pontosnews.gr
Τετάρτη, 24/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο κόσμος αποχαιρετά ένα ταραχώδες 2023 και υποδέχεται ένα αβέβαιο 2024

Ο παγκόσμιος πληθυσμός ετοιμάζεται να γιορτάσει τον ερχομό του νέου έτους, με ελπίδες αυτό να φέρει μείωση στο υψηλό κόστος ζωής και τέλος στους πολέμους

31/12/2023 - 9:21πμ
Ένας... Άγιος Βασίλης στους δρόμους της Μόσχας (φωτ.: EPA / Sergei Ilnitsky)

Ένας... Άγιος Βασίλης στους δρόμους της Μόσχας (φωτ.: EPA / Sergei Ilnitsky)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πρωτόγνωρες θερμοκρασίες, κλιματική κρίση ή το ξεκίνημα της εποχής του παγκόσμιου κοχλασμού, η Τεχνητή Νοημοσύνη στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, πρωτοφανείς αριθμοί εκτοπισμένων και πόλεμοι χωρίς διαφαινόμενο τέλος στη Λωρίδα της Γάζας και την Ουκρανία.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός –που υπερβαίνει πλέον τα 8 δισεκατομμύρια– ετοιμάζεται να γιορτάσει τον ερχομό του νέου έτους, με ελπίδες αυτό να φέρει μείωση στο υψηλό κόστος ζωής και τέλος στους πολέμους.

Στο Σίδνεϊ, την «Πρωτοχρονιάτικη πρωτεύουσα του κόσμου», περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι αναμένονται να γιορτάσουν στην ακτή της πόλης, παρά το ασυνήθιστο κρύο και την υγρασία.

Οκτώ τόνοι πυροτεχνημάτων θα χρησιμοποιηθούν για να γιορτάσουν με λαμπρότητα το 2024, το οποίο για τον μισό πληθυσμό της γης θα είναι έτος κρίσιμων εκλογών. Θα είναι επίσης χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι στο Παρίσι.

Το 2023 ο κόσμος βίωσε την «Barbie Mania», άρχισε να εξοικειώνεται με εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης και τη χρονιά που φεύγει έγινε η πρώτη μεταμόσχευση ολόκληρου ματιού.

Η Ινδία έγινε η χώρα με το μεγαλύτερο πληθυσμό, εκθρονίζοντας την Κίνα. Αυτή ήταν επίσης η πρώτη χώρα που προσεληνώθηκε διαστημόπλοιο στην ανεξερεύνητη περιοχή του Νότιου Πόλου της Σελήνης.

Το έτος που φεύγει ήταν επίσης η χρονιά που η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη έφθασε σε ύψη ρεκόρ, με κλιματικές καταστροφές που έπληξαν πολυάριθμες περιοχές στον πλανήτη από το Πακιστάν μέχρι το Κέρας της Αφρικής έως τη λεκάνη του Αμαζονίου.

Κυρίως όμως, το 2023 θα σηματοδοτηθεί από την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου – και από τα ανελέητα αντίποινα του Ισραήλ.

Ελπίδες στα ερείπια πολέμων

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι σχεδόν 2 εκατομμύρια κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας –περίπου το 85% του πληθυσμού– έχουν εκτοπιστεί από την έναρξη του πολέμου.

Στην πόλη της Γάζας, που έχει ερειμώσει, έχουν απομείνει ελάχιστα μέρη για να γιορτάσει κανείς την Πρωτοχρονιά.

«Ήταν μια σκοτεινή χρονιά γεμάτη τραγωδίες», είπε ο Αμπέντ Ακάουι, ο οποίος έφυγε από την πόλη μαζί με τη γυναίκα και τα τρία παιδιά του.

Ο 37χρονος άνδρας, ο οποίος τώρα ζει σε έναν καταυλισμό των Ηνωμένων Εθνών στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έχασε τον αδελφό του, αλλά λέει ότι έχει ελπίδες για το 2024. «Με τη βοήθεια του Αλλάχ αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει, η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και να τα ξαναχτίσουμε ή απλώς θα ζήσουμε σε μια σκηνή στα ερείπια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην Ουκρανία, όπου η ρωσική εισβολή πλησιάζει τη δεύτερη επέτειό της, κυριαρχεί η δοκιμασία και η ελπίδα παρά το νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων.

«Νίκη! Την περιμένουμε και πιστεύουμε ότι η Ουκρανία θα νικήσει», είπε η Τετιάνα Σόστκα καθώς σειρήνες ηχούν προειδοποιώντας για αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο. «Θα έχουμε αυτό που θέλουμε όταν η Ουκρανία ελευθερωθεί, διώχνοντας τη Ρωσία», πρόσθεσε η 42χρονη.

Κρίσιμες εκλογές

Κάποιοι στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν κουραστεί από τον πόλεμο. «Το νέο έτος, θα ήθελα να τελειώσει ο πόλεμος, να υπάρξει ένας νέος πρόεδρος και μια επιστροφή σε κανονική ζωή», υποστήριξε η Ζόγια Καρπόνα μια 55χρονη σκηνογράφος, κάτοικος της Μόσχας.

Ο μακροβιότερος Ρώσος ηγέτης μετά τον Ιωσήφ Στάλιν θα είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του Μαρτίου. Ελάχιστοι πιστεύουν ότι οι εκλογές διεξάγονται εντελώς ελεύθερα και δίκαια και λίγοι περιμένουν σε εκλογική ήττα του Ρώσου προέδρου.

Εκτός από τις ρωσικές εκλογές, πάνω από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ευρωκλογές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ινδία, την Ινδονησία, το Μεξικό, τη Νότια Αφρική, τη Βενεζουέλα και φυσικά τις ΗΠΑ, όπου ο 81χρονος Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν και ο 77χρονος Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να τεθούν αντιμέτωποι ξανά τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Πολλοί από τους υποστηρικτές του νυν προέδρου των ΗΠΑ ανησυχούν για το προχωρημένο της ηλικίας του και για τις συνέπειες μιας νέας προεδρικής θητείας του.

Όσο για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει πολυάριθμες κατηγορίες και τουλάχιστον τρεις από τις δίκες του αναμένεται να ξεκινήσουν το 2024 πριν από τις προεδρικές εκλογές, τίποτα δεν τον εμποδίζει να κάνει την προεκλογική του εκστρατεία.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Zsolt Szigetvary)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Περιστατικό κανιβαλισμού ερευνούν οι Αρχές – Συνελήφθη εργαζόμενος σε νοσοκομείο

23/06/2026 - 10:14μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Yves Herman)
ΚΟΣΜΟΣ

Μπαράζ συλλήψεων στην Άγκυρα ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ – Απαγόρευση διαδηλώσεων στην τουρκική πρωτεύουσα

23/06/2026 - 6:55μμ
Εικόνα από την άφιξη της ιρανικής αντιπροσωπείας στο Ομάν (πηγή: facebook.com/arabiandailys)
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία Ιράν και Ομάν για τη διαχείριση στα Στενά του Ορμούζ

23/06/2026 - 5:25μμ
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγαΐ (πηγή: en.mfa.ir)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Δεν θα επιτραπεί στην IAEA η πρόσβαση στις βομβαρδισμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις

23/06/2026 - 1:52μμ
Ο Ντ. Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, 22 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Bonnie Cash)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ: Νέες βολές Τραμπ κατά των χωρών της Συμμαχίας – Στο στόχαστρο και πάλι Μελόνι, Μερτς και Στάρμερ

23/06/2026 - 9:20πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Graham Hughes)
ΚΟΣΜΟΣ

Μόντρεαλ: Τρεις νεκροί από πυροβολισμούς – Ανάμεσά τους ο ύποπτος

22/06/2026 - 11:29μμ
Μια Ιρανή περνάει μπροστά από μια αντιαμερικανική τοιχογραφία δίπλα στην πρώην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική ανατροπή: Οι ΗΠΑ αίρουν τις κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο με αντάλλαγμα πυρηνικούς ελέγχους

22/06/2026 - 7:24μμ
Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Άλαν Γκρίνσπαν ενώπιον της υποεπιτροπής Δημοσιονομικής Υπευθυνότητας και Οικονομικής Ανάπτυξης της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, στις 13 Σεπτεμβρίου 2011 (φωτ.: EPA/ MICHAEL REYNOLDS)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο Άλαν Γκρίνσπαν, ο θρυλικός «μαέστρος» της Federal Reserve των ΗΠΑ

22/06/2026 - 6:30μμ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε την παραίτησή του έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, στο Λονδίνο. Στα αριστερά βρίσκεται η σύζυγός του Βικτόρια Στάρμερ και οι συνεργάτες του (φωτ.: EPA/NEIL HALL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Κιρ Στάρμερ από την ηγεσία των Εργατικών – Πώς θα εκλεγεί ο διάδοχός του

22/06/2026 - 1:13μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου/EPA/ROLEX DELA PENA)
ΚΟΣΜΟΣ

Αιματηρή επίθεση σε σχολείο στις Φιλιππίνες – Τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες από πυροβολισμούς

22/06/2026 - 10:18πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com)

Meta: Αποκαταστάθηκαν οι συνδέσεις των social media σε κάποιον βαθμό

6 ώρες πριν
Παραιτήσεις και πιέσεις στη Facebook λόγω Τραμπ

Meta: «Έπεσαν» Facebook, Messenger και Instagram – Άγνωστος προς στιγμήν ο λόγος

6 ώρες πριν
Η ερμηνεύτρια στα ερείπια του ναού, πριν από τη συναυλία (φωτ.: facebook / Μπέττυ Χαρλαύτη)

Μπέττυ Χαρλαύτη: Ερμήνευσε το αρχαιότερο τραγούδι του κόσμου στη γη που το γέννησε, την Ιωνία

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κερατέα: Συνελήφθη 43χρονη για εμπρησμό από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Προσφυγικά λ. Αλεξάνδρας: Στο επίκεντρο πολιτικής διαμάχης το σχέδιο ανάπλασης – Μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Sam Wasson)

Mundial 2026: «Πάρτι» της Πορτογαλίας στο Χιούστον – Δύο τα γκολ του Ρονάλντο

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign