pontosnews.gr
Πέμπτη, 5/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Αναστάσιου Προδρομίδη: Φύγαμε από τον παράδεισο και πήγαμε στην κόλαση

Έφυγαν για την Ελλάδα αφού πρώτα έθαψαν βαθιά στο χώμα τα πράγματα της εκκλησίας

26/02/2024 - 10:03πμ
Ελληνική ορθόδοξη εκκλησία στη Μερσίνα (φωτ.: levantineheritage.com)

Ελληνική ορθόδοξη εκκλησία στη Μερσίνα (φωτ.: levantineheritage.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Αναστάσιος Προδρομίδης γεννήθηκε στην Κίσκα, η οποία βρίσκεται 67 χλμ. νοτιοανατολικά της Καισάρειας και 36,5 χλμ. βορειοανατολικά από τα Φάρασα. Οι κάτοικοί της το 1924 ήταν ελληνόφωνοι Έλληνες και Τούρκοι. Είχε σχέσεις και συναλλαγές τόσο με ελληνικούς, όσο και με τουρκικούς οικισμούς.

Η μαρτυρία που ακολουθεί περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και μίας από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Όταν ακούσαμε για τη σφαγή των Ελλήνων της Κϋρϋμτζέ1 από τους τσέτες, φοβηθήκαμε. Άρχισαν να φεύγουν οι προύχοντες του τόπου για το Έβερεκ. Στο Έβερεκ δεν υπήρχε φόβος. Ήταν εκεί επίσημες αρχές. Ήταν βλέπεις, και από πριν τούρκικο έδαφος· δεν είχαν φτάσει εκεί οι Γάλλοι. Οι φτωχοί έμειναν τελευταίοι. Στο μεταξύ οι τσετέδες έκαψαν και τέσσερα παιδιά δικά μας που είχαν πάει να πριονίσουν ξύλα στο δάσος στην τοποθεσία Σαρίπουναρ, τρεισήμιση ώρες νότια από το χωριό μας. Όλα αυτά μας έκαναν να φοβηθούμε. Ύστερα απ’ αυτά, ο καθείς όπου φύγει φύγει. Αυτά γινόταν το 1923.

Μια μέρα με κάλεσε ο Γρηγόρ Κεχάς, ο μουχτάρης του χωριού και μου λέγει: «Έλα Αναστάση, πάρε βοηθούς και άνοιξε ένα λάκκο να θάψουμε τα πράγματα της εκκλησίας γιατί θα φύγομε απ’ το χωριό…»… Πήραμε καζμάδες και φτυάρια και πήγαμε στην εκκλησία, που στεγαζόταν στο σχολείο του χωριού. Ήταν χαράματα βαθιά. Εκεί μπροστά στο παγκάρι σκάψαμε βαθιά και ανοίξαμε ένα λάκκο 1,5 μ. βάθος, 4-5 μ. μάκρος και 2 μ. πλάτος. Εκεί θάψαμε την κολυμβήθρα, τους πολυελαίους της εκκλησίας, τα καντήλια, τα εικονίσματα, τα μηναία, τα οκτάηχα, τα ωρολόγια και το βιβλίο που έγραφε ο παπάς αυτούς που βάφτιζε. Μόνο το ασημοντυμένο ευαγγέλιο πήραμε μαζί μας. Ποιος μπορούσε να τα φέρει όλα τα πράγματα στην Ελλάδα!

Αφού τα θάψαμε όλα αυτά, ρίξαμε από πάνω λίγο ξερό χώμα και ισοπεδώσαμε το χαντάκι. Τα χώματα τα βάλαμε σε τσουβάλια και τα ρίξαμε κρυφά έξω. Μετά ήρθε ο μουχτάρης… επιθεώρησε το μέρος και μας είπε: «Μπράβο, καλά τα κάνατε».

Ξέχασα να πω ότι στο χαντάκι θάψαμε και το ευαγγέλιο που έγραφε καραμανλήδικα.

Μετά πήγαν ο Παπαπόστολος Χατζή εφέντης και Παπαθόδωρος στο μοναστήρι και διάβασαν τα μνήματα. Έκαναν εκεί και την τελευταία λειτουργία. Ο κόσμος έκλαιγε.

Νοικιάσαμε κάρα από τους Τούρκους του χωριού μας και τραβήξαμε προς το Έβερεκ. Τα χωράφια μας τα αφήσαμε αθέριστα. Ήταν καλοκαίρι του 1923.

Και ο μϋδΰρης του χωριού και ο ναΐπ2 και όλοι οι Τούρκοι του χωριού έκλαιγαν. Βέβαια, όταν αδειάσει ένα χωριό, φεύγει η νοστιμάδα του. Μας έλεγαν οι Τούρκοι:

— Μη φεύγετε. Μη φοβάστε πια. Τώρα αρχίζει ο νόμος του Κεμάλ.

Στο Έβερεκ μείναμε ένα διάστημα σε άδεια αρμένικα σπίτια. Μετά νοικιάσαμε κάρα καισαριώτικα τετράτροχα με δύο άλογα. Τούρκοι ήταν οι αγωγιάτες μας. Τραβήξαμε για τη Μερσίνα. Μείναμε πρώτα μια μέρα στο Αραπλί. Έχει χάνι εκεί. Μετά περάσαμε μπροστά από τη Νίγδη. Μια μέρα μείναμε στο Γολτσούς χανί. Την τέταρτη ημέρα φτάσαμε στο Ουλού Γισλά.3 Ήμαστε εκατό κάρα, τετρακόσιες ψυχές. Στο δρόμο είχαμε Τούρκους σωματοφύλακες για συνοδούς. Τους πληρώσαμε γι’ αυτήν τη δουλειά. Στου Ουλού Γισλά μπήκαμε στο τρένο και πήγαμε στη Μερσίνα. Ήταν Αύγουστος του 1923. Δεν προλάβαμε να καθίσομε δύο ώρες στην εκκλησία. Χάιντε πίσω στην Άdανα. Στη Μερσίνα είχε γεμίσει κόσμο. Η Ανταλλαγή δεν είχε αρχίσει ακόμα.

Στην Άdανα μείναμε εννιά μήνες, στην ελληνική εκκλησία. Έγραψαν τα ονόματά μας σε κατάσταση και είπαν ότι θα μας ειδοποιήσουν. Μας ειδοποίησαν και πήγαμε στη Μερσίνα. Ήρθε και μας πήρε για την Ελλάδα το πλοίο «Αρχιπέλαγος». Έκανε πολλή ζέστη. Ήμασταν στο βαπόρι οχτώ χιλιάδες κόσμος. Ήρθαμε στην καραντίνα, στον Άι-Γιώργη…

Μας έβαλαν ξανά στο βαπόρι και μας πήγαν στη Θεσσαλονίκη. Βγήκαμε στο Χαρμάνκιοϊ.4 Μείναμε εκεί εφτά οχτώ μέρες στις παράγκες. Απ’ εκεί τραβήξαμε στη Δράμα. Πήγαμε στα άγρια βουνά της Δράμας, στα κατσάβραχα. Οι Τούρκοι γλίτωσαν από την κόλαση των βουνών της Δράμας και πήγαν στον παράδεισο. Κι εμείς φύγαμε από τον παράδεισο και πήγαμε στην κόλαση. Εννιά μήνες κάτσαμε εκεί. Μετά ήρθαμε οι πιο πολλοί στο Πλατύ. Κι εδώ πάλι ήταν βάλτος. Αμάν, αμάν κάτι κουνούπια που είχε, σαν αεροπλάνα. Καθίσαμε ενάμιση χρόνο σε παράγκες. Πέθαναν πολλοί, και στα βουνά της Δράμας και στο Πλατύ. Το 1926 και το 1927 κάθε μέρα θάβαμε δυο-τρεις.

• Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος Δ’, Μαρτυρίες από τις επαρχίες της κεντρικής και νότιας Μικρασίας. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».

______
1. Κουρούμζα.
2. Ειρηνοδίκης.
3. Ουλούκισλα.
4. Νέο Κορδελιό νομού Θεσσαλονίκης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πρόσφυγες από τη Μικρασία στην Αθήνα (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Γυναίκες από ατσάλι» από τον Πόντο και τη Μικρασία

4/03/2026 - 11:00μμ
Μικρασιάτες πρόσφυγες λίγες ημέρες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρτυρία Ελισάβετ Ξυροστηλίδου: Κλαίγοντας κοινωνήσαμε στην εκκλησία. Ο παπάς έλεγε: «Δεύτε τελευταίον ασπασμόν…». Σαν ετοιμοθάνατοι ήμασταν

4/03/2026 - 9:01μμ
Ο Γεώργιος Ζαρίφης, γιος του γενάρχη των Ζαρίφηδων, χρηματοδότησε και το σχολείο στα Θεραπειά, την παραλιακή περιοχή της Πόλης που απεικονίζεται στο καρτ ποστάλ (πηγή: levantineheritage.com/therap.htm)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η οικογένεια Ζαρίφη, ο κόσμος του εμπορίου και των τραπεζών – Από τον Βόσπορο στα διεθνή εμπορικά κέντρα

3/03/2026 - 9:46μμ
Καρτ ποστάλ με τον ελληνικό στρατό στη Σμύρνη και αιτήσεις υπαλλήλων.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φιλοτελικό Ταχυδρομικό Μουσείο: «Ευρίσκομαι εν δυσχερεστάτη θέσει καθ’ ότι τυγχάνω πρόσφυξ εκ Σμύρνης»

2/03/2026 - 6:15μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Περγαμηνών Λέσβου «Ο Άγιος Αντίπας»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μυτιλήνη: Οι Περγαμηνοί αναβίωσαν το πανηγύρι των Αγίων Θεοδώρων – Ρεβίθια, κόλλυβα και ευχές για μια καρπερή άνοιξη

1/03/2026 - 11:05μμ
Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων στην Πτολεμαΐδα, 28 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κυριακή Χατζηγιάννη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τα ρεβίθια των Αγίων Θεοδώρων μοιράστηκαν στην Πτολεμαΐδα – Ένα προσφυγικό έθιμο αιώνων

1/03/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: facebook / Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ: Κοσμητεία)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΕΚΠΑ: Έφυγε από τη ζωή η Κωνσταντινουπολίτισσα πρώην κοσμήτορας της Φιλοσοφικής, Ελένη Καραμαλέγκου

28/02/2026 - 10:57πμ
Μέλη του Μικρασιατικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» παρασκευάζουν το κεσκέκι
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΥΠΠΟ: Το μικρασιατικό κεσκέκι και άλλα 11 νέα στοιχεία στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

27/02/2026 - 8:03μμ
Στο Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης η Μικρασιάτισσα Διδώ Σωτηρίου (εικ.: Γ. Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Διδώ Σωτηρίου, η Μικρασιάτισσα, στο 10ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης

27/02/2026 - 3:44μμ
Αναμνηστική φωτογραφία για τα Πολυκάρπεια 2026 Παναγιώτης Σπυρόπουλος και Δουκαίνη Ζαπριάνου (φωτ.: Facebook / Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πολυκάρπεια 2026 στις Σέρρες: Τιμή στην προσφορά προς τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και ιστορική αναδρομή

24/02/2026 - 3:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)

Εύξεινος Λέσχη Βέροιας: Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του «Αργοναύτη»

9 λεπτά πριν
Γονείς αγκαλιάζουν τα παιδιά τους, παίκτες της ομάδας Κ18 του Άρη, που επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη από το Άμπου Ντάμπι (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Επαναπατρίστηκαν 162 Έλληνες από τη Μέση Ανατολή

33 λεπτά πριν
Καπνός υψώνεται πάνω από το αεροδρόμιο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν (φωτ.: Χ/RBC-Ukraine)

Ιρανικά drones έπεσαν κοντά σε αεροδρόμιο και σχολείο του Αζερμπαϊτζάν, «απαντητικά μέτρα» εξετάζει το Μπακού – Εκατοντάδες νεκροί στη Μέση Ανατολή

57 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Bas Czerwinski)

Indian Wells: Ο Σαποβάλοφ απέκλεισε με το… καλημέρα τον Τσιτσιπά

2 ώρες πριν
Ιρανοί τρέχουν να προφυλαχθούν μετά από αεροπορικό πλήγμα στο κέντρο της Τεχεράνης (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)

Ιράν: «Χτυπήσαμε αμερικανικό πετρελαιοφόρο στον Κόλπο» – «Συνεχίστε μέχρι τέλους, είμαστε στο πλευρό σας», λένε οι ΗΠΑ στο Ισραήλ

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/Ποντιακός Σύλ. Καλλιθέας-Συκεών/Νίκος Αλβανούδης)

45 χρόνια προσφοράς και ιστορίας γιόρτασε ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας-Συκεών – Χοροί και μουσικές του Πόντου συνεπήραν τον κόσμο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign