pontosnews.gr
Παρασκευή, 28/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βρετανία: Βρέθηκε κρανίο κολοσσιαίου θαλάσσιου ερπετού – «Ο Τ-Ρεξ της θάλασσας»

Διαφέντευε τους ωκεανούς πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια – Μόνο το κρανίο του έχει μήκος 2 μέτρα

10/12/2023 - 5:26μμ
Ο Steve Etches με το κρανίο του πλιόσαυρου Etches  (φωτ.: BBC/Tony Jolliffe)

Ο Steve Etches με το κρανίο του πλιόσαυρου Etches (φωτ.: BBC/Tony Jolliffe)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το κρανίο ενός κολοσσιαίου θαλάσσιου ερπετού κατάφεραν να εξάγουν οι επιστήμονες από τα βράχια της Ιουρασικής Ακτής του Ντόρσετ, στη νοτιοδυτική Αγγλία. Πρόκειται για μια μεγάλη έκταση στη Μάγχη, όπου οι βράχοι περιέχουν πολλά απολιθώματα και οι βραχώδεις σχηματισμοί δείχνουν εκατομμύρια χρόνια γεωλογικής ιστορίας.

Εκεί βρέθηκε το απολίθωμα του πλιόσαυρου, ενός άγριου θαλάσσιου ερπετού που τρομοκρατούσε τους ωκεανούς πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια. Το κρανίο, μήκους δύο μέτρων, είναι ένα από τα πληρέστερα δείγματα αυτού του τύπου του που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ και δίνει νέες πληροφορίες για αυτό το αρχαίο αρπακτικό.

Απεικόνιση του BBC για το πως ήταν στο φυσικό του περιβάλλον ο πλιόσαυρος (φωτ.: BBC Studios)

Όπως ανέφερε στο BBC ο τοπικός παλαιοντολόγος Steve Etches, «δεν υπάρχει πουθενά αλλού δείγμα που να ταιριάζει με αυτό. Είναι ένα από τα καλύτερα απολιθώματα που έχω δουλέψει ποτέ. Αυτό που το κάνει μοναδικό είναι ότι είναι πλήρες. Η κάτω γνάθος και το άνω κρανίο είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, όπως αν θα ήταν εν ζωή. Σε όλο τον κόσμο, δεν έχουν βρεθεί ποτέ δείγματα σε αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πολλά από τα κομμάτια λείπουν, ενώ αυτό, αν και είναι ελαφρώς παραμορφωμένο, έχει όλα τα οστά» πρόσθεσε.

Και εκτός από όλα τα οστά, έχει κι όλα του τα δόντια, 130 στον αριθμό. Ειδικά σε αυτά που βρίσκονται μπροστά, μακριά και κοφτερά, μπορούσαν να σκοτώσουν τη θήραμα με ένα μόνο δάγκωμα.

Μάλιστα, στο πίσω μέρος κάθε δοντιού υπάρχουν λεπτές ραβδώσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι βοηθούσαν το ερπετό να τρυπήσει τη σάρκα και στη συνέχεια να βγάλει γρήγορα τους κυνόδοντες που μοιάζουν με στιλέτα, έτοιμο για μια γρήγορη δεύτερη επίθεση.

Το εσωτερικό των δοντιών του με τις ραβδώσεις (φωτ.: BBC/Tony Jolliffe)

Ο πλιόσαυρος θεωρείται ότι ήταν η απόλυτη φονική μηχανή και το κορυφαίο αρπακτικό στον ωκεανό. Είχε μήκος 10-12 μέτρα και τέσσερα ισχυρά μέλη που έμοιαζαν με πτερύγια, για να κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

«Το ζώο πρέπει να ήταν τόσο ογκώδες που νομίζω ότι θα μπορούσε να λεηλατήσει αποτελεσματικά οτιδήποτε ήταν αρκετά άτυχο ώστε να βρεθεί στο χώρο του», σημείωσε ο δρ Andre Rowe από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ήταν κάτι σαν υποβρύχιο Τ. Ρεξ», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τα γεύματά του εικάζεται ότι θα περιλάμβαναν άλλα ερπετά, όπως τον μακρυλαίμη ξάδερφό του, τον πλησιόσαυρο και τον ιχθυόσαυρο που μοιάζει με δελφίνι, ενώ απολιθώματα μαρτυρούν ότι καταβρόχθιζε ακόμη και άλλους διερχόμενους πλιόσαυρους.

Ο πλιόσαυρος είχε 130 δόντια (φωτ.: BBC/Tony Jolliffe)

Πώς βρέθηκε

Η ανάκτησή του άρχισε με ένα τυχαίο εύρημα στη διάρκεια μιας βόλτας κατά μήκος μιας παραλίας στη διάσημη Ιουρασική Ακτή.

Ο φίλος του Steve Etches, Phil Jacobs, λάτρης των απολιθωμάτων, παρατήρησε την άκρη του ρύγχους του πλιοσαύρου ανάμεσα στα βότσαλα. Καθώς ήταν πολύ βαρύ για να το κουβαλήσει, πήγε να φέρει τον Στιβ και έφτιαξαν ένα αυτοσχέδιο φορείο για να το μεταφέρουν με ασφάλεια.

Ο υπόλοιπος σκελετός του πλιόσαυρου όμως δεν θεωρείται το ίδιο εύκολο να βρεθεί. Μια έρευνα με drone εντόπισε μια πιθανή τοποθεσία μέσα στον πανύψηλο γκρεμό. Το πρόβλημα τώρα είναι ότι για να σκαφτεί το σημείο, θα πρέπει να κατεβούν με σχοινιά από την κορυφή ενός γκρεμού που καταρρέει, 15 μέτρα πάνω από μια παραλία.

Η όλη επιχείρηση διεξήχθη με σκοινιά πάνω από τον γκρεμό (φωτ.: BBC Studios)

Ωστόσο, το κρανίο έχει μερικούς σπόνδυλους που ξεπροβάλλουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού, αλλά εξαφανίζονται μετά από λίγα οστά. Είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι περισσότερα τμήματα του σκελετού μπορεί να βρίσκονται μέσα στον γκρεμό. Και ο Steve Etches θέλει να τελειώσει αυτό που άρχισε.

* Το κρανίο θα παρουσιαστεί σε ένα ειδικό ντοκιμαντέρ του David Attenborough, στο BBC One, ανήμερα την Πρωτοχρονιά.

Πηγή: BBC

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το... παράξενο κρανίο του μεσήλικα ιππότη, το οποίο βρέθηκε σε μεσαιωνικό νεκροταφείο στην Ισπανία (φωτ.: Rissech et al. / Heritage)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ο «ιππότης με το μακρύ κεφάλι»: Το παράξενο εύρημα που άφησε άφωνους τους ανθρωπολόγους στην Ισπανία

27/11/2025 - 2:47μμ
(Φωτ.: glomex)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ρωσία: Μετεωρίτης καρφώθηκε σε στέγη σπιτιού

19/11/2025 - 9:21μμ
(Πηγή: cbsnews.com / Curtin University School of Molecular and Life Sciences)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Αυστραλία: Εντοπίστηκε νέο είδος μέλισσας – Και το όνομα αυτής, «Εωσφόρος»

11/11/2025 - 3:00μμ
(Φωτ.: facebook / Sunnyfields Farm)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Όζι Όσμπορν: Το μεγαλύτερο μωσαϊκό με τη μορφή του, φτιαγμένο από κολοκύθες, κατέκτησε θέση στο βιβλίο Γκίνες

5/11/2025 - 10:58πμ
Φωτογραφία από το Εργαστήριο Αστρονομίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου στις αρχές της δεκαετίας του 1920. (φωτ.: Κ. Γαβρόγλου, Ευ. Καραμανωλάκης, Χ. Μπάρκουλα, (2014) «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών [1837-1937 και η Ιστορία του», Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ο γρίφος της χρονομέτρησης: Όταν οι ωρολογοποιοί πήγαιναν στο Αστεροσκοπείο για τον καθορισμό της ώρας

25/10/2025 - 6:58μμ
(Φωτ. αρχείου: Giftmischer87 /commons.wikimedia.org)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Θεσσαλονίκη: Ένα κλωνάρι δενδρολίβανο οδήγησε 62χρονο σε μεγάλες περιπέτειες

23/10/2025 - 6:50μμ
(Φωτ. αρχείου: tolyan_vit / Pixabay)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Κοζάνη: Αρκούδα-κολυμβήτρια διασχίζει τη λίμνη Πολυφύτου και γίνεται viral

17/10/2025 - 1:50μμ
(Φωτ.: flickr.com)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ισπανία: Στην πόλη Τεράσα απαγορεύεται η υιοθεσία μαύρων γάτων – Για το καλό τους!

15/10/2025 - 7:11μμ
(Φωτ.: pixabay / Tu Nguyen)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Αυστρία: 35 χρόνια πριν, μπέρδεψαν 2 κοριτσάκια στο μαιευτήριο – Σήμερα, οι 2 γυναίκες γνωρίστηκαν

8/10/2025 - 2:19μμ
H Huajiang Grand Canyon Bridge (πηγή: Χ / China Xinhua News)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Στην κυκλοφορία η ψηλότερη γέφυρα στον κόσμο – Στα 2 λεπτά από 2 ώρες ο χρόνος ταξιδιού

28/09/2025 - 7:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο ιερός ναός Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα (φωτ.: Σωματείο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

60 χρόνια ζωής, δράσης και προσφοράς γιορτάζει το Σωματείο Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

10 λεπτά πριν
Τα μέλη της Αποστολής 74, ο αστροναύτης της NASA Κρις Ουίλιαμς (α) και οι κοσμοναύτες της Roscosmos Σεργκέι Κουντ-Σβέρτσκοφ (κέντρο) και Σεργκέι Μικάεφ στην τελετή πριν από την εκτόξευση του Soyuz MS-28 (φωτ.: EPA/PAVEL MIKHEYEV)

Soyuz MS-28: Ασφαλείς οι δύο Ρώσοι κοσμοναύτες και ο Αμερικανός αστροναύτης στον ISS

54 λεπτά πριν
Ποτάμια έγιναν κάποιοι δρόμοι της Αθήνας (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος / EUROKINISSI)

Κακοκαιρία «ADEL»: Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Πού έκλεισαν τα σχολεία

1 ώρα πριν
Τρία μεταλλεύματα – θησαυροί της γης του Πόντου, χαλκός, χρυσός και άργυρος (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Οικογένεια Τσιπόγλου: Οι διασημότεροι αρχιμεταλλουργοί από την ενορία των Ξοπολάντων (Αλεξοπολάντων) της Μικρής Τσίτης

2 ώρες πριν
Ο πατέρας του Ραφαήλ Γαλυφιανάκη κατά τη μεταφορά της σορού του 19χρονου στο Ηράκλειο Κρήτης (φωτ.: Κώστας Μεταξάκης/EUROKINISSI)

Σήμερα η κηδεία του 19χρονου ΕΠΟΠ οπλίτη Ραφαήλ Γαλυφιανάκη που σκοτώθηκε σε άσκηση στη Ρόδο

2 ώρες πριν
Το λιμάνι του Πειραιά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Αυτοκίνητο έπεσε στη θάλασσα στο λιμάνι του Πειραιά – Ο οδηγός κατάφερε να διασωθεί

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign