pontosnews.gr
Κυριακή, 13/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αλέξης Μάρδας: Ο Έλληνας που κατέκτησε το διεθνές jet set – Ο κολλητός των Beatles και το μοναχικό φινάλε του

Οι ξεχωριστές στιγμές, αλλά και το στραβοπάτημα του Magic Alex. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

13/01/2024 - 8:25μμ
(Φωτ.: imdb.com)

(Φωτ.: imdb.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Επτά χρόνια πριν, το 2017, μια είδηση έπεσε σαν βόμβα στην κοσμική Αθήνα. Ο Αλέξης Μάρδας βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι, σε ηλικία 75 ετών. Ο Mάρδας δεν είχε επικοινωνία με τους δικούς του εδώ και αρκετές ημέρες, και τελικά συγγενείς του τον αναζήτησαν και κάλεσαν την αστυνομία για να εισέλθουν στο σπίτι του, όπως και έγινε.

Σίγουρα αυτό το τέλος το έχουμε διαβάσει και ζήσει με πολλούς συνανθρώπους μας. Αλλά για έναν άνθρωπο που έζησε μια ζηλευτή, ξεχωριστή ζωή, που οι περισσότεροι μόνο από τα έντυπα την βλέπαμε, αυτό το φινάλε έμοιαζε πικρό.

Από την άλλη, ξέχωρα από τη ζωή του καθενός, είναι δικαιωμά του πότε θα κλείσει την πόρτα του σπιτιού του για να μείνει μόνος του. Συν ότι τα τελευταία χρόνια ήταν κοινό μυστικό ότι ο επιχειρηματίας είχε προβλήματα υγείας.

Για όλα φταίει η Φυσική

Γεννημένος στις 5 Μαΐου 1942 στην Αθήνα και «παιδί θαύμα» στη Φυσική όταν ήταν έφηβος, μετακόμισε στην Αγγλία τη δεκαετία του 1960 και το 1963 γνώρισε τον Brian Jones των Rolling Stones. Το γνωστό συγκρότημα του ανέθεσε τότε να βρει τρόπο να συνδέσει τον ήχο με τα φώτα για τις ζωντανές εμφανίσεις τους.

Την ίδια περίοδο έγινε φίλος και με τον ιδιοκτήτη της γκαλερί έργων τέχνης Indica στο Λονδίνο, και οι δυο τους συγκατοικούσαν σε ένα διαμέρισμα στην οδό Bentinck.

Με τον Λένον, κατά την άφιξή τους στη χώρα μας (φωτ.: newsit.gr)

Εκεί, το 1966, γνωρίστηκε για πρώτη φορά με τον Τζον Λένον, που του έδωσε και το παρατσούκλι «Magic Alex» λόγω των εντυπωσιακών του γνώσεων πάνω στην τεχνολογία και τη Φυσική. Ο Λένον πολύ συχνά τον αποκαλούσε και «γκουρού». Ο Μάρδας έγινε μόνιμο μέλος της ομάδας των Beatles, ακόμη και μετά το τέλος των περιοδειών τους. «Ίσως επειδή ο ίδιος ο Λένον τον είχε συστήσει ως «γκουρού» σε πολύ κόσμο, ο Μάρδας συμπεριφερόταν και ως τέτοιος. Εγώ δεν τον αντιμετώπιζα έτσι, πίστευα πως ήταν απλώς ένας τύπος με πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες», είχε πει κάποτε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ.

Το 5ο μέλος

Με τον ΜακΚάρτνεϊ –το αντίπαλο δέος του Lennon στο γκρουπ–, οι σχέσεις του Μάρδα δεν ήταν οι καλύτερες, όπως θα φανεί αργότερα. Απλώς λόγω Λένον ανέχονταν ο ένας τον άλλον.

Το 1967 οι Beatles σκέφτηκαν να αγοράσουν ένα νησί στην Ελλάδα προκειμένου να ξεφεύγουν εκεί από την πίεση της τεράστιας δημοσιότητας και να το χρησιμοποιούν ως ένα μέρος όπου θα μπορούσαν ανενόχλητοι να κάνουν ναρκωτικά, αναφέρει το beatlesbible.com.

Ωστόσο τα μέλη του συγκροτήματος δεν γνώριζαν πως εκείνη την περίοδο η χώρα είχε χούντα. Το νησί ήταν η Αγία Τριάδα, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Εύβοια, και το σχήμα του θυμίζει κιθάρα. Η αγοραπωλησία ναυάγησε, αλλά ο Λένον, ο ΜακΚάρτνεϊ, ο Χάρισον και ο Ρίνγκο Σταρ απολαμβάνουν διακοπές στην Ελλάδα, πηγαίνουν στην αγαπημένη Ύδρα του Μάρδα.

Αθήνα, Νοέμβριος 1969. Τζον Λένον, Γιόκο Όνο, Magic Alex (φωτ.: Facebook / the greeks)

Λίγα χρόνια πριν, ο Τζον Λένον που είχε ορκιστεί ότι δεν θα βάλει ποτέ ξανά γραβάτα, το πράττει αφού είναι κουμπάρος στο γάμο του Μάρδα με την Ευφροσύνη Δοξιάδου, κόρη του σπουδαίου αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη.

Τον συνοδεύει η Γιόκο Όνο –ακόμη και σήμερα λένε ότι του την γνώρισε ο Μάρδας–, ενώ παρών στο γάμο είναι και ο Τζορτζ Χάρισον με τη σύζυγό του. Ο ΜακΚάρτνεϊ κατά καιρούς είχε αφήσει υπόνοιες ότι ο Μάρδας είχε συνεννοηθεί με την τότε σύζυγο του Λένον, Σύνθια, να τους «πιάσει» με τη Γιόκο Όνο και να δώσει το διαζύγιο. Άλλοι λένε ότι το παραπάνω το έστησαν από κοινού Λένον-Μάρδας. Ὀπως και να ‘χει, λίγο πριν από το τέλος των Beatles, o Μάρδας είχε αναλάβει την Apple Electronics με πολλές ιδέες του να μην υλοποιούνται ποτέ.

Greek playboy

Με τον Λένον κράτησε επαφές ως το τέλος του. Ο Μάρδας είχε γίνει μέλος του διεθνούς τζετ σετ με επιχειρήσεις που είχαν να κάνουν ακόμα και με αγορά και πώληση πανάκριβων αυτοκινήτων.

Ερωτεύεται και χωρίζει διάφορες καλλονές, της εποχής όπως η Τζόαν Κόλινς ή η Τζέιν Σέιμουρ, ενώ θα πει «ναι» ξανά στο γάμο, όταν ερωτεύεται την Τάνια Τρύπη.

Είμαστε στις αρχές των ’90s. Εκείνος οδεύει προς τα 50 αλλά παραμένει γοητευτικός. Εκείνη έχει εκτοξευτεί στην πρώτη γραμμή με επιτυχίες και βραβεία στο σινεμά, στην τηλεόραση και το θέατρο. Η νεαρή τότε ηθοποιός γράφει στυλιστική ιστορία στο γάμο που γίνεται –πού αλλού;– στην Ύδρα.

O γάμος με την Τάνια Τρύπη, στην Ύδρα (φωτ.: newsit.gr)

Ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ, αλλά άφησε πίσω μια κόρη, τη Μαρίνα Μάρδα.

Και μετά; Πάντως όχι η ανάπαυλα του πολεμιστή. Ο Μάρδας προσπαθεί να στήσει μια εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών όπως την ονειρευόταν, σε ένα εγχείρημα που του στοίχισε πολλά λεφτά και τον άφησε με επίσης πολλά χρέη. Το σπίτι στην Ύδρα χάθηκε, και ο ίδιος από ένα σημείο και μετά αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Σιγά-σιγά απομονώνεται. Ηθελημένα; Κανείς δεν γνωρίζει. Απλώς η πρώτη στραβοτιμονιά του «Μάτζικ Άλεξ» αποδείχθηκε και η μοιραία του.

(Φωτ.: Facebook/ the greeks)

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873-1950), μία από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής και διεθνούς μαθηματικής επιστήμης (φωτ.: Αρχείο karatheodori.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

13 Σεπτεμβρίου 1873: Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή – Ο Έλληνας της Ανατολής που άλλαξε την επιστήμη των μαθηματικών και έζησε την καταστροφή της Σμύρνης

13/09/2026 - 12:55μμ
Η Μαρίκα Κοτοπούλη ως Κλυταιμνήστρα στην «Ορέστεια: Αγαμέμνων» του Εθνικού Θεάτρου, το 1949 (φωτ.: Φωτο-Εμίλ / Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η μοναδική ζωή και καριέρα της Μαρίκας Κοτοπούλη

11/09/2026 - 12:29μμ
Ο Γιάννης Μπέζος στο συνέδριο «Greece Talks 2025. The Intelligence Age, Travel, Culture and Connection», Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Μπέζος: Η ψύχραιμη (και μεγάλη) διαδρομή του πρωτοκλασάτου ηθοποιού

10/09/2026 - 9:46πμ
(Φωτ.: ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Το παιδί της προσφυγικής Νέας Ιωνίας που έκανε τη Μικρά Ασία τραγούδι

9/09/2026 - 12:51μμ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θεόφραστος Σακελλαρίδης: Από το μεγαλείο της οπερέτας, στη λησμονιά και τη φτώχεια

7/09/2026 - 5:47μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Drone)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τούμπα 67 ετών: Σαν σήμερα εγκαινιάστηκε το γήπεδο του ΠΑΟΚ

6/09/2026 - 1:40μμ
Τοιχογραφία από την Αγία Σοφία Τραπεζούντας, ενταγμένη στο Wikimedia Commons στον κύκλο του Γάμου στην Κανά. Η εικόνα χρησιμοποιείται συμβολικά και δεν απεικονίζει τον αυτοκρατορικό γάμο του 1377 (φωτ.: Wikimedia Commons / Dosseman, CC BY-SA 4.0)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο αυτοκρατορικός γάμος της Τραπεζούντας που κράτησε πάνω από μία εβδομάδα

6/09/2026 - 10:43πμ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Στέλιος Περπινιάδης: Ο πολεμιστής της Μικρασίας που έγινε μεγάλος τραγουδιστής

4/09/2026 - 12:49μμ
Τεντιμπόηδες διαπομπεύονται συνοδεία αστυνομικού (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Νόμος 4000: Γιαούρτια, ξύρισμα και δημόσια διαπόμπευση για τους «τεντιμπόηδες»

4/09/2026 - 11:54πμ
Έλληνες πρόσφυγες στο κατάστρωμα του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS «Edsall» (DD-219), κατά την εκκένωση της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922 (φωτ.: Naval History and Heritage Command / NH 85298)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σμύρνη 1922: Το τηλεγράφημα που δικαιώνει τον Τζορτζ Χόρτον – Η έκκληση που απέρριψαν οι ΗΠΑ

4/09/2026 - 9:39πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι «Ακρίτες» από το Πολύκαστρο στη Θεσσαλονίκη, στην 90ή ΔΕΘ (φωτ.: Facebook / Δημοσίευση του χρήστη Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)

90ή ΔΕΘ: Οι «Ακρίτες» Πολυκάστρου χόρεψαν στο πρώτο περίπτερο της ΠΟΕ

35 λεπτά πριν
(Φωτ αρχείου: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Πύργος: Επίθεση με ρόπαλα σε 36χρονη και τον πατέρα της – Αναζητούνται δύο 26χρονοι

36 λεπτά πριν
Η είσοδος της πολυκατοικίας στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι. Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Θάνατος Μαζωνάκη: Υποσχέσεις «αντιγήρανσης» και απινιδωτής στο κουτί

59 λεπτά πριν
Δρομείς συμμετέχουν στον 11ο Δρόμο Μνήμης «Από τον Ασκάνιο στον Ερασίνο», στη Νέα Κίο Αργολίδας. Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Νέα Κίος: Έτρεξαν για τη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής – Μεγάλη συμμετοχή παρά τη βροχή

1 ώρα πριν
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)

Το καλώδιο της Κάσου κάποιον θα «πνίξει»

2 ώρες πριν
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας καταθέτει στεφάνι για τα θύματα σε Βιάννο και Ιεράπετρα, 83 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα και την καταστροφή των χωριών. Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKNISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Τασούλας: Απαράγραπτες οι ελληνικές απαιτήσεις για γερμανικές αποζημιώσεις

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV