pontosnews.gr
Σάββατο, 8/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κανείς δεν θέλει τον πόλεμο

Ο Σάββας Καλεντερίδης αποκωδικοποιεί τους λόγους για τους οποίους δεν έχει ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα

29/10/2023 - 5:53μμ
Ισραηλινοί στρατιώτες σε σενάριο άσκησης σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία κοντά στα σύνορα με τoν Λίβανο (φωτ.: EPA / Atef Safadi)

Ισραηλινοί στρατιώτες σε σενάριο άσκησης σε αδιευκρίνιστη τοποθεσία κοντά στα σύνορα με τoν Λίβανο (φωτ.: EPA / Atef Safadi)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την εισβολή της Χαμάς στα εδάφη του νότιου Ισραήλ οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται εντεινόμενοι, όμως η χερσαία επιχείρηση για εισβολή στη Γάζα καθυστερεί, παρότι η κινητοποίηση και ανάπτυξη των ισραηλινών δυνάμεων ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγα 24ωρα.

Οι λόγοι για τους οποίους δεν έχει ξεκινήσει η χερσαία επιχείρηση μπορούν να κωδικοποιηθούν ως εξής:

Όμηροι

Ο ισραηλινός στρατός στην τελευταία ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στα χέρια της Χαμάς βρίσκονται 224 όμηροι, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι τέσσερις γυναίκες που αφέθηκαν ελεύθερες. Υπάρχει διεθνής πίεση για να προχωρήσουν διαδικασίες απελευθέρωσης προτού διεξαχθεί η χερσαία επιχείρηση κατά τη διάρκεια της οποίας θα κινδυνεύσουν.

Όμως η πίεση δεν είναι μόνο διεθνής. Στα χέρια της Χαμάς, πέραν των αμάχων, υπάρχει και σεβαστός αριθμός στρατιωτικών, ορισμένοι εκ των οποίων υψηλόβαθμοι. Αν γίνει η χερσαία επιχείρηση και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σκοτωθούν, αυτό θα είναι πλήγμα για τον ισραηλινό στρατό αλλά και για το ίδιο το Ισραήλ.

ΗΠΑ

Η διοίκηση Μπάιντεν –αν και το διαψεύδουν και οι δύο πλευρές– έχει τις ενστάσεις της και φέρεται να έχει ζητήσει την καθυστέρηση της χερσαίας επιχείρησης για παραπάνω από έναν λόγους. Ο ένας είναι οι όμηροι και ο άλλος είναι αυτή καθ’ αυτή η επιχείρηση και ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου. Ήδη στο Ισραήλ βρίσκεται ο «τριάστερος» στρατηγός των πεζοναυτών Τζέιμς Γκλιν, με εμπειρία πολέμου σε κατοικημένες περιοχές (Φαλούτζα και Μοσούλη), ο οποίος εξετάζει τα σχέδια και παρέχει τις γνώσεις του για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της χερσαίας επιχείρησης.

Όσον αφορά τον κίνδυνο επέκτασης –μπορεί να φθάσει μέχρι την εμπλοκή του Ιράν–, είναι μια εξέλιξη που προβληματίζει την Ουάσινγκτον λόγω των βαλλιστικών πυραύλων που διαθέτει η Τεχεράνη. Γι’ αυτό βρίσκονται σε κίνηση προς το Ισραήλ και την περιοχή μονάδες του πιο σύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος των ΗΠΑ (THAAD). Αν δεν αναπτυχθούν είναι παρακινδυνευμένο να αρχίσει η επιχείρηση.

Αντιδράσεις συμμάχων των ΗΠΑ

Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν σε έξι αραβικές χώρες της περιοχής ήταν μια ψυχρολουσία, ενώ η προγραμματισμένη τετραμερής του Αμάν με τη συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ και των ηγετών της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Παλαιστινιακής Αρχής ματαιώθηκε λόγω του βομβαρδισμού του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα και των αντιδράσεων που προκλήθηκαν στον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο.

Η Ουάσινγκτον προσπαθεί να σταθμίσει τις συνέπειες της χερσαίας επιχείρησης στις σχέσεις της με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και τον μουσουλμανικό κόσμο, και το βαθμό που θα επηρεαστούν τα στρατηγικά συμφέροντά της σε διάφορες περιοχές.

Κλιμάκωση του πολέμου

Η χερσαία επιχείρηση είναι πιθανό να προκαλέσει την εμπλοκή της Χεζμπολάχ στον πόλεμο, την εμπλοκή της Συρίας και του ίδιου του Ιράν με όλους τους «αντιπροσώπους» του στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη. Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πόλεμος που κανείς δεν θέλει

Παραπάνω αναπτύχθηκαν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους καθυστερεί η χερσαία επιχείρηση, η οποία όμως, είναι αναγκαστική για το Ισραήλ αφού μόνο με αυτή θα καταστεί δυνατή η εξέλειψη «μια για πάντα» της απειλής από τη Χαμάς, ενώ ταυτοχρόνως θα αποκατασταθούν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών αλλά και το κύρος του Ισραήλ.

Πάντως, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ασχέτως της δυναμικής που υπάρχει για κλιμάκωση και επέκταση του πολέμου, στην ουσία κανένας δεν τον θέλει.

Το Ιράν δεν τον θέλει γιατί ο πολιτικός στόχος έχει επιτευχθεί, ο μουσουλμανικός κόσμος έχει ξεσηκωθεί και το Παλαιστιανιακό έχει αναδειχθεί παγκοσμίως. Επιπλέον έχει να αντιμετωπίσει τεράστια οικονομικά προβλήματα αλλά και προβλήματα σταθερότητας, ειδικά μετά τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τη δολοφονία της Κούρδισσας Μάσα Αμίνι.

Η Χεζμπολάχ δεν τον θέλει για τον ίδιο πολιτικό λόγο που προαναφέρηκε. Ταυτόχρονα υπολογίζει ότι αν εμπλακεί και καταναλώσει το οπλοστάσιό της που κοστίζει δισεκατομμύρια είναι σχεδόν αδύνατο να το αναπληρώσει τα επόμενα χρόνια, λόγω οικονομικής δυσπραγίας.

Το ίδιο ισχύει και για τη Χαμάς: Πέτυχε τον πολιτικό της στόχο και κάνει το παν χρησιμοποιώντας τους ομήρους και επικαλούμενη την ανθρωπιστική τραγωδία των αμάχων για να αποτρέψει την εισβολή.

Η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Συρία, δεν θέλουν τον πόλεμο, γιατί θα κινδυνεύσουν με αποσταθεροποίηση.

Επίσης οι ΗΠΑ δεν θέλουν τον πόλεμο, γιατί πέρα των άλλων αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες να εξυπηρετήσουν δύο ανοιχτά μέτωπα σε Ουκρανία και Ισραήλ, ενώ «σιγοβράζει» και το μέτωπο της Κίνας.

Τέλος, ούτε το Ισραήλ θέλει τον πόλεμο, παρότι είναι υποχρεωτική η εισβολή στη Γάζα. Παρότι έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, υπάρχει και ο αστάθμητος παράγων και κανείς δεν ξέρει τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει ο πόλεμος.

Απλώς να αναφέρουμε ότι την Πέμπτη ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι Σίσι που δεσμεύεται από τις Συνθήκες του Καμπ Νέιβιντ επιθεώρησε τέσσερις τεθωρακισμένες μεραρχίες στο Σινά, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Υπήρχαν παρατεταγμένα εκατοντάδες άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα, ξυπνώντας μνήμες του Πολέμου των Έξι Ημερών και του Γιμο Κιπούρ.

Ναι, δεν είναι υπερβολή: κανείς δεν θέλει τον πόλεμο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: gisgeography.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Το μεσογειακό τρίγωνο και η ανάσχεση της Τουρκίας

8/11/2025 - 9:28πμ
Ο Χρήστος Στυλιανίδης  όταν ήταν υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας   (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Κώστας Τσιρώνης)
ΓΝΩΜΕΣ

Ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

7/11/2025 - 5:40μμ
Ο Ιησούς και οι δέκα παρθένες σε εικονογράφηση κώδικα που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Β’)

4/11/2025 - 9:44πμ
Συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Μερτς στην Άγκυρα, 30 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Necati Savas)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί σχέσεων Γερμανίας-Τουρκίας

3/11/2025 - 10:50πμ
(Εικ. αρχείου)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι σχέσεις Αγγλίας-Τουρκίας

31/10/2025 - 4:31μμ
Η παραβολή των Δέκα Παρθένων διά χειρός της Ιρλανδής ζωγράφου Phoebe Anna Traquair, 1852-1936 (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Α’)

28/10/2025 - 9:34πμ
Οπαδοί του Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος κέρδισε τον εκλεκτό του Ερντογάν στα Κατεχόμενα (φωτ.: EPA / Birol Bebek)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί η Τουρκία ανησυχεί για την Κύπρο

26/10/2025 - 3:38μμ
Είσοδος του βασιλιά Γεωργίου Α' στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το 1912 (πηγή: Ρωμαΐδης-Zeitz/ benaki.org/ΦΑ_9_949)
ΓΝΩΜΕΣ

Θεσσαλονίκη: Από την απελευθέρωση στην εγκατάλειψη

25/10/2025 - 9:59πμ
Μεγάλη η χαρά του Γερμανού ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ στη συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, στις 17 Οκτωβρίου, στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/ TURKISH FOREIGN MINISTRY PRESS OFFICE HANDOUT)
ΓΝΩΜΕΣ

Η γερμανική αθλιότητα…

24/10/2025 - 4:12μμ
(Φωτ.: pickpik.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Εις προσοχήν των… αρμοδίων

19/10/2025 - 2:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετά το μακελειό στα Βορίζια Ηρακλείου Κρήτης (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Βορίζια: «Δηλητήριο» ΟΠΕΚΕΠΕ πίσω από τη φονική σκανδάλη; – Το νέο σενάριο που διερευνούν οι Αρχές

29 λεπτά πριν
Ο ποιητής Δημήτρης Τσαλουμάς (φωτ.: ΓΑΚ / Ροδιακή)

Δημήτρης Τσαλουμάς: Ο σπουδαίος Δωδεκανήσιος ποιητής της διασποράς συνεχίζει να εμπνέει

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSSI / Γιάννης Αγγελάκης)

Χανιά: Κατέρρευσε μπαλκόνι στο κέντρο της πόλης – Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Hellenic Championship: O Νόβακ Τζόκοβιτς έσπασε στην Αθήνα τα όρια με τον 101ο τίτλο του

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Greek Basketball League: Νίκη με σούπερ Ναν ο Παναθηναϊκός – Νέα νίκη για τον Άρη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Eugen Visan / Pixabay)

Επίδομα θέρμανσης: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων – Έως 23 Δεκεμβρίου το 60% του ποσού

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign