pontosnews.gr
Τρίτη, 3/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαρτυρία Αναστάσιου Προδρομίδη: Φύγαμε από τον παράδεισο και πήγαμε στην κόλαση

Έφυγαν για την Ελλάδα αφού πρώτα έθαψαν βαθιά στο χώμα τα πράγματα της εκκλησίας

26/02/2024 - 10:03πμ
Ελληνική ορθόδοξη εκκλησία στη Μερσίνα (φωτ.: levantineheritage.com)

Ελληνική ορθόδοξη εκκλησία στη Μερσίνα (φωτ.: levantineheritage.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Αναστάσιος Προδρομίδης γεννήθηκε στην Κίσκα, η οποία βρίσκεται 67 χλμ. νοτιοανατολικά της Καισάρειας και 36,5 χλμ. βορειοανατολικά από τα Φάρασα. Οι κάτοικοί της το 1924 ήταν ελληνόφωνοι Έλληνες και Τούρκοι. Είχε σχέσεις και συναλλαγές τόσο με ελληνικούς, όσο και με τουρκικούς οικισμούς.

Η μαρτυρία που ακολουθεί περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και μίας από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

≈

Όταν ακούσαμε για τη σφαγή των Ελλήνων της Κϋρϋμτζέ1 από τους τσέτες, φοβηθήκαμε. Άρχισαν να φεύγουν οι προύχοντες του τόπου για το Έβερεκ. Στο Έβερεκ δεν υπήρχε φόβος. Ήταν εκεί επίσημες αρχές. Ήταν βλέπεις, και από πριν τούρκικο έδαφος· δεν είχαν φτάσει εκεί οι Γάλλοι. Οι φτωχοί έμειναν τελευταίοι. Στο μεταξύ οι τσετέδες έκαψαν και τέσσερα παιδιά δικά μας που είχαν πάει να πριονίσουν ξύλα στο δάσος στην τοποθεσία Σαρίπουναρ, τρεισήμιση ώρες νότια από το χωριό μας. Όλα αυτά μας έκαναν να φοβηθούμε. Ύστερα απ’ αυτά, ο καθείς όπου φύγει φύγει. Αυτά γινόταν το 1923.

Μια μέρα με κάλεσε ο Γρηγόρ Κεχάς, ο μουχτάρης του χωριού και μου λέγει: «Έλα Αναστάση, πάρε βοηθούς και άνοιξε ένα λάκκο να θάψουμε τα πράγματα της εκκλησίας γιατί θα φύγομε απ’ το χωριό…»… Πήραμε καζμάδες και φτυάρια και πήγαμε στην εκκλησία, που στεγαζόταν στο σχολείο του χωριού. Ήταν χαράματα βαθιά. Εκεί μπροστά στο παγκάρι σκάψαμε βαθιά και ανοίξαμε ένα λάκκο 1,5 μ. βάθος, 4-5 μ. μάκρος και 2 μ. πλάτος. Εκεί θάψαμε την κολυμβήθρα, τους πολυελαίους της εκκλησίας, τα καντήλια, τα εικονίσματα, τα μηναία, τα οκτάηχα, τα ωρολόγια και το βιβλίο που έγραφε ο παπάς αυτούς που βάφτιζε. Μόνο το ασημοντυμένο ευαγγέλιο πήραμε μαζί μας. Ποιος μπορούσε να τα φέρει όλα τα πράγματα στην Ελλάδα!

Αφού τα θάψαμε όλα αυτά, ρίξαμε από πάνω λίγο ξερό χώμα και ισοπεδώσαμε το χαντάκι. Τα χώματα τα βάλαμε σε τσουβάλια και τα ρίξαμε κρυφά έξω. Μετά ήρθε ο μουχτάρης… επιθεώρησε το μέρος και μας είπε: «Μπράβο, καλά τα κάνατε».

Ξέχασα να πω ότι στο χαντάκι θάψαμε και το ευαγγέλιο που έγραφε καραμανλήδικα.

Μετά πήγαν ο Παπαπόστολος Χατζή εφέντης και Παπαθόδωρος στο μοναστήρι και διάβασαν τα μνήματα. Έκαναν εκεί και την τελευταία λειτουργία. Ο κόσμος έκλαιγε.

Νοικιάσαμε κάρα από τους Τούρκους του χωριού μας και τραβήξαμε προς το Έβερεκ. Τα χωράφια μας τα αφήσαμε αθέριστα. Ήταν καλοκαίρι του 1923.

Και ο μϋδΰρης του χωριού και ο ναΐπ2 και όλοι οι Τούρκοι του χωριού έκλαιγαν. Βέβαια, όταν αδειάσει ένα χωριό, φεύγει η νοστιμάδα του. Μας έλεγαν οι Τούρκοι:

— Μη φεύγετε. Μη φοβάστε πια. Τώρα αρχίζει ο νόμος του Κεμάλ.

Στο Έβερεκ μείναμε ένα διάστημα σε άδεια αρμένικα σπίτια. Μετά νοικιάσαμε κάρα καισαριώτικα τετράτροχα με δύο άλογα. Τούρκοι ήταν οι αγωγιάτες μας. Τραβήξαμε για τη Μερσίνα. Μείναμε πρώτα μια μέρα στο Αραπλί. Έχει χάνι εκεί. Μετά περάσαμε μπροστά από τη Νίγδη. Μια μέρα μείναμε στο Γολτσούς χανί. Την τέταρτη ημέρα φτάσαμε στο Ουλού Γισλά.3 Ήμαστε εκατό κάρα, τετρακόσιες ψυχές. Στο δρόμο είχαμε Τούρκους σωματοφύλακες για συνοδούς. Τους πληρώσαμε γι’ αυτήν τη δουλειά. Στου Ουλού Γισλά μπήκαμε στο τρένο και πήγαμε στη Μερσίνα. Ήταν Αύγουστος του 1923. Δεν προλάβαμε να καθίσομε δύο ώρες στην εκκλησία. Χάιντε πίσω στην Άdανα. Στη Μερσίνα είχε γεμίσει κόσμο. Η Ανταλλαγή δεν είχε αρχίσει ακόμα.

Στην Άdανα μείναμε εννιά μήνες, στην ελληνική εκκλησία. Έγραψαν τα ονόματά μας σε κατάσταση και είπαν ότι θα μας ειδοποιήσουν. Μας ειδοποίησαν και πήγαμε στη Μερσίνα. Ήρθε και μας πήρε για την Ελλάδα το πλοίο «Αρχιπέλαγος». Έκανε πολλή ζέστη. Ήμασταν στο βαπόρι οχτώ χιλιάδες κόσμος. Ήρθαμε στην καραντίνα, στον Άι-Γιώργη…

Μας έβαλαν ξανά στο βαπόρι και μας πήγαν στη Θεσσαλονίκη. Βγήκαμε στο Χαρμάνκιοϊ.4 Μείναμε εκεί εφτά οχτώ μέρες στις παράγκες. Απ’ εκεί τραβήξαμε στη Δράμα. Πήγαμε στα άγρια βουνά της Δράμας, στα κατσάβραχα. Οι Τούρκοι γλίτωσαν από την κόλαση των βουνών της Δράμας και πήγαν στον παράδεισο. Κι εμείς φύγαμε από τον παράδεισο και πήγαμε στην κόλαση. Εννιά μήνες κάτσαμε εκεί. Μετά ήρθαμε οι πιο πολλοί στο Πλατύ. Κι εδώ πάλι ήταν βάλτος. Αμάν, αμάν κάτι κουνούπια που είχε, σαν αεροπλάνα. Καθίσαμε ενάμιση χρόνο σε παράγκες. Πέθαναν πολλοί, και στα βουνά της Δράμας και στο Πλατύ. Το 1926 και το 1927 κάθε μέρα θάβαμε δυο-τρεις.

• Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος Δ’, Μαρτυρίες από τις επαρχίες της κεντρικής και νότιας Μικρασίας. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».

______
1. Κουρούμζα.
2. Ειρηνοδίκης.
3. Ουλούκισλα.
4. Νέο Κορδελιό νομού Θεσσαλονίκης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Πέλλας «Η Μπίγα», την Κυριακή 1η Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Stratos Kafetzis)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έδεσσα: Τραγούδια, χοροί και μνήμες της Μικρασίας στο Παρθεναγωγείο

2/11/2026 - 7:42μμ
Γενική άποψη του μνημείου Reşitharmanyeri και της διαμορφωμένης πρόσβασης προς τον ταφικό θάλαμο (πηγή: H. M. Özgen / Cedrus XIV)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αδραμύττιο: Ο τάφος 2.400 ετών με τις τρεις πέτρινες κλίνες

2/11/2026 - 1:50μμ
(Φωτ.: facebook / Δήμος Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«RESTORY: Από τη Σμύρνη στη Νέα Σμύρνη» – Μεγάλη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό συνέδριο για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά

1/11/2026 - 2:54μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Δύο χρόνια από την αναστήλωση της Ευαγγελίστριας των Ταταούλων – Επόμενος στόχος τους η ανακαίνιση του παλιού ελληνικού σχολείου

1/11/2026 - 12:19μμ
Το λιμάνι της Αλάγιας (φωτ.: CANONIER / Wikimedia Commons)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

1922: Από την Αλάγια στην Κύπρο – Οι Μικρασιάτες που βρήκαν μια δεύτερη πατρίδα

1/11/2026 - 11:50πμ
Ο Τζον Τσίλια, η σύζυγός του και τα τέσσερα παιδιά τους, σε φωτογραφία διαβατηρίου στη Μάλτα, όπου η οικογένεια κατέφυγε από τη Σμύρνη στις 18 Σεπτεμβρίου 1922 (φωτ.: Εθνικά Αρχεία της Μάλτας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από τη Σμύρνη στη Μάλτα και από εκεί στην Κοκκινιά: Οι πρόσφυγες που αναζητούσαν μια νέα πατρίδα

1/11/2026 - 9:58πμ
Επιγραφή από την αρχαία Τέω, σε φωτογραφία που συνοδεύει την ανακοίνωση του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης για τις ανασκαφικές εργασίες (πηγή: Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τέως: Νέες επιγραφές στη μικρασιατική πόλη που οι αρχαίες πηγές συνδέουν με τη Φαναγόρεια

30/10/2026 - 7:15μμ
Η Εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στο Βεβέκι της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: Ahmet Yurtbakan / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άγιος Χαράλαμπος στο Βεβέκι: Από τις πληγές των Σεπτεμβριανών στα θυρανοίξια, έπειτα από δύο χρόνια εργασιών

30/10/2026 - 4:11μμ
(Φωτ.: Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ένωση Βουρλιωτών: Μικρασιάτικος χορός με τραγούδια, γεύσεις και μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες

30/10/2026 - 1:35μμ
(Φωτ.: Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Tο νέο ημερολόγιο της Ένωσης Βουρλιωτών Μικράς Ασίας συνδέει το παρόν με τις μνήμες των προγόνων και την πολιτιστική κληρονομιά των Βουρλών

29/10/2026 - 8:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένας «σκοτεινός» Τραμπ κατά τη διάρκεια ομιλίας στη γαλλική λουτρόπολη Εβιάν-λε-Μπαιν όπου φιλοξενήθηκε η σύνοδος των G7, στις 17 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Yoan Valat)

Τραμπ χωρίς Κογκρέσο: Τι θα σήμαινε μια διπλή ήττα – Και ποιος (δεν) μπορεί να πανηγυρίζει

17 λεπτά πριν
Καταστροφές στον Αρχάγγελο Ρόδου, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Agneta, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Λευτέρης Δαμιανίδης)

Κακοκαιρία Agneta: Στο «κόκκινο» ανατολική Μακεδονία, Θράκη και βορειοανατολικό Αιγαίο

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Δίκη για τα Τέμπη: «Ήμουν κάτω από μία λίμνη αίματος» – Η συγκλονιστική μαρτυρία της Ντίνας Μαγδαλιανίδη

1 ώρα πριν
Ο Γιώργος Βαρεμένος στα έδρανα της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Γιώργος Βαρεμένος: Ανεξαρτητοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του

1 ώρα πριν
Ο Τύμβος Κάστα, στην Αμφίπολη (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)

Αμφίπολη: Από τη δόξα στην παρακμή – Η ιστορία μιας μεγάλης πόλης «ξεδιπλώνεται» στη Θεσσαλονίκη

2 ώρες πριν
(Πηγή: Αρχείο Ν. Σωματαρίδη)

Όταν ο Νίκος Σωματαρίδης χόρεψε Σέρρα με κρητικά στιβάνια και σαρίκι

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV