pontosnews.gr
Κυριακή, 19/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

28η Οκτωβρίου 1940: Η μέρα που άρχισε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος χωρίς ποτέ να ειπωθεί το «ΟΧΙ»

«Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος», είχε πει ο Ιωάννης Μεταξάς στον Ιταλό πρέσβη Εμανουέλε Γκράτσι

28/10/2023 - 8:37πμ
Φωτογραφία από συγκέντρωση πλήθους κόσμου στη Σάμο την ημέρα κήρυξης του πολέμου (πηγή: ΓΑΚ – Κεντρική Υπηρεσία – Αρχείο EON)

Φωτογραφία από συγκέντρωση πλήθους κόσμου στη Σάμο την ημέρα κήρυξης του πολέμου (πηγή: ΓΑΚ – Κεντρική Υπηρεσία – Αρχείο EON)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 βρήκε την Ελλάδα να έχει απέναντί της την Ιταλία. Οι δυο γειτονικές χώρες βρίσκονταν πλέον σε διαφορετική πλευρά της Ιστορίας. Αφορμή, η απόρριψη του ιταλικού τελεσίγραφου που απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο – προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Στο τελεσίγραφο η φασιστική κυβέρνηση της Ιταλίας κατηγορούσε την Ελλάδα αφενός για την επιδειχθείσα ανοχή έναντι των τότε βρετανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αφετέρου για προκλητική δράση έναντι του αλβανικού βασιλείου.

Φωτορεπορτάζ του γαλλικού περιοδικού IMAGES (Κάιρο: Δεκέμβριος 1940) από τους δρόμους της Αθήνας την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου 1940 (φωτ.: ΓΑΚ – Κεντρική Υπηρεσία – Συλλογή Νεόφυτου Πιζάνη (2δ))

Η άρνηση του Ιωάννη Μεταξά με τη φράση «Alors, c’est la guerre!» δηλαδή «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος», να αποδεχθεί το τελεσίγραφο που του έφερε ο Ιταλός πρέσβης Εμανουέλε Γκράτσι, επισφράγισε την είσοδο της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα επόμενα 24ωρα η άρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού αποτυπώθηκε μέσω του ελληνικού Τύπου ως «ΟΧΙ». Ένα «ΟΧΙ» που το γιορτάζουμε έως σήμερα παρόλο που ποτέ δεν ειπώθηκε έτσι ακριβώς.

Τότε η απάντηση του Μεταξά προς τον Γκράτσι είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής.

Προσωπικό ημερολόγιο του Ιωάννη Μεταξά. Στην εγγραφή της 28ης Οκτωβρίου αναφέρει: «Νύκτα στις τρεις με ξυπνούν… Έρχεται ο Grazzi. – Πόλεμος! […] Αναφέρω Βασιλέα – Καλώ Πάλαιρετ και ζητώ βοήθειαν Αγγλίας – Κατεβαίνω 5 Υπουργικόν Συμβούλιον […] Φανατισμός του λαού αφάνταστος […] Βομβαρδισμοί. Σειρήνες. […] Ο Θεός βοηθός!!» (πηγή: ΓΑΚ – Κεντρική Υπηρεσία – Αρχείο Ιωάννη Μεταξά)
Αυτούσια η λέξη «ΟΧΙ» παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας Ελληνικό Μέλλον του Ν. Π. Ευστρατίου, στις 30 Οκτωβρίου του 1940. Υιοθετήθηκε ως σύνθημα και από άλλες εφημερίδες και για ακόλουθες περιστάσεις, όπως το εξώφυλλο της εφημερίδας Η Βραδυνή, στις 6 Απριλίου 1941 με αφορμή τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα.

Φωτορεπορτάζ του γαλλικού περιοδικού IMAGES (Κάιρο: Δεκέμβριος 1940) από τους δρόμους της Αθήνας την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου 1940 (πηγή: ΓΑΚ – Κεντρική Υπηρεσία – Συλλογή Νεόφυτου Πιζάνη (2α))

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) είχαν μοιραστεί, εκτός από το κοινό απόσπασμα από το προσωπικό ημερολόγιο του Ι. Μεταξά, και ρεπορτάζ-φωτογραφίες που μας δίνουν μια ιδέα για το πώς ήταν εκείνες οι ώρες.

Κοινό χαρακτηριστικό σ’ αυτά τα ντοκουμέντα είναι η δίψα του ελληνικού λαού να πολεμήσει για τη λευτεριά του.

Φωτορεπορτάζ του γαλλικού περιοδικού IMAGES (Κάιρο: Δεκέμβριος 1940) από τους δρόμους της Αθήνας την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου 1940. (πηγή: ΓΑΚ – Κεντρική Υπηρεσία – Συλλογή Νεόφυτου Πιζάνη (2β))

Φωτορεπορτάζ του γαλλικού περιοδικού IMAGES (Κάιρο: Δεκέμβριος 1940) από τους δρόμους της Αθήνας την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου 1940 (φωτ.: ΓΑΚ – Κεντρική Υπηρεσία – Συλλογή Νεόφυτου Πιζάνη (2γ))

⇒ Πηγή φωτογραφιών: genikaarxeiakratous.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Χρήστος Οικονόμου στο Κάιρο, το 1975 (φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πίσω στο 1975: Το σπάνιο τηλεοπτικό ρεπορτάζ του Χρήστου Οικονόμου από το Κάιρο

19/04/2026 - 2:29μμ
Ο Κώστας Φέρρης στη συνέντευξη Τύπου για το 13ο Μεσογειακό Φεστιβάλ, το 2010, στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου (φωτ. αρχείου: Κώστας Κατωμέρης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κώστας Φέρρης: Ο σκηνοθέτης του «Ρεμπέτικου» γίνεται 91 ετών και έχει ζήσει πολλά

18/04/2026 - 2:17μμ
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μιλάει στον λαό της Θεσσαλονίκης (πηγή: Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»/ venizelosarchives.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

18 Απριλίου 1932: Όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος «πάγωσε» τις πληρωμές της Ελλάδας

18/04/2026 - 12:04πμ
(Φωτ.: Facebook / Turner Classic Movies Fan Site)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Πίτερ Ουστίνοφ: Ο πληθωρικός καλλιτέχνης με τις ρωσικές ρίζες και την αγάπη για την Ελλάδα

16/04/2026 - 6:25μμ
(Φωτ.: AEK FC)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

102 χρόνια ιστορίας συμπληρώνει η ΑΕΚ, πρεσβεύοντας την περηφάνια της προσφυγιάς

13/04/2026 - 9:06πμ
Στο μνημείο για το Ολοκαύτωμα της Νάουσας, στην περιοχή Στουμπάνοι (φωτ.: EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Το ξεχασμένο Ολοκαύτωμα της Νάουσας: Όταν γυναίκες έπεσαν στον γκρεμό για να σωθούν

12/04/2026 - 6:42μμ
(Φωτ.: INTIME)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Σαπόρτα στη Λοζάνη

11/04/2026 - 11:29πμ
(Φωτ.: facebook / Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

12 Απριλίου 1913: Ένας επιτάφιος εν πλω, τόσο οικείος αλλά και τόσο διαφορετικός

10/04/2026 - 4:01μμ
(Φωτ.: glomex.gr/f+Zην)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Δημήτρης Σταρόβας του αυτοσαρκασμού, της μουσικής και της τηλεόρασης ξανασυστήνεται

10/04/2026 - 2:20μμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ο Αντώνης Τρίτσης «έφυγε» νωρίς – Το όραμα, οι συγκρούσεις και ο μεγάλος έρωτας που έμεινε ανολοκλήρωτος

7/04/2026 - 5:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταστηματάρχης δείχνει σημαίες του Ιράν και των ΗΠΑ σε κατάστημα στο Καράτσι του Πακιστάν (φωτ.: EPA / Shahzaib Akber)

Η Μέση Ανατολή ανάμεσα σε εκεχειρίες και απειλές – «Τέλος ο κ. καλός», προειδοποιεί ο Τραμπ

21 λεπτά πριν
(Φωτ.: The greek herald)

Από το Σίδνεϊ στην Αδελαΐδα: Έλληνες της διασποράς στο Φεστιβάλ Hellenika

52 λεπτά πριν
Tο σημείο στην οδό Λιοσίων όπου η 16χρονη παρασύρθηκε από τη μοτοσικλέτα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Τροχαίο στη Λιοσίων: Συνελήφθη ο οδηγός – Ανήλικος παρέσυρε και εγκατέλειψε τη 16χρονη

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από παλαιότερο πρωτάθλημα με ταχυδρομικά περιστέρια (φωτ.: Αθλητική Ομοσπονδία Αγωνιστικών Περιστεριών Ελλάδας)

Αλεξανδρούπολη: 5.800 ταχυδρομικά περιστέρια στον ουρανό για το πανελλήνιο πρωτάθλημα

2 ώρες πριν
Ο Χρήστος Οικονόμου στο Κάιρο, το 1975 (φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ)

Πίσω στο 1975: Το σπάνιο τηλεοπτικό ρεπορτάζ του Χρήστου Οικονόμου από το Κάιρο

2 ώρες πριν
Ανδροειδές ρομπότ της Honor συμμετέχει στον δεύτερο ημιμαραθώνιο ανθρώπων και ανθρωποειδών στο Πεκίνο, στις 19 Απριλίου 2026. Κατέκτησε την πρώτη θέση καταγράφοντας εντυπωσιακή επίδοση (φωτ.: EPA / Andres Martinez Casares)

Πεκίνο: Ανδροειδή ρομπότ προσπέρασαν ανθρώπους σε ημιμαραθώνιο – Θεαματικό τεχνολογικό άλμα μέσα σε έναν χρόνο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign