pontosnews.gr
Σάββατο, 17/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κασσελάκης ή Αχτσιόγλου: Σήμερα ξεκινά η μετά-Τσίπρα εποχή στο ΣΥΡΙΖΑ

Η εβδομάδα πριν από τις κάλπες σημαδεύτηκε από την ακραία πόλωση και τις προσωπικές επιθέσεις

24/09/2023 - 9:21πμ
Έφη Αχτσιόγλου και Στέφανος Κασσελάκης στο διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στις 2 Σεπτεμβρίου 2023   (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Έφη Αχτσιόγλου και Στέφανος Κασσελάκης στο διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στις 2 Σεπτεμβρίου 2023 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μετά από μια εβδομάδα δυναμικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου που επικράτησαν στον πρώτο γύρο, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ψηφίζουν σήμερα σε 538 τμήματα, από τις 8:00 μέχρι τις 20:00, για την εκλογή της επόμενης ηγεσίας μετά από 15 χρόνια.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι ψήφισαν την περασμένη καθώς και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι καταχωρισμένα στο μητρώο μελών. Νέα μέλη δεν μπορούν να πάρουν μέρος στη σημερινή διαδικασία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινά από το 44,91% (66.156 ψήφοι) που πήρε την περασμένη Κυριακή, έναντι 36,18% (53.292 ψήφοι) που πήρε η Έφη Αχτσιόγλου. Μαζί του έχει συνταχθεί μετά από συνάντηση και κοινή δήλωση ο τέταρτος της εκλογικής αναμέτρησης Νίκος Παππάς, ο οποίος απέσπασε το 8,68% (12.787 ψήφοι).

Με την Έφη Αχτσιόγλου –και σαφώς απέναντι στον αντίπαλό της– έχει συνταχθεί ο έτερος υποψήφιος Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βγήκε τρίτος με ποσοστό 8,93% (13.156 ψήφοι). Εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη είχε ταχθεί ήδη πριν τον πρώτο γύρο ο πέμπτος της αναμέτρησης Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος απέσπασε το 1,3% (1.917 ψήφοι).

Η επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη και το ποσοστό που απέσπασε στον πρώτο γύρο θεωρήθηκε έκπληξη και προκάλεσε αντιδράσεις από κορυφαία στελέχη του κόμματος που πήραν δημόσια θέση εναντίον του με σκληρές πολιτικές δηλώσεις.

Πολιτικές αιχμές κατά του συνυποψηφίου της είχαν και οι τοποθετήσεις της Έφης Αχτσιόγλου, τις οποίες δεν άφησε αναπάντητες στο τέλος της εβδομάδας ο Στέφανος Κασσελάκης, αν και η δική του καμπάνια ήταν περισσότερο θετική και εστιασμένη στα προσωπικά χαρακτηριστικά του ίδιου. Γύρω από τους δύο διεκδικητές συντάχθηκαν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτές και πρώην βουλευτές.

Στιγμές έντασης δεν έλλειψαν την εβδομάδα που μας πέρασε, όπως δείχνει και η παρέμβαση από τη γραμματέα και τον αναπληρωτή γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με κοινή τους δήλωση συνέστησαν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση σε όλες τις πλευρές.

Το εντυπωσιακό στοιχείο της όλης διαδικασίας είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, που εμφανίστηκε στα κομματικά πράγματα λίγο πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές και ξεκίνησε την καμπάνια του έναν μήνα πριν από τις εσωκομματικές, κατάφερε να επικρατήσει. Η έλλειψη εμπειρίας στα πολιτικά και κομματικά πράγματα είναι στοιχείο που επισήμαναν οι ανταγωνιστές του. Από την άλλη θεωρείται ότι η καμπάνια που έκανε με έμφαση στο ότι μπορεί να νικήσει τον πολιτικό του αντίπαλο και να βάλει το ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας, καθώς και ότι δεν έχει εμπλοκή στα της περασμένης οκταετίας, έπαιξαν ρόλο στην επικράτησή του.

Η εκλογή ηγεσίας σηματοδοτεί την έναρξη της μετά-Τσίπρα εποχής στο ΣΥΡΙΖΑ· ανοιχτά είναι τα ερωτήματα του μετασχηματισμού και του πολιτικού και ιδεολογικού προσανατολισμού του κόμματος.

Οι δύο υποψήφιοι αρχηγοί έχουν διαφορετικούς προσανατολισμούς για το κόμμα που έστω και με μειωμένη εκλογικά δύναμη είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και ο βασικός φορέας της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κρύβει τον επηρεασμό του από το Αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα και τον αντίστοιχο προσανατολισμό. Η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρεται σε μια σύγχρονη Αριστερά ευρωπαϊκού τύπου με μετριοπαθή χαρακτηριστικά.

Ενδιαφέρον έχει και η θέση που θα πάρουν για τα εθνικά θέματα καθώς μάλιστα είναι ανοιχτός ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Και οι δύο σημειώνουν την προσήλωσή τους στην εξωτερική πολιτική του Αλέξη Τσίπρα. Ο Στέφανος Κασσελάκης μετά το γλωσσικό ολίσθημα με το οποίο αποκάλεσε «κρατίδιο» το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος παρουσίασε τις βασικές του θέσεις με ένα βίντεο στο οποίο δηλώνει την πίστη του στην πατριωτική αριστερά του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ένα ακόμη ερώτημα που θέτουν παρατηρητές του πολιτικού βίου είναι, με δεδομένη την ένταση που επικράτησε, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη θα είναι ενιαίο κόμμα.

Σταθερός στην επικοινωνιακή τακτική που ακολούθησε, ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τον κόσμο να τον ψηφίσει με ένα δραματοποιημένο βίντεο υπό τον τίτλο «Πώς ξεκίνησαν όλα», το οποίο ξεκινά από την πρόσκλησή του από τον Αλέξη Τσίπρα και συνδυάζοντας την επόμενη μέρα με την «κατηγορία» που εκτόξευσε εναντίον του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι «αποτελεί σύμπτωμα της μεταπολιτικής», καταλήγει: «Σας ζητώ τώρα να είμαστε μαζί. Γιατί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τη δύναμη όλων. Γιατί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρόεδρος όλων. Όχι για τη μεταπολιτική, αλλά για την πολιτική μετά. Μετά τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά, για ένα Κράτος που δεν θα αφήνει τον πολίτη μόνο του. Μετά, για μια Ελλάδα που θα νιώθεις περήφανος να ζεις σ’ αυτήν. Την περασμένη Κυριακή γίνατε η φωνή αυτού του τόπου. Αυτή την Κυριακή ελάτε να γίνουμε το μετά αυτού του τόπου. Ξημερώνει!».

Από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου στο τελικό της μήνυμα εμμένει στην ουσία και στο περιεχόμενο της πολιτικής και καταλήγει: «Πάνω από όλα είναι το περιεχόμενο της πολιτικής. Πολιτική με γνώση, σχέδιο και σαφείς στόχους. Πολιτική σύγκρουσης με τις αδράνειες και τα συμφέροντα. Πολιτική για τους πολλούς και τις πολλές. Μόνο έτσι θα εγγυηθούμε την ενότητα και τη διεύρυνση της παράταξής μας. Μόνο έτσι θα νικήσουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο έτσι θα φέρουμε μια νέα προοδευτική εποχή για τους πολίτες. Είμαι εδώ γιατί εγώ μπορώ. Εγώ με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούμε».

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σπ. Γκουτζάνης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έβρος: Στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης και Εξωτερικών της Ολλανδίας

15/01/2026 - 3:31μμ
Τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας στο ύψος του Πλατύκαμπου, Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγρότες-κυβέρνηση σε τροχιά διαλόγου: Τη Δευτέρα το ραντεβού με Μητσοτάκη, ανοίγουν οι δρόμοι

15/01/2026 - 1:20μμ
(Πηγή: facebook.com/Αρμενική Παροικία Κρήτης /Armenian community of CRETA)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρμενική Κοινότητα Ηρακλείου Κρήτης: Ισχυροί οι δεσμοί που ενώνουν τον απανταχού αρμενικό ελληνισμό με την ιστορική του πατρίδα

14/01/2026 - 1:30μμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία Mercosur (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία ΕΕ-Mercosur: Δίχτυ προστασίας για 21 ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα – Νέες προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις «βλέπει» η κυβέρνηση

9/01/2026 - 10:58μμ
(Φωτ.: minedu.gov.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διδυμότειχο: Ορκίστηκε ο νέος μουφτής Εμίν Σερίφ

9/01/2026 - 4:59μμ
Ο Παύλος Ασλανίδης σε εκδήλωση για τα Τέμπη (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών: Ασλανίδης κατά Καρυστιανού για το νέο κόμμα – «Κανείς δεν είναι μαζί της»

7/01/2026 - 8:10μμ
(Φωτ. αρχείου:  EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εκτός ευρωομάδας ο Νικόλας Φαραντούρης – «Δεν δεσμεύεται ξεκάθαρα ότι θα εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους του κόμματος»

7/01/2026 - 2:49μμ
Στο μπλόκο των αγροτών στο Άργος (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ανακοινώσεις την Τετάρτη από την κυβέρνηση, πριν από το 48ωρο μπλακ άουτ

5/01/2026 - 1:53μμ
(Φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μετά την τριμερή της Ιερουσαλήμ

23/12/2025 - 9:06πμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στρατηγική η σχέση Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου – Σημαντικός παίκτης στα ενεργειακά η Ελλάδα

22/12/2025 - 9:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ντόναλντ Τραμπ με τη Μαρία Ματσάδο και το βραβείο Νόμπελ (φωτ.: Χ/The White House)

Νορβηγία: «Το βραβείο Νόμπελ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον νικητή»

8 ώρες πριν
(Φωτ.: platamonaskavalas.com)

Βραδιά ποντιακής παράδοσης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλαταμώνα

8 ώρες πριν
Από το εικαστικό της αφίσας της δράσης (εικ.: ΧΚ)

Ένωση Ποντίων Μελισσίων: Κάλεσμα για τη δημιουργία του Άλσους Άταφων Μαρτύρων της Γενοκτονίας

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Μουσικοχορευτική & Πνευματική Εστία «Ο Καύκασος»)

Αγιασμός και βασιλόπιτα για τους Πόντιους του Αιγάλεω

9 ώρες πριν
Ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ (φωτ: pixabay.com / PePeggy_Marco)

Πάνω από 85 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

10 ώρες πριν
Γάλλος αστυνομικός στο δικαστήριο (φωτ. αρχείου: EPA/Teresa Suarez)

Γαλλία: Για δύο ανεξιχνίαστες υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης ερευνάται ο Ντομινίκ Πελικό

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign