Τσιβεριώτης)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα Καλαντόφωτα, ή αλλιώς το Δωδεκαήμερο στον Πόντο, οι μάγισσες κινούνταν ανάμεσα στους ανθρώπους

26/12/2025 - 5:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Παναγιώτης Δαλγίτης με τη σύζυγό του Ασπασία, έξω από το σπίτι τους στο Marrickville, φωτογραφημένοι από τον Βασίλη Βασίλα (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)

Ομογένεια: Έκθεση φωτογραφίας «Οι τελευταίοι της μικρής Ελλάδας στο Marrickville»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Το Ιράν διαψεύδει ότι ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ είναι βαριά τραυματισμένος και καλεί τους γείτονες να «εκδιώξουν» τους Αμερικανούς

2 ώρες πριν
Απολογία στον ανακριτή Τρικάλων του ιδιοκτήτη της βιομηχανίας "ΒΙΟΛΑΝΤΑ" Κωνσταντίνου Τζιωρτζιώτη, Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2026. Ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας "ΒΙΟΛΑΝΤΑ" συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου 14/02/26, καθώς η εισαγγελέας Πρωτοδικών Τρικάλων, Ευτυχία Μελετοπούλου, μετά την αξιολόγηση των νέων στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από την ΔΑΕΕ, αναβάθμισε το κατηγορητήριο. Mε βάση τα νέα στοιχεία από την έρευνα της ΔΑΕΕ για την έκρηξη και πυρκαγιά που οδήγησε στον τραγικό θάνατο των πέντε γυναικών, στο εργοστάσιο της επιχείρησης, οι κατηγορίες μετατράπηκαν σε έκρηξη με ενδεχόμενο δόλο και ανθρωποκτονία από αμέλεια. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Συνελήφθησαν δύο άτομα για ληστεία στον σταθμό Μετρό «Αγία Μαρίνα»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Super League: Άνετα ο Ολυμπιακός τον ΟΦΗ – Άβολες ισοπαλίες σε Σέρρες, Λάρισα

3 ώρες πριν
Άποψη του Σοχούμ, στις αρχές του 20ου αιώνα (φωτ.: Wikimedia Commons)

Μαρτυρία Νικόλαου Ελευθεριάδη: Τον πόλεμο όλο δύσκολα τον περάσανε όλα τα χωρία, όλος ο τόπος αγρίεψε

3 ώρες πριν
Μια ισραηλινή μονάδα πυροβολικού στα σύνορα βομβαρδίζει στόχους στον Λίβανο (φωτ.: EPA/Atef Safadi)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου σε Παρίσι ή Κύπρο – Αρνείται συνομιλίες με το Ιράν ο Τραμπ

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign